„Obzorja na Tisi" u znaku solo pesme

Poznata muzička manifestacija „Obzorja na Tisi" - Dani Josifa Marinkovića, mada nije održana u planiranom terminu (od 22. do 25. maja), iz razloga višednevne žalosti zbog katastrofalnih poplava u Srbiji, održana je 22. put, nedelјu dana kasnije, od 28. do 30. maja 2014. godine.

Ove godine manifestacija, koja je posvećena Josifu Marinkoviću (1851-1931), rođenom u Vranjevu i jednom od najznačajnihijih srpskih kompozitora romantizma i rodonačelniku srpske solo pesme, posle višegodišnjeg lutanja, vratila se osnovnoj koncepciji i bila je u znaku pozivnog konkursa za solo pesmu domaćih autora, u cilјu afirmacije ovog, kod nas, malo zapostavlјenog žanra.

Tradicionalno „Obzorja na Tisi" počela su 28. maja, polaganjem venca na zgradi gde se nekada nalazila rodna kuće Josifa Marinkovića. Potom je u Domu kulture promovisana knjiga Slobodana Blažina „Četrdeset godina dečjeg muzičkog izvođaštva u Vranjevu (1972-2012).

O knjizi su govorili, Agneš Đukičin direktorka Narodne biblioteke u Novom Bečeju, a svoje impresije o knjizi kazivala je i Jelena Paulјev, diplomirani istoričar umetnosti. U umetničkom programu učestvovali su klarinetista iz Novog Sada Slaven Balać, profesor muzike Mirjana Balać, Srđan Grahovac (harmonika) i nastavnik muzike u penziji Daniel Mesaroš.

Centralni događaj manifestacije bilo je premijerno izvođenje 13 solo pesama koje su pristigle na pozivni konkurs. Koncertu je prethodilo ceremonija otvaranja, a prigodnu besedu o Josifu Marinkoviću kazivala je muzikolog Marina Marković iz Beograda.

Žiri u sastatu Vesna Šouc Tričković (predsednik), Marina Trajković Bidžovska i Marina Marković za najbolјu kompoziciju proglasio je „Plavu pesmu" Milane Stojadinović Milić, u interpretaciji Dragane Popović, drugo mesto pripalo je Milošu Zatkaliku za solo pesmu „Historia de un balcon" u izvođenju Anete Ilić, a treće pesmi „Nepogoda" Minte Aleksinačkog, u izvođenju Gorana Krnete.

Nagrada publike pripala je Mirolјubu Aranđeloviću Rasinskom za pesmu „Dositejeva staza" koju je izveo Ljubomir Popović.

U petak 30. maja u prepodnevniom programu održan je kviz učenika osnovnih škola, pod nazivom „Josif Marinković - muzičko putovanje". Pobednik ovog kviza su učenici OŠ „Stančić Milan Uča" iz Kumana koje je pripremala nastavnica muzike Snežana Jelić.

U večernjem terminu u Galeriji „Selo" otvorena je izložba „Život i umetnost Teodora Boberić Arsenović, autorka izložbe je Jelene Paulјev, dipl. istoričar umetnosti. Manifestacija je završena koncertom Nemanje Nešića i Tamburaškog orkestra „Zorule" iz Novog Sada. Koncert je bio u znaku kompozicija koje su komponovali Nemanja i Svetozar Nešić, na stihove novobečejskog pesnika Miloša Galetina. U programu su učestvovali Vladimir Ćurković (violina), Jovan Letić (harmonika) i Tamburaški orkestar „Zorule" pod rukovodstvom Zorana Bugarskog Brice.

Vredni pregaoci Doma kulture opštine Novi Bečej, su i pored, ne mnogo povolјne materijalne i ekonomske situacije, uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i opštine Novi Bečej, kao i drugih prijatelјa kulture uspešno organizovali trodnevnu manifestaciju, koja je bila istinski praznik muzike i solo pesme. Povolјnom utisku svakako da je doprinela i kreativna scenografija pozornice koju je postavila dizajner grafike Timea Čajka.

Povezani članci