srenhu

Kultura

Dom kulture opštine Novi Bečej

Dom kulture opštine Novi Bečej je u 2014. godini u potpunosti ispunio planom i programom predviđene sadržaje, koji su bili u funkciji zadovolјavanja kulturnih potreba građana opštine Novi Bečej.

Biranim programskim sadržajima vaspitno-obrazovnog i kulturno-zabavnog sadržaja pružena je mogućnost građanima opštine Novi Bečej da zadovolјe svoje kulturne potrebe u ovoj ustanovi, a omogućeno im je da uzmu aktivno učešće u ispolјavanju svog kulturnog potencijala kroz razne aktivnosti kao što su: pozorišni amaterizam, likovno stvaralaštvo, folklorne sekcije i niža muzička škola. Nedelјno u ovim aktivnostima učešće uzme 150 dece i omladine.

Dobra saradnja ostvarena je sa Amaterskim pozorištem, KUD „Bećarac", MKUD „Jokai Mor", Omladinskim klubom Novog Bečeja, predškolskom ustanovom, srednjom i osnovnim školama, USFV „Teodor Pavlović" iz Novog Miloševa i KUD „Jovan Aćimac" iz Kumana, Narodnom bibliotekom, Turističkom organizacijom i Kancelarijom za mlade opštine Novi Bečej.

U 2014. godini XXII put Dom kulture opštine Novi Bečej, uz pomoć Opštine Novi Bečej, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, organizovali su tradicionalna „Obzorja na Tisi" - Dane Josifa Marinkovića, potvrđujući da poseduju i organizacione i profesionalne snage da organizuju manifestaciju koja ima širi društveni značaj.

Za proteklih 19 godina postojanja Tiske akademije akvarela (TAA) je svojim imenom i ugledom postala kulturna institucija i rasadnik širenja ove značajne likovne discipline. Razumevanjem i podrškom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Opštine, Novi Bečej je postao jedini grad u Republici Srbiji koji ima stalnu postavku akvarela od 46 najistaknutijih savremenih akvarelista sa fundusom od 252 slika.

Obzorja na Tisi i Tiska akademija akvarela su dve manifestacije koje su naš grad upisale svetlim slovima u istoriju kulturnih dešavanja. Takođe, treba napomenuti da je u oktobru 2014. u saradnji sa Amaterskim pozorištem Novi Bečej organizovan Festival komedije, koji je u prethodnim godinama zapostavlјen, ali smo zajedničkim snagama uspeli da ga oživimo.

Od 2014. godine uvedena je novina u letnjem periodu (jul i avgust), kada je Dom kulture na otvorenom, u amfiteatru organizovao projekcije filmova svake nedelјe. Poseta je bila veoma dobra, sa oko 250 gledalaca po projekciji.

Tokom godine u Ustanovi se održalo 17 izložbi, 12 koncerta, projektovalo se 26 filmova, izvedeno 25 predstava za decu, 14 za odrasle, održano sedam književnih programa, pet likovnih radionica, a dramska sekcija Doma kulture, sada već tradicionalno, izvela je predstavu „Novogodišnja zavrzlama" prilikom dodelu novogodišnjnih paketića.

Programske sadržaje i zadatke realizovalo je 10 zaposlenih i više spolјnih saradnika, a programi i aktivnosti su realizovani na srpskom i mađarskom jeziku.

Narodna biblioteka Novi Bečej

Narodna biblioteka u Novom Bečeju je u 2014. godini, svoj knjižni fond obogatila sa 800 novih naslova. Broj članova je 805, od toga 473 odrasli, 332 deca. Ukupan broj pročitanih knjiga je 7.502 na fpskom jeziku i 661 na mađarskom jeziku. Biblioteka je organizovala brojne programe, književne večeri, radionice i izložbe. Posebno se ističu književne večeri Davida Albaharija, Isidore Bjelice, Slađane Milošević, Lazara Trifunovića, Milјene Drndar, Bogdana Kukolјa.

Održani su brojni autorski programi na srpskom i mađarskom jeziku, kao i tradicionalne manifestacije: Pesnička štafeta, Čitalačka značka, takmičenje recitatora, Leto u avliji, Ja verujem u Deda Mraza. i Božićni program na mađarskom jeziku.

Značajna je saradlјa sa Srednjom školom u Novom Bečeju, pa je organizovana izložba radova učenika smer dizajner odeće. Organizovane su izložbe dečjih radova: Likovno iz drugog ugla i Reciklaža nije blamaža. Organizovane su filmske projekcije pod nazivom „Slobodna zona 2014". Kvalitetnim programima i ažurnom nabavkom biblioteka je uspela da i ove godine privuče veliki broj čitalaca.

Povezani članci