Obrazovanјe

Osnovna škola „Josif Marinković"

U školskoj 2013/2014 godini u OŠ „Josif Marinković" u Novom Bečeju, nastavu je pohađalo 427 učenika (206 u nižim i 221 u višim odelјenjima), koji su bili razvrstani u 21 odelјenje.

Od mnogobrojnih aktivnosti ove škole izdvajamo nastup orkestra perkusionista „Ritam duše" (pod stručnim vođstvom Đure Ernsta) na Zmajevim dečijim igrama u Novom Sadu, na manifestaciji „Noć muzeja" u Zrenjaninu i u Muzeju „Glavaševa kuća" u Novom Bečeju. Na poziv Ministarstva prosvete Republike Srbije orkestar perkusionista je 16. oktobra 2014. nastupio u Domu omladine u Beogradu, na manifestaciji „Teen talk". Na ovom nastupu sa njima su repovali Milica Sabovlјev i Jovan Vrebalov. Orkestar škole nastupio je i u TV emisiji Bore Otića „Petkazanje" TV Vojvodine.

Povodom Dana škole, 13. maja 2014. godine, dramska sekcija je odigrala predstavu „Marko Kralјević i Musa Kesadžija" autora Mirolјuba Nedovića. Kostime i scenografiju uradila je Monja Jovanov, a predstavu režirale profesorke Dušice Varga i Dražena Bogdanov. Predstava je imala i humanitarni karakter, sav prihod (oko 30 hilјada dinara), uplaćen je na račun ugorženih od majskih poplava.

Na VII sportskoj olimpijadi školske omladine Vojvodine (SOŠOV), koja je posle 25 godina pauze, krajem maja 2014. godine održana u Somboru, gimnastičari OŠ “Josif Marinković", koje je pripremao nastavnik fizičkog vaspitanja u penziji Milutin Isakov, osvojili su dve srebrne medalјe. Medalјe su osvojile ekipe V i VI razreda, u sastavu Todor Marčićev, Danijel Tomić, Oglјen Vujackov i Ivan Kokić i VII i VIII razreda, u sastavu Dejan Jocković, Zdravko Kovačev i Predrag Đuričin.

U školi je osnovan Klub roditelјa, koji je imao zapažene aktivnosti kako na uređenju škole tako i učešćem na mnogobrojnim edukativnim i kreativnim radionicama. Posebno se istakao Hor roditelјa koji je nastupao pod rukovodstvom horovođe Danijele Vrebalov.

Škola izdaje svoj časopis „Đačka iskra" gde svoje radove i tekstove objavlјuju učenici škole. Glavni urednik časopisa je profesorka Dušica Varga.

U školskoj 2013/2014 godini nosioci Diplome Vuk Karadžić bili su učenici: Marina Batanjski, Marko Boberić, Mirela Davidovac, Dejna Stanaćev, Ivana Tortoski, Marina Marković i JovanaTašin.

Za đaka generacije proglašena je Mirela Davidovac.

U školi je radilo 56 zaposlenih, od toga 11 nastavnika u razrednoj i 38 u predmetnoj nastavi. Funkciju direktora škole obavlјao je Vladimir Davidović, profesor razredne nastave. 

Osnovna škola „Miloje Čiplić"

U školskoj 2013/2014. godini, OŠ „Miloje Čiplić" pohađalo je 568 učenika, koji su bili raspoređeni u 25 redovnih odelјenja, u tri odelјenja bila su deca sa posebnim potrebama. U 13 odelјenja bili su raspoređeni učenici od V do VIII, a u 12 odelјenja učenici od I do IV razreda. Produženi boravak je imao jednu grupu sastavlјenu od učenika I i II razreda.

Od mnogobrojnih aktivnosti ove škole izdvajamo, tribinu i prodajnu izložbu pod nazivom “Međunarodni dan hrane", u organizaciji Kancelarije za mlade opštine Novi Bečej. Učešće su uzeli učenici viših razreda i nastavnica Bojana Stanisavlјev.

Učenici VII i VIII razreda su učestvovali na Književnoj olimpijadi, na kojoj je učenice VII razreda Lenka Jovanov osvojila četvrto, a Lenka Vidaković peto mesto, dok su učenice VIII razreda Dejana Lalić i Teodora Džigurski, osvojile prvo mesto. Učenice sedmog razreda spremala je profesorka Dubravka Drenovac, a učenice osmog razreda profesorka Vesna Marković.

U sklopu projekta „Multiplikacija – živeti tolerantno" pod pokrovitelјstvom nevladine organizacije „Panonija" iz Novog Sada i saradnji sa Grupom PAAD iz Novog Bečeja i glavnog pokrovitelјa „Pestalozzi children" fondacije iz Švajcarske, 11 učenika škole je boravilo 15 dana u Trogenu u Švajcarskoj, gde su pohađali radionice i posetili Lucern, Cirih, Rajnske vodopade, fabrike sira i čokolade, kao i Tehnički muzej. Učenike je vodila profesorka engleskog jezika Silvija Madaras Sakač.

U školi je održana 40. „Pesnička štafeta" pod nazivom, “Zrenjaninski vatromet", goste su bili pisci Igor Kolarov i Branko Stevanović. Najviši domet u pisanju pesama dostigao je učenik Tristan Farkaš, koji je osvojio drugo mesto na okružnom takmičenju pesmom „Pesnik".

Ženska košarkaška ekipa škole postigla je veliki uspeh na prvenstvu Banata. Ekipa, koju je vodio profesor Oto Seke, je na Okružnom prvenstvu Srednjebanatskog okruga, koje je održano u Novom Bečeju, osvojila prvo mesto, a potom na Međuokružnom prvenstvu Banata, koje je održano u Plandištu, treće mesto i bronzanu medalјu.

Dan škole održan je 23. maja 2014. godine, kada je upriličena školska priredba, a u zasluženu penziju ispraćena, nastavnica matematike, Smilјka Katona.

Na kraju školske 2013/2014 godine, Diplomu „Vuk Karadžić", dobili su: Dejana Lalić, Dajana Palfi, Nikola Vlaškalin, Teodora Džigurski, Anastasija Zdravković, Katarina Ćurčić, Lena Stančić, Tibor Balint i Valentin Farkaš.

Za đake generacije proglašene su: Dejana Lalić i Dajana Palfi.

U školi je radilo 76 radnika, od toga 13 u razrednoj nastavi i 38 u predmetnoj nastavi. Funkciju direktora škole obavlјale su Zorica Garčev do 31. jula 2014, a potom od 1. avgusta 2014. godine, Zora Rakić.

Srednja škola Novi Bečej

U Srednjoj školi, u školskoj 2013/2014 godini, bilo je 384 učenika, razvrstanih u 18 odelјenja. U četiri odelјenja gimnazije nastavu je pohađalo 90, četiri odelјenja ekonomskih tehničara 113, četiri odelјenja tehničara mehatronike 80 i dva odelјenja dizajnera odeće 40 učenika. U trećem stepenu (automehaničara, mehaničara privredne mehanizacije i bravara nastavu je pohađalo 48 učenika. Srednja škola je imala 56 zaposlenih od toga 42 radnika u nastavi. Direktor škole bio je Jovan Stanković.

Đak generacije bila je učenica gimnazije Danica Radin.

Povezani članci