Aktivnosti Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranјevčana u 2014. godini

Zimski susret zavičajaca

Pripremama za, sada već tradicionalno, okuplјanje povodom obeležavanja godišnjice smrti dr Vladimira Glavaša, prethodile su promene u rukovođenju udruženjem. Posle pismene ostavke prethodnog predsednika, odlučeno je da ulogu vršioca dužnosti predsednika udruženja preuzme Branislav Vojnov, sekretara Monja Jovanov i blagajnika Janoš Koso.

Zimski susret održan je 15. februara 2014. godine. Ovo je bila prilika da se polaganjem venca na grob dr Vladimira Glavaša oživi sećanje na tog plemenitog čoveka. Venac su u ime Udruženja položoli Branislav Vojnov, Milorad Josimović i Monja Jovanov. Prilikom obeležavanja godišnjice smrti dr Vladimira Glavaša posetiocima je priušteno zadovolјstvo da vide vredan poklon porodice Banjac, polukoncertni klavir iz druge polovine 19. veka. Dodelјena su i priznanja darodavcima za prethodnu godinu.

Noć muzeja

Manifestacija Noć muzeja održana je 17. maja 2014. godine u Muzeju Glavaševa kuća. Posetioci su imali priliku da pogledaju izložbu ručnih radova žena iz udruženja Jokai Mor, izložbu crteža Franzišeka Nernaka i izložbu starih fotografija iz kolekcije Narodne biblioteke Novi Bečej, ali i da uživaju u stihovima Jovana Jovanovića Zmaja uz gitarsku pratnju. Iznenađenje večeri biloje gostovanje hora roditelјa OŠ “Josif Marinković" koji je prigodnim numerama bio kruna ove večeri.

Pečenje rakije na stari, tradicionalni način

Sredinom jula 2014. godine, Zavičajni klub je organizovao manifestaciju, Pečenje rakije na stari, tradicionalni način, u dvorištu Muzeja Glavaševa kuća. Materijal za rakiju bila je kajsija iz dvorišta Muzeja i donacija Bore Gvozdenca, tako da je u „pogonu" bio veliki kazan. Prisutni posetioci mogli su da uživaju u prigodnom posluženju i zvucima tamburaškog orkestara Obzorja.

Izložba slika Tibora Nađa

Tokom trajanja Gospojinskih dana, u Zavičajnom klubu održana je izložba slika našeg sugrađana, slikara Nađ Tibora. Izložene su slike vlasništvo kolekcionara slika i umetničkih predmeta prof, dr Aleksandra Kasaša.

Godišnji susret zavičajaca

Redovna godišnja Skupština održana je u subotu, 25. avgusta 2014. godine. Susret je protekao u prijatelјskoj atmosferi. Sedamdesetak zavičajaca okupilo se u dvorištu Muzeja I „razgovoru nije bilo kraja". Na Skupštini je promenjen sastav Upravnog odbora Zavičajnog kluba, u koji su imenovani: Branislav Vojnov, Mirko Saravolac, Janoš Koso, Monja Jovanov, Milorad Josimović, Svetislav Arbutinov, Stevan Davidoić, Arpad Švaner i Nikola Josimović.

Predstavlјen je izveštaj o radu za proteklu godinu što su prisutni jednoglasno podržali. Predstavljen je i Letopis (dvobroj) za 2012-2013. Komentari prisutnih bili su pozitivni, uz opasku da bi bilo dobro da se sastav Zavičajnog kluba podmladi, kako bi se mladi postepeno uklјučili u rad ovog udruženja i nastavili negovanje ove lepe tradicije.

Sve manifestacije i programi koji se osržavaju u okviru muzeja Glavaševa kuća, Zavičajni klub je sproveo u delo uz pomoć lokalne samouprave i Turističke organizacije na čelu sa Nemanjom Vaskovićem.

Ceđenje grožđa na tradicionalni način

Manifestacija Proizvodnja vina na tradicionalni način održana je krajem septembra. Grožđe za vino koje se uzgaja u Muzeju, dopunjeno je donacijom Bore Gvozdenca. Članovi folklornog udruženja „Bećarac” kojim rukovodi Olivera Blažin, uveličali su ovaj događaj.

U tradicionalnim nošnjama dočarali su običaj gaženja grožđa uz pratnju tamburaškog orkestra „Obzorja". Sve ovo je propratila ekipa RTV, i emisije „5kazanje" na čelu sa Borom Otićem, tako da je naša mala varoš predstavlјena široj javnosti.

Zavičajni klub na RTS

Tokom 2014. godine, u nekoliko navrata ekipe RTS snimale su priloge kojima je promovisala Novi Bečej, u čemu su doprinos dali i članovi Zavičajnog kluba, pre svih Branislav Vojnov predsednik kluba. Prilozi koji su snimlјeni vezani su za priče o regulisanju toka reke Tise, Glavaševoj kući i vožnji patrijarha.

Poseta ambasadora Kralјevine Norveške

U sklopu posete našem gradu, a povodom otvaranja Kancelarije za borbu protiv siromaštva, njegovoj ekselencijj ambasadoru Kralјevine Norveške, Nilsu Ragnar Kamsvagu, upriličen je prijem u dvorištu Muzeja „Glavaševa kuća" gde su mu domaćini bili čelnici lokalne samouprave i predsednik Zavičajnog kluba Branislav Vojnov.

Obeležena 70-ta godišnjica oslobođenja Novog Bečeja

U organizaciji Društva rusko-srpskog prijatelјstva i Zavičajnog kluba U Domu kulture organizovana je 4. oktobra svečana akademija povodom 70 godina od oslobođenja Novog Bečeja (1944-2014). U programu su učestvovali hor srpske pravoslavne crkve iz Pančeva, Svetislav Nićetin i učenici OŠ „Miloje Čiplić" koji su izveli splet borbenih pesama, dok je orkestar „Obzorja" izveo nekoliko ruskih pesama u pratnji solistkinja Sanje Milenković i Jelene Paulјev. Referat na temu „Uticaj Crvene armije u oslobođenju Srbije 1944/45" podneo je prof. dr Aleksandar Kasaš.

Scenografiju je izradila Monja Jovanov, sa akcentom na georgijevsku lentu koja je prisutnima bila delјena u holu Doma kulture, uz poruku „DA SE NE ZABORAVI"!

Akademija je bila izuzetno posećena i praćena sa velikom pažnjom, gosti iz Ruske ambasade i ovog puta su poneli izuzetno lepe utiske iz našeg grada.

Otkrivanje makete novobečejske tvrđave

U holu Doma kulture opštine Novi Bečej, 20. juna 2014. godine otkrivena je maketa novobečejske tvrđave na Tisi. Inicijativa za izradu makete potekla je od Doma kulture, a autorsko je delo umetnika Milorada Miće Josimovića, koji se potrudio da što vernije prikaže svu monumentalnost ovog utvrđenog grada, uz konsultacije i stručni nadzor prof. dr Aleksandra Kasaša.

Maketa je deo stalne postavke Doma kulture.

Povezani članci