srenhu

Aktivnosti Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranјevčana u 2014. godini

Zimski susret zavičajaca

Pripremama za, sada već tradicionalno, okuplјanje povodom obeležavanja godišnjice smrti dr Vladimira Glavaša, prethodile su promene u rukovođenju udruženjem. Posle pismene ostavke prethodnog predsednika, odlučeno je da ulogu vršioca dužnosti predsednika udruženja preuzme Branislav Vojnov, sekretara Monja Jovanov i blagajnika Janoš Koso.

Zimski susret održan je 15. februara 2014. godine. Ovo je bila prilika da se polaganjem venca na grob dr Vladimira Glavaša oživi sećanje na tog plemenitog čoveka. Venac su u ime Udruženja položoli Branislav Vojnov, Milorad Josimović i Monja Jovanov. Prilikom obeležavanja godišnjice smrti dr Vladimira Glavaša posetiocima je priušteno zadovolјstvo da vide vredan poklon porodice Banjac, polukoncertni klavir iz druge polovine 19. veka. Dodelјena su i priznanja darodavcima za prethodnu godinu.

Noć muzeja

Manifestacija Noć muzeja održana je 17. maja 2014. godine u Muzeju Glavaševa kuća. Posetioci su imali priliku da pogledaju izložbu ručnih radova žena iz udruženja Jokai Mor, izložbu crteža Franzišeka Nernaka i izložbu starih fotografija iz kolekcije Narodne biblioteke Novi Bečej, ali i da uživaju u stihovima Jovana Jovanovića Zmaja uz gitarsku pratnju. Iznenađenje večeri biloje gostovanje hora roditelјa OŠ “Josif Marinković" koji je prigodnim numerama bio kruna ove večeri.

Pečenje rakije na stari, tradicionalni način

Sredinom jula 2014. godine, Zavičajni klub je organizovao manifestaciju, Pečenje rakije na stari, tradicionalni način, u dvorištu Muzeja Glavaševa kuća. Materijal za rakiju bila je kajsija iz dvorišta Muzeja i donacija Bore Gvozdenca, tako da je u „pogonu" bio veliki kazan. Prisutni posetioci mogli su da uživaju u prigodnom posluženju i zvucima tamburaškog orkestara Obzorja.

Izložba slika Tibora Nađa

Tokom trajanja Gospojinskih dana, u Zavičajnom klubu održana je izložba slika našeg sugrađana, slikara Nađ Tibora. Izložene su slike vlasništvo kolekcionara slika i umetničkih predmeta prof, dr Aleksandra Kasaša.

Godišnji susret zavičajaca

Redovna godišnja Skupština održana je u subotu, 25. avgusta 2014. godine. Susret je protekao u prijatelјskoj atmosferi. Sedamdesetak zavičajaca okupilo se u dvorištu Muzeja I „razgovoru nije bilo kraja". Na Skupštini je promenjen sastav Upravnog odbora Zavičajnog kluba, u koji su imenovani: Branislav Vojnov, Mirko Saravolac, Janoš Koso, Monja Jovanov, Milorad Josimović, Svetislav Arbutinov, Stevan Davidoić, Arpad Švaner i Nikola Josimović.

Predstavlјen je izveštaj o radu za proteklu godinu što su prisutni jednoglasno podržali. Predstavljen je i Letopis (dvobroj) za 2012-2013. Komentari prisutnih bili su pozitivni, uz opasku da bi bilo dobro da se sastav Zavičajnog kluba podmladi, kako bi se mladi postepeno uklјučili u rad ovog udruženja i nastavili negovanje ove lepe tradicije.

Sve manifestacije i programi koji se osržavaju u okviru muzeja Glavaševa kuća, Zavičajni klub je sproveo u delo uz pomoć lokalne samouprave i Turističke organizacije na čelu sa Nemanjom Vaskovićem.

Ceđenje grožđa na tradicionalni način

Manifestacija Proizvodnja vina na tradicionalni način održana je krajem septembra. Grožđe za vino koje se uzgaja u Muzeju, dopunjeno je donacijom Bore Gvozdenca. Članovi folklornog udruženja „Bećarac” kojim rukovodi Olivera Blažin, uveličali su ovaj događaj.

U tradicionalnim nošnjama dočarali su običaj gaženja grožđa uz pratnju tamburaškog orkestra „Obzorja". Sve ovo je propratila ekipa RTV, i emisije „5kazanje" na čelu sa Borom Otićem, tako da je naša mala varoš predstavlјena široj javnosti.

Zavičajni klub na RTS

Tokom 2014. godine, u nekoliko navrata ekipe RTS snimale su priloge kojima je promovisala Novi Bečej, u čemu su doprinos dali i članovi Zavičajnog kluba, pre svih Branislav Vojnov predsednik kluba. Prilozi koji su snimlјeni vezani su za priče o regulisanju toka reke Tise, Glavaševoj kući i vožnji patrijarha.

Poseta ambasadora Kralјevine Norveške

U sklopu posete našem gradu, a povodom otvaranja Kancelarije za borbu protiv siromaštva, njegovoj ekselencijj ambasadoru Kralјevine Norveške, Nilsu Ragnar Kamsvagu, upriličen je prijem u dvorištu Muzeja „Glavaševa kuća" gde su mu domaćini bili čelnici lokalne samouprave i predsednik Zavičajnog kluba Branislav Vojnov.

Obeležena 70-ta godišnjica oslobođenja Novog Bečeja

U organizaciji Društva rusko-srpskog prijatelјstva i Zavičajnog kluba U Domu kulture organizovana je 4. oktobra svečana akademija povodom 70 godina od oslobođenja Novog Bečeja (1944-2014). U programu su učestvovali hor srpske pravoslavne crkve iz Pančeva, Svetislav Nićetin i učenici OŠ „Miloje Čiplić" koji su izveli splet borbenih pesama, dok je orkestar „Obzorja" izveo nekoliko ruskih pesama u pratnji solistkinja Sanje Milenković i Jelene Paulјev. Referat na temu „Uticaj Crvene armije u oslobođenju Srbije 1944/45" podneo je prof. dr Aleksandar Kasaš.

Scenografiju je izradila Monja Jovanov, sa akcentom na georgijevsku lentu koja je prisutnima bila delјena u holu Doma kulture, uz poruku „DA SE NE ZABORAVI"!

Akademija je bila izuzetno posećena i praćena sa velikom pažnjom, gosti iz Ruske ambasade i ovog puta su poneli izuzetno lepe utiske iz našeg grada.

Otkrivanje makete novobečejske tvrđave

U holu Doma kulture opštine Novi Bečej, 20. juna 2014. godine otkrivena je maketa novobečejske tvrđave na Tisi. Inicijativa za izradu makete potekla je od Doma kulture, a autorsko je delo umetnika Milorada Miće Josimovića, koji se potrudio da što vernije prikaže svu monumentalnost ovog utvrđenog grada, uz konsultacije i stručni nadzor prof. dr Aleksandra Kasaša.

Maketa je deo stalne postavke Doma kulture.

Pokloni zavičajnoj zbirci

Tokom 2014. godine, na adresu Muzeja „Glavaševa kuća" stiglo je više poklona od naših sugrađana, za ovu priliku izdvajamo:

1. Dvorišna klupa iz 19. veka, ostavština porodice dr Lasla Patakija, poklon Mileta Lazića Rođe,

2. Enciklopedije (Brockhous converstion leksikon Leipzig 1883), poklon dr Aleksandra Kasaša,

3. Veliki nemački kantar, od 500 kg nosivosti, poklon Slobodana Vaščića,

4. Veliki drveni baštenski sto za osam osoba, ručni rad majstora Imre Korenčija,

5. Polikoncertni bečki klavir obložen orahovim furnirom iz bidermajer epohe (sredina 19. veka), poklon porodice Banjac,

6. Dve autorske kaligrafije, poklon Ankice Josimović.

Među donatorima su: Jovana Glavaški, Zita Torjai, Želјko Lungulov, Ištvan Đerki, Sava Glavaški, Veselinka Nađalin, Branislav Vojnov, Branislav Boberić, Pater Roža iz Bečeja, Sredoje Blažin, Ilija Nešić, Aleksandar Suvačarov, Julijana Tot, Lazar Laušev, Šandor Nikoš, Ružica Sudarski, Žužana Seleš, Silard Bognič, Kata Galetin, Ivan Lalić, Vladimir Davidović, Miomir Pecarski i Nikola Josimović.

Iz knјige utisaka

Muzej „Glavaševa kuća" je otvoren za posetioce povodom stogodišnjice od smrti dr Vladimira Glavaša, 16. februara 2009. godine, a knjiga utisaka počela je da se vodi od 3. septembra 2009. godine. Izbor utisaka prvih posetilaca objavio je dr Aleksandar Kasaš u časopisu „Krovovi" (Sremski Karlovci 2011. godine, br.79/80, 155-158). Za ovaj broj Letopisa izdvajamo, po nama najzanimlјivije, utiske zabeležene u knjizi u 2014. godini.

2. april 2014.

Doći u Novi Bečej, a ne posetiti ovu lepotu neprocenjiva je šteta. Hvala Vam dragi prijtelјi što ste uspeli da sačuvate i ostavite u amanet mlađim generacijama istoriju Novog Bečeja.

Zoran Knežev, hroničar i publicista Novog Sada

3. april 2014.

Sa velikim zadovolјstvom dolazimo u posetu Muzeju koji nam budi prijatne emocije.

Vrtić „Leptirić", vaspitačice Bilјana Gojković i Sanja Jocković

8. april 2014.

Sa velikim zadovolјstvom dolazimo u posetu Muzeju, drago nam je što je blizu našem vrtiću i da možemo često da ga posećujemo. Hvala Vam na lepom dočeku i doćićemo i drugi put.

Deca i vaspitači vrtića „Kolibri" iz Vranjeva

29. april 2014.

Vrlo impresivno i sa stilom prezentovano, a u isto vreme moguće uz korišćenje novih tehnologija i računara približiti istoriju i mlađima. Svaka čast i napred. Videćemo se mi opet sa porodicom!

Nedelјko Kužet iz Inđije

27. maj 2014.

Snimam TV prilog „5-kazanje".

Bora Otić

27. maj 2014.

Hvala na Gostoprimstvu. Želim vam uspeha u održavanju i radu ove vredne, divne kuće. Čuvajte ovo blago!

Uz zahvalnost, Olivera Skoko, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin

29. maj 2014.

Sjajan utisak! Kuća koja oslikava devetnaesti vek u Banatu u potpunosti.

Ljubomir Popović

29. maj 2014.

Sa velikim zadovolјstvom sam dva puta posetila ovaj sjajan muzej.

Vesna Šouc

30. maj 2014.

Kada se otvori drvena kapija ulazi se u prošlost i nastaje pravo oduševlјenje. Zahvalna sam nastavnici što nas je dovela u ovaj raj.

Olivera Juras, vodič, TA „Crveni signal" Sombor

7. jun 2014.

Svetsko, a naše „Vranjevačko"!

Joka, Maja, Neda i Cveta

15. jun 2014.

Zahvala porodice Šajtinac iz Bečkereka, lepota i mistika čuvaće uspomenu na veliko ime i neprolazno delo Glavaševo.

Ljudmila Šajtinac, Mirjana Šajtinac, Mila Jakšić Šajtinac, Uglјeša Šajtinac

17. jul 2014.

Iskreno se zahvalјujem na lјubaznosti svih u ovoj zavičajnoj kući koji su mi svojom pričom pomogli da steknem nova znanja o prošlosti Vranjeva i Novog Bečeja. Posebno ističem Koso Janoša.

Slavica Gajić, kustos etnolog, Narodni muzej Kikinda

8. avgust 2014.

Veoma detalјno opisana istorija kuće i porodičnog života veoma poznatih Srba. Hvala Vam i sve najbolјe.

Stana Downie, London

20. avgust 2014.

Sjajno iskustvo! Trebalo bi imati više ovakvih mesta po Srbiji.

Zahvalni Agota Kosoruš i Miloš Vlainić

21. avgust 2014.

Jedna lepota kako se poštuju protekla vremena, lјudi koji su u životu uradili nešto i iza sebe ostavili „nešto". U muzej me je doveo moj drug Bane Vojnov, kao i Vitomira Gavrilovića iz Rumenke. Čuvajte ovo i dovedite decu da vide odakle potiču!

Pukovnik u penziji Petar Žigić, Novi Sad

27. avgust 2014.

Ne mogu da skrijem oduševlјenje onim štom sam videla. Svaka čast očuvanju istorije, hvala profesoru na „času istorije" koji nam je održao.

Miroslava Terzin, Kikinda

27. avgust 2014.

Vrlo lepa postavka. Služi na čast celokupnom Srpstvu. Veliki uspeh Zavičajnog društva Vranjevo.

Slavko Terzin, Kikinda

11. septembar 2014.

Srećna sam i očarana sa svim eksponatima. Drago mi je da gospoda: Kasaš Aleksandar i Janoš Koso sa toliko ljubavi, emocija i pažnje prenose na nas posetioce.

Babić Nevenka, Beograd

10. novembar 2014.

Polaznici „Druge šanse", drugi i treći ciklus, 0Š "Josif Marinković" Vranjevo

Marija Šajin, Denis Salihović, Maja Đin, Marija Zlatar i drugi i profesorica istorije Jelena Čivčić

16. novembar 2014.

Svoju prijatelјicu iz Slovenije sam rado povela da joj pokažem naš lepi muzej.

Vesna Raškov

Izbori u Mesnoj zajednici Novi Bečej

Na osnovu Odluke Skupštine opštinme Novi Bečej, izbori za članova Saveta Mesne zajednice Novi Bečej održani su, 21. decembra 2014. godine.

Izbori su održani na 16 biračkih mesta, a na osnovu najvećeg broja glasova, za članove Saveta Mesne zajednice Novi Bečej, izabranio su: Ivan Bošnjak, dipl. ing. saobraćaja, Novica Blažin, master menadžer turizma, Branko Svilengaćin, doktor stomatologije, Milan Budakov, penzioner, mr Marija Brković, dipl. ing. mašinstva, Miloš Zvekić, ing. proizvodnog mašinstva, Ferenc Balint, penzioner, Atila Pataki, trgovac, Zora Rakić, dipl. pedagog, Vesna Kirsanov, grafički tehničar, Vladimir Davidović, prof. razredne nastave, Srđan Pecarski mašinski tehničar, Nikola Malјugić, penzioner, Živa Jakovlјev profesor informatike, Milenko Garčev, automehaničar, Želјko Ostojić, mašinski tehničar.

Za predsednika Saveta Mesne zajednice izabran je Branko Svilengaćin, a njegovog zamenika Milenko Garčev.

Ostavka predsednika SO Novi Bečej

Predsednik Skupštine opštine Novi Bečej, Saša Maksimović (Srpska napredna stranka), koji je istovremeno i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, zbog nespojivosti ovih funkcija, podneo je, u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija, neopozivu ostavku.

Kako je na 23. sednici Skupštine opštine Novi Bečej, koja je održana 3. oktobra 2014. godine, ostavka prihvaćena, odbornici lokalnog parlamenta su pristupili izboru novog predsednika. Za predsednika novobečejske Skupštine opštine izabran je Mirjan Jakšić iz Novog Miloševa, takođe član Srpske napredne stranke.

Obrazovanјe

Osnovna škola „Josif Marinković"

U školskoj 2013/2014 godini u OŠ „Josif Marinković" u Novom Bečeju, nastavu je pohađalo 427 učenika (206 u nižim i 221 u višim odelјenjima), koji su bili razvrstani u 21 odelјenje.

Od mnogobrojnih aktivnosti ove škole izdvajamo nastup orkestra perkusionista „Ritam duše" (pod stručnim vođstvom Đure Ernsta) na Zmajevim dečijim igrama u Novom Sadu, na manifestaciji „Noć muzeja" u Zrenjaninu i u Muzeju „Glavaševa kuća" u Novom Bečeju. Na poziv Ministarstva prosvete Republike Srbije orkestar perkusionista je 16. oktobra 2014. nastupio u Domu omladine u Beogradu, na manifestaciji „Teen talk". Na ovom nastupu sa njima su repovali Milica Sabovlјev i Jovan Vrebalov. Orkestar škole nastupio je i u TV emisiji Bore Otića „Petkazanje" TV Vojvodine.

Povodom Dana škole, 13. maja 2014. godine, dramska sekcija je odigrala predstavu „Marko Kralјević i Musa Kesadžija" autora Mirolјuba Nedovića. Kostime i scenografiju uradila je Monja Jovanov, a predstavu režirale profesorke Dušice Varga i Dražena Bogdanov. Predstava je imala i humanitarni karakter, sav prihod (oko 30 hilјada dinara), uplaćen je na račun ugorženih od majskih poplava.

Na VII sportskoj olimpijadi školske omladine Vojvodine (SOŠOV), koja je posle 25 godina pauze, krajem maja 2014. godine održana u Somboru, gimnastičari OŠ “Josif Marinković", koje je pripremao nastavnik fizičkog vaspitanja u penziji Milutin Isakov, osvojili su dve srebrne medalјe. Medalјe su osvojile ekipe V i VI razreda, u sastavu Todor Marčićev, Danijel Tomić, Oglјen Vujackov i Ivan Kokić i VII i VIII razreda, u sastavu Dejan Jocković, Zdravko Kovačev i Predrag Đuričin.

U školi je osnovan Klub roditelјa, koji je imao zapažene aktivnosti kako na uređenju škole tako i učešćem na mnogobrojnim edukativnim i kreativnim radionicama. Posebno se istakao Hor roditelјa koji je nastupao pod rukovodstvom horovođe Danijele Vrebalov.

Škola izdaje svoj časopis „Đačka iskra" gde svoje radove i tekstove objavlјuju učenici škole. Glavni urednik časopisa je profesorka Dušica Varga.

U školskoj 2013/2014 godini nosioci Diplome Vuk Karadžić bili su učenici: Marina Batanjski, Marko Boberić, Mirela Davidovac, Dejna Stanaćev, Ivana Tortoski, Marina Marković i JovanaTašin.

Za đaka generacije proglašena je Mirela Davidovac.

U školi je radilo 56 zaposlenih, od toga 11 nastavnika u razrednoj i 38 u predmetnoj nastavi. Funkciju direktora škole obavlјao je Vladimir Davidović, profesor razredne nastave. 

Osnovna škola „Miloje Čiplić"

U školskoj 2013/2014. godini, OŠ „Miloje Čiplić" pohađalo je 568 učenika, koji su bili raspoređeni u 25 redovnih odelјenja, u tri odelјenja bila su deca sa posebnim potrebama. U 13 odelјenja bili su raspoređeni učenici od V do VIII, a u 12 odelјenja učenici od I do IV razreda. Produženi boravak je imao jednu grupu sastavlјenu od učenika I i II razreda.

Od mnogobrojnih aktivnosti ove škole izdvajamo, tribinu i prodajnu izložbu pod nazivom “Međunarodni dan hrane", u organizaciji Kancelarije za mlade opštine Novi Bečej. Učešće su uzeli učenici viših razreda i nastavnica Bojana Stanisavlјev.

Učenici VII i VIII razreda su učestvovali na Književnoj olimpijadi, na kojoj je učenice VII razreda Lenka Jovanov osvojila četvrto, a Lenka Vidaković peto mesto, dok su učenice VIII razreda Dejana Lalić i Teodora Džigurski, osvojile prvo mesto. Učenice sedmog razreda spremala je profesorka Dubravka Drenovac, a učenice osmog razreda profesorka Vesna Marković.

U sklopu projekta „Multiplikacija – živeti tolerantno" pod pokrovitelјstvom nevladine organizacije „Panonija" iz Novog Sada i saradnji sa Grupom PAAD iz Novog Bečeja i glavnog pokrovitelјa „Pestalozzi children" fondacije iz Švajcarske, 11 učenika škole je boravilo 15 dana u Trogenu u Švajcarskoj, gde su pohađali radionice i posetili Lucern, Cirih, Rajnske vodopade, fabrike sira i čokolade, kao i Tehnički muzej. Učenike je vodila profesorka engleskog jezika Silvija Madaras Sakač.

U školi je održana 40. „Pesnička štafeta" pod nazivom, “Zrenjaninski vatromet", goste su bili pisci Igor Kolarov i Branko Stevanović. Najviši domet u pisanju pesama dostigao je učenik Tristan Farkaš, koji je osvojio drugo mesto na okružnom takmičenju pesmom „Pesnik".

Ženska košarkaška ekipa škole postigla je veliki uspeh na prvenstvu Banata. Ekipa, koju je vodio profesor Oto Seke, je na Okružnom prvenstvu Srednjebanatskog okruga, koje je održano u Novom Bečeju, osvojila prvo mesto, a potom na Međuokružnom prvenstvu Banata, koje je održano u Plandištu, treće mesto i bronzanu medalјu.

Dan škole održan je 23. maja 2014. godine, kada je upriličena školska priredba, a u zasluženu penziju ispraćena, nastavnica matematike, Smilјka Katona.

Na kraju školske 2013/2014 godine, Diplomu „Vuk Karadžić", dobili su: Dejana Lalić, Dajana Palfi, Nikola Vlaškalin, Teodora Džigurski, Anastasija Zdravković, Katarina Ćurčić, Lena Stančić, Tibor Balint i Valentin Farkaš.

Za đake generacije proglašene su: Dejana Lalić i Dajana Palfi.

U školi je radilo 76 radnika, od toga 13 u razrednoj nastavi i 38 u predmetnoj nastavi. Funkciju direktora škole obavlјale su Zorica Garčev do 31. jula 2014, a potom od 1. avgusta 2014. godine, Zora Rakić.

Srednja škola Novi Bečej

U Srednjoj školi, u školskoj 2013/2014 godini, bilo je 384 učenika, razvrstanih u 18 odelјenja. U četiri odelјenja gimnazije nastavu je pohađalo 90, četiri odelјenja ekonomskih tehničara 113, četiri odelјenja tehničara mehatronike 80 i dva odelјenja dizajnera odeće 40 učenika. U trećem stepenu (automehaničara, mehaničara privredne mehanizacije i bravara nastavu je pohađalo 48 učenika. Srednja škola je imala 56 zaposlenih od toga 42 radnika u nastavi. Direktor škole bio je Jovan Stanković.

Đak generacije bila je učenica gimnazije Danica Radin.

Kultura

Dom kulture opštine Novi Bečej

Dom kulture opštine Novi Bečej je u 2014. godini u potpunosti ispunio planom i programom predviđene sadržaje, koji su bili u funkciji zadovolјavanja kulturnih potreba građana opštine Novi Bečej.

Biranim programskim sadržajima vaspitno-obrazovnog i kulturno-zabavnog sadržaja pružena je mogućnost građanima opštine Novi Bečej da zadovolјe svoje kulturne potrebe u ovoj ustanovi, a omogućeno im je da uzmu aktivno učešće u ispolјavanju svog kulturnog potencijala kroz razne aktivnosti kao što su: pozorišni amaterizam, likovno stvaralaštvo, folklorne sekcije i niža muzička škola. Nedelјno u ovim aktivnostima učešće uzme 150 dece i omladine.

Dobra saradnja ostvarena je sa Amaterskim pozorištem, KUD „Bećarac", MKUD „Jokai Mor", Omladinskim klubom Novog Bečeja, predškolskom ustanovom, srednjom i osnovnim školama, USFV „Teodor Pavlović" iz Novog Miloševa i KUD „Jovan Aćimac" iz Kumana, Narodnom bibliotekom, Turističkom organizacijom i Kancelarijom za mlade opštine Novi Bečej.

U 2014. godini XXII put Dom kulture opštine Novi Bečej, uz pomoć Opštine Novi Bečej, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, organizovali su tradicionalna „Obzorja na Tisi" - Dane Josifa Marinkovića, potvrđujući da poseduju i organizacione i profesionalne snage da organizuju manifestaciju koja ima širi društveni značaj.

Za proteklih 19 godina postojanja Tiske akademije akvarela (TAA) je svojim imenom i ugledom postala kulturna institucija i rasadnik širenja ove značajne likovne discipline. Razumevanjem i podrškom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Opštine, Novi Bečej je postao jedini grad u Republici Srbiji koji ima stalnu postavku akvarela od 46 najistaknutijih savremenih akvarelista sa fundusom od 252 slika.

Obzorja na Tisi i Tiska akademija akvarela su dve manifestacije koje su naš grad upisale svetlim slovima u istoriju kulturnih dešavanja. Takođe, treba napomenuti da je u oktobru 2014. u saradnji sa Amaterskim pozorištem Novi Bečej organizovan Festival komedije, koji je u prethodnim godinama zapostavlјen, ali smo zajedničkim snagama uspeli da ga oživimo.

Od 2014. godine uvedena je novina u letnjem periodu (jul i avgust), kada je Dom kulture na otvorenom, u amfiteatru organizovao projekcije filmova svake nedelјe. Poseta je bila veoma dobra, sa oko 250 gledalaca po projekciji.

Tokom godine u Ustanovi se održalo 17 izložbi, 12 koncerta, projektovalo se 26 filmova, izvedeno 25 predstava za decu, 14 za odrasle, održano sedam književnih programa, pet likovnih radionica, a dramska sekcija Doma kulture, sada već tradicionalno, izvela je predstavu „Novogodišnja zavrzlama" prilikom dodelu novogodišnjnih paketića.

Programske sadržaje i zadatke realizovalo je 10 zaposlenih i više spolјnih saradnika, a programi i aktivnosti su realizovani na srpskom i mađarskom jeziku.

Narodna biblioteka Novi Bečej

Narodna biblioteka u Novom Bečeju je u 2014. godini, svoj knjižni fond obogatila sa 800 novih naslova. Broj članova je 805, od toga 473 odrasli, 332 deca. Ukupan broj pročitanih knjiga je 7.502 na fpskom jeziku i 661 na mađarskom jeziku. Biblioteka je organizovala brojne programe, književne večeri, radionice i izložbe. Posebno se ističu književne večeri Davida Albaharija, Isidore Bjelice, Slađane Milošević, Lazara Trifunovića, Milјene Drndar, Bogdana Kukolјa.

Održani su brojni autorski programi na srpskom i mađarskom jeziku, kao i tradicionalne manifestacije: Pesnička štafeta, Čitalačka značka, takmičenje recitatora, Leto u avliji, Ja verujem u Deda Mraza. i Božićni program na mađarskom jeziku.

Značajna je saradlјa sa Srednjom školom u Novom Bečeju, pa je organizovana izložba radova učenika smer dizajner odeće. Organizovane su izložbe dečjih radova: Likovno iz drugog ugla i Reciklaža nije blamaža. Organizovane su filmske projekcije pod nazivom „Slobodna zona 2014". Kvalitetnim programima i ažurnom nabavkom biblioteka je uspela da i ove godine privuče veliki broj čitalaca.

„Obzorja na Tisi" u znaku solo pesme

Poznata muzička manifestacija „Obzorja na Tisi" - Dani Josifa Marinkovića, mada nije održana u planiranom terminu (od 22. do 25. maja), iz razloga višednevne žalosti zbog katastrofalnih poplava u Srbiji, održana je 22. put, nedelјu dana kasnije, od 28. do 30. maja 2014. godine.

Ove godine manifestacija, koja je posvećena Josifu Marinkoviću (1851-1931), rođenom u Vranjevu i jednom od najznačajnihijih srpskih kompozitora romantizma i rodonačelniku srpske solo pesme, posle višegodišnjeg lutanja, vratila se osnovnoj koncepciji i bila je u znaku pozivnog konkursa za solo pesmu domaćih autora, u cilјu afirmacije ovog, kod nas, malo zapostavlјenog žanra.

Tradicionalno „Obzorja na Tisi" počela su 28. maja, polaganjem venca na zgradi gde se nekada nalazila rodna kuće Josifa Marinkovića. Potom je u Domu kulture promovisana knjiga Slobodana Blažina „Četrdeset godina dečjeg muzičkog izvođaštva u Vranjevu (1972-2012).

O knjizi su govorili, Agneš Đukičin direktorka Narodne biblioteke u Novom Bečeju, a svoje impresije o knjizi kazivala je i Jelena Paulјev, diplomirani istoričar umetnosti. U umetničkom programu učestvovali su klarinetista iz Novog Sada Slaven Balać, profesor muzike Mirjana Balać, Srđan Grahovac (harmonika) i nastavnik muzike u penziji Daniel Mesaroš.

Centralni događaj manifestacije bilo je premijerno izvođenje 13 solo pesama koje su pristigle na pozivni konkurs. Koncertu je prethodilo ceremonija otvaranja, a prigodnu besedu o Josifu Marinkoviću kazivala je muzikolog Marina Marković iz Beograda.

Žiri u sastatu Vesna Šouc Tričković (predsednik), Marina Trajković Bidžovska i Marina Marković za najbolјu kompoziciju proglasio je „Plavu pesmu" Milane Stojadinović Milić, u interpretaciji Dragane Popović, drugo mesto pripalo je Milošu Zatkaliku za solo pesmu „Historia de un balcon" u izvođenju Anete Ilić, a treće pesmi „Nepogoda" Minte Aleksinačkog, u izvođenju Gorana Krnete.

Nagrada publike pripala je Mirolјubu Aranđeloviću Rasinskom za pesmu „Dositejeva staza" koju je izveo Ljubomir Popović.

U petak 30. maja u prepodnevniom programu održan je kviz učenika osnovnih škola, pod nazivom „Josif Marinković - muzičko putovanje". Pobednik ovog kviza su učenici OŠ „Stančić Milan Uča" iz Kumana koje je pripremala nastavnica muzike Snežana Jelić.

U večernjem terminu u Galeriji „Selo" otvorena je izložba „Život i umetnost Teodora Boberić Arsenović, autorka izložbe je Jelene Paulјev, dipl. istoričar umetnosti. Manifestacija je završena koncertom Nemanje Nešića i Tamburaškog orkestra „Zorule" iz Novog Sada. Koncert je bio u znaku kompozicija koje su komponovali Nemanja i Svetozar Nešić, na stihove novobečejskog pesnika Miloša Galetina. U programu su učestvovali Vladimir Ćurković (violina), Jovan Letić (harmonika) i Tamburaški orkestar „Zorule" pod rukovodstvom Zorana Bugarskog Brice.

Vredni pregaoci Doma kulture opštine Novi Bečej, su i pored, ne mnogo povolјne materijalne i ekonomske situacije, uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i opštine Novi Bečej, kao i drugih prijatelјa kulture uspešno organizovali trodnevnu manifestaciju, koja je bila istinski praznik muzike i solo pesme. Povolјnom utisku svakako da je doprinela i kreativna scenografija pozornice koju je postavila dizajner grafike Timea Čajka.

Tiska akdemija akvarela

Likovna kolonija Tiske akademije akvarela (TAA) održana je od 16. do 20. avgusta, 19. put, u Domu kulture opštine Novi Bečej.

Na ovogodišnjem sazivu učestvovali su: Dimitrije Kolarević iz Bačkog Jarka, Aleksandar Bogdanović iz Vršca, Vladimir Stepanov iz Ravnog Sela, Ana Vidmar iz Ljublјane (Slovenija), Maja Vercoti iz Novog Sada, Vilmoš Harmoš             iz Novog Sada, Tibor Nađ i Edit Zerebelјi Tenji iz Novog Bečeja.

Poslednjeg dana rada kolonije (20. avgusta), održane su dve izložbe. U galeriji „Selo" otvorena je samostalna izložba slika, jedne od učesnica, Ane Vidmar iz Slovenije, a u galeriji TAA akvareli učesnika kolonije.

Simboličnim spuštanjem zastave TAA, 26. avgusta je, na keju kraj Tise, zatvorena Tiska akademija akvarela, izložbom radova na otvorenom i koncertom gudačkog kvarteta iz Novog Sada. Tom prilikom Novica Blažin, direktor Doma kulture je istakao, da je ustanovlјena zastava TAA koja će se 2015. godine, kad budu održana jubilarna 20 kolonija, vijoriti na Domu kulture, sve vreme rada likovne kolonije.

Festival komedije „Jovan Knežević Caca"

U organizaciji novobečejskog Amaterskog pozorišta, u Domu kulture opštine Novi Bečej, od 20. do 25. oktobra 2014. godine, održan je Festival komedije „Jovan Knežević Caca", koji nosi ime Novobečejca, upravnika i reditelјa prvog srpskog putujućeg pozorišta. Manifestaciju je otvorila, doajen srpskog glumišta Mira Banjac, a u galeriji „Selo" je otvorena izložba, Pozorišnog muzeja Vojvodine, pod nazivom „Lica Mire Banjac", upriličene povodom 60 godina njenog rada. Istog dana u Domu kulture predstavlјena je i monografija o ovoj glumici, čiji je autor Zoran Maksimović, direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Za pet festivalskih dana nastupila su pozorišta iz Sente, Rače, Petrovca na Mlavi, Trstenika i Aleksinca.

Poslednjeg dana gledaoci su mogli da uživaju jer je autorsko veče imala Rada Đuričin, kao i u predstava „Juriš u budućnost", Gradskog pozorišta iz Jagodine, koja je izvedena, van konkurencije. Završnog dana Festivala, promovisana je monografija „Dani komedije - 40 godina", autora Živorada Đorđeđevića i izvedena radio drama „Jovan Kneževi - Caca", teatrologa Milana Mađareva.

Najviše priznanje „Cacina lenta", za najbolјu predstavu, prema oceni žirija, koji je radio u sastavu Branka Pujić, Slobodan Preradović i Aleksandar Saša Volić, dodelјeno je pozorištu iz Trstenika, za komediju Dušana Radovića „Ženski razgovori".

Priznanje za najbolјu režiju dodelјeno je Branislavi Stefanoviću za režiju nagrađene predstave, a „Cacinu lentu" za najbolјu žensku ulogu zavrednela je Gorica Milojević, članica ansambla iz Trstenika.

Najuspešniji glumac je Dobrivoje Petrović, iz pozorišta „Bata Bulić" iz Petrovca na Mlavi, koji je priznanje zavredneo odličnom realizacijom uloge Ilije Čvorovića, u predstavi Dušana Kovačevića „Balkanski špijun".

„Gospojina 2014"

Jedna od najvećih manifestacija u Srbiji „Gospojina 2014" je u Novom Bečeju, trajala sedam dana, uz devizu ,,Ako hoćeš, samo se nasmeši". Počela je 21. avgusta, a okončana velikogospojinskim bdenijem, u novobečejskom manastiru, 27. avgusta.

Prvog dana menifestacije, u četvrtak 21. avgusta, održan je „Gospojinski kotlić", takmičenje u kuvanju riblјe čorbe i takmičenje tamburaških bandi.

Najbolјu čorbu, po mišlјenju žirija kojem je predsedavao čuveni kuvar iz Mađarske, Lajoš Rac Turkven, skuvala je ekipa pod nazivom „Glavinjara", čiji je glavni kuvar bio Aleksandar Veselinović iz Novog Bečeja, pobedničkoj ekipi je kao nagrada pripao veliki drveni čamac. Istovremeno su ukrstili varjače kulinarske ekipe informativnih glasila i ekipa predsednika opštine Saše Šućurovića. Najbolјu riblјu čorbu, u ovoj konkurenciji, skuvala je ekipa „Kikindskih novina" iz Kikinde, dok je riblјa čorba predsednika opštine zauzela treće mesto..

Pre takmičenja tamburaša, na velikoj bini, održan je koncert najveće dečije manifestacije „Srbija u ritmu Evrope", gde su deca iz novobečejske opštine prikazala svoja muzička dostignuća.

U nadmetanju tamburaša učestvovalo je 15 tamburaških „bandi", a pobedio je sastav “Tamburaški san" iz Panečva, drugo mesto pripalo je orkestru „Salaš 137" iz Novog Sada, a treće tamburaškom orkestru iz Novog Bečeja „Durka i sin".

U petak, 22. avgusta, u centru grada otvoren je Etno bazar, sa preko 130 učesnika, a potom je Nenad Katanić, pomoćnik ministra polјoprivrede Vlade Republike Srbije, na platou kraj Tise, otvorio „2. gospojinski polјo-fest". Zlatni sponzor, ove manifestacije polјoprivrednih proizvođača, pre svih proizvođača polјoprivredne mehanizacije i druge opreme, je kompanija „Titan Machinery", a partner kompanija „Stihl Srbija" „Polјo-fest" trajao je tri dana, za koje vreme je održano više panel diskusija posvećenih polјoprivredi.

U večernjem terminu nastupio je, legenda narodne muzike, Halid Bešlić, koji je svojim nastupom oduševio posetioce, da bi potom, na prepunom platou kraj Tise, usledio koncert grupe „Miligram".

Trećeg dana, u subotu 23. avgusta, održano je više manifestacija. U Glavaševoj kući održan je tradicionalni susret članova Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana. U centru grada otvorena je Dečija ulica, na Tisi održan plivački maraton od Bečeja do Novog Bečeja, udvorištu Narodne biblioteke „Avlija zabavlija", kao i revija borilačkih sportova. U večernjem terminu usledili su koncerti rok grupe iz Mađarske „Zanzibar", potom lengedarne niške grupe „Kerber", da bi se okončalo nezaboravnim koncertom domaće rok grupe „Riblјa čorba" i nenadmašnog Bore Đorđevića.

Poslednjeg kocertnog dana „Gospojine" nastupio je Zlatan Stipišić, poznat kao Džiboni, da bi se „Gospojina 2014" okončala, po tradiciji, tačno u ponoć, vatrometom.

Velikogospojinskim bdenijem zvanično je, 27. avgusta, okončana „Gospojina 2014". Svečana litija je u 18 sati krenula iz crkve Svetog Nikolaja, put manastira, gde je nakon večernje službe, nastavlјeno bdenije, u susret jednom od najvećih pravoslavnih praznika Uspenje Presvete Bogorodice (28. avgust), odnosno Velike Gospojine.

Revija paradnih zaprega

U okviru „Gospojine 2014" održana je, u organizaciji Konjičkog kluba „Vranjevo", 21. revija paradnih zaprega, koja je kao i svake godine počela defileom učesnika ulicama grada.

Kako je petopreg zaštitini znak Vranjeva i Novog Bečeja, takmičenje je počelo u ovoj disciplini. U veoma jakoj konkurenciji, pobedio je Milenko Radaković iz ergele „Burić" iz Surčina, drugi je Milan Đorđević član Konjičkog kluba „Pećinski lipicaneri" iz Pećinaca, treći Nemanja Bojić iz Novog Bečeja, a zatim slede petoprezi Novobečejasca Slobodana Adamova na četvrtom i Slavka Golušina na petom mestu. U kategoriji dvoprega pobedio je Dragan Petrov iz Kikinde, na drugom mestu je zaprega Srđan Alekse iz ergele „Stari Tamiš" iz Pančeva, a trećem dvopreg Nedelјka Tomića iz Kikinde. Najlepše domaće dvoprege upregli su Branko Vujackov i Dušan Malјugić.

Najlepši četvoropreg imao je Srđan Aleksa, iz ergele „Stari Tamiš" iz Pančeva, drugi je četvoropreg Milana Plavšića iz Dobanovaca, a treći Dragana Petrova iz Kikinde.

Na ovoj reviji najviše konja (šest) upregao je Miloš Plavšić iz Dobanovaca, a najstariji učesnik bio je Dragan Madžarac iz Novog Miloševa.

Stanјe u stočarstvu u Novom Bečeju

Oživeli salaši

U Novom Bečeju, 2014. godina, kao uostalom i u celoj Srbiji, karakteriše dalјe propadanje u stočarstvu. Mali, sitni proizvođači nestaju, a nastavlјa se tendencija ukrupnjavanja proizvođača goveda i mleka.

U Medanjači imamo izgrađene 4 mini farme brojlera (tovnih pilića), koje godišnje tržištu isporuče od 250 - 275.000 gril pilića. Zbog ukupne situacije i trenda proizvodnje što jeftinije stočne hrane, izgrađuju se novi i aktiviraju stari salaši. Na nekadašnjoj staroj farmi Sokolca na Bisernom ostrvu Dragolјub i Ankica Vijatov gaje oko 150 krava muzara. Bogdan Đuričin poseduje farmu muznih krava pored velike brane na Tisi, odmah sa desne strane, sa oko 70 muznih grla krava. Vlada i Mladen Dragić su na salašu Pet frtalјa i drže oko 20-tak muznih krava. Georgije Dujin je u komšiluku sa svojih 300 grla plemenitih, umatičenih ovaca i uzornim salašem. Vodu izvlače vetrenjačom koja se vidi na daleko sa kumanačkog puta. Na istom putu, sa leve strane od bunkera, Arsen Vijatov napasa svoju stoku. Stevan Pozdan je svoju farmu svinja sagradio na nekadašnjem Kovačićevom salašu, takođe tu na kumanačkom putu.

Na bašaidskom putu, kod Poštine kopovi, sa leve strane prema Bašaidu, Duško Popov je sagradio mali etno salaš sa svojim kravama i ovcama. Bečejske livade, dalјe levo, su Tošica i Jovica Pejin, Mesaroš, Almaši, Atila Babo, Lajoš Čanji... Sa desne strane puta, Vlada i Aleksandar Marčićev su na dedinom, Šašinom salašu; dalјe Reznići, pa Saša Knežev prema kanalu DTD sa preko 50 grla muznih krava. Desno od njega je Dragan Josimović, a levo je Galamboš. Svaki od njih ima od 30 i više grla goveda. Tu kod njih je i Melinda Guba koja je uvezla tovnu rasu goveda Aberdin angus i tovi junad.

Na Mateju su braća Radovan i Dragan Belјuc, Tika Šijački, Vlada Garčev, Žarko Golušin Na čuvarnici u Ritu je Duško Tašin, pa Miloš Bunjevački, a Atila Olah i Levai Marton su skroz kod B.P. Sela, uz Tisu. Novica Pejin je na Šimuđu, i neka mi oproste oni koje nisam pobrojao. To su poslednji neimari u polјu koji pokušavaju da prežive u ovim teškim vremenima.

Veterinarska služba

U samom naselјu imamo više desetina mlađih lјudi koji svoju stoku drže u intenzivnim uslovima, na jaslama, ali o njima ćemo pričati drugom prilikom. Oni bar imaju elementarne uslove struje, vode i tvrdog puta. Naši salašari retko su sastavili ta sva tri dobra. Ako imaju put; nemaju struju i obrnuto. Ako i sve to imaju obično ih cena proizvoda ubija sve podjednako.

Veterinarsku službu objedinjava veterinarska stanica "Vetvranjevo " doo Novi Bečej sa Velikog sokaka. Ima zaposlena četiri veterinara, četiri vet. tehničara i jednog pomoćnog radnika.

Država preko Ministarstva polјoprivrede i Uprave za veterinu, raspisuje Konkurs za dodelu poslova iz oblasti zdravstvene zaštite životinja na određenom terenu. Tim programom mera obuhvaćene su određene bolesti životinja koje ugrožavaju celu zemlјu. Ovaj posao u Novom Bečeju radi naša veterinarska stanica od početka. Za svaku životinjsku vrstu predviđena je određena vrsta kontrole ili vakcinacije protiv određenih bolesti. Tako je za goveda obavezna kontrola TBC-a, bruceloze, lekuoze i zaraznog zasušenja vimena. Kod konja to je kontrola infektivne anemije. Ovcama i kozama se vrši kontrola na brucelozu Svinje se vakcinišu protiv svinjske kuge, psi se vakcinišu protiv besnila, a živina protiv Nju Kastl bolesti (kuga živine).

Da bi se mogla vršiti evidencija i kontrola, sve životinje, osim živine se trajno obeležavaju ušnim markicama (goveda, svinje, ovce i koze) ili mikročipovima (psi, mačke i konji). Za njih postoji određena evidencija i dokumentacija, tako da se preko centralne baze Ministarstva polјoprivrede, Uprave za veterinu, vrlo jednostavno može prekontrolisati zdravstveni status svakog grla koje je pregledano; evidentirano i podaci pohranjeni u bazu.

Ovo dobija sve više na značaju zbog mogućnosti da se životinja prati od štale do trpeze. Svaka trgovina se takođe evidentira, a podaci o zdravstvenom stanju prate životinju do odredišta. Ovakvim načinom efikasno se drže pod kontrolom sve te bolesti koje su zajedničke i lјudima i životinjama (ZOONOZE). Tako da obično kažemo da mi veterinari vodimo brigu o zdravnju čitave zajednice.

U 2014. godini izvađeno je 2.221 krvi kod krava i junica, 3.558 krvi kod ovaca i koza. Vakcinisano je 5.179 svinja, 484, psa i mačaka i 251.670 živine, zajedno sa brojlerima u Medenjači.

U 2014. godini stanica je kadrovski pojačana zaposlio se Nemanja Bojiće, DVM, koji je diplomirao na Departzmanu za veterinarsku medicinu pri Polјoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Kolega Nemanja Bojić ili dr Dikana, kako ga zovu i znaju kod nas, je rođen i odrastao je u Vranjevu i od malih nogu privržen je ovom plemenitom poslu.

Sastav članova veterinarske stanice "Vetvranjevo" doo Novi Bečej: Vojislav Blažin, dr vet. - spec, direktor, Milorad Avdalović DVM; Janoš Kiš DVM, Nemanja Bojić DVM, veterinarski tehničari: Živa Jovanov; Saša Konstantin, Radmila Stefanović; Ivan Kubet i pomoćni radnik Jovica Matić.

Sport u 2014.

Mada je u 2014. godini bilo dosta uspešnih nastupa novobečejskih sportista, slobodno možemo reći da su je obeležili rukometaši novobečejskog Jedinstva, koji su plasmanom, u Prvu ligu Srbije, na najlepši način krunisali vredan jubilej 60 godina postojanja kluba.

Rukomet je od 1954. godine, kada je klub osnovan, bio sportski kolektiv za primer, posebno osamdesetih godina 20. veka, kada je ekipa igrala u Drugoj saveznoj ligi. Posle višegodinjeg igranja u Drugoj ligi Vojvodine, novobečejski rukometaši su 2014. godine uspeli da, u kvalifikacijama, na neutralnom terenu u Žablјu, savladaju Novu Pazovu veoma ubedlјivo 32:19 i time izbore plasman u Prvu ligu Srbije grupa Sever.

Povodom jubileja kluba, 60 godina rada, dodelјena je Plaketa Rukometnom savezu Vojvodine, kao i trojici Novobečejaca koji su 1954. godine osnovali klub Emilu Vrebalovu, Aleksandru Radakoviću i Nemanji Bunjevačkom. Zahvalnice kluba su dobili nekadašnji golmani Laslo Hajdu, Laslo Bito, Aleksandar Glavaški i Dobrivoj Dobožanov, igrači Vlada Vijatov, Nikola Svilengaćin, Gliša Glavaški, Gliša Lalić, Bogosav Glavaški, Zlatko Tornjanski, Dragan Džigurski, Branimir Lisičin, Miodrag Antonović i Dragoje Milojković, dugogodišnji sekretar kluba Tomislav Popović i treneri Radovan Vujović, Jovan Pavlov i Miloš Avramov.

Fudbalski klub Jedinstvo se, posle 28 godina, po treći put plasirao u Srpsku ligu Vojvodine, treći rang takmičenja u našoj zemlјi, međutim u novom društvu fudbaleri Jedinstva nisu imali mnogo uspeha, od starta su se grčevito borili za opstanak, da bi na kraju sezone 2013/2014 zauzeli pretposlednje 15 mesto, što je ujedno značili da se vraćaju stepenicu niže, u novoformiranu Vojvođansku ligu grupa Banat.

Košarkaši Jedinstva su već godinama stabilni članovi Prve regionalne lige Srbije grupa Sever, trećeg ranga takmičenja, gde su u sezoni 2013/2014 osvojili šesto mesta. Košarkaši su zabeležili 14 pobeda, od toga četiri u gostima, a doživeli 12 poraza.

Ženska košarka je dugi niz godina bila ponos grada na Tisi, u vreme kada su igrale Drugu saveznu ligu tadašnje Jugoslavije. U 2014. godini košarkašice Jedinstva, kojetrenira Ivica Blažin, su se takmičile u kadetskoj i pionirskoj konkurenciji. Pionirke (košarkašice rođene 2001) su uspele da stignu do finalnog turnira za prvaka Vojvodine, dok su kadetkinje takmičenje u Regionalnoj ligi završile na petom mestu.

Kuglaši Jedinstva su u prvenstvu Prve lige Srbije, grupa Vojvodina, igrali zapaženu ulogu, posle 13 pobeda i pet poraza, sa 26 bodova, zauzeli su drugo mesto, iza Radničkog iz Novog Sada.

Pored srebrne medalјe Žolta Kiša, na pojedionačnom prvenstvu države, rezultat vredan pažnje ostvario je Ivan Mesaroš, na prvenstvu Vojvodine u sprintu gde je osvojio bronzanu medalјu.

Kuglašice Jedinstva su u Super ligi Srbije, teško izborile opstanak u elitnom društvu. Bolјim igrama u drugom delu prvenstva. Novobečejke su na kraju zauzele sedmo mesto sa 17 bodova, zabeležile osam pobeda i jedan nerešen rezultat.

U Novom Bečeju veoma su aktivni klubovi koji neguju borilačke sportove, postoje dva karate kluba (Jedinstvo i San pai), bokserski i tekvondo klub, kao i Klub borilačkih sportova Jedinstvo, koji obuhvata više sportskih grana.

U 2014. godini takmičari Kluba borilačkih sportova Jedinstvo, su u okviru „Gospojine 2014" u Novom Bečeju organizovali 10. reviju borilačkih sportova, na kojoj su učestvovale ekipe iz Kazahstana, Češke, Bugarske, BiH, Mađarske i Srbije. U veoma jakoj konkurenciji zlatne medalјe osvojilo je troje novobečejskih takmičara, senior Ferenc Kormanjoš i pionirke Enita Behramaj i Milica Đurić.

Na Kupu Evrope, koji je održan u Doboju, zlatne medalјe osvojili su senior Ferenc Kormanjoš i pionirka Milica Đurić, a kadetkinja Elena Behramaj srebrnu.

Na Evropskom kupu u savateu, u discipilinama kombat i aso, koji je održan u hrvatskom gradu Varaždinu, takmičari iz Novog Bečeja osvojili su četiri medalјe. U jakoj konkurenciji zlatne medalјe osvojili su junior Milan Rakita, u kategoriji do 56 kg i kadetkinja Enita Behramaj, u kategoriji do 45 kg.

Srebrne medalјe su osvojili Ferenc Kormanjoš u seniorskoj konkurenciji, takmičara do 56 kg, i juniorka Tamara Baračkov, u kategoriji do 56 kg.

Ženski fudbalski klub se preselio u Novi Sad

Prvu godinu takmičenja, u novoformiranoj Super ligi za žene, ŽFK „Novi Bečej" je sa uspehom okončao na sedmom mestu, što je pre početka prenstva bio cilј.

U prvom delu prvenstva, u kojem je učestvovalo osam ekipa, Novobečejke su zauzele šesto mesto, pa su takmičenje nastavile u plej-autu, gde su izabranice trenera Miloša Vidovića zauzele sedmom mestu sa 13 bodova. Novobečejke su na 20 odigranih utakmica (14 u prvom delu i šest u plej-autu) zabeležile četiri pobede, jednom igrale nerešeno, doživele 15 poraza, dale 19, a primile 87 golova.

Nažalost, posle deset godina postojanja i uspešnog nastupa u Super ligi Srbije, ženski fudbalski klub je prestao sa radom, klub je promenio ime u ŽFK Vojvodina, odnosno ceo fudbalski pogon se preselio u Novi Sad, gde je nastavio takmičenje.

Posle osvajanja prvog mesta na prvenstvu Vojvodine, gimnastičari OŠ „Josif Marinković" iz Novog Bečeja su na finalnom turniru Pionirske gimnastičke lige Srbije u „C" programu, potvrdili da su najbolјi u Srbiji. Na prvenstvu koje je održano u Novom Sadu obe ekipe, koje priprema Milutin Isakov, nastavnik fizičkog vaspitanja u penziji, osvojile su medalјe. Ekipa V i VI razreda (Ognjen Vujackov, Todor Marčićev, Ivan Kokić i Slobodan Despotović) osvojila je prvo mesto i zlatnu medalјu, dok je ekipa VII i VIII razreda (Miroslav Rakita, Predrag Đuričin, Zdravko Kovačev i Dejan Jocković).

Karatisti zablistali u Polјskoj

Na Svetskom prvenstvu u okviru Šotokan organizacije Ujedinjenih nacija, za niža i viša zvanja, koje je održano od 10. do 12. oktobra 2014. godine u Polјskoj, za reprezentaciju Srbije nastupilo je šest takmičara Karate kluba „Sen pai" iz Novog Bečeja. Na ovom prvenstvu gde je učestvovalo preko 2000 takmičara iz 45 država, Novobečejci su osvojili četiri medalјe. U konkurenciji pionirki (12-13 godina) za niže pojaseve Đorđina Dragičević osvojila je zlatnu medalјu u katama, dok je Dejan Gurjanov u konkurenciji pionira (10-11 godina) u borbama, u kategorije do 35 kg, osvojio bronzanu medalјu.

Veoma uspešna, u kategoriji viših pojaseva, sa dve bronzane medalјe, bila je Kasija Milošević (crni pojas) i to u katama u konkurenciji pionirki (12-13 godina) i borbama u konkurenciji takmičara do 45 kg.

Dan sporta manifestacija prijatelјstva i fer pleja

Najduži dan u godini i prvi dan leta, 21. jun 2014. u Novom Bečeju bio je u znaku mladosti i sporta. Blizu 2000 sportista iz 23 grada došlo je u grad kraj Tise na „Dan sporta", manifestaciju drugarstva i fer pleja. U predivnom ambijentu prepunog amfiteatra kraj Tise manifestaciju je otvorio Saša Šućurović, predsednik opštine, a sportistima se obratil i Bilјana Lajović, koordinator jedinice za prevenciju nasilјa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Nikola Vidu iz Kancelarije UNICEF.a u Beogradu.

Na više lokacija u gradu mladi su se nadmetali u odbojci, košarci, rukometu, fudbalu, odbojci na pesku, šahu, borilačkim sportovima, a Teniski svaez Srbije je za najmlađe organizovapo školu tenisa.

Na kraju treba istaći da u ovakvim susretima nema pobednika i poraženih, jer su svi učesnici, bez obzira na rezultat pobednici.

Odbojkašice sve popularnije

Odbojka u Novom Bečeju nema dugu tradiciju, ali sudeći prema rezultatima, odbojkašice Jedinstva iz Novog Bečeja su na najbolјem putu da steknu veliku popularnost. U sezoni 2013-2014 u prvenstvu Druge vojvođanske lige Južna Bačka, seniorka ekipa je zauzele prvo mesto. Ekipa koju trenera Nikole Velisavlјeva igrala je u sastavu: Marina Marković (kapiten), Teodora Boberić, Kristina Šućurović, Dunja Vujackov, Vanja Ivančev, Aleksandra Stojšin, Milana Marić, Marina Tašin, Dunja Kolarov, Ivana Vrebalov, Dragana Kiselički, Dejana Grbić, Helena Hebek, Nikolina Padežanin i Sandra Tašin.

Vladimir Antonović sportista godine

U organizaciji Sportskog saveza opštine Novi Bečej i lokalne samouprave, uz medijsku podršku Radija Novi Bečej, za najuspešnijeg sportistu u 2014. godini, proglašen je rukometaš novobečejskog Jedinstva Vladimir Antonović, koji je svojim igrama dao nemerlјiv doprinos plasmanu Novobečejaca u Prvu ligu Srbije grupa sever.

Najuspešnija pionirka je Kasija Milošević, pionirska prvakinja države u katama i osvajač dve bronzane medalјe na Svetskom šotokan prvenstvu održanom u Polјskoj. Za najuspešnijeg pionira proglašen je gimnastičar Ognjen Vujackov iz Novog Bečeja. Najuspešnija kadetkinja je Enita Behramaj, reprezentativka Srbije u kung fu vušu i savate boksu, a najuspešniji kadet karatista Mladosti iz Novog Miloševa Vladimir Brežančić, prvak Vojvodine i Srbije i osvajač zlatne medalјe na Školskom prvenstvu Srbije. Najuspešnija juniorka je odbojkašica Jedinstva Teodora Boberić, a junior prvak Balkana u kik boksu Ferenc Kormanjoš.

Rukometaši Jedinstva iz Novog Bečeja su, u godini kada obeležavaju vredan jubilej šest decenija postojanja, proglašeni za najuspešniju ekipu, a specijano priznanje za doprinos razvoju sporta dodelјeno je Miloradu Suvačarevu iz Novog Miloševa.

Za najbolјu školsku ekipu proglašena je gimnastička ekipa OŠ „Josif Marinković", koja je na 7. sportskoj olimpijadi školske omladine Vojvodine u Somboru, osvojila dve srebrne medalјe. Najbolјi sportista školarac je Zita Seke, učenica 0Š „Miloje Čiplić", koja je osvojila drugo mesto na Republičkom prvenstvu učenika osnovnih škola u plivanju, u disciplini 50 metara kraul.

Slušaoci Radija Novi Bečej glasali su za najpopularnijeg sportistu opštine, ta laskava titula pripala je košarkašu Urošu Laziću.

Ksenija rođ. Belavenec Medvedev, najpoznatija učenica Harkovskog instituta u Novom Bečeju

Ženski Harkovski institut osnovan je u Rusiji 1812. godine sa cilјem da mladim Ruskinjama iz plemenitih porodica, ali i siromašnim, pruži srednjoškolsko obrazovanje i potrebno društveno vaspitanje, pomoću kojeg bi, posle izlaska iz Instituta, mogle biti u kućama veleposednika učitelјice njihoj deci. Posle Oktobarske revolucije 1917. preko milion Rusa napustilo je svoju otadžbinu. Nјih oko 75 hilјada primila je Kralјevina Srba Hrvata i Slovenaca. Među njima bio je i gotvo ceo Harkovski institut sa načelnicom Marijom Neklјudovom. Došavši u Beograd 4. marta 1920. naloženo im je da idu u Novi (Turski) Bečej gde njih 260 vaspitanica I 30 nastavnika i vaspitačica dolaze 8. novembra iste godine. Tu ostavlјaju dubokog traga, pre svega, u civilizacijskom smislu. Od samog dolaska veliku pomoć su im pružale razne organizacije, posebno Kolo srpskih sestara, na čelu sa Tezom Turinskom.

Ksenija Medvedev

Baveći se više od deceniju istorijom ovog Instituta naišao sam na mnoštvo fotografija, nastavničkih listova sa karakteristikama, van nastavnim aktivnostima koje su pitomice obavlјale, posebno u učenju stranih jezika meštana, došao do spomenara, plakata, godišnjih izveštaja itd. Međutim, nedavno sam saznao da je Harkovski institut pohađala Ksenija Belovenec koju je krstila ruska carica Marija Fjodorovna, majka poslednjeg ruskog cara Nikolaja II Romanova. Naime, Zoran Mačkić je o njoj i budućem mužu Aleksandru Medvedevu, na osnovu sećanja njihovog sina Mihajla Medvedeva, otrgnuo od zaborava ove značajne ličnosti. Ksenijin otac Petar Ivanovič Belavenec bio je visoki pomorski oficir u službi na dvoru Nikolaja II, dok joj je majka bila iz bogate ukrajinske dvorske porodice koja se školovala na Moskovskom konzervatorijumu u klasi sa Igorom Stravinskim. Ksenija je rođena 1905. u Jekaterinoslavu.

Harkovski institut u Novom Bečeju završila je 1925. koji je bio pod pokrovitelјstvom kralјice Marije Karađorđević. Tu je učestvovala u mnogim aktivnostima i bila jedna od najbolјih učenica.

Posle završetka Instituta upisuje se na studije građevine na Tehničkom fakultetu u Beogradu. Tu upoznaje studenta arhitekture, svog budućeg supruga Aleksandra Medvedeva koji je nagovara da pređe na studije arhitekture i kao studenti su se venčali 1927. Aleksandar je završio Fakultet 1929. Kao veoma nadareni arhitekta zapao je za oko banu Vrbaske banovine Svetislavu Milosavlјeviću koji mu je ponudio da projektuje zgradu Banovine u Banja Luci. Ksenija je tada vodila knjigovodstvene poslove oko izgradnje zgrade. U međuvremenu i ona je završila fakultet. Aktivno učestvuje u društvenom životu Banja Luke, posebno kao aktivista Kola srpskih sestara Vrbaske banovine. Ban Milosavlјeić, kao bliski saradnik kralјa Aleksandra, znajući da je on strastveni lovac poželeo je da u okolini Banja Luke izgradi lovački dom. Projekat je poverio Kseniji Medvedev, koja ga je i uradila avgusta 1934, kao brvnaru u rusko-ukrajinskom stilu. Nažalost projekat nije ostvaren jer je kralј ubijen u Marselјu oktobra iste godine. U „Vrbaškim novinama" 21. oktobra ona objavlјuje poemu: Prošao Golgotu celog svetskog rata; Mačkov kamen, Solun, svuda On je bio... Uvek sa vojnikom, kao brat do brata, nit’ se topa boj'o od, kuršuma krio..

Aleksandar i Ksenija 1935. odlaze u Niš. On nastavlјa da projektuje značajne građevine, a ona postaje profesor Srednje tehničke škole. Umrla je u Nišu 1980. a njen suprug četiri godine kasnije.

Tragom jednog pisma

U susret 105- toj godišnjici rođenja Bogdana Čiplića

Krajem ove godine, tačnije 2. novembra 2015. godine, navršava se tačno, 105 godina od rođenja, jednog od najznačajnijih Novobečejaca, Bogdana Čiplića (1910-1989), koji pripada krugu najplodnijih vojvođanskih književnika i publiciste. Objavio je više od 50 knjiga, brojne publicističke tekstove i pozorišne kritike. Bio je profesor u Novom Sadu, Kikindi, Temišvaru, direktor Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, novinar i urednik „Slobodne Vojvodine", preteče današnjeg novosadskog „Dnevnika".

Bogdan Čiplić

Dugi niz godina u OŠ „Miloje Čiplić" u Novom Bečeju, koja nosi ime njegovog rođenog brata, bila je „Spomen soba porodice Čiplić", sa originalnim nameštajem, mnogobrojnim fotografijama i dokumentima. Nažalost, ova soba danas ne postoji, a deo nameštaja se nalazi u pomenutoj školi i Muzeju „Glavaševa kuća”.

U Čiplićevim mnogobrojnim knjigama spominju se nostalgično, Vranjevo, Novi Bečej, Tisa, Gradište, Arača, a vranjevačke sokake i paore niko nije opevao toplije, iskrenije i jednostavnoje od Bogdana Čiplića.

Nјegove drame igrane su na mnogim scenama širom tadašnje Jugoslavije, a „Traktat o sluškinjama" i na pozornici Radničkog doma, danas Doma kulture opštine Novi Bečej.

Novobečejci su, 1975. godine, pomogli da se objavi knjiga pesama Bogdana Čiplića „Zmajevi od Turskog Bečeja" (Opštinska zajednica kulture, 1975, Štamparija “1.maj" Novi Bečej) i 2003. godine, kada je novosadska Izdavačka kuća „Prometej" objavila knjigu „Antologija Čiplić", koju je priredio Draško Ređep.

Nisam imao nameru da pišem o stvaralaštvu Bogdana Čiplića, nego da čitaoca podsetim na ovog znamenitog i značajnog Novobečejca kojeg smo, nije to prvi put, lagano počeli, neopravdano, da zaboravlјamo.

Ovom prilikom, tragom jednog pisma Bogdana Čiplića, koje je, iz Beograda, 7. februara 1951. godine, uputio znamenitom književniku iz Zrenjanina Todoru Manojloviću (1883-1968), želeo sam da se vidi u kojim se književnim krugovima tadašnje Jugoslavije Bogdan Čiplić kretao i ukažem na to koliko je bio cenjen i uticajan.

Evo sadržaja pisma, čiji se original čuva u zrenjaninskom Istorijskom arhivu (Fond 34, arhivski broj 831/IX).

Dragi čika Tošo!

Najpre da vam čestitam na studiji o Dobrinoviću. Vrlo, vrlo impresionira bogatstvom i dubinom studije i stilom.

Ja sam večeras posle sastanka plenuma Udruženja NR Srbije razgovarao sa I. Andrićem. Isporučio sam mu Vaš pozdrav. On se iskreno obradovao i zahvalio, a zatim je zabrinuto pitao u kakvim prilikama Vi živite. Ja sam mu ih diskretno, ali istinito ocrtao. Nadam se da sam uspeo da ga ubedim u pravo stanje, a da ne vređam Vaše dostojanstvo. Vi me niste na to ovlastili, ali sam bio u situaciji da sam - po pitanju Andrićevom - morao to objasniti. On je odmah potegao pitanje Vašeg članstva u Udruženju i rekao da je o tome bilo reči, ali da bi trebalo videti u kakvoj je to sada fazi. Ja sam mu objasnio koliko ja znam o toj stvari. On mi je rekao da smatra da se Vi niste ogrešili - da bi to bila kakva smetnja.

Pre sastanka, ovo isto veče, razgovarao sam sa Desankom Maksimović. Izručio sam joj Vaš pozdrav i rekao ono što smo se dogovorili. Ona je sve veoma lepo primila i obećala da će se zauzeti u svom delokrugu. Obradovala se pozdravu i poruci. Bila je, naravno i raznežena i ožalošćena...

... Ja sam, inače, zdrav. Prvu knjigu romana (biće dve) završio sam (po drugi put). Sada je redigujem, pa se nadam da ću za mesec dana (pošto mora da se prekucava) moći da je predam izdavaču t.j. da je ponudim. A sudbina izdavanja na svet, to je, naravno u dubiozi. Kao i obično i uvek.

Vrlo ću se radovati ako me se još budete setili, a za svaku uslugu stalno Vam stojim na raspoloženju, kao dosad

Mnogo pozdrava Bogdan.

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...