Aktivnosti Doma kulture

Dom kulture opštine Novi Bečej u 2011. godini u celosti je ispunio planom predviđene programske sadržaje, koji su bili u funkciji zadovoljavanja kulturnih potreba građana Opštine Novi Bečej. Programi i aktivnosti su se realizovali na srpskom, mađarskom i romskom jeziku uz dobru saradnju sa Amaterskim pozorištem, KUD „Bećarac“, KUD „Banat“, URF „Rromano ilo“ i MKUD „Jokai Mor“ kao i školama na teritoriji naše opštine.

U 2011. godini Dom kulture opštine Novi Bečej je, uz podršku Opštine Novi Bečej, Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, priredio tradicionalnu, devetnaestu po redu muzičku manifestaciju „Obzorja na Tisi“ – Dane Josifa Marinkovića. Prevazišavši lokalni značaj, 19. Obzorja na Tisi bila su omaž velikanu srpskog muzičkog romantizma, Josifu Marinkoviću.

Izložba Vasilija Dolovačkog dala je svečani ton celokupnom događaju.

Za proteklih 16 godina postojanja TAA je svojim imenom i ugledom postala kulturna institucija i rasadnik širenja ove značajne likovne discipline. Razumevanjem i podrškom opštine Novi Bečej, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, sponzora i donatora, Novi Bečej je postao jedini grad u Republici Srbiji koji ima stalnu postavku akvarela najistaknutijih savremenih akvarelista sa fundusom od 180 slika. Od 2010. godine ova likovna kolonija dobila je međunarodni karakter, naime, pored slikara akvarelista iz naše zemlje u 2010. i 2011. učestvovali su i slikari iz Mađarske, Nemačke i Ukrajine.

U 2011. godini Dom kulture bio je domadin i organizator, zajedno sa Zavodom za kulturu Vojvodine i Savezom amatera Vojvodine, Zonske smotre amaterskih pozorišta severnog i srednjeg Banata i severne Bačke, na kojoj je naša publika videla osam novih predstava.

Održan je i jubilarni, 50. Muzički festival dece Vojvodine, sa 2500 učesnika, a održano je takmičenje folklora, horova i orkestara u vidu koncerata. Dom kulture je ovaj festival realizovao u saradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine i Savezom amatera Vojvodine.

Dramski studio za decu, gde su polaznici učenici osnovnih škola (uzrasta od 5 do 8 razreda) realizovao je novogodišnju predstavu za decu.

U saradnji sa Opštinom Novi Bečej, Dom kulture je organizovao Multikulturalne vikendi u okviru kojih su održani koncerti folklora 16 folklornih ansambala dece mlađeg uzrasta i 16 starijeg uzrasta iz cele Vojvodine, koncert folklornog ansambla ''Tarikoni'' iz Gruzije, grada Tbilisi i koncert KUD-a ''Pionir'' iz Zrenjanina održanog u saradnji sa Savezom amatera Zrenjanin. Pored tradicionalnih manifestacija: Obzorja na Tisi, Tiske akademije akvarela, Zonske smotre amaterskih pozorišta severnog i srednjeg Banata i severne Bačke, Muzičkog festivala Dece Vojvodine, treba istadi da je u Domu kulture opštine Novi Bečej tokom 2011. godine otvorena ukupno 21 izložba, od kojih treba istaći: izložbu fotografija ''Hilandarski svetopisi'', autora Rajka Karišića, izložbu slika profesora i asistenata Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta EDUCONS, retrospektivnu izložbu slika Janoša Mesaroša povodom četrdeset godina njegovog likovnog stvaralaštva, izložbu slika ''Makulatura, meta-makulatura i lentikular'' Zorana Gašija. Tokom godine održano je ukupno četrnaest koncerata umetničke muzike od kojih bi istakli koncerte održane u okviru 19. Obzorja na Tisi, koncert Kraljevskih gudača svetog Đorđa, koncert laureata i prvonagrađenih takmičara, Gradskog hora pri Domu kulture, kao i koncert Narodnog orkestra AKUD ''Sonja Marinković'' Univerziteta u Novom Sadu.

Od dvanaest programa zabavnog sadržaja treba pomenuti koncert zabavne muzike grupe ''The Frajle'', nekoliko projekcija filma ''Montevideo, bog te video'', novogodišnji koncert ''Muzika Vojvodine u novom ruhu'' u izvođenju Tamburaškog orkestra Mileta Nikolića & Đusija (električna gitara) kao i deset pozorišnih predstava za decu i omladinu i šesnaest za odrasle, četiri književne večeri, tri tribine, mnoštvo radionica što bi izraženo ukupno u brojkama bilo stotinu raznovrsnih sadržaja.

Povezani članci