Stolarska tezga i alati

Robert Kiš, sin Andraša – Bandike Kiša, zaljubljenika u stare motore i automobile, je, posle smrti svog oca, pored poznatog messerschmidt autida nasledio tezgu i razni alat stolarskog zanata. Naime, Robertov deda Andraš – stariji, sredinom XX veka bavio se stolarskim zanatom i posedovao je izuzetno dobar alat i mašine uvezene iz Nemačke.

Kako u porodici Kiš niko nije bio zainteresovan za stolarski zanat, alat je godinama stajao neupotrebljen u spremištu i zahvaljujući tome ostalo očuvan.

Početkom septembra meseca 2011. godine, Robert Kiš je odlučio da tezgu i alat stolarske radionice svoga dede, pokloni Muzeju Glavaševa kuća. Pored nekoliko rendla, dleta i testera veoma su interesantne velike stege, kojih ima desetak. Tezga i alat su očišćeni, konzervirani i smešteni u prostoriju, pored alata bačvarske radionice.

Zahvaljujući poklonu Roberta Kiša, postavka muzeja je znatno obogatila svoju zbirku, koja će služiti mlađem naraštaju da se upozna sa starim zanatima, koji nažalost padaju u zaborav.

Povezani članci