Ipak nije nestalo

Zavičajci su ved izgubili svaku nadu da de pronaći svoju dokumentaciju i foto albume iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, kada se, na obeležavanju dvogodišnjice otvaranja Muzeja „Glavaševa kuća”, 19. februara 2011. godine, ista iznenada pojavila.

U tri velike najlon vreće doneo ju je Goran Bugarski, rođak Branislava Josimovića, fotografa – amatera i aktiviste Zavičajnog kluba iz pomenutog vremena. Pored fotografija, razglednica i dokumentacije možda nejveću vrednost za Novi Bečej predstavljaju dva foto albuma.

Materijal za albume su prikupili Branislav Kiselički i Branislav Josimović od raznih darodavaca. Oni su ispisali i propratne tekstove za svaki pojedini objekat. Materijal u albumima obuhvata period od sto godina, tačnije, ceo XX vek.

Po sećanju starijih zavičajaca, a i po dokumentaciji koju je uredno vodio Branislav Kiselički, dosta toga nedostaje iz zbirke Zavičajnog kluba. Razlog za to je nedostatak prostorije u kojoj je trebalo da se odlaže i čuva zbirka.

Sada, kada Zavičajni klub ima svoje prostorije i prostor za arhiviranje dokumenata i eksponata, stekli su se veoma dobri uslovi za prikupljanje i čuvanje istih.

Povezani članci