Zimski susret zavičajaca

Obeležavajući dvogodišnjicu otvaranja Zavičajnog muzeja „Glavaševa kuća” i prvu godišnjicu useljenja Zavičajnog kluba u nove prostorije, Zavičajci su priredili prigodnu svečanost 19. februara. 2011. godine.

Predsednik zavičajnog kluba, Radovan Popov, je srdačno pozdravio prisutne ovog zimskog susreta i podsetio šta je sve urađeno od useljenja do danas. Svoj referat je počeo rečima da je kompletirana berbernica Ištvana Jagera, da je podrum ispražnjen i očišćen, dobijeni alat bačvarskog majstora Mikloša Ružičke je smešten u prostoriju u kojoj su postavljene stare šestougaone pločice, uređena je prostorija za odlaganje i čuvanje dokumenata „arhiva”, proradila je i novoizgrađena česma, JP „Komunalac” je zasadio u dvorištu 140 ruža, od članarine su napravljene dve police za vrednije knjige, pripremljeni su memorandum računi novobečejskih trgovaca, zanatlija, advokata i firmi za predstojedu manifestaciju „Noć muzeja ” u saradnji sa lokalnom samoupravom, restauratorski radovi na originalnim eksponatima i nameštaju iz Glavaševe kude su u toku. Pokloni i darovi su zbrinuti i smešteni u adekvatnim prostorijama, a darodavcima su uručene Zahvalnice.

Ove godine Zahvalnice su dobili׃ Mikloš Ružička, Mirko Saravolac, Karolj Kiš, Ferenc Guljaš, Svetislav Arbutinov, Aleksandar Kasaš, Tivadar Košut, Šandor Nemet, Robert Čejtei, Milan Racković, Slavica Lazarević, Srđan Vrešćak, Maja Josimović, Bela Vrešćak, Marija Homola, Dragan Kiselički, Goran Bugarski za Profesionalno vatrogasno društvo, Ištvan Mesaroš za Dobrovoljno vatrogasno društvo, za Rimokatoličku crkvenu opštinu Janoš Šoti, a za Vranjevačku pravoslavnu crkvenu opštinu Gojko Šolaja.

Pre nego što je predsednik Popov pozvao goste na malu zakusku i razgledanje eksponata, još jednom je istakao veliko razumevanje i saradnju opštinskih vlasti i podršku koju pružaju radu Zavičajnog kluba.

Vredno je pomena da je Goran Bugarski ovom prilikom predao deo zaostavštine svog rođaka Branislava Josimovića, stare novobečejske fotografije iz XX veka, a domar „Glavaševe kuće” i član Zavičajnog kluba, Janoš Koso, predao je Tomislavu Ratkoviću radio aparat, vlasništvo porodice Ratković, koji je sam restaurirao.

Povezani članci