srenhu

Obnova pravoslavne crkve Sveti Nikola

Na Donatorskoj večeri, koju je u utorak, 24. maja. 2011. godine organizovala lokalna samouprava Novi Bečej, u Hotelu „Tiski cvet“, uz blagoslov njegovog preosveštenstva, episkopa banatskog Nikanora, prikupljeno je više od dva i po miliona dinara, za okončanje započetih radova na obnovi pravoslavnog Hrama svetog Nikole, u centru Novog Bečeja. Tom prilikom se Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej, zahvalio svim ljudima dobre volje, koji su, u teškim trenucima, pokazali još jednom svoju solidarnost, zlatnim sponzorima, firmama: „Feniks“ iz Novog Sada, IGK „Polet“, „Julijana“, „Promes“, GP Novi Bečej i Hotelu Tiski Cvet iz Novog Bečeja, kao i predstavnicima NIS-a koji su, u prethodnom periodu, obezbedili novac za ulaganja u radove.

Za ove kapitalne radove na Hramu svetog Nikole deo sredstava obezbedila je i pokrajinska vlada. Od prikupljenih sredstava planirano je da se završe spoljašnji radovi: pozlata krsta, zvonik, zvona, deo spoljašnjeg zida na ogradi.

Episkop Nikanor, koji je prisustvovao donatorskoj večeri, u pratnji drugih sveštenika i saradnika zahvalio se predsedniku opštine Novi Bečej i njegovim saradnicima koji su organizovali ovu lepu svečanost za obnovu sabornog hrama u Novom Bečeju, svim ktitorima, zadužbinarima i priložnicima koji su i do sada pomagali obnavljanje hramova u Novom Bečeju i širom eparhije. Planirani radovi su završeni za Veliku gospojinu, a ostali do kraja decembra 2011. godine.

Zimski susret zavičajaca

Obeležavajući dvogodišnjicu otvaranja Zavičajnog muzeja „Glavaševa kuća” i prvu godišnjicu useljenja Zavičajnog kluba u nove prostorije, Zavičajci su priredili prigodnu svečanost 19. februara. 2011. godine.

Predsednik zavičajnog kluba, Radovan Popov, je srdačno pozdravio prisutne ovog zimskog susreta i podsetio šta je sve urađeno od useljenja do danas. Svoj referat je počeo rečima da je kompletirana berbernica Ištvana Jagera, da je podrum ispražnjen i očišćen, dobijeni alat bačvarskog majstora Mikloša Ružičke je smešten u prostoriju u kojoj su postavljene stare šestougaone pločice, uređena je prostorija za odlaganje i čuvanje dokumenata „arhiva”, proradila je i novoizgrađena česma, JP „Komunalac” je zasadio u dvorištu 140 ruža, od članarine su napravljene dve police za vrednije knjige, pripremljeni su memorandum računi novobečejskih trgovaca, zanatlija, advokata i firmi za predstojedu manifestaciju „Noć muzeja ” u saradnji sa lokalnom samoupravom, restauratorski radovi na originalnim eksponatima i nameštaju iz Glavaševe kude su u toku. Pokloni i darovi su zbrinuti i smešteni u adekvatnim prostorijama, a darodavcima su uručene Zahvalnice.

Ove godine Zahvalnice su dobili׃ Mikloš Ružička, Mirko Saravolac, Karolj Kiš, Ferenc Guljaš, Svetislav Arbutinov, Aleksandar Kasaš, Tivadar Košut, Šandor Nemet, Robert Čejtei, Milan Racković, Slavica Lazarević, Srđan Vrešćak, Maja Josimović, Bela Vrešćak, Marija Homola, Dragan Kiselički, Goran Bugarski za Profesionalno vatrogasno društvo, Ištvan Mesaroš za Dobrovoljno vatrogasno društvo, za Rimokatoličku crkvenu opštinu Janoš Šoti, a za Vranjevačku pravoslavnu crkvenu opštinu Gojko Šolaja.

Pre nego što je predsednik Popov pozvao goste na malu zakusku i razgledanje eksponata, još jednom je istakao veliko razumevanje i saradnju opštinskih vlasti i podršku koju pružaju radu Zavičajnog kluba.

Vredno je pomena da je Goran Bugarski ovom prilikom predao deo zaostavštine svog rođaka Branislava Josimovića, stare novobečejske fotografije iz XX veka, a domar „Glavaševe kuće” i član Zavičajnog kluba, Janoš Koso, predao je Tomislavu Ratkoviću radio aparat, vlasništvo porodice Ratković, koji je sam restaurirao.

Ipak nije nestalo

Zavičajci su ved izgubili svaku nadu da de pronaći svoju dokumentaciju i foto albume iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, kada se, na obeležavanju dvogodišnjice otvaranja Muzeja „Glavaševa kuća”, 19. februara 2011. godine, ista iznenada pojavila.

U tri velike najlon vreće doneo ju je Goran Bugarski, rođak Branislava Josimovića, fotografa – amatera i aktiviste Zavičajnog kluba iz pomenutog vremena. Pored fotografija, razglednica i dokumentacije možda nejveću vrednost za Novi Bečej predstavljaju dva foto albuma.

Materijal za albume su prikupili Branislav Kiselički i Branislav Josimović od raznih darodavaca. Oni su ispisali i propratne tekstove za svaki pojedini objekat. Materijal u albumima obuhvata period od sto godina, tačnije, ceo XX vek.

Po sećanju starijih zavičajaca, a i po dokumentaciji koju je uredno vodio Branislav Kiselički, dosta toga nedostaje iz zbirke Zavičajnog kluba. Razlog za to je nedostatak prostorije u kojoj je trebalo da se odlaže i čuva zbirka.

Sada, kada Zavičajni klub ima svoje prostorije i prostor za arhiviranje dokumenata i eksponata, stekli su se veoma dobri uslovi za prikupljanje i čuvanje istih.

Otkrivanje spomen ploče

Na inicijativu Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana, uz podršku lokalne samouprave, u subotu, 7. aprila 2011. godine, otkrivena je spomen ploča na rodnoj kudi istaknutog glumca Slavka Simića, na Miloševačkom putu broj 45.

Spomen ploču je izradio naš likovni umetnik Milorad – Mića Josimović, a otkrili su je predsednik opštine Novi Bečej, Milivoj Vrebalov i brat Slavka Simića, glumac, Nikola Simić. Pored prigodnog govora predsednika opštine, Nikola Simić se podsetio na detinjstvo i zavičaj svoga brata. U ime porodice Nenad Simić, sin Slavka Simića, se zahvalio lokalnoj samoupravi, zavičajcima i svima prisutnima koji su na ovaj način trajno obeležili mesto rođenja njegovog oca.

Svečanost je upotpunjena bogatim horskim programom, koji je pripremila Sofija Gurjanov Jegdić sa svojim učenicima, kao i Vladimir Sudarski i Nenad Simić koji su recitovali stihove Bogdana Čiplića, da bi na kraju predstavnik Zavičajnog kluba Borivoj Durčić, evocirao sedanja na boravak Slavka Simića u Novom Bečeju.

Slavko Simić

Sećanje na novobečejske dane

Koristim ovu priliku da ovde, na današnji dan, u rodnoj kući Slavka Simića, na kojoj je danas postavljena spomen ploča, čime je ušao, poput Josifa Marinkovića i drugih, u krug velikih Novobečejaca, kojima se na rodnim kućama postavlja spomen ploča, da iskažem nekoliko reči sedanja na njegove novobečejske dane.

Sve je počelo pre skoro dvadeset godina, kada je Slavko Simić saznao da je ova kuća, u kojoj je tada živeo Sima Vodeničarski, kuća njegovog rođenja. Bio je presrećan, slikao se ispred kuće, hvalio se da je najzad pronašao kuću rođenja i sebi postavio zadatak da je obnovi i dozida još jedan stan. To de biti dom u koji de dolaziti poznati umetnici, pisci, glumci, slikari, družiti se i održavati kulturne manifestacije.

Odmah je prionuo poslu. Bio je neumoran investitor, arhitekta, nadzorni organ i znalački snabdevač obimnim građevinskim materijalom. Sve istovremeno. Samo što nije bio majstor sa fanglom i mistrijom. Prema majstorima zahtevan, precizan do perfekcije, sa znalačkim iskazivanjem šta i kako nešto treba da se uradi. Često nezadovoljan i neraspoložen zbog radova koji su sporo odmicali ili su loše urađeni, ali zahvalan za dobro obavljene poslove i spreman da časti majstore hladnim pivom, samo da ne preteruju, kako je voleo da kaže.

Obnovio je staru kuću u autentičnom stilu tradicionalne seoske arhitekture i dozidao još jedan manji stan. Sredio dvorište i zasadio sto stabala kajsija. Završio je neimarski poduhvat i ponosno ga pokazao sinu, bratu i prijateljima. Ali je vandalskim rukama skoro uništen, a čika Slavko nije stigao da ugosti svoje prijatelje i ispeče kajsijevaču.

Interesovao se za rad Zavičajnog kluba i učestvovao u nekim aktivnostima. U tri navrata je uveličao godišnje zavičajne susrete i recitovao na daskama pozorišne sale u Domu kulture stihove njegovog zemljaka Bogdana Čiplića „Gajdaš” i „Pustosvat”. Činio je to tako kao da je na daskama Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Nagrađen je srdačnim aplauzom i uživanjem posebno odabrane publike svojih zemljaka. Zahvaljujući njegovom trudu i vezama u Pozorišnom muzeju u Beogradu održano je zapaženo veče posvedeno istorijatu pozorišta u Novom Bečeju.

Povremeni dugogodišnji boravak u Novom Bečeju, koji je obično počinjao dolaskom autobusom, oko pola jedanaest pre podne, iz Beograda sa presedanjem u Zrenjaninu, celodnevnim pešačenjem radi obavljanja građevinskih poslova, od nabavke materijala, do nadzora, a završavao se povratkom u Beograd toga ili sledećeg dana, ređe višednevnim boravkom sa prenoćištem. Za vreme tih dana imao je kontakte sa Novobečejcima. Upoznao je niz ljudi koje je pozdravljao, raspitivao se o tome kako su, uručivao pozdrave. On im je pomagao svojim vezama u zdravstvu i drugim oblastima. Pozdravljali su ga sa „Čika Slavko, šta radite, kako ste”, a on je sa svima na momenat zastajao.

Danas je njegova kuća putokaz i reper za orijentaciju u ovom delu naselja, u smislu - ulica Milošev put, pre ili posle kuće Slavka Simića.

Svoju kuću čika Slavko je završio nakon višegodišnjeg graditeljstva, a nije stigao da se odmara i uživa u njoj. Ostala je kao njegov spomenik.

Eto, to je bio u Novom Bečeju i za Novi Bečej Slavko Simić – čika Slavko, veliki glumac, poreklom Novobečejac.

Noć muzeja

Manifestacija NOĆ MUZEJA je, po drugi put, uspešno organizovana u Zavičajnom muzeju „Glavaševa kuća” u prisustvu velikog broja posetilaca. U programu su učestvovali, folklorna grupa KUD „Bećarac” iz Novog Bečeja pod rukovodiocem Olivere Blažin, Amatersko pozorište “Radoje Domanović” iz Rače sa predstavom „Hamlet u selu M. Donja”, izložba slika „Portreti poznatih Novobečejaca” autora Milorada Miće Josimovića, izložba „Memorandum računi” novobečejskih i vranjevačkih zanatlija, trgovaca i firmi, iz zbirke Andre Karolja i arhive Zavičajnog kluba.

Manifestaciju su otvorili predsednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov i predsednik Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana Radovan Popov.

Prvi čovek opštine, Milivoj Vrebalov nije krio svoje zadovoljstvo u pogledu prikupljenih starih predmeta i eksponata dobijenih od građana i način na koji su oni izloženi. On je takođe istakao da je ovo veliki napredak i da je ono što se dešava u Zavičajnom muzeju rezultat vrlo dobre saradnje lokalne samouprave i Zavičajnog kluba.

Radovan Popov, jedan od osnivača Zavičajnog kluba i sadašnji predsednik je u svom kratkom obraćanju rekao:

„Danas sam srećan što vam se obraćam na ovom mestu o kome smo u Zavičajnom klubu maštali godinama, da imamo svoj kutak i prostorije za rad. Zavičajni klub u Novom Bečeju ima dugu i lepu tradiciju, 05. juna 1985. održan je prvi sastanak njegovih osnivača, a radio je pod imenom Zavičajni klub „4 oktobar” Novi Bečej. Od 31. marta 2007. godine radi kao Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana. Ovaj naslov govori o tome da su većinu članstva pri obnovi rada kluba, činili ljudi, koji su rođeni u Vranjevu ili u Novom Bečeju, znači pre 01. januara 1947. godine, kada su spojena ova dva mesta.

Klub se stara da se bar jednom godišnje sastanu oni koji su rođeni u Novom Bečeju, a život ih je rasejao van rodnog mesta i oni koji su ostali da žive i rade u njemu. Dobro je poznato da, kako se kod ljudi bliži starost, raste čežnja za povratkom ili makar posetom zavičaju.

Od kada je klub dobio svoje prostorije, intenzivno radi na prikupljanju stvari koje su ljudi u našem kraju koristili u svom radu, da bi pribavili sredstva za život. Ovo ima izuzetan značaj za našu decu, jer to sve manje mogu da vide u svakodnevnom životu.

Klub se pridružuje svim akcijama koje imaju za cilj da ožive uspomene na život i rad ljudi koji su ovde rođeni, a u svom životu su postigli značajno mesto u kulturi i drugim oblastima života u Pokrajini, Republici i šire.

Ovo će biti značajno i ubuduće, jer je gospodin Milivoj Vrebalov, pri otkrivanju spomen ploče Slavku Simiću, rekao da opština namerava da slična obeležja postavi i drugim značajnim ljudima, koji su rođeni u našoj opštini.

Na kraju bih rekao, da imamo obavezu da u svoje redove primamo više mladih ljudi, kako bi oni nastavili ono što smo mi započeli”.

Dani Josifa Marinkovića u Novom Bečeju

Laureat Vesna Marković

Vredni pregaoci Doma kulture opštine Novi Bečej i pored, ne mnogo povoljnijih, ni društvenih, ni recepcijskih uslova, smogli su snage da s neposustajućom energijom i ovog maja, 19. put, pripreme festival „Obzorja na Tisi“. Ova, širom regiona poznata manifestacija, posvedena je Josifu Marinkoviću, rođenom u Vranjevu, jednom od najznačajnijih srpskih kompozitora romantike, koji je, s prevashodnim opusom solo pesme i horskih ostvarenja, duboko „zagazio“ čak u 20. vek. Ovogodišnje 19. izdanje „Obzorja“ ponovo se, kao i prošle godine, odvijalo kao nadmetanje dvadeset solo pevača u starosnom rasponu od 16. do 23. godine, po uzrastu podeljenih u četiri kategorije.

Manifestacija je pokazala da Novi Bečej ima kapacitete da pripremi ovako značajan događaj za našu muzičku kulturu, ali i da joj treba pružiti mnogo veću medijsku i organizacionu podršku, što bi, verujemo, sigurno doprinelo boljoj posedenosti svih etapa takmičenja, pa i svečanostima njegovog otvaranja i zatvaranja, koje takođe nisu privukle optimalan broj zainteresovanih.

U najbrojnijoj, prvoj kategoriji (osmoro kandidata), od tri zlatne plakete, prvu je zaslužila Teodora Dimitrijević, prelepog i zaobljenog mladodramskog soprana, koja je ostavila divan utisak, a drugu Ana Marčetić iz iste beogradske škole „Mokranjac“, vrlo dobro pozicioniranog glasa i tečnog fraziranja, koja je načinila i pravi podvig, nastupivši (iz tehničkih razloga) s dve različite korepetitorke, s kojima se prvi put srela tek na takmičenju. U ovoj, po našem mišljenju, kategoriji, posebno upečatljivi bili su učenici Senke Nedeljković: moćni dvadesetogodišnji bas Strahinja Đokić, izvanredno vođene i skoncentrisane fraze i dobre dikcije, s obziron na mladost, izuzetne bududnosti (zlatna plaketa), zatim njegov vršnjak Ognjen Milivojša, nešto „lakšeg“ i mekšeg basa, koji je pored srebrne plakete osvojio i Nagradu za najbolje izvođenje pesme Josifa Marinkovidć („Oj šarkijo“), kao i njihov drug iz iste klase, „srebrni“ bariton Ivan Popovid, „uredne“ i muzikalne interpretacije i veoma prijatnog tembra. Korektna Tanja Đurđević iz Zrenjanina osvojila je srebrnu plaketu, a šarmantni Bočarac Predrag Kačavenda i Tanja Kneževid iz Beograda, bronzane plakete.

U drugoj kategoriji prošlogodišnji dobitnik srebrne plakete, novobečejski tenor Ileš Bečei, ljubimac publike svog grada, ponovo je dobio isto odličje, pokazavši i znatan napredak u studiranju i „omekšavanje“ svog lirskog glasa, a Novosađanka Olivera Bolta, učenica Senke Nedeljković, sopran sigurnih visina i dobre impostacije, osvojila je istu nagradu.

Ipak, najveći uspeh u drugoj kategoriji kao i na celoj manifestaciji, postigla je osvajanjem 100 poena i zvanja laureata, Vesna Marković, sopran primerenog pevačkog stava i odlično prikazanih svih vokalnih komponenti, u do svih detalja ujednačenom i doživljenom nastupu. Verujemo da će s istim uspehom zaokružiti i srednjoškolsko obrazovanje koncertom u Gradskoj kući u Zrenjaninu, 10. juna.

Najzad, u najstarijoj, ali i „najmanjoj“, trećoj kategoriji od svega dve kandidatkinje (Ana Đoković i Sanja Tomišić, studentkinje Marine Trajković Bidžovski), obe su zasluženo osvojile srebrne plakete, demonstrirajući dobru školu i lepo sastavljen, te stilski primereno i skladno izveden program.

Četvrti susret oldtajmera

Četvrti susret oldtajmera, održan je u Novom Bečeju, 30. jula 2011. godine, kao i prethodnih godina, na istom mestu, sa istim gostima i vozilima. Učesnika je bilo iz Subotice, Novog Sada, Sombora, Bečeja, Bačkog Gradišta, Zrenjanina, Stajićeva i Hrvatske. Bilo je tridesetak motocikala i isto toliko automobila. Međutim, na ovom susretu nije bilo šale i smeha kao prethodnih godina, jer je nedostajao oldtajmeraš Andraš Kiš, kojeg smo svi zvali Bandi, glavni organizator prethodnih skupova, koji je neočekivano preminuo. Nedostajale su njegove šale, glasno smejanje koje se čulo nadaleko. Nije ga bilo da privuče goste učesnike novobečejskih veteran susreta i razveseli svojim uvek vedrim duhom spremnim na šalu. Njegova vozila su sada, prvi put, učestvovala bez njegove komande, zahvaljujući njegovom sinu Robertu. Po tradiciji, posle izložbe koju je razgledao veliki broj građana, usledio je defile ulicama Novog Bečeja, koji je bio posveden Kiš Andrašu, glavnom organizatoru prethodnih skupova i nadaleko poznatom oldtajmerašu. Kolona oldtajmer vozila prvo se zaustavila u Vranjevu kod Muzeja „Glavaševa kuća“. Učesnici su sa zanimanjem posmatrali stari nameštaj sa enterijerom, poljoprivredne mašine i alate raznih zanata. Na kraju su se učesnici smotre oldtajmera upisali u knjigu utisaka. Posle osveženja, defile je produžio do groblja, gde su učesnici posetili grob njihovog druga Bandike. Susret se završio ručkom, u restoranu na obali Tise, uz evergrin muziku.

Tiska Akademija Akvarela

U Novom Bečeju je od 15. do 21. avgusta 2011. godine, kao sastavni deo programa Velikogospojinskih dana, održan 16. saziv likovne kolonije Tiska akademija akvarela, koju su 1996. godine osnovali arhitekta i umetnik Milorad Miša Berbakov, akademski slikar Zdravko Mandid iz Zrenjanina i vrhunski majstori akvarela Grujica Lazarević iz Čačka, Milorad Maravić i Đorđe Simić iz Kraljeva.

U ovoj, 2011. godini, na likovnoj koloniji učestvovali su Milorad Maravić i Đorđe Simić iz Kraljeva, Vlastimir Nikolić iz Beograda, Divna Stefanović Tilić iz Novog Sada, Rajna Krulj iz Zrenjanina, Aleksandar Bogdanović iz Vršca, Viktor Zubko iz Ukrajine, Edit Kišlerinc i Zoltan Grof iz Mađarske i Tibor Nađ iz Novog Bečeja.

Mada nisu bili učesnici, rad svojih kolega pratili su poznati novobečejski slikari, Janoš Mesaroš i Tivadar Košut. Poslednjeg dana rada, 21. avgusta, organizovana je izložba radovi učesnika kolonije, koju je otvorila, istoričar umetnosti, Ana Davidović.

Godišnja skupština Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana

Godišnja skupština Zavičajnog kluba Novobečajaca i Vranjevčana, kojoj je prisustvovalo sedamdesetak članova, održana je u okviru godišnjeg susreta, 27. avgusta 2011. godine, u dvorištu Glavaševe kuće, a predsedavao joj je aktuelni predsednik, Radovan Popov.

Na dnevnom redu skupštine našao se finansijski izveštaj za prethodnu godinu, poslovanje je pozitivno, sa dve hiljade dinara na računu, te je izveštaj, bez primedbi, usvojen.

Upravni odbor Zavičajnog kluba predložio je Skupštini novi sastav članova za Upravni odbor i kandidata za predsednika kluba. Za članove Upravnog odbora izabrani su: Borivoj Čurčić, Milorad Azucki, Mirko Saravolc, Nataša Josimović, Milorad Josimović, Andre Karolj, Branislav Vojnov, Koso Janoš i Švaner Arpad. Za predsednika Zavičajnog kluba izabran je Borivoj Čurčić.

Novo izabrani predsednik je informisao članove Zavičajnog kluba o usklađivanju statuta Kluba sa novim propisima o udruženjima građana, koji je usvojen na vanrednoj sednici Skupštine, jula meseca ove godine.

Nakon sednice skupštine usledio je program koji se sastojao iz dva dela. U prvom delu prisutni su imali priliku da čuju stihove novobečejskih pesnika o Novom Bečeju, a u drugom je otvorena izložba „Memorandum računi novobečejskih i vranjevačkih zanatlija, trgovaca, advokata i firmi“, autora Andre Karolja. Po završetku programa usledilo je druženje i svečani ručak.

Samodoprinos na deset godina

Posle neuspelog referenduma za produženje mesnog samodoprinosa u 2010. godini, Savet Mesne zajednice Novi Bečej doneo je odluku, da se početkom 2011. godine, raspiše referendum o uvođenju mesnog samodoprinosa u Novom Bečeju, na period od deset godina.

Referendum je održan od 14. do 23. januara 2011. godine na četiri biračka mesta. Od 11.343 građana sa biračkim pravom, na referendum je izašlo njih 6.320 ili 55,72 %. Za uvođenje samodoprinosa izjasnilo se 5.828 građana, što je 51,38 %, protiv 451 ili 3,98%, dok je 28 glasačkih listića bilo nevažeće.

Kako se za uvođenje mesnog samodoprinosa izjasnilo više od 50 % izašlih građana, Komisija za sprovođenje samodoprinosa je, 24. januara 2011. godine, objavila rezultate i proglasila da je referendum uspeo. Na ove rezultate bilo je više žalbi građana, koje su, u postupku koji je trajao nekoliko meseci, odbačene kao neosnovane, nakon čega je Odluka o uvođenju samodoprinosa na području Mesne zajednice Novi Bečej objavljena u „Službenom listu opštine Novi Bečej“ broj 8 od 22. aprila 2011. godine, prema kojoj se samodoprinos uvodi na deset godina i to od 3. maja 2011. do 31. decembra 2020. godine.

Utvrđena stopa samodoprinosa je 3 % na neto zaradu zaposlenih, koliko de izdvajati na svoj prihod lica koja obavljaju samostalnu delatnost, odnosno autori ili nosioci srodnih prava. Stopa samodoprinosa za poljoprivrednike je katastarski prihod od poljoprivrede i šumarstva pomnožen sa koeficijentom tri. Data je mogudnost da samodoprinos dobrovoljno pladaju i penzioneri, koji su inače oslobođeni plaćanja ove obaveze, uz potpisanu izjavu, po stopi od 1 %.

Ubrana sredstava samodoprinosa uložiće se za izgradnju i održavanje puteva, staza, kanalizacije i ostalih infrastrukturnih objekata u visini od 60 %, za društvene delatnosti (sport i kultura) 25 %, učešće u projektima 10 %, dok se 5 % sredstava usmerava za pokrivanje troškova doprinosa i rada stručne službe.

Prijem za najuspešnije đake

Dve novobečejske osnovne škole je u školskoj 2010/2011. godini pohađalo 1.109 učenika (OŠ „Josif Marinković“ 507, OŠ „Miloje Čiplić“ 602), a od toga, završni, osmi razred, 166 učenika.

U OŠ „Miloje Čiplić“ osmi razred završila su 104 učenika, od kojih su 13 nosioci Diplome „Vuk Karadžić“: Agota Berta, Filip Boberić, Marija Bugarski, Zorana Černai, Manja Dujin, Sara Josimović, Melita Korenči, Čongor Kormoš, Renata Kormoš, Tijana Maksić, Olga Momirov, Antonia Pataki, Ognjen Vidaković. Za đaka generacije proglašeni su Agota Berta i Filip Boberić.

U OŠ „Josif Marinković“, osmi razred završila su 62 učenika, a Diplomu „Vuk Karadžić“ dobili su Lazar Zekić, Nikola Bogdanov, Renata Kamberović, Jovana Mihajlov, Dragana Savić, Josif Čokić, Maja Delić, Slavica Jelicki, Sara Salzberger, Nikola Šekerac, Emilija Blažin, Marija Radonić i Milana Sabovljev. Za đaka generacije proglašen je Lazar Zekić.

Srednju školu u Novom Bečeju školske 2011/2012. pohađala su 409 učenika, od toga 84 učenika završnih razreda. Diplome „Vuk Karadžić“ dobili su Sanja Vaščić, učenica gimnazije i Vesna Bugarski koja je završila tekstilni smer, dizajner odeće. Za đaka generacije proglašena je Vesna Bugarski.

Po tradiciji, na kraju školske godine, predsednik opštine Milivoj Vrebalov je organizovao prijem za Đake generacije i tom prilikom im pored knjiga uručio i novčane nagrade od po 10 hiljada dinara.

Popis stanovništva

Manje Novobečejaca

U periodu od 1. do 15. oktobra 2011. godine u Srbiji je obavljen popis stanovništva. Na ovoj aktivnosti u opštini Novi Bečej bilo je angažovano 20 instruktora i 45 popisivača.

Prema prvim, preliminarnim rezultatima Republičkog zavoda za statistiku, u opštini Novi Bečej ima 23.847 stanovnika, što je u odnosu na popis iz 2002. godine, kada je bilo 26.924 stanovnika, za 3.077 manje.

Po naseljenim mestima preliminarni rezultati su sledeći: Novi Bečej 13.123, Novo Miloševo 5.930, Kumane 3.291, Bočar 1.503.

Prema popisu iz 2002. godine u Novom Bečeju je bilo 14.452 stanovnika, a 2011. godine 13.123, što je za 1.329 manje.

U Novom Bečeju je 2011. godine popisano 4.865 domadinstava, 5.827 stanova, a u inostranstvu je bilo 317 građana.

Stolarska tezga i alati

Robert Kiš, sin Andraša – Bandike Kiša, zaljubljenika u stare motore i automobile, je, posle smrti svog oca, pored poznatog messerschmidt autida nasledio tezgu i razni alat stolarskog zanata. Naime, Robertov deda Andraš – stariji, sredinom XX veka bavio se stolarskim zanatom i posedovao je izuzetno dobar alat i mašine uvezene iz Nemačke.

Kako u porodici Kiš niko nije bio zainteresovan za stolarski zanat, alat je godinama stajao neupotrebljen u spremištu i zahvaljujući tome ostalo očuvan.

Početkom septembra meseca 2011. godine, Robert Kiš je odlučio da tezgu i alat stolarske radionice svoga dede, pokloni Muzeju Glavaševa kuća. Pored nekoliko rendla, dleta i testera veoma su interesantne velike stege, kojih ima desetak. Tezga i alat su očišćeni, konzervirani i smešteni u prostoriju, pored alata bačvarske radionice.

Zahvaljujući poklonu Roberta Kiša, postavka muzeja je znatno obogatila svoju zbirku, koja će služiti mlađem naraštaju da se upozna sa starim zanatima, koji nažalost padaju u zaborav.

Bačve stigle na pravo mesto

Početkom 2011. godine zavičajci su otpočeli sa sređivanjem podruma u Glavaševoj kući. Posle izbacivanja raznog loma i krša usledilo je ravnanje poda. Poslovi su dobro napredovali, a sredinom novembra završeno je postavljenje flaster cigli. Grede, na čemu de se „buduća” burad smestiti, nabaviljene su u toku leta, ali nisu bile obrađene dok se ne pronađe burad za vino, kako bi se po meri mogle obraditi.

Jednog novembarskog dana, u posetu Muzeju Glavaševa kuća došla je Monika Monja Jovanov /Mesaroš/. Posle razgledanja eksponata upoznata je i sa tekućim radovima u podrumu. Kada je doznala da nedostaje burad za vino, odmah se ponudila da reši ovaj problem.

Posle dva dana sve je dogovoreno i zavičajci su mogli da prenesu poklonjenu burad. Deda Mihalj Mesaroš, od koga je Monja nasledila burad, pored svoje kolarske radionice, imao je vinograd sa bačke strane Tise /preko puta Manastira/ i na Bisernom ostrvu.

Da je deda Mihalj bio uzoran vinogradar vidi se i po buradima koja su i sada, posle trideset godina, u vrlo dobrom stanju.

Poklonjena burad od 60, 2x100, 2x500 i 600 litara smeštena su u sređeni podrum, a stara impozantna presa za grožđe u ajnfort kapiji, ispod merdevina za tavan.

Ivan Crnjin sportista 2011. godine

U organizaciji Sportskog saveza opštine Novi Bečej i SRC „Jedinstvo“, uz medijsku podršku Radija Novi Bečej, proglašeni su najuspešnija ekipa, trener, sportski radnici i sportisti novobečejske opštine u 2011. godini.

Za najuspešniju ekipu u 2011. godini proglašen je FK Jedinstvo iz Bočara, dok je najuspešniji mladi sportista Dušan Vukelja, član Karate kluba Mladost iz Novog Miloševa, koji je u 2011. godini, u juniorskoj konkurenciji, osvojio 35 medalja, 26 zlatnih, sedam srebrnih i dve bronzane. Vukelja je na Prvenstvu Srbije u Čačku osvojio zlatne medalje u katama i borbama, a na juniorskom Prvenstvu Evrope u Budimpešti, sa reprezentacijom Srbije, zlatnu medalju u katama, a srebrnu u borbama.

Za najuspešnijeg sportistu opštine proglašen je rukometaš Ivan Crnjin, koji je dao značajan doprinos da Jedinstvo ove jeseni, u Prvoj ligi Srbije – grupa Vojvodina, zauzme drugo mesto. Drugi na listi najuspešnijih je fudbaler vojvođanskog ligaša, Jedinstva iz Novog Bečeja Goran Stanković, a treća kuglašica, juniorska reprezentativka, Mirjana Dudevljev.

Za najuspešnijeg trenera proglašen je Srđan Stevanov, koji vodi mušku i žensku ekipu Odbojkaškog kluba Jedinstvo, člana Druge vojvođanske lige.

Specijalno priznanje za poseban doprinos afirmaciji sporta ove godine dodeljeno je posthumno Ivanu Milosavljevu, sportskom radniku i dugogodišnjem predsedniku Košarkaškog kluba „2. oktobar“ iz Kumana.

Slušaoci Radija Novi Bečej glasali su za najpopularnije sportiste opštine, ta laskava titula pripala je, drugi put zaredom, Sanji Radin, članici Kluba borilačkih veština Jedinstvo iz Novog Bečeja, drugi je fudbaler Goran Stanković, a treći Lazar Dakić.

U zabavnom programu ove svečanosti učestvovale su plesne grupe učenika OŠ „Miloje

Čiplić“ i „Josif Marinković“ iz Novog Bečeja.

Meteorološke prilike u 2011. godini

Sneg koji je pao 23. decembra 2010. godine, ostao je do 7. januara 2011. godine. U toku januara bilo više dana sa snegom, a od 29. januara do 5. februara usledili su “ledeni dani”. Sneg je padao i februara, a od 26. februara do 2. marta bilo je suvo i toplo. Zahladnelo je 2. marta, kada se temperatura spustila na -12 C, a onda je otoplilo. April mesec je bio suv, ali bez mrazeva, što je pogodovalo cvetanju i oplođavanju voda. Maj je bio sa dosta padavina, dok je kiša pala u prvoj dekadi juna, a onda je usledilo suvo vreme sve do kraja juna. U julu je bilo vrlo toplo, od 5. do 12. jula temperatura se kretala i do + 38°C. Kiše je bilo 29. i 30. jula. Avgust je bio suv i bez padavina. Suvo vreme se nastavilo i u septembru, sve do 7. oktobra. Ceo novembar je bio bez padavina. Kiša je pala 5. i 17.decembra, pa se ukupno uzevši 2011. smatra kao “sušna” godina.

Aktivnosti Doma kulture

Dom kulture opštine Novi Bečej u 2011. godini u celosti je ispunio planom predviđene programske sadržaje, koji su bili u funkciji zadovoljavanja kulturnih potreba građana Opštine Novi Bečej. Programi i aktivnosti su se realizovali na srpskom, mađarskom i romskom jeziku uz dobru saradnju sa Amaterskim pozorištem, KUD „Bećarac“, KUD „Banat“, URF „Rromano ilo“ i MKUD „Jokai Mor“ kao i školama na teritoriji naše opštine.

U 2011. godini Dom kulture opštine Novi Bečej je, uz podršku Opštine Novi Bečej, Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, priredio tradicionalnu, devetnaestu po redu muzičku manifestaciju „Obzorja na Tisi“ – Dane Josifa Marinkovića. Prevazišavši lokalni značaj, 19. Obzorja na Tisi bila su omaž velikanu srpskog muzičkog romantizma, Josifu Marinkoviću.

Izložba Vasilija Dolovačkog dala je svečani ton celokupnom događaju.

Za proteklih 16 godina postojanja TAA je svojim imenom i ugledom postala kulturna institucija i rasadnik širenja ove značajne likovne discipline. Razumevanjem i podrškom opštine Novi Bečej, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, sponzora i donatora, Novi Bečej je postao jedini grad u Republici Srbiji koji ima stalnu postavku akvarela najistaknutijih savremenih akvarelista sa fundusom od 180 slika. Od 2010. godine ova likovna kolonija dobila je međunarodni karakter, naime, pored slikara akvarelista iz naše zemlje u 2010. i 2011. učestvovali su i slikari iz Mađarske, Nemačke i Ukrajine.

U 2011. godini Dom kulture bio je domadin i organizator, zajedno sa Zavodom za kulturu Vojvodine i Savezom amatera Vojvodine, Zonske smotre amaterskih pozorišta severnog i srednjeg Banata i severne Bačke, na kojoj je naša publika videla osam novih predstava.

Održan je i jubilarni, 50. Muzički festival dece Vojvodine, sa 2500 učesnika, a održano je takmičenje folklora, horova i orkestara u vidu koncerata. Dom kulture je ovaj festival realizovao u saradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine i Savezom amatera Vojvodine.

Dramski studio za decu, gde su polaznici učenici osnovnih škola (uzrasta od 5 do 8 razreda) realizovao je novogodišnju predstavu za decu.

U saradnji sa Opštinom Novi Bečej, Dom kulture je organizovao Multikulturalne vikendi u okviru kojih su održani koncerti folklora 16 folklornih ansambala dece mlađeg uzrasta i 16 starijeg uzrasta iz cele Vojvodine, koncert folklornog ansambla ''Tarikoni'' iz Gruzije, grada Tbilisi i koncert KUD-a ''Pionir'' iz Zrenjanina održanog u saradnji sa Savezom amatera Zrenjanin. Pored tradicionalnih manifestacija: Obzorja na Tisi, Tiske akademije akvarela, Zonske smotre amaterskih pozorišta severnog i srednjeg Banata i severne Bačke, Muzičkog festivala Dece Vojvodine, treba istadi da je u Domu kulture opštine Novi Bečej tokom 2011. godine otvorena ukupno 21 izložba, od kojih treba istaći: izložbu fotografija ''Hilandarski svetopisi'', autora Rajka Karišića, izložbu slika profesora i asistenata Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta EDUCONS, retrospektivnu izložbu slika Janoša Mesaroša povodom četrdeset godina njegovog likovnog stvaralaštva, izložbu slika ''Makulatura, meta-makulatura i lentikular'' Zorana Gašija. Tokom godine održano je ukupno četrnaest koncerata umetničke muzike od kojih bi istakli koncerte održane u okviru 19. Obzorja na Tisi, koncert Kraljevskih gudača svetog Đorđa, koncert laureata i prvonagrađenih takmičara, Gradskog hora pri Domu kulture, kao i koncert Narodnog orkestra AKUD ''Sonja Marinković'' Univerziteta u Novom Sadu.

Od dvanaest programa zabavnog sadržaja treba pomenuti koncert zabavne muzike grupe ''The Frajle'', nekoliko projekcija filma ''Montevideo, bog te video'', novogodišnji koncert ''Muzika Vojvodine u novom ruhu'' u izvođenju Tamburaškog orkestra Mileta Nikolića & Đusija (električna gitara) kao i deset pozorišnih predstava za decu i omladinu i šesnaest za odrasle, četiri književne večeri, tri tribine, mnoštvo radionica što bi izraženo ukupno u brojkama bilo stotinu raznovrsnih sadržaja.

Osnovna škola „Miloje Čiplić“

Osnovna škola „Miloje Čiplić“ u školskoj 2010/ 2011. godini brojala je 607 učenika. Učenici su bili raspoređeni u 30 odeljenja. Po nacionalnoj strukturi odeljenja su bila raspoređena na slededi način:

  • 17 odeljenja na srpskom nastavnom jeziku
  • 10 odeljenja na mađarskom nastavnom jeziku
  • 3 odeljenja za decu sa smetnjama u razvoju

U kvantitativnom smislu raspored dece je bio sledeći:

  • odeljenja na srpskom nastavnom jeziku brojala su 396 učenika i to u 8 odeljenja od I-IV razreda 184 učenika, a u 9 odeljenja od V-VIII razreda 212 učenika.
  • u odeljenjima na mađarskom nastavnom jeziku bilo je 196 učenika i to u 4 odeljenja od I-IV razreda 85 učenika, a u 6 odeljenja od V-VIII razreda 111 učenika.
  • u 3 odeljenja dece sa smetnjama u razvoju na srpskom nastavnom jeziku bilo je 15 učenika.

Što se tiče nastavnog kadra u školi je školske 2010/2011. godine bilo zaposleno 78 radnika i to:

  • nastavni kadar je brojao 60 zaposlenih
  • administrativno osoblje je brojalo 4 zaposlenih
  • radnika na održavanju higijene škole sa domarom i ložačem bilo je 14

U ovoj školskoj godini OŠ “Miloje Čiplić“ je, pored niza ostvarenih rezultata i aktivnosti, mogla da se pohvali izdavanjem Monografije, kojom je zaokružena proslava stogodišnjice postojanja, iz prethodne, 2010. godine. Monografija je promovisana za Dan škole, 20. maja 2011. godine, kаdа је recenzent Milan Micić , dao uvodnu reč i u pohvalnom smislu se izrazio o knjizi, ističudi da je ovo izdanje opisalo rad škole kroz vek postojanja i dalo smernice budućim generacijama za dalji uspešan rad.Posebno je istakao da je velika zasluga direktora škole Zorice Garčev i svih zaposlenih koji su uzeli učešća na izradi monografije, jer su svi autori tekstova sadašnji ili bivši radnici škole.

Osnovna škola „Josif Marinković”

Plastenici

Ukupno ulaganje u 3 velika plastenika koja su ved donela prve plodove je 400.000 dinara i vratiće se već plasiranjem prve berbe paradajza iz plastenika. Na ovako neobičan način proslavljen je dan škole Josif Marinković u Novom Bečeju. U petak, 3.06.2011. godine u Osnovnoj školi "Josif Marinković" predstavljeni su plastenici koje je đačka zadruga osmislila i realizovala, a lokalna samouprava u Novom Bečeju pomogla sa 200.000 dinara. Ideja je bila da se kod učenika i javnih institucija razvija ideja preduzetvištva. Prihod od povrća iz plastenika biće usmereni u fondove za đačke ekskurzije, školsku opremu i slično. U plasteniku rade radnici škole (domar....) i angažovana pomoć, a đaci ga koriste za različite delove edukativnih školskih programa.

Profesionalna orijentacija

Osnovna škola “Josif Marinković” je jedna od 100 škola koje su uključene u prvu fazu projekta Ministarstva prosvete i nauke i Ministarstva omladine i sporta – Profesionalna orijentacija na prelazu u srednju školu. Cilj ovog projekta je informisanje, savetovanje i osnaživanje učenika u odabiru svog budućeg zanimanja. Kroz interaktivni i radioničarski rad, učenici naše škole, upoznaju svoje sposobnosti, znanje i interesovanje za određeno zanimanje, ali isto tako i zahteve različitih zanimanja i područja rada.

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...