srenhu

Za četrdeseti rođendan

Krajem pedesetih i šezdesetih godina XX veka u Omladinskom domu (koji se nalazio na sadašnjem mestu tržnog centra i autobuske stanice), bolje rečeno u velikoj sali, svake subote su održavane igranke, uz živu svirku. Leti su igranke priređivane u dvorištu Omladinskog doma, kada je orkestar ili bend bio smešten na podijumu koji se nalazio tik uz salu za igranke. Takođe leti, nedeljno jednom, i to utorkom, u bašti Hotela “Jadran” (sada se tu nalazi Poslastičarnica “11 plavih”) izvodila se muzika za ples i igru. Oba ova mesta su bila prilično posećena.

Krajem šezdesetih godina XX veka, tačnije 1969. godine u Subotici je otvoren jedan od prvih disko klubova u tadašnjoj Jugoslaviji koji se zvao “Largo”. Disko klubovi su stravičnom brzinom počeli da niču u Beogradu, Zagrebu i u svim većim ali i manjim mestima naše zemlje. Tada je i Novi Bečej, može se reći, među prvima dobio disko klub, zahvaljujući nekolicini entuzijasta. Naime, Karolj Andre sa svojim prijateljima, braćom Belom i Mihaljem Vrešćak, Ivan Šandorom i Janošem Mesarošem - disk džokejom otvara, početkom novembra 1970. godine, prvi disko klub nazvan “AN-KI” - nebo i zemlja, u prostorijama Omladinskog doma.

Klub je radio u okvirima omladinske organizacije ali je bio potpuno samostalan. Osnivači su uneli svoje magnetofone (trakaše), pojačala (lampaše), gramafone i ploče, a sami su obezbeđivali funkcionisanje kluba, od nabavke pića, novih ploča, grejanja, posluživanja, sve do čišćenja prostorija. Sprave i uređaji u početku možda nisu bili najsavremeniji ali muzika, to jest izbor ploča je bio prvoklasan. Što se moglo čuti na radio Luxemburgu - na top tventiju, to je moglo da se čuje i u Klubu “AN-KI” već posle desetak dana. Ovaj vid zabave mladi su brzo prihvatili i klub je postao velika konkurencija igranci - živoj svirci. Subotom se često dešavalo da je klub bio dupke pun, a u sali za igranke jedva daje bilo nekog. Pojavljivanje disco klubova je ustvari bio početak kraja klasičnim igrankama sa živom svirkom u širem prostoru, a tako i u Novom Bečeju.

Nakon nekoliko godina osnivači se razilaze, a disko klub preuzima Šandor Ivan kome se kasnije pridružuje Geza Zeldag. U tom periodu “AN-KI” se nalazio u zgradi Bioskopa “Vojvodina”, bolje rečeno u delu gde je do nedavno bila prodavnica „Sokolca". Posle izgradnje Radničkog doma (Doma kulture) “AN-KI” se seli u novi prostor i dobija novog, trećeg partnera. Od devedesetih godina prošlog veka vlasništvo i vodstvo nad disko klubom preuzima Zoran Kodranov koji ga vodi do današnjeg dana pod prvobitni imenom od pre četrdeset godina – “AN-KI”.

Povezani članci