srenhu

Dešavanja u Narodnoj biblioteci Novi Bečej

Godina 2010. je bila izuzetno dinamična za sve korisnike biblioteke i sugrađane, koji su u velikom broju propratili mnogobrojna dešavanja koja su se odigrala u ovoj ustanovi.

Knjižni fond je zanovljen sa 1000 novih naslova i privučen impozantan broj novih korisnika, jer je godina počela sa kampanjom „ČITANJE JE PONOVO U MODI" tj. "KO ČITA POBEĐUJE".

Takođe je izdavačka kuća LAGUNA održala prodajnu izložbu, mini sajam knjiga, koja je doprinela porastu interesovanja za nove naslove i dešavanja na književnoj sceni Srbije.

Saradnja sa školama na teritoriji opštine je, pored već tradicionalne Pesničke štafete, Opštinske smotre recitatora i Čitalačke značke, proširena novim dešavanjima kao što su novogodišnja akcija „Ја verujem u Deda Mraza" i izložba radova učenika Srednje škole, smera dizajn, u našoj avliji.

Književne večeri su bile raznovrsne i izuzetno interesantne. Gošće Rada Đuričin i Vjera Mujović, govorile su najlepše priče velikana srpske književnosti, Ljubica Arsić je predstavila svoju novu knjigu "Klinci od dva metra", Novobečejci su uživali u stihovima monsinjora Jožefa Bogdana „Latice i trn", kao i u kulinarskim čarolijama Paško Čabe, sveštenika, muzikologa, pedagoga i kuvara.

Gospodin Milan Micić je predstavio svoju knigu „Bećarac i seferini", a pisac najčitanije knjige u 2010. godini „Ringišpil" Jelena Bačić Alimpić je takođe bila dragi gost. Izuzetno su bile posećene prezentacije knjiga Novobečejaca „Tragovi u trajanju" Ace T. Đukičina i „Е, moji derani" Dragana Džigurskog, a predstavili su se i novobečejski pesnici Milena Baračkov, Slavica Majin i Radovan Vlahović.

“Leto u Avliji" je otpočelo već tradicionalnim džez koncertom, a završilo najposećenijom „Avlijom zabavlijom" od njenog osnivanja. Smenjivale su se projekcije filmova,   monodrame, izložbe, književne večeri… Renovirani tavanski prostor dao je šansu da se organizuju i izložbe, tako da su se ovde predstavili, od najmlađeg novobečejskog slikara Filipa Čajke, do renomiranog Tibora Nađa, talentovani Novobečejci Ida Marunkić, Agneš Đukičin, kao i gošće iz Beograda Mirjana Jordović i Nataša Čakić Simić.

Godina je završene pretprazničnim koncertom kamernog hora „PRO MUZIKA" iz Subotice, pod vodstvom oca Paška Čabe. I dalje čvrsto verujemo da „KО ČITA POBEĐUJE".

Povezani članci

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...