srenhu

Dešavanja u Domu kulture

Biranim programskim sadržajima vaspitno-obrazovnog i kulturno-zabavnog karaktera pružena je mogućnost građanima novobečejske opštine da svoje kulturne potrebe konzumiraju u Domu kulture.

Istovremeno, tokom godine, omogućeno je da građani uzmu aktivno učešće u ispoljavanju svog kulturnog potencijala kroz razne aktivnosti koje im se nude u Domu kulture: pozorišni amaterizam, likovno stvaralaštvo, folklorne sekcije, niža muzička škola, gradski hor. Nedeljno u ovim aktivnostima učešće uzme 200 dece i omladine.

Tradicionalna, osamnaesta po redu, manifestacija "Obzorja na Tisi", posle dve godine revijalnog karaktera, povrativši stari sjaj, ponovo je održana u duhu tradicije, 27. i 28. maja 2010. godine, kao Otvoreno takmičenje solo pevača.

Prestižnu muzičku manifestaciju, danas gotovo sasvim zaboravljenog žanra, solo pesme, Dom kulture opštine Novi Bečej organizuje u znak sećanja na život i delo svog nekadašnjeg sugrađanina, velikog kompozitora Josifa Marinkovića (1851-1931). Mladi talenti solo pevanja, učenici srednjih muzičkih škola i muzičkih akademija, podeljeni u tri kategorije, koje je pratio stručni žiri u čijem su sastavu bili profesori mr Vesna Opsenica, mr Marina Trajković Bidžovski i dr Dimitrije Golemović, pokazali su svoje pevačko umeće u okviru otvorenog takmičenja pred publikom, podarivši nam nezaboravne trenutke uživanja. Nakon takmičenja dodeljene su nagrade i priznanja (zlatne, srebrne I bronzane plakete). Novobečejka, Marina Krulj, osvojila je titulu laureata takmičenja, a Specijalna nagrada za najbolje izvođenje solo pesme Josifa Marinkovića pripala je Stefanu Hadžiću iz Zemuna.

U okviru pratećeg programa mladi talenti solo pevanja opštine Novi Bečej: Predrag Kačavenda, Elvira Mihaljfi, Sanja Milenković, Marina Krulj i lleš Bečei održali su koncert solo pesama Josifa Marinkovića zajedno sa učenicima Muzičke škole „Josif Marinković" iz Zrenjanina, na čijem repertoaru su se našla dela Baha, Betovena, Borodina, Rahmanjinova, Krstića i dr. U Galeriji Selo otvorena je i izložba slika "Vojvodina kakvu sam oduvek voleo" Gige Đuragić Dileta, akademskog slikara iz Kovilja. Izložbu je otvorio Dragan Jovanović Danilov, književnik i istoričar umetnosti, a stihove o ravnici, kazivala je dramska umetnica Andrijana Videnović.

Tradicionalno je održana i "Tiska Akademija Akvarela" proslavljajući pri tom jubilej, 15. rođendan ove likovne kolonije. Od ovog saziva kolonija je dobila i međunarodni karakter, jer su pored slikara iz naše zemlje učestvovali i slikari iz inostranstva. Učesnici ovog jubilarnog saziva bili su utemeljivači: Zdravko Mandić, Milorad Maravić i Đorđe Simić, zatim, pridruženi član Vlastimir Nikolić i ostali učesnici Dimitrije Kolarević, Aleksandar Bogdanović, Tibor Nađ, Branislav Stojančev Paša, Viktor Zubko (Ukrajina), Peter Eleven (Nemačka) i Zoltan Grof (Mađarska). Gosti slikari ove kolonije bili su Janoš Mesaroš i Tivadar Košut. Ovaj 15. jubilarni saziv uspešno je realizovan i priređena je izložba novonastalih radova u Galeriji "TAA" Doma kulture kao i retrospektivna izložba "Petnaest godina postojanja TAA" u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti ogranka u Novom Sadu "Platoneum". Pored ovih prestižnih manifestacija, mnogobrojni i raznoliki kulturno-umetnički sadržaji obeležili su rad Doma kulture opštine Novi Bečej u 2010. godini.

U aprilu mesecu Dom kulture je, u saradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine, organizovao Zonsku smotru amaterskih pozorišnih društava severnog i srednjeg Banata i severne Bačke, gde je publika imala priliku da vidi ukupno osam najboljih pozorišnih ostvarenja ovih regiona. Selektor Smotre, Miloš Latinović, najbolje predstave odabrao je za dalja takmičenja pokrajinskog karaktera.

U okviru Velikogospojinskih dana zidove Galerije "Selo" krasile su slike, crteži i karikature našeg istaknutog i čuvenog slikara Aleksandra Lukovica Lukijana.

Neizostavno moramo spomenuti koncert Hora Državne akademske kapele Sankt Peterburga, poznatiji kao Hor "Glinka", pod dirigentskom palicom Vladislava Černušenka.

Gostovanje ruskog hora, jedne od najčuvenijih muzičkih institucija današnjice, bilo je upriličeno povodom premijernog izvođenja Liturgije Sv. Jovana Zlatoustog na romskom jeziku, autora Zorana Mulića (treće izvođenje, posle novosadske sinagoge i Mokranjčevih dana u Negotinu). Pored delova iz pomenute liturgije publika je uživala i u izvođenju dela Miroslava Štatkića, Svetislava Božića kao i u ruskim narodnim pesmama.

Tokom 2010. godine publika je imala priliku da uživa u koncertu autorske muzike Aleksandra Dujina "Drvena bajka", i darovnom novogodišnjem koncertu Hora i Orkestra harmonika Akademskog kulturno-umetničkog društva "Sonja Marinković" Univerziteta u Novom Sadu, pod dirigentskom palicom Gorana Penića.

U saradnji sa Opštinom Novi Bečej, Dom kulture je organizovao Multikulturalni vikend. U prepunom amfiteatru novobečejska publika je imala priliku da upozna narodne običaje i tradicionalne igre i narodne običaje Francuske na koncertu Ansambla narodnih igara i pesama "Alanson" iz Alansona iz Francuske.

Vredno je napomenuti i zanimljive izložbe "Južno od Sahare" i "Bodi art" Muzeja afričke umetnosti iz Beograda, kao i dve projekcije filma "Kao rani mraz" Đorđa Balaševića, koji je nakon premijernog prikazivanja u Novom Sadu i Beogradu, prikazan u Novom Bečeju, zahvaljujući Opštini Novi Bečej. Na premijeri u Novom Bečeju su gostovali Đorđe Balašević i glumci filma: Mira Banjac, Radoje Čupić i Jovana Balašević

Tokom 2010. godine u Domu kulture održano je ukupno 23 koncerta: 12 umetničke muzike, 6 etno muzike i 5 ostalih žanrova, zatim 21 izložba, 13 pozorišnih predstava za decu i omladinu, 16 predstava za odrasle, 5 književnih večeri, nekoliko tribina, performansa i dr.

Ove godine je ponovo počeo sa radom Gradski hor pri Domu kulture, pod umetničkim rukovodstvom Sofije Gurjanov Jegdić.

Povezani članci