Odbrana hrišćanstva

U organizaciji Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana, u petak, 03.09.2010. godine, postavljena je spomen tabla pored ruševina Grada na Tisi. »Na ovom mestu od 15. do 19. septembra 1551. godine vodila se žestoka bitka između hrišćanske i Turske vojske«, stoji natpis na srpskom, nemačkom i mađarskom pismu.

Pored mnogobrojnih zavičajaca svečanosti su prisustvovali predsednik Nemačke nacionalne zajednice Vojvodine Rudolf Vajs, novobečejski katolički i miloševački pravoslavni sveštenik, predsednik i sekretar Skupštine opštine Novi Bečej, predstavnici katedre za istoriju Filozofskog fakulteta iz Novog Sada, dr Peter Rokai i dr Aleksandar Kasaš, sa svojim asistentima, Ivan Glavaški, Radovan Vlahović, kao i Kristijan Nađ idejni nosilac ovog događaja.

Branislav Vojnov je u ime Zavičajnog kluba, pozdravljajući prisutne, istakao da će zavičajci i ubuduće podržavati sve pozitivne ideje i akcije u vezi našeg mesta kao što je podržao i ovu ideju Kristijana Nađa.

Radovan Vlahović je prisutne podsetio na književno stvaralaštvo Kristijana Nađa i njegov značaj za naš zavičaj. Profesor Kasaš je održao kratko predavanje o Gradu na Tisi i važnosti te bitke koja se odigrala 1551. godine na ovom mestu, među zidinama grada i izvan njih.

Po otkrivanju spomen table domaćini su pozvali uvažene goste da posete Muzej Glavaševu kuću, gde su ih upoznali sa eksponatima iz prošlosti Novog Bečeja i Vranjeva, za šta su istoričari pokazali veliko interesovanje. Po završetku druženja zavičajci su podelili gostima Letopis za 2009. godinu.

Povezani članci

sr SR en EN hu HU

Kontakt

060 013 01 01
salevidak@gmail.com

Pišite nam