srenhu

Tradicionalni susret zavičajaca

Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana je, po tradiciji dugoj četvrt veka, i ove godine, u okviru Velikogospojinskih dana, 28. avgusta 2010. godine, upriličio godišnji susret svojih članova.

Kako je, početkom ove godine, Zavičajni klub našao svoje utočište u Muzeju „Glavaševa kuća", odlučeno je da se ovogodišnji susret održi baš u dvorištu Muzeja, kako bi svi članovi videli staje do sada urađeno, prikupljeno i sređeno, koliko to prilike i finansije, jednog malog udruženja građana, dozvoljavaju.

Na poziv ovdašnjih članova Zavičajnog kluba odazvalo se stotinak zavičajaca, koji su se u lepom ambijentu Glavaševe kuće najpre družili, a potom prisustvovali godišnjoj skupštini.

Godišnju skupštinu otvorio je predsednik Branislav Vojnov koji je pozdravio sve prisutne i najavio dnevni red koji je podrazumevao da se članovi Zavičajnog kluba upoznaju sa dosadašnjim aktivnostima i sa onim što predstoji do narednog susretanja. Ovom prilikom istaknuti su značajni darodavci, koji su darujući stare predmete ili dokumenta obogatili zavičajnu zbirku i postavku Muzeja, uručene su zahvalnice Novobečejcima i Vranjevčanima koji nisu bili prisutni na svečanosti povodom useljenja u nove prostorije kluba. Goste je pozdravio i član upravnog odbora i jedan od osnivača, Borivoj Ćurčić, a o tekućim radovima u Muzeju govorio je Janoš Koso, trenutno u ulozi domara Glavaševe kuće. Članovi skupštine Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana izabrali su nove članove Upravnog odbora, Natašu Vidaković i Mirka Saravolca, umesto dosadašnjih Slavice Kovačev i Saše Vidakovića, koji su sprečeni da obavljaju zadatke koji predstoje.

I ove godine Zavičajni klub je izdao Letopis za 2009. godinu, koji sadrži sva značajna događanja u ovoj varoši, ali i tekstove iz prošlosti našeg zavičaja: Nove, nepoznate detalje iz života dr Sentklarai Eugena i Razvoj veterinarske medicine od 18. veka do danas u Vojvodini i njen razvoj u Novom Bečeju i Vranjevu.

O veterinarstvu u Novom Bečeju i Vranjevu, govorili su, ovom prilikom, dr Teodor Dujin, dugogodišnji direktor Veterinarskog naučnog instituta u Novom Sadu, nekada veterinar u Novom Bečeju kao i dr vet. spec. Vojislav Blažin, vlasnik ovdašnje veterinarske ambulante.

Druženje članova Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana nastavljeno je u restoranu Kum, nekadašnjem omiljenom sastajalištu mladih, na igrankama kod Jelke Pecarske.

Povezani članci