Velikogospojinski dani

Pod pokroviteljastvom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Sekretarijata za turizam, NIS Srbijagas-a, DDOR-a Novi Sad, Razvojne banke Vojvodine, uz podršku vlade AP Vojvodine i Televizije Vojvodine, kao medijskog sponzora, u Novom Bečeju su održani tradicionalni, 17. Velikogospojinski dani, kulturno-turistička manifestacija koja je tokom proteklih pet godina zavredela mnoga priznanja i učinila da Novi Bečej bude prepoznatljiv na turističkoj mapi ne samo u Srbiji, nego i šire.

Program Velikogospojinskih dana otpočeo je 22. avgusta 2010. godine u Domu kulture opštine Novi Bečej, izložbom 15. saziva Tiske akademije akvarela, koja je imala međunarodni karakter jer su na koloniji učestvovali pored osnivača Zdravka Mandića, Đorđa Simića i Milorada Maravića, pridruženih članova Vlastimira Nikolića i Tibora Nađa i gosti Aleksandar Bogdanović, Dimitrije Kolarević, Branislav Stojančev Paša, kao i slikari iz inostranstva Viktor Zubko iz Ukrajine, Peter Eleven iz Nemačke i Zoltan Grof iz Mađarske.

U okviru Velikogospojinskih dana, 25.avgusta je, u Domu kulture, u Galeriji „Selo", otvorena izložba slika akademskog slikara Aleksandra Lukovica Lukijana.

Zvanični program Velikogospojinskih dana otpočeo je 26. avgusta na obali Tise gde je održano takmičenje u spremanju riblje čorbe „Velikogospojinski kotlić" i istovremeno, takmičenje tamburaških orkestara. Najbolju riblju čorbu, od 150 učesnika, priredio je Novobečejac Predrag Jakšić, a titulu najbolje tamburaške bande poneli su, takođe, Novobečejci „Tamburaši sa čarde".

Po tradiciji, dan uoči Velike gospojine, rezervisan je za smotru paradnih zaprega, koju, već sedamnaest godina, organizuje KK „Vranjevo". Nakon defilea ulicama grada, na samoj obali Tise održano je takmičenje jednoprega, dvoprega, troprega, četvoroprega i petoprega. Među pobednicima su se našli Novobečejci Nebojša Ostojić (jednopreg), Dragan Mišić (četvoropreg) i Slobodan Adamov koji je vozio pobednički petopreg, a nagradu je dobio i najmlađi učesnik Radovan Adamov sa dvopregom.

Nakon litije, koja je pošla iz pravoslavne crkve ulicama grada, Tiskim kejom do manastira, održano je velikogospojinsko bdenije.

Manifestacija Velikogospojinski dani svečano je otvorena, posle dobrodošlice koju je prisutnima uputio predsednik opštine Milivoj Vrebalov, besedom Gorana Petkovića, državnog sekretara za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, da bi potom usledili koncerti Ane Bebić i Željka Samardžića.

Na sam dan praznika otvoren je Etno bazar koji je okupio preko šezdeset zanatlija i umetnika iz raznih krajeva Srbije koji su ponudili svoje rukotvorine u vidu odevnih predmeta, suvenira, nakita, pića.

U isto vreme dvorište Narodne biblioteke bilo je otvoreno za mališane svih uzrasta, gde su ih u „Avliji zabavliji" zabavljali glumci pozorišne trupe „Spot" iz Novog Sada.

Na bini kraj Tise, u večernjim satima, otpočeo je muzički program: Delča, Eva Braun, Vlada Divljan, Bajaga i instruktori. Mnogobrojnim posetiocima ni kiša nije smetala da istinski uživaju.

Pod pokroviteljstvom opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novi Bečej, a u organizaciji KBS „Jedinstvo" Novi Bečej, 29. avgusta je održana i revija borilačkih sportova, na kojoj su pored domaćih takmičara učestvovali i takmičari iz Crne Gore.

U večernjem terminu nastupili su gosti iz Republike Mađarske, muzička grupa „Republic", nakon čega je usledio najposećeniji događaj ovogodišnjih Velikogospojinskih dana, koncert popularne sarajevske grupe Hari Mata Hari, koja je održala nezaboravan koncert, posle koga je, tačno u ponoć, otpočeo veličanstveni vatromet, kao završnica Velikogospojinskih dana.

Koliko su ovogodišnji Velikogospojinski dani bili uspešni, pored podatka da ih je posetilo 130 hiljada ljudi, govori i nagrada Turističke organizacije Srbije „Turistički cvet", koji je dodeljen novobečejskoj manifestaciji, na Svetski dan turizma, 27. septembra ove godine.

Povezani članci

sr SR en EN hu HU

Kontakt

060 013 01 01
salevidak@gmail.com

Pišite nam