srenhu

Treći susret veterana

Zahvaljujući opštini Novi Bečej, 24. jula, u Novom Bečeju, treći put je održan oficijalni susret starovremenskih vozila oldtimera.

Skup vozila se odvijao u samom centru, između osnovne i srednje škole. Glavni organizatori, meštani, Kiš Andraš-Bandi i Koso Janoš su dočekali goste - veterane iz raznih klubova: Subotice, Novog Sada, Sombora, Zrenjanina kao i druge pojedince iz Starog Bečeja, Bačkog Gradišta, Stajićeva itd. Kiš Andraš, kao najveći entuzijasta i majstor svog hobija u okolini, i ovoga puta isterao je, sa sinom, 5 NSU motocikala, i jedinstveni švapski tricikl Messeršchmita iz 1956. godine sa kojim je kao unikatom u Srbiji i Mađarskoj osvojio 2010. godine Ginisov rekord u Pečuju.

Koso Janoš je uz pomoć vernih drugova isterao nekadašnjeg pandurskog Tomos Pucha (1958), T-14, i francuskog Solexa, a majstor Mila Vendelin, čuveni motorista, među prvima u Novom Bečeju, svoj beli Velo Solex. Sa idealno očuvanom petnajom (T-15) priključio se, takođe aktivan član, Mirko Saravolac.

Još oko dvadesetak motocikala, marke BMW, NSU, Panonija, Tomos, i tridesetak automobila Opel, NSU, Citroen, Wolkswagen, BMW, Audi, Fiat, Ford, lepo su se uklapali međusobno i ukrašavali stare zgrade svojih generacija. Druženje i izložba je trajala od 10h prepodne do 13 časova, kada je počeo defile kroz grad, propraćen prisustvom mnogobrojnih gledalaca, usput. Vozila od pola veka i do trofrtalja dobro su se pokazala na bečejskim i vranjevačkim putevima, ponosno svirajući i mrmljajući svoju večnost. Prvo stajalište je bilo na glavnom sokaku Vranjeva kod Muzeja, rodne kuće dr Vladimira Glavaša, gde je goste dočekao profesor istorije, dr Aleksandar Kasaš. Bogata priča i divan enterijer je oduševio učesnike.

Nakon toga, u 14 časova, sledi put do šušanjskog Omladinskog doma Ina ručak, gde su podeljene nagrade zaslužnim šoferima.

Povezani članci