srenhu

Bačvarska radionica majstora Mikloša Ružičke

Mikloš Ružička, profesor u penziji, koji živi u Zrenjaninu, poklonio je Zavičajnom klubu Novobečejaca i Vranjevčana, početkom juna 2010. godine, kompletnu bačvarsku radionicu svog oca Mikloša Ružičke.

Veliki deo alata potiče sa kraja XIX i početka XX veka o čemu svedoče ugravirani inicijali i godine.

Mikloš Ružička - stariji rođen je 1905. godine u Melencima. Bačvarski zanat je izučio kod svog oca koji je pak zanat naučio od svog oca. Neko vreme je radio kod oca, da bi se posle ženidbe nastanio u Novom Bečeju. Ovde preuzima dobro opremljenu bačvarsku radionicu Petera Latinoviča, koja se nalazila preko puta luteranske crkve na glavnoj ulici.

Posle kraćeg vremena, 1934. godine, polaže majstorski ispit za bačvara u Velikom Bečkereku i definitivno otvara svoju samostalnu bačvarsku radionicu. Nakon nakoliko godina uspeva da sazida porodičnu kuću u ulici Petra Drapšina broj 34, gde nastavlja svoj zanat sve do penzionisanja.

Nažalost, iza sebe nije ostavio mladog bačvara koji bi nastavio taj zanat, ali možda u današnje vreme taj zanat više nije ni potreban.

U svakom slučaju, zahvaljujući darodavcu Miklošu Ružički - mlađem, zavičajci su sredili alat i izložili ga u jednoj od pomoćnih prostorija Glavaševe kuće, kao svedočanstvo o jednom starom izumirućem zanatu.

Povezani članci