srenhu

Zavičajna zbirka i novine u muzeju „Glavaševa kuća"

Godina 2010. je donela dosta novina i promena u Zavičajnom klubu i muzeju. Sve više je ljudi koji daruju muzeju razne eksponate uvereni da će te dragocene stvari naći pravo mesto kao postavka i na taj način biti oteti od zaborava. Pokazalo se da je mnogo lep osećaj kada darodavac poseti muzej i zatekne restauriran eksponat koji je poklonio. Mnogo puta ga ni ne prepozna odmah, a onda je oduševljenje još veće. To je jedna od funkcija zavičajaca u Glavaševoj kući.

Od eksponata, u 2010. godini, dobijeno je mnogo vrednih knjiga vezanih za Novi Bečej i njegovu istoriju. Plakati, račun-memorandumi čuvenog privatnika Zarića i Gliše Zelembabe za vreme okupacije, pa čak i stariji, palica za šetnju i samoodbranu koja sadrži u sebi bodež, iz 18.veka, oko 200 raznih LP ploča, magnetofona, radio aparata pre i posleratnih, upijači za mastilo iz štamparije Gige Jovanovića kao i njegova tabla sa nazivom knjižare i štamparije, planovi-nacrti nekadašnjeg keja sa kraja 19. veka, novobečejske fotografije, dopisnice, kuhinjski predmeti, svete slike, poljoprivredne alate, razboj, burad, kace, merice iz vranjevačke olajnice-uljare iz 19. veka, razni krunjači, krupači, stara klupa za kong, bogate ručne izrade, kompletni bačvarsko-pinterski alat za celu radionicu, predratne mesingane slavine, pumpe za točenje piva i još mnogo toga....

Što se većih radova tiče, sređena je kompletna bačvarska radionica i popločan pod starim šestougaonim opekama, što dočarava identičnost, daje pravi „miris" toj radionici. Arhiva je sređena, police spremljene za dokumentaciju i sitnije predmete. U dvorištu je posađeno 150 ruža i postavljene razne saksije. Podrum ispražnjen, čeka na izolaciju i kompletnu promenu izgleda, što bi značilo da će Glavašev vinski podrum ponovo otvoriti vrata gostima.

Sve ovo je urađeno sa zadovoljstvom i nadom da će se poslovima u Muzeju priključiti i priteći u pomoć još mnogo Novobečejaca i Vranjevčana koji žele da brinu i čuvaju istoriju ove varoši.

Povezani članci