srenhu

Sport u 2008. godini

Sportisti iz Novog Bečeja, su u 2008. godini dostojno predstavljali svoj grad. Fudbaleri Jedinstva su osvajanjem petog mesta izborili plasman u Vojvođansku ligu Istok,   kuglašice su treće u Super ligi, rukometaši šesti u Prvoj vojvođanskoj ligi, isti plasman u Prvoj ligi Srbije zauzeli su kuglaši, dok su košarkaši u Prvoj srpskoj ligi na 12. mestu. Pioniri i kadeti FK Jedinstvo jesenji su prvaci Regionalne lige, a dizači tegova Jedinstva treći na državnom prvenstvu takmičara do 17 godina. Karatisti, kik bokseri, dizači tegova i bokseri su na državnim prvenstvima, kup takmičenjima i turnirima, kako na domaćoj tako i međunarodnoj sceni, osvojili veliki broj medalja. Po tradiciji, svečanost izbora najboljih sportista Novog Bečeja održana je,u utorak 23. decembra 2008. godine, u hali sportova SRC „Jedinstvo" pred blizu hiljadu poklonika sporta. Organizator se potrudio da ova tradicionalna manifestacija, pod nazivom „ Za fer plej sport je OK", bude svojevrsna promocija sporta i zdravih stilova života. Za najuspešniju ekipu u 2008. godini proglašeni su kadeti (1992. godište ) FK Jedinstvo iz Novog Bečeja, koji su u Regionalnoj ligi Kikinda - Novi Bečej - Žitište osvojili titulu jesenjeg prvaka. Novobečejci su prvo mesto osvojili bez poraza, zabeležili su 7 pobeda, a dva puta igrali nerešeno. Postigli su 61 gol, a primili samo 10. U pogonu ove selekcije, koju trenira Novica Glavaški, su: Cvjetin Janjić, Boris Veskov, Ervin Rigo, Ervin Almaši, Luka Vorgučin, David Lalošević, Dragan Sabovljev, Marko Balaban, Miloš Matić, Marko Matić, Nemanja Peskarov, Milorad Šijački, Srđan Mesar, Bojan Drljača, Nikola Marčić, Miloš Štefkić, Danijel Đuričin, Robert Farkaš, Adrijan Keljački, Dragan Zlatar, Goran Simić i Strahinja Popov.

Za najuspešnijeg juniora proglašen je Ferenc Kormanjoš, član Kluba borilačkih sportova Jedinstvo Novi Bečej, koji je u kadetskoj konkurenciji, u više borilačkih veština, bio bez premca. U 2008. godini je osvojio 10 medalja, 6 zlatnih, 3 srebrne i jednu bronzanu. Prvak je Vojvodine u aso savateu, prvak države u kombat savateu i kungfuu u disciplini sanda borbe, osvojio je srebrnu medalju na regionalnom prvenstvu u boksu i bronzanu medalja u kik boksu na međunarodnom turniru u Segedinu.

Na drugom mestu je karatista Denis Bogućanin, koji je osvojio 7 medalja, 4 zlatne, 2 srebrne, jednu bronzanu. Zlatne medalje Bogućanin je osvojio na Kupu Srbije, Međunarodnom turniru jugoistočne Evrope u Beogradu i turnirima u Novom Bečeju i Bečeju, dok je na prvenstvu države Šotokan federacije i Međunarodnom tuniru Banata u Zrenjaninu bio drugi, a treći na prvenstvu države u Trsteniku. Na trećem mestu je, velika nada novobečejskog kuglanja, Robert Ernješi, osvajač srebrne medalje na prvenstvu Vojvodine za pionire i bronzane, u kombinaciji, na pionirskom prvenstvu države.

Najbolji sportista u 2008. godini je rukometaš Strahinja Ristić, koji je ponikao u novobečejskoj školi rukometa, gde je uspešno savladao sve tajne ovog sporta. Za prvi tim debitovao je sa 16 godina, na poziciji beka i odmah preuzeo ulogu kreatora kojeg krasi   izuzetan pregled igre i tehnički savršen šut. Prvi je strelac ekipe, na 29 utakmica je postigao 201 gol. Veoma je omiljen u klubu, ima pravilan odnos prema

saigračima, a krasi ga fer-plej odnos prema protivničkim igračima, koji služi za primer generacijama koje dolaze.

Na drugom mestu je dizač tegova Atila Sanislo, koji se ovim napornim sportom bavi tek dve godine. U kategoriji do 56 kg, u 2008. godini zabeležioje izuzetne rezulate. Osvojio je 11 medalja, od toga 8 zlatnih, i srebrne   i jednu   bronzanu.   Na  prvenstvima  Vojvodine  mlađih kategorija je dominirao,   na pet prvenstava je osvojio isti broj zlatnih medalja. Prvak je države u kategoriji takmičara do 20 godina, a zlatnu medalju osvojio je i na Svetosavskom turniru u Indiji. Na državnom prvenstvu za mlađe juniore i u seniorskoj konkurenciji je bio drugi, dok je bronzanu medalju osvojio kao član ekipe do 17 godina, koja je na prvenstvu države osvojila treće mesto.

Karatista Srđan Sudarski, nosilac crnog pojasa drugi dan, je na tradicionalnoj listi najuspešnijih, na trećem mestu. U 2008. godini je u katama osvojio, 9 medalja, 7 zlatnih, jednu srebrnu i jednu bronzanu. Zlatne medalje je osvojio na zatvorenom prvenstvu države JKA Šotokan, na Kupu Srbije i „Funakoši" Kupu u Kruševcu. Pored ovih takmičenja pobednikje Kupa Kikinde, Zrenjanina i otvorenog prvenstva Segedina. Na prvenstvu države u Trsteniku je osvojio srebrnu, a na Kupu jugoistočne Evrope u Beogradu bronzanu medalju. Specijalno priznanje za poseban doprinos afirmaciji sporta Novog Bečeja dodeljeno je kuglašici Đenđi Kirti. Kraljica kuglaških staza, kako je popularno zovu zaljubljenici ovog sporta, Đenđi Kirti, najzaslužnija je za dobre rezultate koje postiže ženska ekipa Kuglaškog kluba Jedinstvo. Specijalno priznanje dobila je u godini kada beleži redak jubilej, 25 godina od kako je prvi put kročila na kuglašku stazu, na kojoj se aktivno zadržala do današnjih dana. Više od polovine svog života poklonila je ovom sportu, naporni treninzi, stalni nastupi, donosili su i radost i tugu, a zahvaljujući kuglanju proputovala je svet. Rado se seća medalja osvojenih na evropskim i svetskim prvenstvima, nastupa za državnu reprezentaciju, ali njenoj sreći nije bilo kraja u Skoplju 2000. godine kada je kao kapiten Jedinstva, uz zvuke himne naše države, ne krijući suze, visoko podigla pobednički pehar Kupa Evrope. Svaki sportista ima svoj san, a ona ga je ostvarila pre dve godine kada je Jedinstvo osvojilo titulu prvaka države.

Kancelarija za mlade opštine Novi Bečej, u želji da se promoviše sportsko i fer ponašanje na sportskim terenima, dodelila je nagradu za fer plej. Na osnovu glasova Đačkog parlamenta Srednje škole u Novom Bečeju, ovo laskavo priznaje dodeljeno je prvotimcu FK Jedinstvo Goranu Stankoviću, učeniku trećeg razreda Gimnazije.

Povezani članci