srenhu

Radovi u Novom Bečeju

Tokom marta meseca počeli su radovi na rekonstrukciji kandelabera na Tiskom keju. Sredstvima dobijenim od Pokrajinskog sekretarijata za energetiku su stare, obične sijalice od 100 vati zamenjene novim metalhalogenim sijalicama (K-lux od 100 vati) najsavremenije tehnologije, čime je postignuto smanjenje troškova održavanja i potrošnje električne energije, jer umesto četiri sijalice, sada gori jedna. Nove lampe imaju i visok stepen zaštite, što znači da će se, u izvesnoj meri, sprečiti uništavanje razbijanjem . Građevinari kikindskog GP „Građevinar" aktivirali su radove na izgradnji saobraćajnica, započete jesenas u Novom Bečeju kojima su obuhvaćene ulice Petra Drapšina, gde se polaže završni sloj asfalta kao i produžetak puta kroz ulicu Narodnog fronta do Karađorđeve. U toku ove sezone obezbeđena su sredstva iz NIP-a za revitalizaciju ulice Vuka Karadžića i Sonje Marinković, kao i za deo saobraćajnice oko industrijske zone - istok i za još neke manje građevinske zahvate. U cilju unapređenja turističke ponude opštine Novi Bečej tokom godine su otpočeli radovi na rekonstrukcije objekata koja su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Projekat obuhvata fasade Šlezingerove palate, Tursko-bečejske štedionice, Gimnazije, Glavaševe kuće i Vranjevačke opštine kao i osposobljavanje muzeja u Glavaševoj kući u Novom Bečeju.

Ovaj projekat se realizuje iz sredstva Evropske unije, odnosno iz Evropske agencije za rekonstrukciju u okviru projekta prekogranične saradnje sa Rumunijom, a nedostajuća sredstva je obezbedila opština Novi Bečej, kako bi se projekat realizovao u potpunosti. Otpočeli su i radovi na zaobilaznici u Novom Bečeju. Projekat je najavljen pre godinu dana u cilju efikasnijeg saobraćaja kroz Novi Bečej I smanjenja gužve i komplementaran je onome što je do sada urađeno u centru grada - rekonstrukcija glavne ulice - tako da teretna vozila neće prolaziti kroz Novi Bečej. Zaobilaznica je trasirana od Bašaidskog puta, nadvožnjaka i završiće se kod mosta na kanalu.

Pokrajinski sekretarijat za omladinu i sport izdvojio je sredstva za uređenje košarkaških terena u novobečejskim osnovnim školama i pretvaranje istih u višenamenske. Takoje preko postojećeg istrošenog asfalata presvučen novi sloj, a potom postavljena i tartan podloga. Zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za omladinu i sport Novi Bečej je dobio i svoj prvi teren za mali fudbal sa veštačkom travom kao podlogom. U vreme dok traje nastava u školi teren je rezervisan za učenike, a van tog vremena i vikendom mogu da ga koriste svi zainteresovani ljubitelji sporta.

Javno preduzeće „Komunalac"

Za Javno preduzeće za komunalno stambene poslove „Komunalac" iz Novog Bečeja, 2008. godina, bila je godina sa jedne strane uobičajenih aktivnosti, a sa druge velikih investicija. U okviru redovne delatnosti, „Komunalac" je vršio redovno snabdevanje potrošača pijaćom vodom, odvođenje otpadnih voda, distribuciju prirodnog gasa, održavanje zelenih površina i čistoće centra grada, kao i pružanje pogrebnih i pijačnih usluga. Navedene usluge „Komunalac" je vršio kontinualno, bez značajnijih prekida, na nivou koji omogućava tehnički i kadrovski potencijal preduzeća.

U toku 2008. godine realizovani su radovi koje je Skupština opštine Novi Bečej poverila JP „Komunalac", a koji su od vitalnog značaja za grad, počevši od rekonstrukcije i zamene vodovoda u sledećim ulicama: Aračkoj, Štrosmajerovoj i Tapai Šandora, rekonstrukcije uličnih šahtova u ulicama Miloja Čiplića, JNA, Ivana Milutinovića i Slobodana Perića, preko poslova na uređenju zelenih površina i održavanju čistoće grada, čišćenja prilaznih puteva, uređenja grada, uređenju gradskog groblja, do poslova kopanja kišne kanalizacije. Iz sopstvenih sredstava realizovali smo velike investicije poput: nabavke samohodne čistilice za usisavanje, čišćenje i pranje trotoara, izgradnje nove radionice za radnike, garažnog i magacinskog prostora, rekonstrukcije dvorišta koje je sada podeljeno na radni i parkovski deo sa travnjakom, cvetnjacima, kandelabrima, fontanama, sa kompjuterskim zalivnim sistemom i klupama za odmor, ulazni deo do ulaza u blagajnu popločan je crvenim behaton pločama, urađena je drvena ograda sa kapijom i vratima, okrečena je fasada i dvorišni deo upravne zgrade, ispred Komunalca urađen je parking prostor sa plastičnim rasterom i kompjuterskim zalivanjem. Dobili smo 3 licence, te smo ispunili zakonsku obavezu po pitanju distribucije prirodnog gasa, uklonili smo divlju deponiju smeća, površinski smo iskrčili rastinje, izvršili hemijski tretman rastinja na gradskom groblju. Izvršili smo popravku i farbanje mobilijara u užem centru grada, te ubrzali postupak očitavanja vodomera primenom ručnih računara.

Posebna pažnja je posvećena zelenim površinama u gradu. Urađeno je 20 novih cvetnih piramida sa osvetljenjem i zalivnim sistemom, urađeni su novi cvetnjaci kod „robne kuće", započeta je rekonstrukcija travnjaka na Tiskom keju, primenom najsavremenijih agro-tehničkih mera i postupaka, koja bi kroz kontinuitet trebala dati reprezentativne travnjake na keju. Jedna od kapitalnih investicija, koja je realizovana u 2007. godini, a pun značaj i primenu doživela u 2008. godini je kompjuterski  upravljan zalivni  sistem  na Tiskom  keju.   U  zelene površine Novog Bečeja u 2008. godini, ugrađeno je više od 30.000 cvetnih jedinica, proizvedenih upravo u plastenicima JP „Komunalac". Osim toga u 2008.godini, preuzeli smo i održavanje zelenih površina verskih objekata u gradu. U toku 2008.godine odrađeno je 245  intervencija  na vodovodu, zamenjeno je 120 vodomera, izvedeno je 14 vodovodnih i 45 kanalizacionih priključaka, urađeno je 194 intervencije na gasovodu i zamenjeno 65 gasomera, izvedena su 54 gasna priključka, odrađena je godišnja kontrola 1350 kućnih gasnih instalacija, obavili smo 225 sahrana, itd.

Osim redovnih aktivnosti koje „Komunalac" obavlja od svog postojanja, poslednjih godina se velika pažnja posvećuje estetskom izgledu centra grada, kako bi Novi Bečej bio lepši za svakog pojedinca ove sredine, a primamljiviji za svakog prolaznika, gosta, turistu, koji bi svoj godišnji odmor ili treće doba proveo baš u Novom Bečeju.

Vremenske prilike u 2008. godini

Januar-februar: Toplo, sa temperaturama iznad prošeka, malo padavina.

Mart: Kišovito sa mrazom 20. marta do -2 C

April: suv, sa kasnim mrazom od koga je stradala kajsija. Nije bilo uslova za nicanje ranih useva.

Maj: suv, do 21. maja nije bilo kiša, a onda je pala slabija kiša 10-12 mm/m² ni on nije pogodovao nicanju ranih useva.

Juni: Bilo 5 kišnih dana sa ukupno 90-100 mm-m²  padavina. 24.juna 2008. godine temperatura je bila 36 stepeni C.

Juli: Suvo i umereno toplo.

Avgust: Tropske vrućine od 10-17. avgusta, dnevne temperature i do 37 stepeni C. Prva kiša u avgustu pala 24. VIII, što je bilo dosta kasno za kukuruz.

Jesen 2008. godine pogodovala je za jesenje radove.

Otvoren Uslužni centar

April 2008.

U ponedeljak 21. aprila počeo je sa radom Opštinski uslužni centar. Ulaz u prijemnu kancelariju je sa samog ugla opštinske zgrade. U uslužnom centru radi sedam službeno Opštinske uprave koji građanima pružaju usluge od izdavana uverenja i dozvola, prijem podnesaka, overu potpisa do pružanja raznih informacija, a iz oblasti rada Opštinske uprave. Da bi se sve obavilo brzo i lako opštianski šalter stoji na usluzi građanima.

Izložba Geze Sakača

April 2008.

U košnici kulturnih zbivanja u Domu kulture Opštine Novi Bečej, 18. aprila su Novobečejci prisustvovali celovečernjem kulturno-umetničkom programu.

Počelo je samostalnom izložbom slika i umetničkih fotografija Geze Sakača našeg majstora fotografije, nosioca diplome Profesionalnog Majstora Fotografije Evrope PP of E.

O autoru i njegovim delima su govorili Borivoj Ćurčić predstavnik Zavičajnog kluba i Borivoj Mirosavljević dugogodišnji novinar, fotoreporter i direktor foto-kino kluba »Branko Bajić« iz Novog Sada. Novobečejci su imali priliku da u nekoliko navrata uživaju uz fotografije Geze Sakača, ali malo ko je znao da se on bavi i slikarstvom. U početku je radio grafitne crteže da bi kasnije definitivno prešao na tehniku ulja na platnu. Na ovoj izložbi mogli smo da vidimo njegove rane radove, slike biblijskih motiva i pejsaže, novobečejske ulice, kao i portrete članova njegove porodice. Naš fotograf-umetnik Geza Sakač, uživajući u svom radu, nikada nije žalio truda da svojim meštanima, a i šire, prikaže svoje majstorske fotografije u vidu samostalnih ili grupnih izložbi.

Promocija knjige Aleksandra Kasaša

April 2008.

U Galeriji »Selo« , nakon otvaranja izložbe Geze Sakača, veče se nastavilo prezentacijom knjige »Kamendin«. Predsednik Zavičajnog kluba Branislav Vojnov poželeo je dobrodošlicu profesoru dr Aleksandru Kasašu, autoru knjige i našem uvaženom sugrađaninu. Detaljnije o istoričaru Kasašu, njegovoj knjizi kao i o naučnoj karijeri govorila je direktorica Narodne biblioteke Novi Bečej, Agneš Đukičin. Novobečejcima je prvi deo knjige bio posebno interesantan jer se u njemu govori o istoriji porodice Dunđerski i to ne bez razloga. Naime, dvorac na »Sokolcu« je Emilija Dunđerski donela u miraz kada se udavala za veleposednika Ivanovića. U svom izlaganju dr Aleksandar Kasaš je upoznao prisutne sa mnoštvom interesantnih detalja u vezi sa porodicom Dunđerski i povezanosti našeg mesta sa tom porodicom. Prilikom ove prezentacije sam autor je obećao da će uskoro prionuti na već prikupljeni materijal za knjigu o Novom Bečeju, a Novobečejcima ostaje da se nadaju da će se njegova i njihova želja ostvariti.

Ponovo kod kuće

April 2008.

Prošle, 2007. godine prilikom potpisivanja ugovora o predaji autorskih prava (bez ikakve nadoknade) nad slikom "Samo nam je ljubav potrebna", Janoš Mesaroš je obećao i tri slike velikog formata za venčanu salu. Krajem marta meseca završena je adaptacija te prostorije i samo se čekalo na dolazak našeg slikara Janoša da na licu mesta oslika tri ogromna platna.

U sredu, drugog aprila se pojavio sa svojim platnima, bojama, četkama-četkicama i naravno sa lap-topom, plus memorijom od 350 Gb punom muzike. Posle povezivanja tehnike krenula je muzika pedestih i šezdesetih godina. Tada je zasukao rukave i počeo svoju ideju da prenosi na platno. Brzi pokreti njegove ruke su u ritmu muzike povlačile četku natopljenu jarkim bojama. Za kratko vreme po belom platnu se razlila reka Tisa, a iznad nje zaljubljeni konji u oblacima. Janoševo prisustvo nije moglo da ostane nezapaženo, te su ga drugog dana posećivali poznanici, drugari i znatiželjnici iz Opštinske uprave. U međuvremenu, na drugom platnu su ugalopirali crveni, plavi, žuti i konji drugih boja. Dinamičan, pun energije, a ujedno i opušten, Janoš je celu prostoriju napunio nabojem pozitivne energije. Muzika, slikanje, wisky, led, coca cola i priča kojoj nije bilo kraja, nastavila se poslepodne uz pileći paprikaš ala Janoš Mesaroš.

Petak, rađa se treća slika, započeta juče, a ostale dve se dovršavaju. Neumorni umetnik sa smeškom na licu priča i zabavlja prisutne, sada kada je već stigao do završetka triptiha. Slike je postavio uz zid i sa ponosnim olakšanjem ih posmatra, znajući da će svi koji se venčavaju u Novom Bečeju svoje sudbonosno DA izreći ispred njegovih slika.

Iz prošlosti Novog Bečeja

Juli 2008.

Knjiga pod nazivom Iz prošlosti Novog Bečeja nudi nam odgovore na mnoga pitanja, čak i na ona koja se nismo setili da postavimo. Napisana je perom Karolja Andrea, a ilustrovana starim razglednicama, fotografijama i dokumentima iz bogate kolekcije autora. Kroz deset poglavlja, koliko knjiga sadrži, prikazan je nastanak mesta, njegov razvoj i ljudi koji su ga potpomogli. Svaka stranica knjige, a ima ih 66, obiluje ilustracijama. Priča je sjajno dočarana slikama i daje vam mogućnost da se uživite u prošlost svog grada. A i za sve one koji smatraju knjige staromodnim, autor je pronašao rešenje: uz knjigu se dobija CD na kome se nalaze i neki podaci kojih nema u knjizi. Za koju god varijantu da se odlučite, tekst pisan srpskim, mađarskim i engleskim jezikom, neće vas ostaviti ravnodušnim. Sve ono u vezi sa našim gradom što je do sada bilo pominjano onako uzgred, u knjizi Iz prošlosti Novog Bečeja stavljeno je u centar pažnje.

Međunarodna pasuljijada

Juli 2008

U organizaciji Amaterskog pozorišta Novi Bečej, u subotu, 19. jula je, na platou kraj Tise, održano je takmičenje u kuvanju belog pasulja „Opasuljivanje 2008". Ovogodišnje takmičenje je poprimilo međunarodni karakter jer je u njemu učestvovala i jedna ekipa iz susedne Mađarske, iz prijateljskog grada Mezetura. Od 20 prijavljenih takmičara osim Mezetura i ekipe iz Novog Sada, ostalo su bile domaće ekipe, Novobečejci.

Za Majstora opasuljivanja prvog reda proglašen je Ivan Šandor glavni kuvar ekipe „Vranjevčani", drugi je Viktor Bognić koji je predvodio ekipu svojih mladih drugara „Ne znamo", a treće mesto osvojila je ekipa STR „ATI" i glavni kuvar Atila Renji.

Promocija knjige pesama Ištvana Sekereša

Avgust 2008.

U Galeriji "Selo", Doma kulture opštine Novi Bečej, 13. avgusta je održano veče poezije i promocija prve knjige, zbirke pesama, Sekereš Ištvana Gelerta, koja nosi naziv "Igra rečima". Svojim sugrađanima i mnogobrojnim prijateljima iz susednih gradova, Sekereš se predstavio kao čovek koji je kroz život "uglavnom sam peške išao", savladavajući prepreke uz pomoć Stvoritelja, ostavljajući za sobom svaku ljudsku nadmenost, sa žarkom željom da otvori dušu ka svetu i čitaocu daruje sebe igrajući se rečima. Inspiraciju nalazi u svetu mašte i stvarnosti, vezuje se za svoje korene, detinjstvo, suprugu kao sigurni oslonac i ljude oko sebe. Gotovo da je svako dešavanje u njegovom životu rezultiralo novom pesmom, pa je tako nastala i ova zbirka poezije sa stotinak naslova. Autor stihova i njegovi prijatelji su tokom večeri čitali stihove i deo recenzije koju je za knjigu napisala Marta Njari iz Sajana, a prevod na srpski jezik pripremila Edit Silađi iz Bečeja.

Velikogospojinski dani

Avgust 2008.

„ZLATNI KOTLIĆ" ZRENJANINCIMA

Na platou kraj Tise, u petak, 22. avgusta, u organizaciji Opštinske turističke organizacije, održano je takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Velikogospojinski kotlić". Za takmičenje se prijavilo 177 ekipa iz cele Vojvodine, tako da je oboren prošlogodišnji rekord od 130 kotlića. Na šetalištu i platou kraj Tise okupilo se preko pet hiljada ljudi, učesnika, gostiju i posmatrača, koje su zabavljali Miki iz Velikog brata, KUD „Jovan Aćimac" iz Kumana i tamburaške bande, koje su se istovremeno takmičile za zvanje najbolje.

Žiri, na čijem je čelu bio profesionalni degustator, Kalman Boršoš, probao je svih 177 uzoraka i doneo gotovo jednoglasnu odluku da se zvanje najboljeg kuvara riblje čorbe dodeli Zoltanu Kampfu, kuvaru ekipa „Jugonostalgičari" iz Zrenjanina. Njemu je pored „Zlatnog kotlića", rad umetnika Milorada Josimovića iz Novog Bečeja, pripala i nagrada, sedam dana boravka na Zlatiboru za dve osobe. Drugo mesto je osvojio Novobečejac Predrag Jakšić, koji je prošle godine bio treći, a „Bronzani kotlić" je pripao Siniši Popoviću, kuvaru ekipe „Bela ajkula" iz Bačkog Gradišta.

Nagrade je najboljim kuvarima „Velikogospojinskog koltlića 2008" uručio predsednik opštine Milivoj Vrebalov.

Izložba slika Biljane Cincarević

U Galeriji „Selo" Doma kulture opštine Novi Bečej, 21. avgusta je otvorena izložba slika akademskog umetnika,  Biljane Cincarević, kojom su zvanično otpočeli Velikogospojinski dani.

Izložbu je otvorio predsednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov, a brojnim posetiocima obratila se i sama umetnica. Za ovu priliku odabrala je platna velikih formata, na kojima dominiraju ženski likovi, prepoznatljivi za umetnicu, koja je završila Akademiju primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, a  trenutno je na postdiplomskim studijama na Primenjenoj akademiji.

Revija paradnih zaprega

Revijom paradnih zaprega, litijom i bdenijem u Manastiru na Tisi, u Novom Bečeju su završeni Velikogospojinski dani, kojom se obeležava slava Novog Bečeja. Na 15. reviji paradnih zaprega, koja se tradicionalno održava na platou Tiskog keja, nastupilo je sedam zaprega petoprega, četiri četvoroprega i 25 dvoprega. Na početku manifestacije, protonamesnik Milivoj Sekulić, uz sasluženje sveštenika iz Kumana Vranjeva i Bašaida, osveštao je slavski kolač, a predesednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov je čestitao praznik sugrađanima.

Dodeljeno je potom, više priznanja osnivačima Konjičkog kluba "Vranjevo", koji je godinama, zajedno sa opštinom Novi Bečej, organizator revije paradnih zaprega. U konkurenciji petoprega, po oceni stručnog žirija, pobednikje Antal Tot Vašaljheđi iz Subotice, drugi je Vojislav Gaković iz Kucure, treći Vladan Stojkov iz Zrenjanina, a priznanje je uručeno i Igoru Dujinu iz Novog Bečeja, kao najuspešnijem domaćem takmičaru. U četvoropregu pobednički pehar pripao je Vojislavu Gakoviću iz Kucure, drugi je Stevica Dražeta, član Konjičkog kluba Podunavlje iz Starih Banovaca, a treći Igor Dujin iz Novog Bečeja. U konkurenciji dvoprega pobednik je Nedeljko Srdić iz VU "Karađorđevo", drugi Milan Gaković iz Kucure, treći Branislav Begojev iz Novog Sada, četvrti Branko Vujackov iz Novog Bečeja, a peti Stevica Dražeta iz Starih Banovaca.. Najlepšu zapregu vozio je Oliver Bunford iz Subotice, najlepšeg pastuva ima Ivan Krišan iz Kikinde, a najlepšu kobilu Blagoje Erdeljan iz Banatskog Karađorđeve. U pauzi programa revije publika je mogla da uživa u nastupu folkorne grupe iz Grčke. Po tradiciji u 16,30 sati iz pravoslavnog hrama Sv. Nikolaja, pošla je litija ulicama grada do Manastira na Tisi, gde je održano praznično bdenije.

Vojvođanska gitarijada „Novi Bečej 2008"

Vojvođansku gitarijadu "Novi Bečej 2008", koja je održana u okviru Velikogospojinskih dana, u ponedeljak, 25.avgusta, otvorila je, kao gost, pop grupa "Mali princ" iz Novog Sada, čiji su članovi braća Nemanja i Svetozar Nešić, poreklom iz Novog Bečeja. U takmičarskom delu programa nastupilo je osam bendova, a prvi su nastupili najmlađi, "Destryers" iz Novog Bečeja. Po odluci žirija, u čijem su sastavu bili Erika Zvekić, Jovan Lučić, Đerđ Kovač i Goran Glavaški, za najbolji bend proglašenje "Finger band" iz Bečeja, drugi je "Rambblers" takođe iz Bečeja, a treće mesto je pripalo bendu "lnbox" iz Bačke Topole.

Deca iz Zvečanske u Avliji zabavliji

U dvorištu Narodne biblioteke Novi Bečej bilo je, kao i svake godine, u ovo vreme, zabavno u „Avliji zabavliji", oko čega su se izuzetno angažovali zaposleni u ovoj ustanovi. Tako je voditelj programa Živica Radin iz Kumana napisao tekst himne ove, sve popularnije manifestacije, a izveli su je učesnici i gosti programa, praćeni improvizovanim orkestrom kojim je dirigovala direktor biblioteke, Agneš Đukičin. Na ulazu u Avliju goste su dočekivali glumci Branka Marinković Klaćik kao Prakljača i sebični džin, članovi pozorišne družine „Bumić" iz Novog Sada, koji su izveli predstavu „Šta se dogodilo sa sebičnim džinom", a pozorišna grupa „SPOT" iz Novog Sada predstavila se komadom s pevanjem, pod nazivom „Mala princeza". Specijalni gosti Avlije zabavlije i ove godine su bila deca iz Zvečanske. Organizator je za njih izradio majice, a u poklon paketu su bile još knjige i slatkiši, a gosti su, uzvratili i domaćinu poklonili svoje ručne radove.

Severina oduševila novobečejce

Koncert Severine Vučković, hrvatske pop zvezde, koja je gostovala u gradu kraj Tise i održala koncert u okviru Velikogospojinskog slavlja, u nedelju, 24.avgusta, još jedna je potvrda da Novobečejci imaju srce široko kao vranjevački sokaci, da su gostoljubivi i dobrodušni. Posle dočeka, koji joj je, u Hotelu „Tiski cvet", upriličio prvi čovek opštine Milivoj Vrebalov, Severina se pojavila na „rivi", vidno uzbuđena i iznenađena brojem ljudi koji su došli, a bilo ih je nekoliko desetina hiljada, pristiglih iz okolnih mesta, ali i iz susednih država. Pozdravljajući prisutne Severina je rekla da je ovo njeno prvo gostovanje u Srbiji, na početku velike turneje i promocije novog albuma „Zdravo, Marija".

Čolin koncert za pamćenje

Koncert Zdravka Čolića, održan u okviru Velikogospojinskih dana, 23.avgusta, okupio je u Novom Bečeju do sada rekordan broj posetilaca, koji su došli iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Bečeja, Kikinde i grada domaćina . Procena organizatora je da se u gradu kraj Tise našlo blizu 40 000 ljudi, koje je puna tri sata zabavljao popularni Čola. Bilo je to veče za pamćenje, koje nije mogla da pokvari ni kiša, ni vetar, a Zdravko Čolić se odužio za gostoprimstvo, pevajući sve što su Novobečejci želeli da čuju. Da nije počela kiša, otpevao bi on još po neku, rekao je po završetku koncerta novinarima.

Godišnji susret zavičajaca

Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana održao je u subotu, 23. avgusta tradicionalni godišnji susret svojih članova, u okviru Velikogospojinskih dana. Nakon upisa u knjigu zavičajaca, u Domu kulture je održana godišnja skupština kojoj je prisustvovalo stotinak zvanica. Predsednik Kluba Branislav Vojnov je, u svojoj pozdravnoj besedi, govorio o aktivnosti Zavičajnog kluba u protekloj godini, a učesnici skupa su svojim idejama pomogli da se upotpuni program rada za naredni period. Posle sednice skupštine kluba otvorena je prigodna izložba fotografija i dokumenata iz života i rada nekada viđenog Novobečejca, Gige Jovanovića, vlasnika štamparije i nedeljnika „Turski Bečej", direktora Tursko-bečejske štedionice, dugogo¬dišnjeg predsednika Do¬brovoljnog vatrogasnog i glavnog starešine udruženja „Sokola", izdavača novobečejskih razglednica. Susret zavičajaca završio se druženjem na samoj obali Tise.

Takmičenje tamburaških bandi

Uporedo sa kuvanjem riblje čorbe, 22. avgusta je održano i Takmičenje tamburaških bandi, za koje se ove godine prijavilo 14 orkestara, koji su se najpre, na bini, predstavili prisutnima na Tiskom keju i platou kraj Tise, sa po jednom kompozicijom, da bi potom glasove prikupljali svirajući kraj stolova, dok se kuvala čorba, kuvarima, ekipama i gostima. Ovo takmičenje je ustanovljeno mnogo ranije, kao takmičenje tamburaških orkestara, u znak sećanja na čuvene novobečejske tamburaše Stevu i Peru, simbol ove varoši, a od 2007.godine se održava kao "Takmičenje tamburaških bandi". Posle dodele nagrada za najbolju riblju čorbu, kuvari su pristupili glasanju za najbolju tamburašku bandu. Najviše glasova su sakupili novobečejski tamburaši "Durka i sin", koji su prošle godine bili drugi. Njima je pripala novčana nagrada od 1000 dolara, koju im je uručio predsednik opštine Milivoj Vrebalov. Drugo mesto i 500 dolara dobili su prošlogodišnji pobednici, orkestar "Još ovu noć" iz Sombora, a treće i 200 dolara, tamburaška banda "Melem" iz Melenaca.

XIII Saziv Tiske Akademije Akvarela

U Galeriji Tiske Akademije Akvarela, Doma kulture opštine Novi Bečej, od 18. do 22. avgusta, radila je tradicionalna kolonija slikara akvarelista, koja postoji od 1996. godine. Ove godine na koloniji su učestvovali Đorđe Simić i Milorad Maravić iz Kraljeva, Radiša Lučić iz Zrenjanina, Saša Bogdanović iz Vršca, Janoš Mesaroš iz Beograda, Milivoje Bogosavljević iz Velikog Gradišta, Šandor Šlajf iz Veternika, Lili Bunjik iz Novog Sada i Tibor Nađ iz Novog Bečeja. Ovogodišnje okupljanje akvarelista završeno je izložbom, koja je otvorena 22. avgusta u Galeriji Tiske akademije akvarela, gde su u okviru stalne postavke, pored ovogodišnjih radova, izloženi akvareli učesnika prethodnih dvanaest saziva iz kolekcije koja broji 109 slika 17 vrsnih majstora ove tehnike među kojima su Zdravko Mandić, Grujica Lazarević, Milorad Miša Berbakov i drugi.

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...