Dom za smeštaj duševno obolelih lica „Sveti Vasilije Ostroški - Čudotvorac"

je socijalno zdravstvena ustanova za zbrinjavanje odraslih duševno obolelih i starih lica.

Prema pismenim podacima vreme osnivanja Doma je u 1947. godini kada je izvršena adaptacija postojećeg objekta za smeštaj starih lica. Tokom razvoja ustanova je često menjala naziv u zavisnosti od kategorije korisnika i vrste delatnosti. Do 1992 godine naziv ustanove bio je „Dom za stare i penzionere", a tada je nazivu dodato: „sa odelenjem za duševno obolela lica", jer je ustanova registrovala novu delatnost: „socijalna zaštita fizički i psihički defektnih odraslih lica koja nisu za povratak u porodicu". Otvaranjem kluba za penzionere tj. uvođenjem nove delatnosti, vaninstitucionalne zaštite 1997. godine ustanova menja ime u Gerontološki centar. Svoje sadašnje ime ustanova je dobila oktobra 2008. godine kada je ustanovljena nova mreža ustanova socijalne zaštite.

Danas je kapacitet ustanove 425 korisnika i o njima brine oko 160 zaposlenih. Rad ustanove je organizovan na tri lokacije - tri radne jedinice, a u sklopu treće radne jedinice nalazi se Klub penzionera. Poslednjih nekoliko godina ulagana su velika sredstva da bi se poboljšali uslovi življenja korisnika u ustanovi i olakšao rad zaposlenih. Na sva tri odeljenja urađeni su obimni građevinsko - tehnički radovi -adaptacija, renoviranje, dogradnja postojećeg prostora, rekonstrukcija sanitarnih blokova, spavaonica, uređeni su prostori za dnevni boravak, za radnu terapiju, oplemenjeni dvorišni prostori ukrasnim biljem i cvećem, delimično obnovljen nameštaj i oprema, i sve to u cilju da se uslovi života naših korisnika podignu na što viši nivo. Od pre dve godine u ustanovi je zaživela nova delatnost - kućna nega i pomoć, vid vaninstitucionalne zaštite koju ustanova pruža građanstvu. Obučena lica za pružanje pomoći u kući, po pozivu i dogovoru sa meštanima, pomažu im u održavanju higijene u kući, pružaju ostarelim i nemoćnim licima zdravstvenu negu, pomažu im u raznim kućnim poslovima. U narednom periodu planiran je dalji razvoj i afirmacija vaninstitucionalne zaštite, kao prevenciju institucionalnog smeštaja. Kad se steknu svi potrebni uslovi pristupiće se izgradnji prihvatilišta i sigurne kuće za zbrinjavanje osoba koje se nađu u stanju hitne socijalne potrebe i koje je neophodno zbrinuti u što kraćem roku.

Sport u 2008. godini

Sportisti iz Novog Bečeja, su u 2008. godini dostojno predstavljali svoj grad. Fudbaleri Jedinstva su osvajanjem petog mesta izborili plasman u Vojvođansku ligu Istok,   kuglašice su treće u Super ligi, rukometaši šesti u Prvoj vojvođanskoj ligi, isti plasman u Prvoj ligi Srbije zauzeli su kuglaši, dok su košarkaši u Prvoj srpskoj ligi na 12. mestu. Pioniri i kadeti FK Jedinstvo jesenji su prvaci Regionalne lige, a dizači tegova Jedinstva treći na državnom prvenstvu takmičara do 17 godina. Karatisti, kik bokseri, dizači tegova i bokseri su na državnim prvenstvima, kup takmičenjima i turnirima, kako na domaćoj tako i međunarodnoj sceni, osvojili veliki broj medalja. Po tradiciji, svečanost izbora najboljih sportista Novog Bečeja održana je,u utorak 23. decembra 2008. godine, u hali sportova SRC „Jedinstvo" pred blizu hiljadu poklonika sporta. Organizator se potrudio da ova tradicionalna manifestacija, pod nazivom „ Za fer plej sport je OK", bude svojevrsna promocija sporta i zdravih stilova života. Za najuspešniju ekipu u 2008. godini proglašeni su kadeti (1992. godište ) FK Jedinstvo iz Novog Bečeja, koji su u Regionalnoj ligi Kikinda - Novi Bečej - Žitište osvojili titulu jesenjeg prvaka. Novobečejci su prvo mesto osvojili bez poraza, zabeležili su 7 pobeda, a dva puta igrali nerešeno. Postigli su 61 gol, a primili samo 10. U pogonu ove selekcije, koju trenira Novica Glavaški, su: Cvjetin Janjić, Boris Veskov, Ervin Rigo, Ervin Almaši, Luka Vorgučin, David Lalošević, Dragan Sabovljev, Marko Balaban, Miloš Matić, Marko Matić, Nemanja Peskarov, Milorad Šijački, Srđan Mesar, Bojan Drljača, Nikola Marčić, Miloš Štefkić, Danijel Đuričin, Robert Farkaš, Adrijan Keljački, Dragan Zlatar, Goran Simić i Strahinja Popov.

Za najuspešnijeg juniora proglašen je Ferenc Kormanjoš, član Kluba borilačkih sportova Jedinstvo Novi Bečej, koji je u kadetskoj konkurenciji, u više borilačkih veština, bio bez premca. U 2008. godini je osvojio 10 medalja, 6 zlatnih, 3 srebrne i jednu bronzanu. Prvak je Vojvodine u aso savateu, prvak države u kombat savateu i kungfuu u disciplini sanda borbe, osvojio je srebrnu medalju na regionalnom prvenstvu u boksu i bronzanu medalja u kik boksu na međunarodnom turniru u Segedinu.

Na drugom mestu je karatista Denis Bogućanin, koji je osvojio 7 medalja, 4 zlatne, 2 srebrne, jednu bronzanu. Zlatne medalje Bogućanin je osvojio na Kupu Srbije, Međunarodnom turniru jugoistočne Evrope u Beogradu i turnirima u Novom Bečeju i Bečeju, dok je na prvenstvu države Šotokan federacije i Međunarodnom tuniru Banata u Zrenjaninu bio drugi, a treći na prvenstvu države u Trsteniku. Na trećem mestu je, velika nada novobečejskog kuglanja, Robert Ernješi, osvajač srebrne medalje na prvenstvu Vojvodine za pionire i bronzane, u kombinaciji, na pionirskom prvenstvu države.

Najbolji sportista u 2008. godini je rukometaš Strahinja Ristić, koji je ponikao u novobečejskoj školi rukometa, gde je uspešno savladao sve tajne ovog sporta. Za prvi tim debitovao je sa 16 godina, na poziciji beka i odmah preuzeo ulogu kreatora kojeg krasi   izuzetan pregled igre i tehnički savršen šut. Prvi je strelac ekipe, na 29 utakmica je postigao 201 gol. Veoma je omiljen u klubu, ima pravilan odnos prema

saigračima, a krasi ga fer-plej odnos prema protivničkim igračima, koji služi za primer generacijama koje dolaze.

Na drugom mestu je dizač tegova Atila Sanislo, koji se ovim napornim sportom bavi tek dve godine. U kategoriji do 56 kg, u 2008. godini zabeležioje izuzetne rezulate. Osvojio je 11 medalja, od toga 8 zlatnih, i srebrne   i jednu   bronzanu.   Na  prvenstvima  Vojvodine  mlađih kategorija je dominirao,   na pet prvenstava je osvojio isti broj zlatnih medalja. Prvak je države u kategoriji takmičara do 20 godina, a zlatnu medalju osvojio je i na Svetosavskom turniru u Indiji. Na državnom prvenstvu za mlađe juniore i u seniorskoj konkurenciji je bio drugi, dok je bronzanu medalju osvojio kao član ekipe do 17 godina, koja je na prvenstvu države osvojila treće mesto.

Karatista Srđan Sudarski, nosilac crnog pojasa drugi dan, je na tradicionalnoj listi najuspešnijih, na trećem mestu. U 2008. godini je u katama osvojio, 9 medalja, 7 zlatnih, jednu srebrnu i jednu bronzanu. Zlatne medalje je osvojio na zatvorenom prvenstvu države JKA Šotokan, na Kupu Srbije i „Funakoši" Kupu u Kruševcu. Pored ovih takmičenja pobednikje Kupa Kikinde, Zrenjanina i otvorenog prvenstva Segedina. Na prvenstvu države u Trsteniku je osvojio srebrnu, a na Kupu jugoistočne Evrope u Beogradu bronzanu medalju. Specijalno priznanje za poseban doprinos afirmaciji sporta Novog Bečeja dodeljeno je kuglašici Đenđi Kirti. Kraljica kuglaških staza, kako je popularno zovu zaljubljenici ovog sporta, Đenđi Kirti, najzaslužnija je za dobre rezultate koje postiže ženska ekipa Kuglaškog kluba Jedinstvo. Specijalno priznanje dobila je u godini kada beleži redak jubilej, 25 godina od kako je prvi put kročila na kuglašku stazu, na kojoj se aktivno zadržala do današnjih dana. Više od polovine svog života poklonila je ovom sportu, naporni treninzi, stalni nastupi, donosili su i radost i tugu, a zahvaljujući kuglanju proputovala je svet. Rado se seća medalja osvojenih na evropskim i svetskim prvenstvima, nastupa za državnu reprezentaciju, ali njenoj sreći nije bilo kraja u Skoplju 2000. godine kada je kao kapiten Jedinstva, uz zvuke himne naše države, ne krijući suze, visoko podigla pobednički pehar Kupa Evrope. Svaki sportista ima svoj san, a ona ga je ostvarila pre dve godine kada je Jedinstvo osvojilo titulu prvaka države.

Kancelarija za mlade opštine Novi Bečej, u želji da se promoviše sportsko i fer ponašanje na sportskim terenima, dodelila je nagradu za fer plej. Na osnovu glasova Đačkog parlamenta Srednje škole u Novom Bečeju, ovo laskavo priznaje dodeljeno je prvotimcu FK Jedinstvo Goranu Stankoviću, učeniku trećeg razreda Gimnazije.

Poučna novogodišnja priča

Decembar 2008.

Na pozorišnoj sceni Doma kulture, 20. decembra, članovi Baletskog studija Žeravica, izveli su poučnu novogodišnju priču, koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Publika se osećala kao u bajci, okružena vilama i vilenjacima, raznobojnim svetlima, prelepom muzikom i pričom koja nije podsećala na bajku, obzirom da su se deca glumci suočili sa realnošću, ljudima koji tako nesmotreno zagađuju okolinu i iznalaženju načina da to spreče, pa makar prizivali u pomoć junake iz bajki. Tekst za predstavu  „Negde tu...", kako su je nazvali, napisale su Monika Jovanov i Vesna Žeravica, muziku je komponovao Damjan Deurić, scenografiju je osmislio Milivoj Novaković, koreografi su Svetlana Solarov, Nikoleta Dojkić, Jovana Cavnić i Ljiljana Garčev, za kostime su se pobrinule Monika Jovanov, Vesna Žeravica i Radinka Marković, hor vilenjaka je pripremila Sofija Gurjanov Jegdić, majstor svetla je bio Miloš Šorgić, a zvuka Ljubomir Stančić.

U predstavi je učestvovalo četrdesetoro dece raznih uzrasta, koji su uz pomoć odraslih, uz bezrezervnu podršku roditelja, kao i finansijsku pomoć sponzora, opštine Novi Bečej i BOSCH servisa Žeravica, poklonili svojim sugrađanima i školskim drugovima, poučnu novogodišnju priču.

Poetsko - muzičko veče Branke Marinković Klaćik

Decembar 2008.

Novootvoreni tavanski prostor u Narodnoj biblioteci, bio je tesan za sve poklonike pisane reci, koji su 16. decembra, želeli da prisustvuju književnoj večeri i pozdrave pesnikinju iz Novog Sada, Branku Marinković-Klaćik, tim pre što je ona svoje detinjstvo i gimnazijske dane provela u ovoj lepoj varoši, kraj Tise, pa je mnogima školska drugarica, učenica i prijatelj. Sa željom da svoju pesničku reč približi publici na način koji nije stereotipan, pesnikinja je u pomoć prizvala muziku i Tamburaški orkestar „Ravnica" iz Novog Sada, te su zajedno učinili da ovo veče ostane snažno zabeleženo kod svih prisutnih. Pored toga što piše poeziju za decu i odrasle Branka Marinković – Klaćik je i dramski pisac, dramaturg i režiser, letos je gostovala u „Avliji zabavliji" i kao glumica, a nije joj strano ni komponovanje, što su prisutni mogli i da čuju tokom ove nezaboravne poetsko-muzičke večeri. Novobečejcima i gostima iz Novog Sada, predstavila je svoj pesnički prvenac, zbirku pesama „Krug je završen, poezijo oprosti", zbirku primenjene poezije „Plavi sneg", koja predstavlja pesničku igru, odnosno govornu radionicu, a pročitala je i nekoliko pesama iz nove knjige „Sa otisaka mesečine", koju upravo priprema.

Dodeljeno 50 stipendija studentima

Decembar 2008.

Komisija za dodelu stipendija studentima sa prebivalištem na teritoriji opštine Novi Bečej je 9. decembra, utvrdila Rang listu studenata koji su podneli molbe za stipendije u školskoj 2008/2009. godini. Na Konkurs je stigla 81 molba studenta, od kojih 62 u potpunosti ispunjavaju uslove, među kojima su i četiri „Đaka generacije". U skladu sa Odlukom o stipendiranju utvrđena je rang lista, sa koje će prvih 50 dobiti stipendiju od 5 hiljada dinara mesečno, za period oktobar 2008 - jun 2009. godine.