Sport

Sportisti iz Novog Bečeja, u 2007. godini, dostojno su predstavljali svoj grad kako na domaćoj tako i međunarodnoj sceni. Za reprezentaciju Srbije nastupali su Livia Santo, Norbert Mesaroš, Jožef Lukač, Kornelia Kosoruš i Laslo Šuranji, a na pobedničkom postolju sa medaljama na grudima, ponos Novog Bečeja, bili su kuglašica Livia Santo, strelac Laslo Šuranji i dizač tegova Jožef Lukač, dok je kuglaš Norbert Mesaroš, na Svetskom prvenstvu, bio peti u disciplini sprint. Na međunarodnom turniru u Ljubljani zlatnu medalju osvojio je karatista Srđan Sudarski, na „Trofej Beograda" Norbert Mesaroš je u seniorskoj konkurenciji osvojio srebrnu medalju.

Blistali su Novobečejci i na domaćoj sceni. Na državnim prvenstvima, kup takmičenjima i turnirima dizači tegova su osvojili 72 medalje, karatisti čak 124, a kik bokseri preko 50 medalja. Muška juniorska ekipa Kuglaškog kluba Jedinstvo u sastavu Norbert Mesaroš, Oto Ivan, Ištvan Jager i Marko Pajić je na prvenstvu države zauzela drugo mesto.

Titulu prvaka države u dizanju tegova osvojila je ekipa OŠ „Miloje Čiplić" u sastavu Slađan Halas, Atila Sanislo, Atila Lukač i Albert Olah, dok je ekipa Srednje škole, u sastavu Janoš Lukač, Ivan Cucić, Jožev Lukač, Oskar Gorča i Čaba Berta bila treća. Dizači tegova mogu se pohvaliti još jednom medaljom, na prvenstvu države za starije juniore ekipa Jedinstva u sastavu Atila Sanislo, Jožef Lukač, Janoš Lukač i Ivan Cucić zauzela jedrugo mesto.

Najuspešenija ekipa u 2007. godini je ženska ekipa Kuglaškog kluba Jedinstvo iz Novog Bečeja. U prvenstvu Super lige kuglašice Jedinstva iz Novog Bečeja su pružale odlične partije, ređale pobede i na kraju, po prvi put, osvojile titulu prvaka države. Kuglašice su bile uspešne i u Kup takmičenju, dospele su do finala gde su poražene od Venusa iz Bačke Topole, pa su se morale zadovoljiti srebrnom medaljom. Titulu prvaka države Jedinstvo je osvojilo u sastavu Đenđi Kirti, koja je ekipu predvodila kao kapiten i trener, Ivana Eremić, Monika Kiš, Livia Santo, Kornelia Kosoruš, Erika Kolarević, Andrea Vaš, Hermina Rajber, lldiko Kormanjoš, Erika Šimon i Marta Ernješi, dokje tehnički rukovodilac bio Bogomir Momirov.

Najuspešnija juniorka je kuglašica i juniorska reprezentativka Livia Santo. Na Svetskom omladinskom prvenstvu u Košicama bila je najuspešnija reprezentativka Srbije, osvojila je dve medalje, srebrnu u parovima sa Marijom Komarek i bronzanu u kombinaciji, dok je u pojedinačnoj konkurenciji bila četvrta. Na juniorskom prvenstvu države u Beogradu Livia Santo je zauzela drugo mesto, a pored ovih uspeha dala je značajni doprinos osvajanju titule.

U konkurenciji juniora najuspešniji je dizač tegova Jožef Lukač, dvostruki prvak Balkana i juniorski državni rekorder u trzaju, izbačaju i biatlonu. Lukač je u 2007. godini osvojio 9 medalja (6 zlatnih, 1 srebrna i 2 bronzane). Aktuelni je prvak Vojvodine, prvak države takmičara do 17 godina i starijih juniora, a treći na seniorskom prvenstvu države.

Laskava titula najboljeg sportiste u 2007. godini dodeljena je Davorinu Šijanoviću, kapitenu FK Jedinstvo, koji je najzaslužniji što je fudbal ponovo najpopularniji sport u Novom Bečeju. U punom je igračkom dobu, koristan za ekipu, pravi fudbalski čarobnjak, kreator igre i prvi strelac ekipe koja je u jesenjem delu prvenstva Vojvođanske lige Istok završila na četvrtom mestu.

Na drugom mestu je kuglašica i kapiten Jedinstva Đenđi Kirti, koja je najzaslužnija što su Novobečejke po prvi put osvojile titulu prvaka države. Na trećem mestu je karatista Srđan Sudarski koji je u 2007. godini osvojio 11 medalja, 9 zlatnih, jednu srebrnu i jednu bronzanu. Prvak je države i Vojvodine Šotokan federacije i pobednik kupa Srbije.

Novi Bečej je u 2007. godini postao prepoznatljiv u evropskim i svetskim okvirima u streljaštvu, takmičara sa invaliditetom, zahvaljujući rezultatima državnog rerpezentativca Lasla Šuranjija, koji je u disciplini serijska vazdušna osvojio 9 medalja od toga 8 zlatnih i jednu bronzanu.

Prvak je Vojvodine, prvak Srbije, zlatnu medalju osvojio je u finalu Kupa Srbije, a zlatne medalje na Trofeju Beograda, Smedereva, Trofeju Banata u Zrenjaninu, Ćupriji. Šuranji je na tri velika svetska takmičenja, Svetskom kupu u Francuskoj i Hrvatskoj i Otvorenom prvenstvu Nemačke ispunio kvalifikacionu normu za Paraolimpijadu u Pekingu 2008. godine. U Zagrebu je osvojio zlatnu medalju u disciplini vazdušna puška, padajuća meta.

Ceneći ove rezultate opština Novi Bečej je Laslu Šuranji dodelila Specijalno priznanje za doprinos razvoju sporta invalidnih lica.

Povezani članci

sr SR en EN hu HU

Kontakt

060 013 01 01
salevidak@gmail.com

Pišite nam