Opera u Novom Bečeju „Dečak koji se ničega nije bojao"

Opera za decu i odrasle koji nisu zaboravili da su i sami nekada bili deca, kako stoji u podnaslovu opere „Dečak koji se ničega nije bojao", za koju je libreto i muziku napisao Dimitrije O. Golemović, doživela je svoju praizvedbu na 15. Danima Josifa Marinkovića „Obzorjima na Tisi", 25. maja 2007. godine.

Dom kulture opštine Novi Bečej je, kao naručilac i producent ovog dela, tako želeo da, na sasvim izuzetan i jedinstven način, obeleži jubilej manifestacije posvećene Josifu Marinkoviću, ali i da podseti na podatak da su iz novobečejske sredine potekli osnivači opere u Beogradu.

Opera „Dečak koji se ničega nije bojao" sastoji se od prologa i sedam slika, a bazirana je na narodnoj priči o dečaku Nebojši koji se ničega nije bojao, a trebalo ga je, zarad njegove sigurnosti, naučiti strahu i njegovom prevazilaženju.

Reditelj opere je Radoslav Zlatan Dorić, a orkestrom Kraljevskih gudača svetog Đorđa, čiji je patron princ Filip Karađorđević, dirigovala je Vesna Šouc. Maštovitu scenografiju je postavio Novobečejac Tibor Nađ, a kostime i maske je pripremila, takođe Novobečejka, Monika Jovanov. Uloge su poverene studentima Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, od kojih se većina prvi put predstavila publici, koja je oduševljeno pozdravila ceo ansambl, a posebno Mariju Joković, mecosoprana, u ulozi dečaka.

Organizaciju ove manifestaciju pomogli su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu Vojvodine, Skupština opštine Novi Bečej i AD Polet IGK Novi Bečej, članica Nexe grupe, koji ove godine proslavlja stogodišnjicu postojanja.

Povezani članci

sr SR en EN hu HU

Kontakt

060 013 01 01
salevidak@gmail.com

Pišite nam