srenhu

„Glavaševa kuća” u Vranjevu

U ulici Josifa Marinkovića broj 69 u Vranjevu rodio se dr Vladimir Glavaš, veliki narodni dobrotvor (1834-1909), a kuća u kojoj se rodio danas je poznata kao „Glavaševa kuća” i primer je bogatije građanske kuće iz polovine devetnaestog veka.

Vladimir Glavaš je diplomirao prava u Pragu 1862. godine, a tokom studiranja družio se sa Jovanom Jovanovićem Zmajem, te su Novobečejci imali prilike da ga sreću u Novom Bečeju, kao i druge istaknute Ijude koji su posećivali Vladimira Glavaša, Svetozara Miletića, Đuru Jakšića i druge poznate Srbe tog vremena.

Glavaš je kratko radio kao advokat, ali se taj posao nije slagao sa njegovim moralnim vrednostima, pa se posvetio ekonomiji (zemljoradnji). Svoju kuću na glavnoj ulici Vranjeva, koja je sada pod zaštitom države, kao vredan spomenik, poklonio je pravoslavnoj crkvi u Vranjevu. U kući se nalaze ostaci stilskog nameštaja (dve stolice, dva stara kanabea, jedan zidni plakar) i nekoliko portreta (4 komada) članova bivše porodice Glavaških, koje je radio slikar Nikola Aleksić. Drvenarija, ragastovi, vrata, tapete i drugo su dekoracija iz odgovarajuće epohe i kao dekorativni rekviziti se izvrsno uklapaju u kućni ambijent. Zgrada je tipičan i reprezentativni primerak kuće iz vremena bidermajera. Radovi na adaptaciji i uređivanju Glavaševe kuće, započeti su 2006, a nastavljeni 2007. godine, kako bi Novi Bečej dobio prostor koji će biti temelj za osnivanje zavičajnog muzeja, gde će se u dve manje prostorije smestiti Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana.

Sredstvima dobijenim od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koja su namenjena razvoju ruralnog turizma, završeni su radovi na krovu objekta, urađena je hidroizolacija i zamenjeni su podovi, sanirana su oštećenja na zidovima i postavljena je nova elektroinstalacija, vodovod i dovod plina, a početkom 2008. godine planirani su radovi na restauraciji jedinstvene zidne dekoracije enterijera.

Iz projekta za obnovu fasada planira se i obnova fasade ovog objekta, koja će ostati u stilu u kom je građena, početak XIX veka.

Kao poslednja faza u realizaciji uređenja „Glavaševe kuće” biće uređenje dvorišta, velikog „ajnforta" i osposobljavanje tavanskog prostora za razne aktivnosti. Osim radova koji se odnose na adaptaciju i uređivanje, planiraju se i sadržaji koji će oživeti prostor, moguće je uređenje enterijera zatečenim nameštajem i predmetima iz stare „Glavaševe kuće", uređenje dela enterijera predmetima vezanim za poznatog novobečejskog kompozitora Josifa Marinkovića, dok se u pomoćnim objektima planira prezentacija starih zanata, kao i postavka starih predmeta iz oblasti zemljoradnje i stočarstva.

Povezani članci