Sport

Košarka u godini svog velikog jubileja, 50 godina postojanja, preuzima primat u porodici Sportskog društva "Jedinstvo".

Posle velikog uspeha i plasmana u Prvu srpsku ligu košarkaši Jedinstva su u 1998. godini nastavili sa dobrim rezultatima.

U novom društvu Novobečejci pružaju zapažene partije, pa su na kraju sezone 1997/98 zauzeli četvrto mesto (9. pobeda, 5. poraza), a time obezbedili učešće u Super ligi Srbije.

U Super ligi ekipa trenera Tomislava Ratkovića je zauzela 5. mesto.

Najbolji strelac je Zoran Bajin sa 485 postignutih koševa, drugi je Saša Vukas sa 337, a treći Radenko Toroman sa 306.

U 1998. godini košarkaši Jedinstva su osvojili i Kup Vojvodine, pošto su u finalu pred svojim navijačima, pobedili članove Prve "B" lige Hercegovac iz Gajdobre 84:76.

U četvrtfinalu Kupa na teritoriji Srbije Novobečejci su u dve utakmice bili slabiji od prvoligaša Zdravlja iz Leskovca.

U Leskovcu je Zdravlje pobedilo 106:85, dok je u Novom Bečeju Jedinstvo bilo uspešnije 85:80.

Pet decenija postojanja košarkaši su obeležili gostovanjem beogradskog Partizana Cepter. Pred više od 1000 gledalaca pobeda je pripala Beograđanima 106:69.

Fudbaleri su i u ovoj godini nastavili svoje posrtanje u zrenjaninskoj Porodičnoj ligi. Kraj takmičarske sezone 1997/98 su završili na 12 mestu sa 43 bodova, a 13 pobeda, 4 remija i 17 poraza uz gol razliku 74:60.

Neuspesi su bili razlog da na kraju sezone trener Slavko Parabucki podnese ostavku. Njegovo mesto zauzeo je Boško Felbab koji je posle slabog starta u sezoni 98/99 podneo ostavku, da bi ga opet za kratko zamenuo Dragan Vukajlović.

Uprava kluba, na čelu sa predsednikom Draganom Kiževskim, je želela viši rang pa je ubrzo ekipu preuzeo Nedeljko Mićić iz Zrenjanina. Na kraju prvog dela prvenstva Jedinstvo je treće sa 29. bodova (9 pobeda, dva remija i 4 poraza) uz gol razliku 40:17.

Rukometaši Jedinstva su zaigrali u Drugoj saveznoj ligi sa promenjivim rezultatima, imali su istina i nekoliko zapaženih igara, ali su povrede igrača bile osnovni razlog što se ekipa trenera Radovana Vujovića borila za opstanak. U tome su Novobečejci uspeli, pa su prvu sezonu u drugoligaškoj konkurenciji okončali na 11 mestu (13 pobeda, 1 nerešena igra i 16 poraza). Isti plasman rukometaši su ostvarili i u prvom delu prvenstva sezone 1998/99.

Posle višegodišnjeg zatišja ponovo je počela sa radom ženska ekipa. Za trenera ekipe je postavljen Dragan Vijatov koji je, posle dve decenije, prestao sa aktivnim igranjem, a rukometašice su startovale u Banatskoj ligi.

Kuglaši Jedinstva su u 1998. godini zabeležili nekoliko pojedinačnih rezultata koji zaslužuju da se istaknu.

Kuglašice Jedinstva su u Kikindi na omladinskom ekipnom prvenstvu države odbranile titulu. Prvo mesto u konkurenciji 15. ekipa su osvojile Julijana Bata 422, Ivana Eremić 428, Andrea Vaš 388 i Monika Kiš 398.

Juliana Bata je i u pojedinačnoj konkurenciji blistala, osvojila je drugo mesto na omladinskom državnom prvenstvu u Beogradu, a u igri parova zajedno sa Ivanom Eremić, ali u seniorskoj konkurenciji, osvojila je još jednu srebrnu medalju.

Žolti Kiš je nagovestio svaoj raskošni talenat osvajanjem drugog mesta na omladinskom državnom prvenstvu, a na Prvom "Trofeju Novi Bečej 98" on je zauzeo prvo mesto, dok je na istom takmičenju Ivana Eremić bila treća.

Da kuglaši ne treba da brinu za svoju budućnost potvrdilo se i na državnom prvenstvu za pionirke.

Novobečejke su osvojile tri prva mesta. Prvak države postala je Monika Kiš, druga je Hermina Rajber, a treća Ildiko Ilija.

Kuglaši su u 1998. godini pobednici Kupa Vojvodine u disciplini borbena partija sa 10 igrača ("narodni način"), a za ekipu su nastupli Držajić, Kiš, Bečei, Pajić, L. Jager, Mesaroš, Palašti, Santo, Ivan, Ernješi i I. Jager. U prvenstvu Prve "B" lige kuglaši su zauzeli osmo mesto, dok su kuglašice u Prvoj "B" ligi bile druge.

U organizaciji Mesne zajednice Novi Bečej održan je Prolećni kros u kojem su učešće uzeli mališani Predškolske ustanove "Pava Sudarski". Osnovne škole "Josif Marinković" i "Miloje Čiplić" i Tehnička škola "Ivo Lola Ribar".

Pobednici su:

  • Predškolski uzrast - (100 m) Jelena Tomić i Dejan Sudarski.

Osnovne škole:

  • razred (200 m.) Jelena Vorgučin (OŠ "Josif Marinković") i Vladimir Mirkov (OŠ "Miloje Čiplić")
  • razred (200 m.) Bojana Štefkić (MČ) Đorđe Maksimović (MČ).
  • razred (300 m.) Karolina Dulka (MČ) Zoltan Šari (MČ).
  • razred (300 m.) Nora Bečei (MČ), Darko Živa (JM)
  • razred (400 m.) Aniko Babo (MČ) Bojan Parabucki (MČ)
  • razred (500 m.) Željka Pajić (MČ0, Atila Rigo (MČ)
  • razred (600 m.) Monika Sakač, (MČ) Jožef Čikoš (MČ)
  • razred (700 m.) Kristina Sakač (JM) Jovan Fodok (JM)

Srednje škole: (800 m.) - Jelena Velisavljev, (1000 m.) Darko Vukelja (1-2 razred) i Bojan Vlajkov (3-4 razred).

Posle više od 50 godina u Novom Bečeju je ponovo osnovan bokserski klub koji je pedesetih godina u gradu kraj Tise uživao veliku popularnost.

Rad kluba pokrenuo je legenda ovog sporta Branislav Davidović, osvajač bronzane medalje u teškoj kategoriji 1957 godine na Evropskom prvenstvu u Pragu i državni prvak u poluteškoj kategoriji 1958. godine.

Dizači tegova su u samom vrhu ovog sporta. U ekipnoj konkurenciji na finalnom turniru 42 prvenstva države koje je održano u Novom Bečeju Jedinstvo je osvojilo drugo mesto, a za ekipu su nastupili Pap 165, Pavlović 190, Ćurčić 227,5, Kinčeš 225, Farkaš 220 i Radu 260.

Ekipa Osnovne škole "Miloje Čiplić" iz Novog Bečeja, u sastavu Slobodan Marković, Zoltan Pakai, Edvard Fogaroši, Viktor Bečei, Čaba Nađ, Laslo Palinkaš i Roland Šili je u Baču osvojila titulu državnog prvaka.

Od pojedinačnih rezultata izdvaja se Đura Radu sa titulom državnog prvaka, a na istom prvenstvu Zoran Ćurčić i Mihalj Farkaš su osvojili drugo mesto.

Slobodan Marković je na prvenstvu države za starije juniore potvrdio svoj talenat osvajanjem prvog mesta.

Na prvenstvu države za mlađe juniore Novobečejci su osvojili 6 medalja (5 srebrnih i 1 bronzanu). Srebro su osvojili Predrag Pavlov, Slobodan Marković, Robert Pap, Viktor Bečei i Čaba Nađ, a bronzu Laslo Palinkaš.

Pobednik 16 Međunarodnog šahovskog turnira OPEN "Novi Bečej 98" je internacionalni majstor iz Čačka Miroslav Marković koji je igrao u velikoj formi. Aktuelni državni prvak je osvojio 7,5 poena u 9. kola (6 pobeda, tri remija).

Drugi je FM Zvonko Stojanovski sa 7, koliko imaju treći Predrag Bodiroga i četvrti Dušan Rajković. Peto mesto pripalo je velemajstoru Miroljubu Laziću sa 6,5 poena.

Na turniru je učestvovalo 139 šahista od kojih 91 sa rejtingom.

Tradicionalni letnji turnir u malom fudbalu "Novi Bečej 98" protekao je u znaku "Elektrovojvodine" iz Zrenjanina koja je u finalu savladala "Bladi Meri" 4:1.

Treće mesto pripalo je ekipi "Komšije" koja je posle boljeg izvođenja penala savladala Kafe bar "Točak". Za najboljeg igrača proglašen je Dragan Dupor iz pobedničkog tima.

U tradicionalnoj anketi Sportskog društva "Jedinstvo" i JP „Radio Novi Bečej” za najboljeg sportistu u 1998. godini je proglašen dizač tegova Đura Radu, drugi je Saša Vukas (košarka), a treći Oto Ili (karate). Zatim slede Dragan Popov (rukomet), Julijana Bata (kuglanje) Marija Rigo (karate), Žolt Kiš (kuglanje), Goran Buričin (fudbal Bojan Isakov (fudbal) i Zoran Ćurčić (dizanje tegova).

Za trenera godine proglašeni su Laslo Makra selektor ženske kuglaške reprezentacije i Aleksandar Nićetin trener omladinske košarkaške ekipe Jedinstva.

Epitet najboljeg sportskog kolektiva pripao je Košarkaškom klubu Jedinstvo.

Povezani članci

sr SR en EN hu HU

Kontakt

060 013 01 01
salevidak@gmail.com

Pišite nam