Petopreg zaštitni znak

U Novom Bečeju, na obali Tise, 28. avgusta 1998. godine

Do pre četiri godine u Jugoslaviji, Evropi i šire Novi Bečej je bio poznat kao velika žitnica, čuven po crvenom crepu "mediteranu" sa amblemom lava što se pravi u "Poletu" i vinu "Krokan" koje se pravi od sorte grožđa koja u Evropi jedino uspeva na Bisernom ostrvu. Od 1994. godine Novi Bečej je poznat i po reviji paradnih konja i karuca (fijakera) - jednoj od najvećih ovakvih smotri kod nas.

Sve je počelo kada je grupa entuzijasta na čelu sa Georgijem Dujinim osnovala Konjički klub "Vranjevo". Tradicija prezanja konja u fijakere i paradiranje sokacima Vranjeva (dela Novog Bečeja) veoma je duga, ali su ti lepi običaji vremenom zamrli. U vremenima kada se u mnogim oblastima vraćamo tradiciji Georgije Dujin, Bogomir Vujackov, Branislav Vlaškalin i nedavno tragično nastradali Milorad Mile Rajić i drugi rešili su da u Novom Bečeju ponovo organizuju reviju paradnih konja. Za održavanje ove manifestacije odabran je crkveni praznik Velika Gospojina. Od ponovnog rađanja, revija paradnih konja je četiri puta održavana dan uoči Velike Gospojine, ove godine, peti put, svetkovina atova i karuca održana je na sam crkveni praznik. Ovaj dan 28. avgust nije slučajno odabran za smotru najlepših konja i fijakera Velika Gospojina je zaštitnica Novog Bečeja. Ovde je to veliki svetac i blagdan. Tog dana niko ne radi: ni opština, ni dućani, ni seljaci u poljima. samo kafane i poslastičarnice, jer revija paradnih konja je ovde nešto.

Od Uskrsa pa do sredine jeseni širom Vojvodine, u mnogim selima i gradovima održavaju se revije paradnih konja. Najčuvenije su u Crepaji, Surduku, Banovcima, Melencima, Novim Karlovcima (Sasama). Tradiciju stiču i smotre u Novom Miloševu (2.avgust) i Zrenjaninu (polovina avgusta). Međutim, smotra paradnih atova u Novom Bečeju je najveća ne samo u Banatu, već i u celoj Vojvodini. Nigde toliko speta na jednom mestu, toliko karuca sa tkanim ćilimima, dobro istimarenih konja, brkatih kočijaša sa crnim šeširima, velikim i širokim belim gaćama... Sve to liči na velike vesele i bogate svatove koji se vozaju i jezde iznad Tise.

Predivni Tiski kej u Novom Bečeju je bogom dan za ovakvu smotru. To je pravi amfiteatar u kome su glavni "glumci" četvoronožni lepotani: lipicaneri, noniusi, čilaši, dorati, mrkovi, riđani. Sa ozidanog nasipa Keja, onako s visine, sve se bolje vidi. Odatle puca pogled na Tisu i lepo uređenu marinu. Da uživa u lepoti ovde zato dođe po nekoliko hiljada ljudi i od podneva do večeri se divi konjima, kočijašima, fijakerima i lepoti Tise.

Na ovogodišnjoj, petoj po redu reviji paradnih konja u Novom Bečeju učestvovalo je 140 zaprega, tridesetak manje nego lane. Nije u pitanju opadanje popularnosti novobečejske smotre, već se, kaže organizator, veća pažnja posvećuje kvalitetu. Najviše je, po tradicijm. bilo dvoprega čak 60 i jednoprega 30. Brojnu publiku na Tiskom keju najviše su, međutim, oduševljavali fijakeri sa više konja. Tu je pet prelepih vranih kobila rase nonius koje je upregao Bogomir Vujackov iz Novog Bečeja. Dama, Zverka, Putka, Lasta i Cura su najlepše kobile noniusa u našoj zemlji. Crne kao mrkla noć i jednake kao sestre. Kas im isti, pa iako nisu sve iz iste štale, vidi se da ih je Vujackov dobro upario. Petopreg je zaštitni znak Novog Bečeja. O njemu se zna još od 1872. godine. kada je Novi Bečej posetio car Franja Josif I i u petopregu se provozao glavnom varoškom ulicom. Posle Drugog svetskog rata Rada Vlaškalin je među prvima u Novom Bečeju vozio petopreg. Na ovogodišnjoj smotri Vlaškalin je vozio dvopreg - njegove kobile Selka i Donka izmamile su veliki aplauz.

Kupuj narode tombolu. Vredne su nagrade - viče Žika Dragić i drugi što su prodavali srećke. A na tomboli ždrebe, tele, pule, prase, građevinski materijal, roba razna što je organizator uspeo da dobije od brojnih sponzora. Okolo šatre u kojima se pije pivo i peku pljeskavice. Negde 12, negde deset dinara. U improvizovanoj šatri čuveni kelner Duško Žigić iz Kumana, poznatiji pod nadimkom Zmajac, prodaje čak tri kobasice u hlebu za banku. Tu su još i premazi od senfa, kečapa. Narod navalio, pa je Zmajac sve kobasice prodao. Pljeskavica je jedva bilo dosta.

Kad dama drži kajase

Kajase prelepih atova nisu držali samo brkati kočijaši - bilo je i dama. Najviše je oduševila Nataša Graor, student iz Zrenjanina, kći čuvenog Vojislava Graora Braše. Ona je veoma spretno komandovala Curom i Fifom koje su vukle fijaker u kome je sedela i Natašina sestra Ivana. Kada je sa ove dve kobile polovinom avgusta nastupila na reviji u Zrenjaninu. Nataša Graor je bila prva u Novom Bečeju, međutim, žiri joj je dodelio drugo mesto. Divljenje publike je izazvao i Radivoj Dronjak iz Surduka sa petopregom lipicanera: Sajka 1, Lipica, Monteaura, Montenegra i Sajka. Po tradiciji i ove godine u Novom Bečeju je bio i Sima Gajić iz Bečeja s onu stranu Tise sa minijaturnim fijakerom i dva ponija - kulašem Munjom i doratom Rijanom. Raša Popov iz Novog Bečeja vozio je - magarce. Pravi heroj ovogodišnje parade u Novom Bečeju je Vojislav Graor, Braša iz Zrenjanina. On je vozio četvoropreg, šestopreg a na kraju i osmopreg, što je rekord ovogodišnje smotre.

Dvanaestopreg, kojeg je prethodne dve godine veoma uspešno vozio Branislav Vlaškalin je izostao.

Mi znamo šta i koliko možemo konja da upregnemo u fijaker. Ovoga puta hteli smo da gostima prepustimo da oni dođu do punog izražaja, za nas ima vremena - objasnio je izostanak najveće atrakcije Georgije Dujin.

Uveče su se svi učesnici parade i njihovi gosti, njih oko 400 okupili ispod šatre koja je bila razapeta pored Tise i uz pesmu, jagnjeće i praseće pečenje, pričali i veselili se do zore.

Pobednici

U kategoriji jednoprega prvo mesto pripalo je Milu Petkoviću iz Pećinaca, drugo njegovom sinu Vladimiru, a treće Milošu Šibulu iz Kikinde.

Kod dvoprega najbolji je bio Veselin Blažin iz Novog Bečeja, druga je Nataša Graor iz Zrenjanina, a treći Petar Golušin iz Novog Bečeja.

Mile Petković iz Pećinaca osvojio je prvo mesto i u tropregu, drugo je pripalo Zlatku Šibulu iz Kikinde, a dva ravnopravna treća mesta osvojili su Radivoj Dronjak iz Surduka i Nedeljko Tomić iz Kikinde.

Kobile Kapriola, Cura, Fifa i Avala donele su Vojislavu Graoru iz Zrenjanina prvo mesto u kategoriji četvoroprega, dok su drugo i treće mesto osvojili Novobečejci Voja Blažin i Nebojša Ostojić.

Kobile Bogomira Vujackova iz Novog Bečeja pobedile su u kategoriji petoprega gde je drugo mesto pripalo Radivoju Dronjku iz Surduka, a treće Slobodanu Adamovu iz Novog Bečeja, Graor i Dronjak su prvi i drugi u šestopregu, dok je treće mesto pripalo Ivanu Grujinu iz Novog Miloševa.

Povezani članci