Obrazovanje i društvena briga o deci

Osnovna škola "Miloje Čiplić"

U školskoj 1997/98. godini OŠ "Miloje Čiplić" u Novom Bečeju je pohađalo 886 učenika koji su nastavu slušali na srpskom i mađarskom jeziku.

U razrednoj nastavi, od prvog do četvrtog razreda, ukupno je bilo 419 učenika u 16 odeljenja, nastavu na srpskom jeziku slušalo je 282 a 137 učenika nastavu je pohađalo na mađarskom jeziku.

U predmetnoj nastavi, od petog do osmog razreda na srpskom jeziku nastavu je pohađalo 257 učenika, a na mađarskom 177 učenika.

U kupno u školi je radilo 35 redovnih i 2 specijalna odeljenja (33) za lako mentalno - retardiranu decu.

U ovoj školskoj godini je prvi razred završilo 109 učenika razvrstanih u 5 odeljenja, što je znatno više u odnosu na predhodnu godinu.

U 1998. godini Osnovna škola "Miloje Čiplić" je obeležila veliki jubilej 240 godina osnovnog obrazovanja u Novom Bečeju.

Školske 1998/99. godine u prvi razred se upisalo 108 učenika (64 na srpskom i 44 na mađarskom jeziku).

Učiteljice prvog razreda su Rozalija Petraškov, Manja Bugarski. Agneš Želi i Zoltan Farago.

Škola je sa uspehom realizovala nastavni program i plan na mnogobrojnim takmičenjima ostvarila značajne rezultate i osvojila više priznanja i nagrada.

U školi je radilo 16 nastavnika razredne nastave, 33 nastavnika predmetne nastave, 2 nastavnika specijalnih odeljenja, direktor (Sava Glavaški). 1 pedagog i 1 psiholog, 1 biblotekar, 1 mediotekar, 2 administrativna radnika, ložač, domar i 7 pomoćnih radnika.

Na kraju školske godine proglašeni su i učenici generacije, a ovo priznanje pripalo je Jovani Petrović i Laslu Palinkaš.

Osmogodišnje školovanje 13 učenika je završilo kao nosioci Diplome "Vuk Karadžić" to su: Jovana Petrović, Olivera Vančik, Slađana Vukanović, Danijela Vujackov, Ivana Dimitrijević, Višnja Dimić, Monika Jorgin, Nebojša Konstantinović, Dunja Stančić, Sanja Tašin, Kristina Kereši, Laslo Palinkaš i Ilona Palašti.

Od pojedinačnih rezultata učenika izdvaja se plasman Lasla Palinkaša na Republičkom takmičenju iz fizike, za koje ga je pripremao nastavnik Jožef Polak.

Osnovna škola „Josif Marinković”

U školskoj 1997/98. godini OŠ "Josif Marinković" u Novom Bečeju radila je sa 25 redovnih i 3 specijalna odeljenja za lako mentalno - retardiranu decu. Školu je pohađalo 655 učenika (632 u redovnim i 23 u specijalnim odeljenjima).

U 1998. godini u OŠ "Josif Marinković" obeleženo je 230 godina osnovnog obrazovanja u Vranjevu, 40 godina potpune osmogodišnje škole i 30 godina pod imenom "Josif Marinković". U prvi razred se upisalo 85 učenika, a učiteljice su bile: Olivera Delić, Mirjana Pecarski i Stanislava Saravolac.

U školi je bilo ukupno 40 zaposlenih 13 u razrednoj, 22 u predmetnoj nastavi i 3 nastavnika specijalnog odeljenja, direktor (Slavica Mučalov) i pedagog, 2 administrativna radnika, ložač, kuvar i 5 pomoćnih radnika.

Za đaka generacije proglašen je Nikola Milošević.

Dobitnici Diplome "Vuk Karadžić" u ovoj školi bili su: Vera Varga, Dalibor Dobožanov, Maja Vujackov, Nikola Milošević, Velimir Ivančev, Olja Marčić, Valentina Milošević i Zorica Cvejin.

Od pojednačnih rezultata izdvaja se uspeh učenika Milorada Ivančeva koji je uspeo da se plasira na Savezno takmičenje "Šta znaš o saobraćaju" pod stručnim nadzorom nastavnika Pauline Pecarski.

Posebno zapažene rezultate imali su članovi likovne sekcije koji su na mnogobrojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu kao po pravilu osvajali najviša priznanja.

Učenici ove škole imali su zapažene nastupe na mnogobrojnim takmičenjima. Folklorna sekcija ove škole koju vodi ZoraTomašev je na 38. Muzičkom festivalu dece Vojvodine koji je održan u Novom Bečeju osvojila najviše priznanje, Zlatnu plaketu. Hor ove škole (dirigent Zagorka Jegdić, spoljni saradnik) je na istom festivalu osvojilo Srebrnu plaketu, a Srebrna plaketa pripala je i orkestru škole kojeg je pripremao nastavnik razredne nastave Slobodan Blažin.

Tehnička škola "Ivo Lola Ribar"

Tehnička škola "Ivo Lola Ribar" u Novom Bečeju rešenjem Ministarstva prosvete Republike Srbije u potpunosti je ispunila uslove za obrazovanje učenika za mašinske tehničare (četvrti stepen), metalostrugare, bravare, automehaničare, mehaničare privredne mehanizacije i radnih mašina kao i za područje tekstilstva, obrazovni profil konfekcionar - krojač (treći stepen).

U školi radi po jedno odeljenje od prvog do četvrtog razreda Gimnazije iz Bečeja (36 u prvom, 35 u drugom, 39 u trećem i 15 u četvrtom razredu). Školske 1997/98. školu je pohađalo 552 učenika od kojih je 125 učenika Gimnazije, mašinskih tehničara 115, u trećem stepenu mašinstva 214 i tekstilstva 98 učenika.

Šest učenika Gimnazije na kraju četvorogodišnjeg školovanja nosioci su Diplome "Vuk Karadžić" i to: Marijana Glavaški, Marijana Kovačević, Dragana Konstantinović, Ivan Popović, Jadranka Srdač i Jadrapka Useinović.

Predškolska ustanova „Pava Sudarski”

Vaspitno - obrazovni rad PU "Pava Sudarski" realizuje se u sva četiri mesta u opštini, a u školskoj 1997/98. godini delatnost se obavljala u 8 objekata od kojih su 4 namenski građena, a 4 su adaptirane za potrebe delatnosti koju obavlja ustanova.

U Ustanovi je ove nastavne godine bilo 693 dece, 611 (24 grupe) vaspitno obrazovni rad je pratilo na srpskom, a 82 (4 grupe) na mađarskom jeziku. Od toga 412 mališana je bilo u Novom Bečeju i to u objektu "Leptirić" 209 u 9 grupa (dve grupe sa 28 dece u jaslenom uzrastu, četiri grupe sa 103 mališana u celodnevnom boravku i tri grupe sa 78 dece u poludnevnom boravku).

U objektu "Poletarac" bilo je obuhvaćeno 94 deteta (Jedna grupa sa 10 dece u jaslicama, jedna grupa sa 39 u celodnevnom i dve grupe sa 45 deteta u poludnevnom boravku). Objekat "Kolibri" (Vranjevo) u tri grupe obuhvatio je 83 mališana. U delu naselja Novo selo, u objektu "Pčelica" formirana je jedna grupa poludnevnog boravka sa 26 dece.

Svetski Dan ekologije 5. jun obeležen je na poseban način predstavom "Eko patuljci protiv kampera". Mališani ove ustanove učestvovali su na mnogobrojnim konkursima, a na 15 međunarodnom likovnom konkursu "Železnica očima dece 98", dva rada su osvojila treću nagradu.

U ustanovi je 1998. godine radilo 55 radnika, od toga 28 vaspitača, 4 medicinske sestre, direktor (Marija Vrebalov), negovateljica, kuvar, 2 servirke, ložač-ekonom, 12 pomoćnih radnika, majstor i 4 administrativna radnika.

Povezani članci

sr SR en EN hu HU

Kontakt

060 013 01 01
salevidak@gmail.com

Pišite nam