Kultura

Narodna biblioteka

Ovaj letopis beleži 1998. godinu, a daleke 1838. godine u svom broju od 28./16. prosinca/decembra "Srbska novina - magazin za hudožestvo, knjižestvo i modu" beleži..." sa posebnom radošću objavljujemo svem čitatelstvu da je u Novom Bečeju /banatska strana /20/ 8 studenog/novembra ove godine osnovana, svečano otvorena i počela sa radom kasina i nostala prenumerantom ove novine - kulturno glasonoše Srba u Carevini. Ova kulturna vest obradovaće sve prave i iskrene rodoljupce".

Ova izuzetno značajna godišnjica (160 godina postojanja) obeležena je završetkom aneksa biblioteke (Zavičajna zbirka), uređenjem dvorišta, a osposobljena je za korišćenje i nova čitaonica.

Svečano otvaranje je održano 2. oktobra 1998. godine, uz prisustvo velikog broja gostiju. Biblioteka je dobila nove prostore, a time i mogućnost da proširi sadržaj svoje delatnosti.

Knjižni fond je u 1998. godini obogaćen sa 986 novih knjiga na radost 1110 članova, koji su u ovoj godini pročitali 12.444 knjiga.

Narodna biblioteka Novi Bečej je i u ovoj godini nastavila svoju izdavačku delatnost. Objavljene su tri knjige: "Interglacijacija" - Nine Lalić Jankov i Aleksandara Bakoša, "Dete i dan" Zorana Andrina i prvi put knjigu pesama za decu "Miris detinjstva" Zlate Baračkov. Prve dve su i promovisane u Novom Bečeju i Knjaževcu.

U 1998. godini smo organizovali već tradicionalne manifestacije:

Opštinsku smotru recitatora, na kojoj je žiri za najuspešnije proglasio: Milosavljev Darka, Stanisavljev Nikolu, Dimić Miloša, Ivančev Olgicu (osnovna škola) i Lisičin Sanelu, Nikolić Branislavu (srednja škola) i time im omogućio učešće na Zonskoj smotri recitatora u Sečnju.

Održana je i završna Opštinska svečanost akcije "Čitalačka značka 98. godine".

- U tradicionalnoj akciji "Pesnička štafeta" naše osnovne škole je posetio pesnik iz Beograda Gradimir Stojković. Kazivao je učenicima svoje stihove, tom prilikom su i mladi pesnici pokazali svoje pesničko umeće.

Organizovali smo tri "Mini sajma" knjiga koji su izazvali značajnu pažnju naših sugrađana.

U znak sećanja na rano preminulog Novobečejca, pesnika i novinara, organizovali smo Memorijalno veče "Pavle Janković-Šole u našim sećanjima", o liku i delu ovog pesnika govorili su Vojislav Despotov, Tomislav Kurbanjev i Dušan Pop Đurđev.

Naši gosti su u ovoj godini bili (na zadovoljstvo brojnih posetilaca) značajni književnici, književni kritičari, naučnici, muzičari: David Albahari, Svetislav Jovanov, Mihajlo Pantić, prof. dr Jovan Marić, Miloš Latinović, Vico Dardić - glumac, Uroš Dojčinović - gitarista, Predrag - Peđa Marković, Mirko Marković, publicista Dejan Lučić, a promovišući svoje stihove sugrađanima su se predstavili i Sekereš Ištvan, Nina Lalić Jankov, Aleksandar Bakoš i Zoran Andrin.

Sa ponosom ističemo starinu naše biblioteke - jer 160 godina je iza nas, a mi sa radošću očekujemo u narednoj godini nove članove, goste, spremni da zadovoljimo njihovu potrebu za susret sa lepom rečju - pre svega sa novom knjigom.

Radnički dom „Jovan Veselinov Žarko”

Naša izuzetno značajna ustanova kulture Radnički dom "Jovan Veselinov Žarko" je i u 1998. godini nastavila uspešno da radi i obezbedila je svojim sugrađanima, ali i gostima, brojne i kvalitetne programe. Realizovano je 115 sadržaja iz: književne, likovne, muzičke i pozorišne umetnosti.

Pored ovih sadržaja u prostorijama Radničkog doma organizovani su: turniri, seminari, tribine, disko programi, rok koncerti.

Od ovih mnogobrojnih sadržaja izdvojićemo one koji prelaze okvire naše sredine i zauzimaju značajno mesto na kulturnoj mapi Srbije.

Održana su VI "Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića" - u znaku velikog jubileja - 800 godina manastira Hilandar.

Na pozivni konkurs kompozitora za solo pesmu svoje radove su dostavili: Konstantin Babić, akademik Dejan Despić, Mirjana Ćirković, Svetozar Kovačević, Nikola Petin, Vera Milanković, Akadsmik Stanojlo Rajičić i Zoran Hristić.

Na anonimnom konkursu za mlade kompozitore solo pesme prvu nagradu je osvojio Miodrag Marinković, drugu Dragana Petrov, a treću Ljubomir Nikolić. Tekstove je čitala dramski umetnik Ljiljana Blagojević. Uvodnu besedu je održao kompozitor Konstantin Babić, a manifestaciju je otvorio orkestar škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Treći saziv "Tiske akademije akvarela" radio je u sastavu: Grujica Lazarević, Đorđe Simić, Milorad Berbakov, Milorad Maravić i Vlastimir Nikolić.

Organizovani su i X Dani kulture i IV "Dani Laze Telečkog" - igrane su predstave "Antigona" (Narodno pozorište "Toša Jovanović"iz Zrenjanina) i "Preljubnici" (Narodno pozorište iz Kikinde). U okviru ove manifestacije organizovana je zapažena izložba lutaka zrenjaninskog lutkarskog pozorišta "Toša Jovanović". Četvrti nosilac "Maske Laza Telečki" je novosadski glumac Stevan Gardinovački.

Radnički dom je bio domaćin XVI Međunarodnog šahovskog turnira OPEN "Novi Bečej 98", kao i XI susreta urbanista Srbije "U potrazi za idealnim gradom".

U okviru drugog LEMEK-a profesor Dejan Mihailović je u saradnji sa profesorom klavira Istrom Pečvari vodio master klasu violine čiji su učesnici Ksenija Milošević, Jelena Oršolić, Ana Živković, Slađana Arsić, Stanko Madić, Miloš Petrović, Jelica Stoiljković i Tijana Milošević.

Povodom 120. godina Kolarčeve zadužbine u novembru je na "Kolarcu" u Beogradu Novi Bečej, na završnom koncertu LEMEK-a predstavljen programom "Obzorja na Tisi", učestvovala je Nataša Jović i Mirjana Kršljanin.

Na Prvom festivalu pop muzike na mađarskom jeziku ("Tisa parti") pobedio je Mihalj Tot sa kompozicijom "Pesme" koju je izveo anambl "Arsnova" iz Kanjiže. Zoltan Čeh iz Novog Bečeja je osvojio nagradu za aranžman.

Organizovana je i Zonska smotra amaterskih društava Vojvodine na kojoj su pobedili glumci amateri KUD "Bratsvo jedinstvo" iz Ruskog Sela sa predstavom Igora Bojovića "Rikošet" u režiji Milana Ouke.

Na 38. Muzičkom festivalu dece Vojvodine čiji je domaćin bio Novi Bečej nastupilo je 16 horova, 22 orkestra i 30 folklornih grupa.

U 1998. godini Novobečejci su imali mogućnost da u bioskopu "Vojvodina" pogledaju 167 filmova sa 310 projekcija.

U svet muzike je zakoračilo 10 učenika svirajući na klaviru i harmonici.

U prostorijama Radničkog doma su i ove godine mnogi naši žitelji zadovoljavali svoje raznolike duhovne, kulturne i sportske potrebe: šahisti, tamburaški orkestar, rok grupa "SPIT", folklorne sekcije, orkestar harmonika, grupa "PAAD"...

Radnički dom, stožer kulturnih zbivanja u našem gradu je i u ovoj godini uspeo da kvalitetom i kvantitetom svojih programskih sadržaja pruži mogućnost svojim sugrađanima da iskoriste svoje pravo na kulturu i da budu savremenici ostvarenja mnogih kapitalnih umetničkih ostvarenja.

GRUPA „PAAD”

Grupa mladih i vrednih pozorišnih entuzijasta "PAAD" je i u 1998. godini nastavila da radi uspešno. Imali su na repertoaru osam premijera za veliku, malu i eksierimentalnu scenu i jednu dečju predstavu.

Sa predstavom (po tekstu F. G. Lorke) "Ljubav gospodina Perlinplina i Belise u njihovom vrtu" u režiji Nađ Jožefa učestvovali su na Festivalu malih scena u Ruskom Selu. Tom prilikom osvojili su nagradu za najbolju scenografiju (Nađ Jožef), a na festivalu Dani AKUD-a "Ivo Lola Ribar" nekoliko vrlo značajnih priznanja:

Milan Ouka je osvojio nagradu za najbolju režiju predstave '"Putujuće pozorište Šopalović'', a Saša Dujin za najbolju scenografiju, Zoran Novaković za originalnu muziku, dok je za ulogu Gine Dušanka Stevković proglašena za najbolju glumicu.

Za najuspešnije kostime u predstavi "Pukovnik ptica" (režija Miloš Latinović) nagrada je pripala grupi "PAAD".

Svoje predstave su (pored Novog Bečeja igrali u Knjaževcu, Bečeju, Kikindi, Subotici, Orlovatu...) odigrali 50 puta, a videlo ih je 6148 gledalaca.

I u 1998. godini nastavio je da izlazi "PAAD" - List za kulturnu dekontaminaciju NB sredine - objavljeno je 5 brojeva, a u njima su objavljeni tekstovi, ilustracije i stripovi mahom mladih ljudi, ali ne samo iz Novog Bečeja već i iz drugih mesta.

PRIZNANJE REČNOJ FLOTILI

Tradicionalna saradnja Novog Bečeja i Rečne ratne flotile iz Novog Sada nastavljena je i u 1998. godini.

Brodovi RRF su boravili u Novom Bečeju krajem maja, gde je na Tiskom keju veliki broj građana sa znatiželjom razgledao brodove.

Tom prilikom delegacija RRF na čelu sa komandantom Draganom Jovinom posetila je Skupštinu opštine Novi Bečej, gde ih je primo predsednik Branimir Lisičin sa saradnicima.

Tom prilikom u ime grada domaćina sekretar MZ Novi Bečej Dragan Džigurski komadantu RRF Draganu Jovinu uručio prigodan poklon.

Povezani članci

sr SR en EN hu HU

Kontakt

060 013 01 01
salevidak@gmail.com

Pišite nam