Sport

Košarka u godini svog velikog jubileja, 50 godina postojanja, preuzima primat u porodici Sportskog društva "Jedinstvo".

Posle velikog uspeha i plasmana u Prvu srpsku ligu košarkaši Jedinstva su u 1998. godini nastavili sa dobrim rezultatima.

U novom društvu Novobečejci pružaju zapažene partije, pa su na kraju sezone 1997/98 zauzeli četvrto mesto (9. pobeda, 5. poraza), a time obezbedili učešće u Super ligi Srbije.

U Super ligi ekipa trenera Tomislava Ratkovića je zauzela 5. mesto.

Najbolji strelac je Zoran Bajin sa 485 postignutih koševa, drugi je Saša Vukas sa 337, a treći Radenko Toroman sa 306.

U 1998. godini košarkaši Jedinstva su osvojili i Kup Vojvodine, pošto su u finalu pred svojim navijačima, pobedili članove Prve "B" lige Hercegovac iz Gajdobre 84:76.

U četvrtfinalu Kupa na teritoriji Srbije Novobečejci su u dve utakmice bili slabiji od prvoligaša Zdravlja iz Leskovca.

U Leskovcu je Zdravlje pobedilo 106:85, dok je u Novom Bečeju Jedinstvo bilo uspešnije 85:80.

Pet decenija postojanja košarkaši su obeležili gostovanjem beogradskog Partizana Cepter. Pred više od 1000 gledalaca pobeda je pripala Beograđanima 106:69.

Fudbaleri su i u ovoj godini nastavili svoje posrtanje u zrenjaninskoj Porodičnoj ligi. Kraj takmičarske sezone 1997/98 su završili na 12 mestu sa 43 bodova, a 13 pobeda, 4 remija i 17 poraza uz gol razliku 74:60.

Neuspesi su bili razlog da na kraju sezone trener Slavko Parabucki podnese ostavku. Njegovo mesto zauzeo je Boško Felbab koji je posle slabog starta u sezoni 98/99 podneo ostavku, da bi ga opet za kratko zamenuo Dragan Vukajlović.

Uprava kluba, na čelu sa predsednikom Draganom Kiževskim, je želela viši rang pa je ubrzo ekipu preuzeo Nedeljko Mićić iz Zrenjanina. Na kraju prvog dela prvenstva Jedinstvo je treće sa 29. bodova (9 pobeda, dva remija i 4 poraza) uz gol razliku 40:17.

Rukometaši Jedinstva su zaigrali u Drugoj saveznoj ligi sa promenjivim rezultatima, imali su istina i nekoliko zapaženih igara, ali su povrede igrača bile osnovni razlog što se ekipa trenera Radovana Vujovića borila za opstanak. U tome su Novobečejci uspeli, pa su prvu sezonu u drugoligaškoj konkurenciji okončali na 11 mestu (13 pobeda, 1 nerešena igra i 16 poraza). Isti plasman rukometaši su ostvarili i u prvom delu prvenstva sezone 1998/99.

Posle višegodišnjeg zatišja ponovo je počela sa radom ženska ekipa. Za trenera ekipe je postavljen Dragan Vijatov koji je, posle dve decenije, prestao sa aktivnim igranjem, a rukometašice su startovale u Banatskoj ligi.

Kuglaši Jedinstva su u 1998. godini zabeležili nekoliko pojedinačnih rezultata koji zaslužuju da se istaknu.

Kuglašice Jedinstva su u Kikindi na omladinskom ekipnom prvenstvu države odbranile titulu. Prvo mesto u konkurenciji 15. ekipa su osvojile Julijana Bata 422, Ivana Eremić 428, Andrea Vaš 388 i Monika Kiš 398.

Juliana Bata je i u pojedinačnoj konkurenciji blistala, osvojila je drugo mesto na omladinskom državnom prvenstvu u Beogradu, a u igri parova zajedno sa Ivanom Eremić, ali u seniorskoj konkurenciji, osvojila je još jednu srebrnu medalju.

Žolti Kiš je nagovestio svaoj raskošni talenat osvajanjem drugog mesta na omladinskom državnom prvenstvu, a na Prvom "Trofeju Novi Bečej 98" on je zauzeo prvo mesto, dok je na istom takmičenju Ivana Eremić bila treća.

Da kuglaši ne treba da brinu za svoju budućnost potvrdilo se i na državnom prvenstvu za pionirke.

Novobečejke su osvojile tri prva mesta. Prvak države postala je Monika Kiš, druga je Hermina Rajber, a treća Ildiko Ilija.

Kuglaši su u 1998. godini pobednici Kupa Vojvodine u disciplini borbena partija sa 10 igrača ("narodni način"), a za ekipu su nastupli Držajić, Kiš, Bečei, Pajić, L. Jager, Mesaroš, Palašti, Santo, Ivan, Ernješi i I. Jager. U prvenstvu Prve "B" lige kuglaši su zauzeli osmo mesto, dok su kuglašice u Prvoj "B" ligi bile druge.

U organizaciji Mesne zajednice Novi Bečej održan je Prolećni kros u kojem su učešće uzeli mališani Predškolske ustanove "Pava Sudarski". Osnovne škole "Josif Marinković" i "Miloje Čiplić" i Tehnička škola "Ivo Lola Ribar".

Pobednici su:

 • Predškolski uzrast - (100 m) Jelena Tomić i Dejan Sudarski.

Osnovne škole:

 • razred (200 m.) Jelena Vorgučin (OŠ "Josif Marinković") i Vladimir Mirkov (OŠ "Miloje Čiplić")
 • razred (200 m.) Bojana Štefkić (MČ) Đorđe Maksimović (MČ).
 • razred (300 m.) Karolina Dulka (MČ) Zoltan Šari (MČ).
 • razred (300 m.) Nora Bečei (MČ), Darko Živa (JM)
 • razred (400 m.) Aniko Babo (MČ) Bojan Parabucki (MČ)
 • razred (500 m.) Željka Pajić (MČ0, Atila Rigo (MČ)
 • razred (600 m.) Monika Sakač, (MČ) Jožef Čikoš (MČ)
 • razred (700 m.) Kristina Sakač (JM) Jovan Fodok (JM)

Srednje škole: (800 m.) - Jelena Velisavljev, (1000 m.) Darko Vukelja (1-2 razred) i Bojan Vlajkov (3-4 razred).

Posle više od 50 godina u Novom Bečeju je ponovo osnovan bokserski klub koji je pedesetih godina u gradu kraj Tise uživao veliku popularnost.

Rad kluba pokrenuo je legenda ovog sporta Branislav Davidović, osvajač bronzane medalje u teškoj kategoriji 1957 godine na Evropskom prvenstvu u Pragu i državni prvak u poluteškoj kategoriji 1958. godine.

Dizači tegova su u samom vrhu ovog sporta. U ekipnoj konkurenciji na finalnom turniru 42 prvenstva države koje je održano u Novom Bečeju Jedinstvo je osvojilo drugo mesto, a za ekipu su nastupili Pap 165, Pavlović 190, Ćurčić 227,5, Kinčeš 225, Farkaš 220 i Radu 260.

Ekipa Osnovne škole "Miloje Čiplić" iz Novog Bečeja, u sastavu Slobodan Marković, Zoltan Pakai, Edvard Fogaroši, Viktor Bečei, Čaba Nađ, Laslo Palinkaš i Roland Šili je u Baču osvojila titulu državnog prvaka.

Od pojedinačnih rezultata izdvaja se Đura Radu sa titulom državnog prvaka, a na istom prvenstvu Zoran Ćurčić i Mihalj Farkaš su osvojili drugo mesto.

Slobodan Marković je na prvenstvu države za starije juniore potvrdio svoj talenat osvajanjem prvog mesta.

Na prvenstvu države za mlađe juniore Novobečejci su osvojili 6 medalja (5 srebrnih i 1 bronzanu). Srebro su osvojili Predrag Pavlov, Slobodan Marković, Robert Pap, Viktor Bečei i Čaba Nađ, a bronzu Laslo Palinkaš.

Pobednik 16 Međunarodnog šahovskog turnira OPEN "Novi Bečej 98" je internacionalni majstor iz Čačka Miroslav Marković koji je igrao u velikoj formi. Aktuelni državni prvak je osvojio 7,5 poena u 9. kola (6 pobeda, tri remija).

Drugi je FM Zvonko Stojanovski sa 7, koliko imaju treći Predrag Bodiroga i četvrti Dušan Rajković. Peto mesto pripalo je velemajstoru Miroljubu Laziću sa 6,5 poena.

Na turniru je učestvovalo 139 šahista od kojih 91 sa rejtingom.

Tradicionalni letnji turnir u malom fudbalu "Novi Bečej 98" protekao je u znaku "Elektrovojvodine" iz Zrenjanina koja je u finalu savladala "Bladi Meri" 4:1.

Treće mesto pripalo je ekipi "Komšije" koja je posle boljeg izvođenja penala savladala Kafe bar "Točak". Za najboljeg igrača proglašen je Dragan Dupor iz pobedničkog tima.

U tradicionalnoj anketi Sportskog društva "Jedinstvo" i JP „Radio Novi Bečej” za najboljeg sportistu u 1998. godini je proglašen dizač tegova Đura Radu, drugi je Saša Vukas (košarka), a treći Oto Ili (karate). Zatim slede Dragan Popov (rukomet), Julijana Bata (kuglanje) Marija Rigo (karate), Žolt Kiš (kuglanje), Goran Buričin (fudbal Bojan Isakov (fudbal) i Zoran Ćurčić (dizanje tegova).

Za trenera godine proglašeni su Laslo Makra selektor ženske kuglaške reprezentacije i Aleksandar Nićetin trener omladinske košarkaške ekipe Jedinstva.

Epitet najboljeg sportskog kolektiva pripao je Košarkaškom klubu Jedinstvo.

Petopreg zaštitni znak

U Novom Bečeju, na obali Tise, 28. avgusta 1998. godine

Do pre četiri godine u Jugoslaviji, Evropi i šire Novi Bečej je bio poznat kao velika žitnica, čuven po crvenom crepu "mediteranu" sa amblemom lava što se pravi u "Poletu" i vinu "Krokan" koje se pravi od sorte grožđa koja u Evropi jedino uspeva na Bisernom ostrvu. Od 1994. godine Novi Bečej je poznat i po reviji paradnih konja i karuca (fijakera) - jednoj od najvećih ovakvih smotri kod nas.

Sve je počelo kada je grupa entuzijasta na čelu sa Georgijem Dujinim osnovala Konjički klub "Vranjevo". Tradicija prezanja konja u fijakere i paradiranje sokacima Vranjeva (dela Novog Bečeja) veoma je duga, ali su ti lepi običaji vremenom zamrli. U vremenima kada se u mnogim oblastima vraćamo tradiciji Georgije Dujin, Bogomir Vujackov, Branislav Vlaškalin i nedavno tragično nastradali Milorad Mile Rajić i drugi rešili su da u Novom Bečeju ponovo organizuju reviju paradnih konja. Za održavanje ove manifestacije odabran je crkveni praznik Velika Gospojina. Od ponovnog rađanja, revija paradnih konja je četiri puta održavana dan uoči Velike Gospojine, ove godine, peti put, svetkovina atova i karuca održana je na sam crkveni praznik. Ovaj dan 28. avgust nije slučajno odabran za smotru najlepših konja i fijakera Velika Gospojina je zaštitnica Novog Bečeja. Ovde je to veliki svetac i blagdan. Tog dana niko ne radi: ni opština, ni dućani, ni seljaci u poljima. samo kafane i poslastičarnice, jer revija paradnih konja je ovde nešto.

Od Uskrsa pa do sredine jeseni širom Vojvodine, u mnogim selima i gradovima održavaju se revije paradnih konja. Najčuvenije su u Crepaji, Surduku, Banovcima, Melencima, Novim Karlovcima (Sasama). Tradiciju stiču i smotre u Novom Miloševu (2.avgust) i Zrenjaninu (polovina avgusta). Međutim, smotra paradnih atova u Novom Bečeju je najveća ne samo u Banatu, već i u celoj Vojvodini. Nigde toliko speta na jednom mestu, toliko karuca sa tkanim ćilimima, dobro istimarenih konja, brkatih kočijaša sa crnim šeširima, velikim i širokim belim gaćama... Sve to liči na velike vesele i bogate svatove koji se vozaju i jezde iznad Tise.

Predivni Tiski kej u Novom Bečeju je bogom dan za ovakvu smotru. To je pravi amfiteatar u kome su glavni "glumci" četvoronožni lepotani: lipicaneri, noniusi, čilaši, dorati, mrkovi, riđani. Sa ozidanog nasipa Keja, onako s visine, sve se bolje vidi. Odatle puca pogled na Tisu i lepo uređenu marinu. Da uživa u lepoti ovde zato dođe po nekoliko hiljada ljudi i od podneva do večeri se divi konjima, kočijašima, fijakerima i lepoti Tise.

Na ovogodišnjoj, petoj po redu reviji paradnih konja u Novom Bečeju učestvovalo je 140 zaprega, tridesetak manje nego lane. Nije u pitanju opadanje popularnosti novobečejske smotre, već se, kaže organizator, veća pažnja posvećuje kvalitetu. Najviše je, po tradicijm. bilo dvoprega čak 60 i jednoprega 30. Brojnu publiku na Tiskom keju najviše su, međutim, oduševljavali fijakeri sa više konja. Tu je pet prelepih vranih kobila rase nonius koje je upregao Bogomir Vujackov iz Novog Bečeja. Dama, Zverka, Putka, Lasta i Cura su najlepše kobile noniusa u našoj zemlji. Crne kao mrkla noć i jednake kao sestre. Kas im isti, pa iako nisu sve iz iste štale, vidi se da ih je Vujackov dobro upario. Petopreg je zaštitni znak Novog Bečeja. O njemu se zna još od 1872. godine. kada je Novi Bečej posetio car Franja Josif I i u petopregu se provozao glavnom varoškom ulicom. Posle Drugog svetskog rata Rada Vlaškalin je među prvima u Novom Bečeju vozio petopreg. Na ovogodišnjoj smotri Vlaškalin je vozio dvopreg - njegove kobile Selka i Donka izmamile su veliki aplauz.

Kupuj narode tombolu. Vredne su nagrade - viče Žika Dragić i drugi što su prodavali srećke. A na tomboli ždrebe, tele, pule, prase, građevinski materijal, roba razna što je organizator uspeo da dobije od brojnih sponzora. Okolo šatre u kojima se pije pivo i peku pljeskavice. Negde 12, negde deset dinara. U improvizovanoj šatri čuveni kelner Duško Žigić iz Kumana, poznatiji pod nadimkom Zmajac, prodaje čak tri kobasice u hlebu za banku. Tu su još i premazi od senfa, kečapa. Narod navalio, pa je Zmajac sve kobasice prodao. Pljeskavica je jedva bilo dosta.

Kad dama drži kajase

Kajase prelepih atova nisu držali samo brkati kočijaši - bilo je i dama. Najviše je oduševila Nataša Graor, student iz Zrenjanina, kći čuvenog Vojislava Graora Braše. Ona je veoma spretno komandovala Curom i Fifom koje su vukle fijaker u kome je sedela i Natašina sestra Ivana. Kada je sa ove dve kobile polovinom avgusta nastupila na reviji u Zrenjaninu. Nataša Graor je bila prva u Novom Bečeju, međutim, žiri joj je dodelio drugo mesto. Divljenje publike je izazvao i Radivoj Dronjak iz Surduka sa petopregom lipicanera: Sajka 1, Lipica, Monteaura, Montenegra i Sajka. Po tradiciji i ove godine u Novom Bečeju je bio i Sima Gajić iz Bečeja s onu stranu Tise sa minijaturnim fijakerom i dva ponija - kulašem Munjom i doratom Rijanom. Raša Popov iz Novog Bečeja vozio je - magarce. Pravi heroj ovogodišnje parade u Novom Bečeju je Vojislav Graor, Braša iz Zrenjanina. On je vozio četvoropreg, šestopreg a na kraju i osmopreg, što je rekord ovogodišnje smotre.

Dvanaestopreg, kojeg je prethodne dve godine veoma uspešno vozio Branislav Vlaškalin je izostao.

Mi znamo šta i koliko možemo konja da upregnemo u fijaker. Ovoga puta hteli smo da gostima prepustimo da oni dođu do punog izražaja, za nas ima vremena - objasnio je izostanak najveće atrakcije Georgije Dujin.

Uveče su se svi učesnici parade i njihovi gosti, njih oko 400 okupili ispod šatre koja je bila razapeta pored Tise i uz pesmu, jagnjeće i praseće pečenje, pričali i veselili se do zore.

Pobednici

U kategoriji jednoprega prvo mesto pripalo je Milu Petkoviću iz Pećinaca, drugo njegovom sinu Vladimiru, a treće Milošu Šibulu iz Kikinde.

Kod dvoprega najbolji je bio Veselin Blažin iz Novog Bečeja, druga je Nataša Graor iz Zrenjanina, a treći Petar Golušin iz Novog Bečeja.

Mile Petković iz Pećinaca osvojio je prvo mesto i u tropregu, drugo je pripalo Zlatku Šibulu iz Kikinde, a dva ravnopravna treća mesta osvojili su Radivoj Dronjak iz Surduka i Nedeljko Tomić iz Kikinde.

Kobile Kapriola, Cura, Fifa i Avala donele su Vojislavu Graoru iz Zrenjanina prvo mesto u kategoriji četvoroprega, dok su drugo i treće mesto osvojili Novobečejci Voja Blažin i Nebojša Ostojić.

Kobile Bogomira Vujackova iz Novog Bečeja pobedile su u kategoriji petoprega gde je drugo mesto pripalo Radivoju Dronjku iz Surduka, a treće Slobodanu Adamovu iz Novog Bečeja, Graor i Dronjak su prvi i drugi u šestopregu, dok je treće mesto pripalo Ivanu Grujinu iz Novog Miloševa.

Obrazovanje i društvena briga o deci

Osnovna škola "Miloje Čiplić"

U školskoj 1997/98. godini OŠ "Miloje Čiplić" u Novom Bečeju je pohađalo 886 učenika koji su nastavu slušali na srpskom i mađarskom jeziku.

U razrednoj nastavi, od prvog do četvrtog razreda, ukupno je bilo 419 učenika u 16 odeljenja, nastavu na srpskom jeziku slušalo je 282 a 137 učenika nastavu je pohađalo na mađarskom jeziku.

U predmetnoj nastavi, od petog do osmog razreda na srpskom jeziku nastavu je pohađalo 257 učenika, a na mađarskom 177 učenika.

U kupno u školi je radilo 35 redovnih i 2 specijalna odeljenja (33) za lako mentalno - retardiranu decu.

U ovoj školskoj godini je prvi razred završilo 109 učenika razvrstanih u 5 odeljenja, što je znatno više u odnosu na predhodnu godinu.

U 1998. godini Osnovna škola "Miloje Čiplić" je obeležila veliki jubilej 240 godina osnovnog obrazovanja u Novom Bečeju.

Školske 1998/99. godine u prvi razred se upisalo 108 učenika (64 na srpskom i 44 na mađarskom jeziku).

Učiteljice prvog razreda su Rozalija Petraškov, Manja Bugarski. Agneš Želi i Zoltan Farago.

Škola je sa uspehom realizovala nastavni program i plan na mnogobrojnim takmičenjima ostvarila značajne rezultate i osvojila više priznanja i nagrada.

U školi je radilo 16 nastavnika razredne nastave, 33 nastavnika predmetne nastave, 2 nastavnika specijalnih odeljenja, direktor (Sava Glavaški). 1 pedagog i 1 psiholog, 1 biblotekar, 1 mediotekar, 2 administrativna radnika, ložač, domar i 7 pomoćnih radnika.

Na kraju školske godine proglašeni su i učenici generacije, a ovo priznanje pripalo je Jovani Petrović i Laslu Palinkaš.

Osmogodišnje školovanje 13 učenika je završilo kao nosioci Diplome "Vuk Karadžić" to su: Jovana Petrović, Olivera Vančik, Slađana Vukanović, Danijela Vujackov, Ivana Dimitrijević, Višnja Dimić, Monika Jorgin, Nebojša Konstantinović, Dunja Stančić, Sanja Tašin, Kristina Kereši, Laslo Palinkaš i Ilona Palašti.

Od pojedinačnih rezultata učenika izdvaja se plasman Lasla Palinkaša na Republičkom takmičenju iz fizike, za koje ga je pripremao nastavnik Jožef Polak.

Osnovna škola „Josif Marinković”

U školskoj 1997/98. godini OŠ "Josif Marinković" u Novom Bečeju radila je sa 25 redovnih i 3 specijalna odeljenja za lako mentalno - retardiranu decu. Školu je pohađalo 655 učenika (632 u redovnim i 23 u specijalnim odeljenjima).

U 1998. godini u OŠ "Josif Marinković" obeleženo je 230 godina osnovnog obrazovanja u Vranjevu, 40 godina potpune osmogodišnje škole i 30 godina pod imenom "Josif Marinković". U prvi razred se upisalo 85 učenika, a učiteljice su bile: Olivera Delić, Mirjana Pecarski i Stanislava Saravolac.

U školi je bilo ukupno 40 zaposlenih 13 u razrednoj, 22 u predmetnoj nastavi i 3 nastavnika specijalnog odeljenja, direktor (Slavica Mučalov) i pedagog, 2 administrativna radnika, ložač, kuvar i 5 pomoćnih radnika.

Za đaka generacije proglašen je Nikola Milošević.

Dobitnici Diplome "Vuk Karadžić" u ovoj školi bili su: Vera Varga, Dalibor Dobožanov, Maja Vujackov, Nikola Milošević, Velimir Ivančev, Olja Marčić, Valentina Milošević i Zorica Cvejin.

Od pojednačnih rezultata izdvaja se uspeh učenika Milorada Ivančeva koji je uspeo da se plasira na Savezno takmičenje "Šta znaš o saobraćaju" pod stručnim nadzorom nastavnika Pauline Pecarski.

Posebno zapažene rezultate imali su članovi likovne sekcije koji su na mnogobrojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu kao po pravilu osvajali najviša priznanja.

Učenici ove škole imali su zapažene nastupe na mnogobrojnim takmičenjima. Folklorna sekcija ove škole koju vodi ZoraTomašev je na 38. Muzičkom festivalu dece Vojvodine koji je održan u Novom Bečeju osvojila najviše priznanje, Zlatnu plaketu. Hor ove škole (dirigent Zagorka Jegdić, spoljni saradnik) je na istom festivalu osvojilo Srebrnu plaketu, a Srebrna plaketa pripala je i orkestru škole kojeg je pripremao nastavnik razredne nastave Slobodan Blažin.

Tehnička škola "Ivo Lola Ribar"

Tehnička škola "Ivo Lola Ribar" u Novom Bečeju rešenjem Ministarstva prosvete Republike Srbije u potpunosti je ispunila uslove za obrazovanje učenika za mašinske tehničare (četvrti stepen), metalostrugare, bravare, automehaničare, mehaničare privredne mehanizacije i radnih mašina kao i za područje tekstilstva, obrazovni profil konfekcionar - krojač (treći stepen).

U školi radi po jedno odeljenje od prvog do četvrtog razreda Gimnazije iz Bečeja (36 u prvom, 35 u drugom, 39 u trećem i 15 u četvrtom razredu). Školske 1997/98. školu je pohađalo 552 učenika od kojih je 125 učenika Gimnazije, mašinskih tehničara 115, u trećem stepenu mašinstva 214 i tekstilstva 98 učenika.

Šest učenika Gimnazije na kraju četvorogodišnjeg školovanja nosioci su Diplome "Vuk Karadžić" i to: Marijana Glavaški, Marijana Kovačević, Dragana Konstantinović, Ivan Popović, Jadranka Srdač i Jadrapka Useinović.

Predškolska ustanova „Pava Sudarski”

Vaspitno - obrazovni rad PU "Pava Sudarski" realizuje se u sva četiri mesta u opštini, a u školskoj 1997/98. godini delatnost se obavljala u 8 objekata od kojih su 4 namenski građena, a 4 su adaptirane za potrebe delatnosti koju obavlja ustanova.

U Ustanovi je ove nastavne godine bilo 693 dece, 611 (24 grupe) vaspitno obrazovni rad je pratilo na srpskom, a 82 (4 grupe) na mađarskom jeziku. Od toga 412 mališana je bilo u Novom Bečeju i to u objektu "Leptirić" 209 u 9 grupa (dve grupe sa 28 dece u jaslenom uzrastu, četiri grupe sa 103 mališana u celodnevnom boravku i tri grupe sa 78 dece u poludnevnom boravku).

U objektu "Poletarac" bilo je obuhvaćeno 94 deteta (Jedna grupa sa 10 dece u jaslicama, jedna grupa sa 39 u celodnevnom i dve grupe sa 45 deteta u poludnevnom boravku). Objekat "Kolibri" (Vranjevo) u tri grupe obuhvatio je 83 mališana. U delu naselja Novo selo, u objektu "Pčelica" formirana je jedna grupa poludnevnog boravka sa 26 dece.

Svetski Dan ekologije 5. jun obeležen je na poseban način predstavom "Eko patuljci protiv kampera". Mališani ove ustanove učestvovali su na mnogobrojnim konkursima, a na 15 međunarodnom likovnom konkursu "Železnica očima dece 98", dva rada su osvojila treću nagradu.

U ustanovi je 1998. godine radilo 55 radnika, od toga 28 vaspitača, 4 medicinske sestre, direktor (Marija Vrebalov), negovateljica, kuvar, 2 servirke, ložač-ekonom, 12 pomoćnih radnika, majstor i 4 administrativna radnika.

Kultura

Narodna biblioteka

Ovaj letopis beleži 1998. godinu, a daleke 1838. godine u svom broju od 28./16. prosinca/decembra "Srbska novina - magazin za hudožestvo, knjižestvo i modu" beleži..." sa posebnom radošću objavljujemo svem čitatelstvu da je u Novom Bečeju /banatska strana /20/ 8 studenog/novembra ove godine osnovana, svečano otvorena i počela sa radom kasina i nostala prenumerantom ove novine - kulturno glasonoše Srba u Carevini. Ova kulturna vest obradovaće sve prave i iskrene rodoljupce".

Ova izuzetno značajna godišnjica (160 godina postojanja) obeležena je završetkom aneksa biblioteke (Zavičajna zbirka), uređenjem dvorišta, a osposobljena je za korišćenje i nova čitaonica.

Svečano otvaranje je održano 2. oktobra 1998. godine, uz prisustvo velikog broja gostiju. Biblioteka je dobila nove prostore, a time i mogućnost da proširi sadržaj svoje delatnosti.

Knjižni fond je u 1998. godini obogaćen sa 986 novih knjiga na radost 1110 članova, koji su u ovoj godini pročitali 12.444 knjiga.

Narodna biblioteka Novi Bečej je i u ovoj godini nastavila svoju izdavačku delatnost. Objavljene su tri knjige: "Interglacijacija" - Nine Lalić Jankov i Aleksandara Bakoša, "Dete i dan" Zorana Andrina i prvi put knjigu pesama za decu "Miris detinjstva" Zlate Baračkov. Prve dve su i promovisane u Novom Bečeju i Knjaževcu.

U 1998. godini smo organizovali već tradicionalne manifestacije:

Opštinsku smotru recitatora, na kojoj je žiri za najuspešnije proglasio: Milosavljev Darka, Stanisavljev Nikolu, Dimić Miloša, Ivančev Olgicu (osnovna škola) i Lisičin Sanelu, Nikolić Branislavu (srednja škola) i time im omogućio učešće na Zonskoj smotri recitatora u Sečnju.

Održana je i završna Opštinska svečanost akcije "Čitalačka značka 98. godine".

- U tradicionalnoj akciji "Pesnička štafeta" naše osnovne škole je posetio pesnik iz Beograda Gradimir Stojković. Kazivao je učenicima svoje stihove, tom prilikom su i mladi pesnici pokazali svoje pesničko umeće.

Organizovali smo tri "Mini sajma" knjiga koji su izazvali značajnu pažnju naših sugrađana.

U znak sećanja na rano preminulog Novobečejca, pesnika i novinara, organizovali smo Memorijalno veče "Pavle Janković-Šole u našim sećanjima", o liku i delu ovog pesnika govorili su Vojislav Despotov, Tomislav Kurbanjev i Dušan Pop Đurđev.

Naši gosti su u ovoj godini bili (na zadovoljstvo brojnih posetilaca) značajni književnici, književni kritičari, naučnici, muzičari: David Albahari, Svetislav Jovanov, Mihajlo Pantić, prof. dr Jovan Marić, Miloš Latinović, Vico Dardić - glumac, Uroš Dojčinović - gitarista, Predrag - Peđa Marković, Mirko Marković, publicista Dejan Lučić, a promovišući svoje stihove sugrađanima su se predstavili i Sekereš Ištvan, Nina Lalić Jankov, Aleksandar Bakoš i Zoran Andrin.

Sa ponosom ističemo starinu naše biblioteke - jer 160 godina je iza nas, a mi sa radošću očekujemo u narednoj godini nove članove, goste, spremni da zadovoljimo njihovu potrebu za susret sa lepom rečju - pre svega sa novom knjigom.

Radnički dom „Jovan Veselinov Žarko”

Naša izuzetno značajna ustanova kulture Radnički dom "Jovan Veselinov Žarko" je i u 1998. godini nastavila uspešno da radi i obezbedila je svojim sugrađanima, ali i gostima, brojne i kvalitetne programe. Realizovano je 115 sadržaja iz: književne, likovne, muzičke i pozorišne umetnosti.

Pored ovih sadržaja u prostorijama Radničkog doma organizovani su: turniri, seminari, tribine, disko programi, rok koncerti.

Od ovih mnogobrojnih sadržaja izdvojićemo one koji prelaze okvire naše sredine i zauzimaju značajno mesto na kulturnoj mapi Srbije.

Održana su VI "Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića" - u znaku velikog jubileja - 800 godina manastira Hilandar.

Na pozivni konkurs kompozitora za solo pesmu svoje radove su dostavili: Konstantin Babić, akademik Dejan Despić, Mirjana Ćirković, Svetozar Kovačević, Nikola Petin, Vera Milanković, Akadsmik Stanojlo Rajičić i Zoran Hristić.

Na anonimnom konkursu za mlade kompozitore solo pesme prvu nagradu je osvojio Miodrag Marinković, drugu Dragana Petrov, a treću Ljubomir Nikolić. Tekstove je čitala dramski umetnik Ljiljana Blagojević. Uvodnu besedu je održao kompozitor Konstantin Babić, a manifestaciju je otvorio orkestar škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Treći saziv "Tiske akademije akvarela" radio je u sastavu: Grujica Lazarević, Đorđe Simić, Milorad Berbakov, Milorad Maravić i Vlastimir Nikolić.

Organizovani su i X Dani kulture i IV "Dani Laze Telečkog" - igrane su predstave "Antigona" (Narodno pozorište "Toša Jovanović"iz Zrenjanina) i "Preljubnici" (Narodno pozorište iz Kikinde). U okviru ove manifestacije organizovana je zapažena izložba lutaka zrenjaninskog lutkarskog pozorišta "Toša Jovanović". Četvrti nosilac "Maske Laza Telečki" je novosadski glumac Stevan Gardinovački.

Radnički dom je bio domaćin XVI Međunarodnog šahovskog turnira OPEN "Novi Bečej 98", kao i XI susreta urbanista Srbije "U potrazi za idealnim gradom".

U okviru drugog LEMEK-a profesor Dejan Mihailović je u saradnji sa profesorom klavira Istrom Pečvari vodio master klasu violine čiji su učesnici Ksenija Milošević, Jelena Oršolić, Ana Živković, Slađana Arsić, Stanko Madić, Miloš Petrović, Jelica Stoiljković i Tijana Milošević.

Povodom 120. godina Kolarčeve zadužbine u novembru je na "Kolarcu" u Beogradu Novi Bečej, na završnom koncertu LEMEK-a predstavljen programom "Obzorja na Tisi", učestvovala je Nataša Jović i Mirjana Kršljanin.

Na Prvom festivalu pop muzike na mađarskom jeziku ("Tisa parti") pobedio je Mihalj Tot sa kompozicijom "Pesme" koju je izveo anambl "Arsnova" iz Kanjiže. Zoltan Čeh iz Novog Bečeja je osvojio nagradu za aranžman.

Organizovana je i Zonska smotra amaterskih društava Vojvodine na kojoj su pobedili glumci amateri KUD "Bratsvo jedinstvo" iz Ruskog Sela sa predstavom Igora Bojovića "Rikošet" u režiji Milana Ouke.

Na 38. Muzičkom festivalu dece Vojvodine čiji je domaćin bio Novi Bečej nastupilo je 16 horova, 22 orkestra i 30 folklornih grupa.

U 1998. godini Novobečejci su imali mogućnost da u bioskopu "Vojvodina" pogledaju 167 filmova sa 310 projekcija.

U svet muzike je zakoračilo 10 učenika svirajući na klaviru i harmonici.

U prostorijama Radničkog doma su i ove godine mnogi naši žitelji zadovoljavali svoje raznolike duhovne, kulturne i sportske potrebe: šahisti, tamburaški orkestar, rok grupa "SPIT", folklorne sekcije, orkestar harmonika, grupa "PAAD"...

Radnički dom, stožer kulturnih zbivanja u našem gradu je i u ovoj godini uspeo da kvalitetom i kvantitetom svojih programskih sadržaja pruži mogućnost svojim sugrađanima da iskoriste svoje pravo na kulturu i da budu savremenici ostvarenja mnogih kapitalnih umetničkih ostvarenja.

GRUPA „PAAD”

Grupa mladih i vrednih pozorišnih entuzijasta "PAAD" je i u 1998. godini nastavila da radi uspešno. Imali su na repertoaru osam premijera za veliku, malu i eksierimentalnu scenu i jednu dečju predstavu.

Sa predstavom (po tekstu F. G. Lorke) "Ljubav gospodina Perlinplina i Belise u njihovom vrtu" u režiji Nađ Jožefa učestvovali su na Festivalu malih scena u Ruskom Selu. Tom prilikom osvojili su nagradu za najbolju scenografiju (Nađ Jožef), a na festivalu Dani AKUD-a "Ivo Lola Ribar" nekoliko vrlo značajnih priznanja:

Milan Ouka je osvojio nagradu za najbolju režiju predstave '"Putujuće pozorište Šopalović'', a Saša Dujin za najbolju scenografiju, Zoran Novaković za originalnu muziku, dok je za ulogu Gine Dušanka Stevković proglašena za najbolju glumicu.

Za najuspešnije kostime u predstavi "Pukovnik ptica" (režija Miloš Latinović) nagrada je pripala grupi "PAAD".

Svoje predstave su (pored Novog Bečeja igrali u Knjaževcu, Bečeju, Kikindi, Subotici, Orlovatu...) odigrali 50 puta, a videlo ih je 6148 gledalaca.

I u 1998. godini nastavio je da izlazi "PAAD" - List za kulturnu dekontaminaciju NB sredine - objavljeno je 5 brojeva, a u njima su objavljeni tekstovi, ilustracije i stripovi mahom mladih ljudi, ali ne samo iz Novog Bečeja već i iz drugih mesta.

PRIZNANJE REČNOJ FLOTILI

Tradicionalna saradnja Novog Bečeja i Rečne ratne flotile iz Novog Sada nastavljena je i u 1998. godini.

Brodovi RRF su boravili u Novom Bečeju krajem maja, gde je na Tiskom keju veliki broj građana sa znatiželjom razgledao brodove.

Tom prilikom delegacija RRF na čelu sa komandantom Draganom Jovinom posetila je Skupštinu opštine Novi Bečej, gde ih je primo predsednik Branimir Lisičin sa saradnicima.

Tom prilikom u ime grada domaćina sekretar MZ Novi Bečej Dragan Džigurski komadantu RRF Draganu Jovinu uručio prigodan poklon.

Mesna zajednica Novi Bečej

Izveštaj o radu Mesne zajednice Novi Bečej u 1998.

Poštovani sugrađani veliko mi je zadovoljstvo što i ove godine imam mogućnost da Vam na ovaj način prezentujem šta smo u 1998. godini radili u Mesnoj zajednici Novi Bečej.

Rad Mesne zajednice Novi Bečej u 1998. godini zasnivao se na realizaciji programa mesnog samodoprinosa, programa utroška naknade za korišćenje komunalnih dobara u opštoj upotrebi i objedinjavanju svih aktivnosti građana Novog Bečeja u okviru mesne zajednice.

Realizacija mesnog samodoprinosa

Mesni samodoprinos u Mesnoj zajednici Novi Bečej uveden je za period 01.01.1995. godine do 31.12.1999. godine. U 1998. godini planom utroška samodoprinosa je bilo predviđeno da se sredstva izdvajaju za sledeće namene:

 • Izgradnja gasovodne mreže
 • Izgradnja puteva u ulicama
 • Projektovanje prečistača otpadnih voda
 • Izgradnja kišne kanalizacije
 • Učešće u opremanju Doma zdravlja
 • Finansiranje kulture
 • Finansiranje sporta
 • Finansiranje udruženja građana i DVD
 • Finansiranje rada mesne zajednice
 • Mesni samodoprinos je realizovan u delu izgradnje gasovodne mreže, izgradnje puteva u ulicama, projektu prečistača otpadnih voda, opremanja Doma zdravlja, finansiranja sporta, kulture i aktivnosti udruženja građana i rada mesne zajednice.

Izgradanja gasovoda

Izgrađen je i isplaćen gasovod u dužini od 2,5 km u ulici Slobodana Perića i delu ulice 5. Oktobar od ulice 1. maja i Branka Radičevića i deo ulice Josif Marinković, od ulice Ivana Milutinovića do dolme. Na završenom gasovodu je urađen tehnički prijem i dobijena upotrebna dozvola pa je navedena deonica predata na korišćenje građanima još početkom 1998. godine tako da su gas koristili već u grejnoj sezoni 1997/98.

Radove na ovoj trasi izvodio je "Servo Mihalj" Inženjering, nadzor je vodio ing. Čanji Lajoš iz JP "Komunalac" Novi Bečej. Kompletan posao je završen i isplaćen u 1998. godini. Investicija u vrednosti od oko 550.000,00 dinara finansirana je sredstvima mesnog samodoprinosa 220.000,00 dinara, a ostatak sredstvima naknade za korišćenje dobara u opštoj upotrebi i delom uplate građana za proširenje gasovodne mreže iz priključka na gas građana.

Velikim razumevanjem JP "Komunalac" iz Novog Bečeja uspeli smo da obezbedimo uslove za priključenje građana na postojeću gasovodnu mrežu na 15 rata. Ovu našu akciju prihvatilo je oko 120 porodica i već u grejnoj sezoni 1997/98 ove porodice koriste gas a priključak su otplatili do oktobra 1998. godine. Ova akcija se pokazala kao uspešna pa je u pripremi nova akcija za priključenje novih potrošača sa još povoljnijim uslovima priključenja.

Velik posao uradili smo kada smo sa "Servo Mihalj" Inženjeringom ugovorili izradu gasovodne mreže od glavne merno regulacione stanice do šahta 14 u Novom Selu i kompletnu uličnu mrežu u Novom Selu. Za pravo da rade na ovom potezu ustupili smo "Servo Mihalj" Inženjeringu mogućnost da za svoj račun priključi 420 kućnih gasnih priključaka po ceni od 1100 DM na 15 rata. Ovaj posao predračunske vrednosti oko 3.000.000,00 dinara sa dužinom mreže oko 15 km, počeo je sa realizacijom pa će do polovine 1999. godine, kako je i ugovoreno, građani Novog Sela biti u mogućnosti da se priključe na gradsku plinsku mrežu.

Izgradnja puteva u ulicama

U 1998. godini je završena i isplaćena deonica Aračke ulice (betonski kolovoz u dužini od oko 300 metara) sa okončanom vrednošću od oko 270.000,00 dinara. Radove je izvodio GZDP "Novi Bečej", projekat i nadzor vršili su JP "Direkcija" iz Novog Bečeja. Proširena je kolovozna traka u ulici Petra Drapšina.

Izrađeni su projekti i dobijeni UTU uslovi i dozvole za gradnju za kolovoze u ulicama Druga Krajiška, Jefte Iličića i Đure Đakovića. Ukupna vrdnost radova na izgradnji puteva je oko 350.000,00 dinara.

Uređenje kišne kanalizacije

Ove godine počeli smo sa radovima na regulisanju kišne kanalizacije u Novom Bečeju. Dugi niz godina kišna kanalizacija nije čišćena i vršena njena regulacija pa je odvod atmosferskih voda postao veliki problem za pojedine delove naselja, pogotovo kod obilnijih padavina i naglog dotoka vode u kanale.

Za početak rešavanja ovih problema urađena je kišna kanalizacija u ulicama Čika Ljubina, Vlade Kolara i Njegoševoj. Projekat za ovs radove je radila JP "Direkcija" iz Novog Bečeja, a radove su izvodili JP "Komunalac" i GZDP "Novi Bečej". Osposobljena je kanalizacija u ovom delu naselja u kojem je i bilo najviše problema, izgrađena su dva nova propusta ispod puteva i tri kućna prelaza a svi ostali prelazi postavljeni su na odgovarajuće kote. Vrednost ovih radova je oko 150.000,00 dinara i oni su izvedeni i isplaćeni.

Urađeno je zacevljenje kišne kanalizacije u ulici Branka Radičevića (u sklopu pijace) te regulisani tokovi u ulici Rajka Rakočevića od ulice Svetozara Miletića do ulice Hajduk Veljka.

Profilisani su kišni kanali i u delu ulice Zmaj Jovina od Revolucije do Ive Lole Ribara, a u toku su radovi na uređenju dela ulice Brigadira Ristića od ulice JNA do Narodnog fronta i Aračkoj ulici od Rajka Rakočevića do Narodnog fronta (deo zatvorena kišna kanalizacija).

Isprojektovani su kanali za ulice Čika Ljubina (neparna strana). Petefi Šandora i Maršala Tita od ulice Vuka Karadžića do ulice Revolucije i Druga Krajiška.

Učešće u finansiranju projekta prečistača fekalne kanalizacije

Finansiranje projekta prečistača fekalne kanalizacije je potrebno da bi se stvorili uslovi za nastavak izgradnje fekalne kanalizacije u Novom Bečeju. Završena je izrada glavnog projekta prečistača otpadnih voda. Projekat je izradio Institut "Jaroslav Černi" iz Beograda. Prikupljene su sve saglasnosti i ovaj posao je u fazi pribavljanja građevinske dozvole za izradu prečistača otpadnih voda u Novom Bečeju. Čitava investicija u predračunskoj vrednosti košta oko 3.000.000,00 DM a sam projekat sa pratećom dokumentacijom oko 300.000,00 dinara što je realizovano 1998. godine.

Opremanje Doma zdravlja u Novom Bečeju

Za opremanje Doma zdravlja utrošeno je oko 90.000,00 dinara. Od ovih sredstava kupljena su tri aparata za merenje krvnog pritiska, aparat za brojanje krvnih zrnaca (deo opreme za labaratoriju) deo opreme za kabinet interniste i deo opreme za učeničku zubarsku ambulantu.

Posebno je značajna nabavka opreme za labaratorijska ispitivanja. Nabavkom ove opreme Dom zdravlja se svrstao u red onih čije se analize uvažavaju i u drugim medicinskim centrima, a naši pacijenti su dobili mnogo kvalitetniju uslugu. Ova oprema je nabavljena uz finansiranje svih mesnih zajednica, a Mesna zajednica Novi Bečej je dala 50% od ukupnog iznosa koji su dale sve mesne zajednice.

Finansiranje sportskih aktivnosti

Pored redovnog izdvajanja za finansiranje Sportskog društva "Jedinstvo" od 10% priliva mesnog samodoprinosa finansirali smo iz rezervnog dela za sport i niz drugih aktivnosti građana Novog Bečeja na sportskom polju.

Organizovali smo Prolećni kros dece i omladine koji je okupio oko 1.000 učesnika i ovo takmičenje pokazalo je svoju opravdanost pa će ova manifestacija prerasti u tradicionalnu.

Pomagali smo organizaciju velikih takmičenja u našem gradu obezbećujući pehare i nagrade.

Razvoj omladinskog sporta potpomogli smo nabavkom opreme za omladinske ekipe košarkaša i rukometaša.

Na proglašenju Sportiste godine 1998. dodelili smo pehare.

Finansiranje kulturnih aktivnosti

Redovno izdvajanje za kulturnu delatnost u Novom Bečeju je 8% i ono je redovno realizovano prema dogovoru o utrošku navedenih sredstava korisnicima.

Ono čime se ponosimo je finansiranje i organizovanje kulturnih događanja u Novom Bečeju kao što su Svetosavski bal na kome je učešće uzelo oko 120 gostiju, organizovanje 3. Revije orkestara na čijoj je završnoj večeri nastupilo tri orkestra, a reviju je pratilo 350 gostiju.

Mesna zajednica je u 1998. godini dodelila nagradu publike na Vojvođanskoj smotri orkestara održanoj u Novom Bečeju.

Rad udruženja građana i DVD

Izdvajanja za rad DVD -a i udruženja građana utvrđena su programom utroška mesnog samodoprinosa i ona su realizovana u planiranom iznosu.

Bili smo sponzori i priredbi koje su organizovali konjički klub, kinološki klub, preferans klub, udruženju ribolovaca, aero klub...

Rad stručne službe mesne zajednice

Stručna služba mesne zajednice je u 1998. godini sa svoja četiri radnika radila je u skladu sa planovima i programima rada Saveta mesne zajednice i pristiglim poslovima i aktivnostima kojih je sve više.

Plate su u 1998. godini redovno isplaćivane u skladu sa Uredbom o platama u organima uprave i njihov neto prosek od oko 1.200,00 dinara ne zadovoljava notrebe uposlenih, obzirom na povećan obim poslova. Isplaćeni su i regres za 1998. godinu i svakog meseca naknada za ishranu radnika.

Obim poslova je povećan, ali se u narednom periodu broj radnika neće povećavati već ćemo iznaći mogućnosti da obim poslova još više povećamo a u saradnji sa opštinom Nopvi Bečej, JP "Direkcijom" i JP "Komunalac" Novi Bečej taj uvećan obim poslova realizujemo na zadovoljstvo svih građana i uposlenih u mesnoj zajednici.

REALIZACIJA NAKNADE ZA KORIŠĆENJE DOBARA U OPŠTOJ UPOTREBI

Ove godine budžetska sredstva za ove namene se prikupljaju na budžetskom podračunu i direktno se uplaćuju korisnicima. Navedeni princip je i ove godine pokazao svoju pravu vrednost i rezultati nisu izostali jer se sredstva koja se izdvajaju bez posrednika realizuju u skladu sa dinamikom pristizanja sredstava, i ne postoji mogućnost njihovog nekontrolisanog prelivanja iz naseljenog mesta u naseljeno mesto. Prednost ovog principa uvidela je i Vlada Republike Srbije pa je novim budžetom za 1999. godinu vratila i sva druga sredstva u budžet (sredstva solidarne izgradnje...) što je još jedan dokaz da je naše nastojanje sa početka 1997. godine u smislu realizacije ovih sredstava bilo vizionarsko i opravdano.

Planom utroška navedene naknade mesna zajednica je određena da izvršava deo plana u vezi održavanja javne rasvete, izgradnje puteva, učešća u izgradnji gasovoda, uređenju grada, rada i održavanju autobuske stanice i izgradnju autobuskih stajališta.

Autobuska stanica

Posle prve godine probnog rada rad autobuske stanice pokazao je svoje prednosti i nedostatke. Prednosti rada autobuske stanice u odnosu na održavanje autobuskog saobraćaja bez stanice su svakome vidljivi i njih smo pokušaali da održimo na nivou koji je bio u trenutku otpočinjanja sa radom. U ovome nam pomažu pre svega putnici, a i radnici JP "Komunalac" koji se brinu o čistsći perona i okoline.

Neke uočene nedostatke kao što je bila mala širina kolovoza u ulici Petra Drapšina, nepostojanje ograde ispred sportske hale, slaba osvetljenost perona itd rešili smo u toku 1998. godine uz pomoć sredstava komunalne naknade.

Radi samostalnog finansiranja rada autobuske stanice sav prostor koji joj nije neophodan izdali smo drugim korisnicima za poslovni prostor čime smo pored sredstava koja dobijamo od zakupa ostvarili i to da je stanica dobila i nove sadržaje rada.

Autobuska stajališta

U skladu sa Odlukom SO Novi Bečej o autobuskoj stanici i autobuskim stajalištima, te Planom realizacije komunalne naknade postavili smo 7 autobuskih stajališta. Postavljanjem stajališta - kućica obezbedili smo da se standard prevoza putnika u Novom Bečeju podigne na viši nivo, a sama varoš je dobila nov izgled po kojem će se poznavati.

Radovi na postavljanju stajališta su vredni oko 200.000.00 dinara i njihovo finansiranje će biti okončano u 1999. godini.

Radove na stajalištu je izvela "MČ medika" iz Novog Sada i GZDP "Novi Bečej".

Radio Novi Bečej

U renoviranim prostorijama Mesne zajednice Novi Bečej proslavio je godišnjicu rada "Radio Novi Bečej". Mesna zajednica je delom finansirala nabavku opreme za rad radija i ustupila prostor u kojem radi. Svake treće srede u mesecu od 8 do 11 časova gost urednik "NB radija"' je Mesna zajednica Novi Bečej. U našem terminu nismo propuštali priliku da informišemo slušaoce naše varoši sa radom u Novom Bečeju a te emisije po izjavama slušalaca su rado slušane.

Uređenje grada

Kod realizacije dela sredstava namenjenih uređenju grada najveći deo sredstava utrošen je na sufinansiranje uređenja Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke u Novom Bečeju. Uređen prostor i prostorije biblioteke otvoreni su u okviru proslave Dana oslobođenja mesta i Novi Bečej je dobio lepo uređen deo varoši, pa se nameće obaveza da se sa sličnim aktivnostima i ulaganjima nastavi.

Pored ovoga izgrađena je staza u ulizi Milošev put koja se nalazi na delu od Bašaidskog puta do ulaza u Vranjevačko groblje. Posle dužeg perioda ovaj dosta prolazan pravac je uređen i omogućena je bezbedna komunikacija istočnog dela naselja sa centrom grada. Do sada su pešaci za prolaz u centar uglavnom koristili kolovoznu traku što je pogotovo noću predstavljalo veliku opasnost i ugrožavalo bezbednost saobraćaja.

Postavljena je rekonstruisana rasveta duž šetališta uz obalu Tise. Nov izgled grada su zapazili svi oni koji su se zatekli uz reku i ova novina je svesrdno prihvaćena.

Posle niz godina haosa kod prodaje zanatskih proizvoda i polovne robe na pijaci stvoreni su uslovi da se prodavci ove robe premeste iz ulica Žarko Zrenjanin, Branko Radičević i Skadarska na novoizgrađeni plato u okviru nove pijace. Otvorene su prostorije pijačne upraave u okviru kojih je i javni WS čime su prodavci i kupci na pijaci dobili kvalitetniji prostor za svoje potrebe, a žitelji okolnih ulica su oslobođeni blokade i nemogućnosti komuniiciranja kroz ulice u pijačne dane.

Javna rasveta

Po dobijanju javne rasvete na upravljanje u mesnoj zajednici smo se opredelili da popravimo stanje rasvete u rubnim delovima naselja pa je znatno pojačana rasveta u Novom Selu i ulicama 5. oktobar, Karađorđeva, JNA, Revolucije i Miloje Čiplića, zamenom običnih sijalica živinim a u ostalim delovima grada u dva maha je vršena akcija zamena pregorelih sijalica i potrošnih delova rasvete.

Postavljen je i kabel sa razvodnim ormanima duž obale Tise pa su stvoreni uslovi da se plovila, i svi ostali potrošači (zabavni parkovi, orkestri, scensko osvetlenje..) bezbedno priključe na strujnu mrežu. Ostavljena je i mogućnost da se budući kamp i teniski teren osvetle i dobiju adekvatne priključke.

Izvršeno je i dekorisanje centra naselja uoči novogodišljnjih praznika.

Nova telefonska centrala

Sprovedena je anketa i potpisani zahtevi građana za uvođenje TT priključaka u Novom Bečeju. Telekom Srbije će postaviti telefonski kabel izvršiti zamenu telefonske centrale u Novom Bečeju a u saradnji sa mesnom zajednicom izvesti kućne telefonske priključke zainteresovanim meštanima naše varoši. Novi Bečej bi do polovine 1999. godine trebao da dobije 6500 telefonskih priključaka.

U koliko se ostvari ova zamisao Telekoma Srbije u Novom Bečeju, a posredno i u ostalim mestima naše opštine, biće omogućeno svima koji to žele da imaju telefonski priključak i neće biti dvojnih pretplatnika. Investicija priključenja kućnih priključaka po predračunskoj vrednosti trebala bi da bude oko 1.000.000,00 DM.

Kanalizacija otpadnih voda

Samofinansiranjem zainteresovanih građana i sredstvima naknade za uređenje građevinskog zemljišta projektovana je i izvedena ulična kanalizaciona mreža otpadnih voda u ulici Zmaj Jovina i Revolucije; (deo ulice od Brigadira Ristića, duž Ulice Revolucije i Zmaj Jovina do ulice I.L.Ribara) i u delu ulice Brigadira Ristića i Narodnog fronta (u potezu od Narodnog fronta do JNA). Izgrađeno je oko 800 metara kanalizacione mreže i priključeno četrdesetak potrošača. Projekat i nadzor vršila je JP "Direkcija", a radove su izvodili JP "Komunalac" u Ulici Zmaj Jovina i GZDP "Novi Bečej" u Ulici Brigadira Ristića. Vrednost izvedenih radova je oko 500.000,00 dinara što je realizovano u potpunosti za deo izvedenih radova. U narednoj godini GZDP treba da dovrši oko 20% svoje deonice. Građani su dobili priključke na uličnu kanalizacionu mrežu na 12 rata i otplaćivaće ih do avgusta 1999. godine.

OBJEDINJAVANJE AKTIVNOSTI U NOVOM BEČEJU

Osnovnu konceiciju rada u mesnoj zajednici: objedinjavanje svih aktivnosti koja se dešavaju u Novom Bečeju, smo sledili i u 1998. godini. Opredeljenje nam je da u svakom dešavanju na teritoriji Novog Bečeja mesna zajednica pronađe svoje mesto i da učestvuje, podrži ili proprati te aktivnosti. Ovakav naš koncept prihvaćen je u Novom Bečeju što nam daje nove obaveze, ali i zadovoljstvo da je naš koncept rada prihvaćen.

Nabrojaću samo neke od aktivnosti na ostvarenju navedene koncepcije:

Vašar

Vašar je nastavio sa održavanjima svake četvrte nedelje u mesecu od marta do novembra meseca 1998. godine.

Daljim ulaganjem u vašarište pored vodovodnog i kanalizacionog priključka obezbedili smo i struju na samom vašarištu pa je otklonjena svaka moguđnost inprovizacija, po ovom pitanju, koja je ugrožavala živote posetilaca vašara. Na lokaciji vašarišta, obzirom na sadržaje koje đe imati, planira se izmeštanje stočne pijace što će ovoj lokaciji dati nove sadržaje i vidove korišćenja.

Ispraćaj regruta u vojsku

Organizovan je ispraćaj regruta u vojsku za regrute iz cele novobečejske opštine, u saradnji sa mesnim zajednicama sa teritorije opštine Novi Bečej i SO Novi Bečej.

Regrutima su u prisustvu starešina iz Vojnog odseka Zrenjanin, predstavnike SO Novi Bečej, Doma zdravlja i mesnih zajednica uručeni prigodni pokloni koji će ih podsećati na naš grad u toku služenja vojnog roka. Uputili smo svim vojnicima iz Novog Bečeja čestitke za Božić i Novu godinu.

Đak generacije

Dodelili smo ustanovljenu nagradu "Đak generacije" u osnovnim školama u Novom Bečeju. Nagrada je prigodna diploma i knjiga starih razglednica Novog Bečeja.

Formiranje foto i video dokumentacije o MZ Novi Bečej

Izrađen je video zapis aktivnosti Mesne zajednice Novi Bečej u 1998. godini i događanja u Novom Bečeju u toku godine. Autori ovih zapisa su: Nešić Dragan - snimatelj, Davidović Stevan i Džigurski Dragan.

Zavičajni klub

U skladu sa odlukom Zavičajnog kluba "Novi Bečej" u Mesnoj zajednici je od 1996. godine sedište kluba. Prikupljene su adrese članona kluba i Novobečejaca nastanjenih van Novog Bečeja te uspostavljeni kontakti sa njima.

Održali smo godišnji susret zavičajaca kojem je prisustvalo 100 članova kluba.

Povodom skupštine Zavičajnog kluba učestvovali smo u izdavanju Letopisa za 1997. godinu. Pre početka svečane sednice kluba otvorena je izložba povodom 50 godina plivačkog i vaterpolo sporta u Novom Bečeju čiji je autor Milorad Berbakov.

Vodič kroz opštinu Novi Bečej

Sproveli smo akciju na štampanju izdanja Vodiča kroz opštinu Novi Bečej.

Izdanje je delo svih mesnih zajednica opštine Novi Bečej a tehničke poslove je vodila Mesna zajednica Novi Bečej.

Izdavač je Narodna biblioteka u Novom Bečeju, fotografije je radio majstor fotografije Sakač Geza, pripremu i prelom uradio je Studio za dizajn "Kalamus" u tiražu 3.000 primeraka. Izdavački odbor: Mesaroš Verica, Radin Živica, Gucul Milan, Popović Mićo i Džigurski Dragan.

Dan tiskih kapetana

Ove godine uveli smo turističko zabavnu manifestaciju Dan tiskih kapetana. U okviru ove manifestacije koja obeležava početak kupališne sezone, rada marine i početak leta promovisan je Statut tiskih kapetana i Himna tiskih kapetana. Promovisan je i Prvi tiski kapetan, arhitekta Milorad Miša Berbakov, koji je tom prilikom dobio kapetansku kapu, lulu i oznake.

U povodu ove manifestacije bili su nam gosti pripadnici Ratne rečne flotile iz Novog Sada, sa svojim brodovima, što je bila posebna atrakcije za stanovnike Novog Bečeja.

Pašnjački odbor

U okviru gazdovanja pašnjacima Pašnjački odbor je svoju aktivnost usmerio na opravku i čišćenje bunara na pašnjacima te na uređenje šupa i prilaza bunarima. Izgrađeni su metalni korlati za krave i uređen prostor za njihovo čuvanje te je na kvalitetniji način omogućeno stočarima iz Novog Bečeja da vrše mužu krava na pašnjaku.

Služba čuvara polja

Po odluci SO Novi Bečej organizovali smo službu čuvara polja, pa su polja u 1998. godini bila nadzirana od strane čuvara. Učinjen je izuzetan napor na evidentiranju i zaduženju građana koji imaju imanja te njihovom obaveštavanju o postojanju službe i obavezi njenog finansiranja.

U sezoni čuvanja 1998. čuvari su podneli prijava sudiji za prekršaje zbog krađa i nanošenja štete i izvršili uviđaja o nanetoj šteti. Opšti je zaključak da se sa čuvanjem polja mora nastaviti, jer je ovogodišnje čuvanje dalo rezultate, a da se uočeni nedostaci moraju u narednoj sezoni otkloniti, a služba čuvara polja uvećati, bolje opremiti i učiniti efikasnijom. Problem naknade štete i formiranje fonda za naknadu štete nužno je ozbiljno razmotriti i u zajednici sa neposrednim korisnicima osmisliti i otpočeti sa realizacijom te ideje.

Mirovna veća

U okviru poverenih nam poslova vršili smo poslove mirovnih veća i u 1998. godini imali 159 pokušaja mirenja građana koji su u sporu. Uz pomoć komisije za procenu poljske štete uspevali smo da se stranke poravnaju i da se ne upućuju u parnicu.

Peta revija paradnih konja

Ove godine je na dan Velike Gospojine održana 5. revija paradnih konja uz učešće oko 60-tak zaprega i prisustvo oko 3000 gledalaca. Savet mesne zajsdnice je u znak zahvalnosti za organizaciju dosadašnjih revija po kojima se naša varoš prepoznaje na ovim našim prostorima dodelio prigodne nagrade predsedniku Konjičkog kluba "Vranjevo" Dujin Georgiju, podpredsedniku Boberić Stevanu, Đurčić Veselinu i Ostojić Savi organizatorima prve revije i aktivnim učesnicima u organizaciji svih narednih revija te Konjičkom klubu "Vranjevo". Nagrade je uručio predsednik Saneta mesne zajednice Blažin Vojislav.

Pored navedenog aktivno smo učestvovali u organizaciji kulturnih i sportskih priredbi i manifestacija organizovanih u Novom Bečeju ("Obzorja na Tisi", "Tiska akademija akvarela", prvenstva u karateu i dizanju tegova, susretu amaterskih pozorišta,...). Isparaćali smo i dočekivali naše sportiste reprezentativce, amatere glumce sa republičkih takmičenja, pesničku štafetu.

1998. je godina u kojoj je Narodna biblioteka slavila 160 godina od osnivanja, 240 godina školstva u Novom Bečeju, renoviran i osvećen manastir na Tisi, u poseti nam bio Vladika Banatski Hrizoston.

Tisa je 26. novembra dostigla maksimalni nivo od 578 podeoka, poplavila je Gradište i marinu, a odbranjeno je Ljutovo i Libe.

Krajem godine hleb se prodavao za 2,50 , benzin je koštao 7,20 dinara, tovljenike su zadruge plaćale 14 dinara po kilogramu, marka se na crno prodavala za 8 dinara (zvanično 6,00), članovima Saveta mesne zajednice protekla je druga godina mandata.

I u 1998. godini ostvarili smo uspešnu saradnju sa mesnim zajednicama iz opštine, Načelstvom za urbanizam i komunalnu delatnost i svim ostalim organima SO Novi Bečej koji su u skladu sa svojim mogućnostima , nalazila razumevanje za naše zahteve.

Sve što smo uradili u 1998. godini uradili smo uz veliku pomoć Javnog preduzeća "Komunalac", GZDP "Novi Bečej" i celokupne privrede i građana našeg mesta.

Podrška građana i radnih organizacija potvrđuje da ovaj grad ima samo nas!

što nam daje snagu da radimo još više i bolje za dobrobit ovog grada koji nismo dobili u amanet od svojih predaka već su nam ga pozajmili na korišćenje naši potomci.