Sport

Sportsku 1997. godinu u Novom Bečeju obeležili su svojim veoma dobrim igrama košarkaši Jedinstva. U Drugoj srpskoj ligi Novobečejci su pružali zapažene partije, pa su na kraju takmičarske sezone osvojili prvo mesto, a time i plasman u plej-of za ulazak u Prvu srpsku ligu.

U konkurenciji Mirijeva iz Beograda, Smedereva i Mionice Novobečejci su na kraju mini lige sa 4 pobede zauzeli prvo mesto i tako ostvarili svoj najveći uspeh plasman u Prvu srpsku ligu.

Novobečejci su na startu plej-ofa poraženi u Beogradu od Mirijeva 89:85, da bi potom savladali Mionicu u Valjevu 92:87, potom slede tri uzastopne pobede. U izuzetno kvalitetnoj utakmici pobeđeno je (Smederevo 97:86, zatim Mirijevo 90:86, dok ekipa Mionice nije doputovala u Novi Bečej pa je susret registrovan službenim rezultatom 20:0.

Odluka o prvaku pala je u Smederevu gde su Novobečejci poraženi 98:90, ali zahvaljujući ubedljivijoj pobedi pred svojim navijačima (11 razlike) osvojili su prvo mesto.

U analima novobečejske košarke ostaće zapisano da je ovaj uspeh ostvarila ekipa u sastavu: Mića Radunović, Saša Vukas, Zdravko Šešlija, Branislav Kuzmanović, Igor Konrad, Miša Petrović, Nenad Blažin, Stojan Vrtikapa (kapiten), Radenko Toroman, Marko Vujović, Dragan Mirčić i Radovan Božić. Trener ekipe je Tomislav Ratković, a njegov pomoćnik Aleksandar Nićetin.

Dizači tegova novobečejskog Jedinstva nisu uspeli da odbrane titulu prvaka države koju su osvojili 1996. godine. Na 41. ekipnom prvenstvu države, koje je ponovo održano u Novom Bečeju, Novobečejci su osvojili drugo mesto, sa 1326. bodova iza ekipe zrenjaninskog Banata koja je prva sa 1403. boda.

Jedinstvo: Pavlović 190 (90,100), Ćurčić 225 (100,125), Kinčeš 230 (105,125), Radu 272,5 (120,152,5), Farkaš 255 (115,140), Radonić 145 (0,145).

Đura Radu nastavio je sa dobrim rezultatima i u ovoj godini. Kapiten Jedinstva je na 50. pojedinačnom prvenstvu države koje je održano u Novom Bečeju osvojio titulu prvaka države u kategoriji takmičara do 83 kg. težine. Na ovom takmičenju Đura Radu je podigao 272,5 (127,5 i 145) kilograma. Treće mesto na pojedinačnom prvenstvu države osvojili su Mihalj Farkaš, Predrag Radonić i Oto Budai.

Da dizači tegova imaju perspektivni sastav potvrđeno je i na kadetskom prvenstvu države koje je održano u Inđiji. U kategoriji do 50 kg. Slobodan Marković je osvojio prvo mesto. Drugo mesto na ovom prvenstvu osvojio je Atila Mesaroš, dok je Šandor Nađ bio treći.

Prvenstvo države u dizanju tegova za osnovne škole održano je u Baču, a ekipa O.Š. "Miloje Čiplić" je zauzela drugo mesto.

U niski uspeha kuglašice Jedinstva zauzimaju posebno mesto. Na mnogobrojnim takmičenjima, kao po pravilu, su se vraćale sa medeljama. Najveći uspeh ostvarila je ženska omladinska ekipa u sastavu Monika Kiš, Mira Štefkić, Julijana Bata i Ivana Eremić, u veoma jakoj konkurenciji osvojile su titule državnog prvaka. Velike zasluge za ovaj uspeh imaju svakako trener Bogomir Momirov i šef stručnog štaba Laslo Makra.

Titulu prvaka države u omladinskoj konkurenciji osvojio je i par Julijana Bata i Ivana Eremić, one su na prvenstvu u Kuli oborile 420 čunjeva (Bata 420, Eremić 387) što im je donelo zlatnu medalju.

Seriji uspeha kuglašica pridružila se i Andrea Vašu koja je na pionirskom prvenstvu države u Subotici osvojila zlatnu medalju a time i titulu prvaka države. Zanimljivo je istaći da su sva tri prva mesta pripala Novobečejkama, druga je bila Mira Dudavljev, a Ildiko Kormanjoš treća. Omladinka Ivana Eremić je na pojedinačnom prvenstvu države osvojila drugo mesto.

Rezultati omladinki nisu ostali nezapaženi Ivana Eremić i Julijana Bata su izborile dres državne reprezenatacije i na Svetskom prvenstvu od 11-15. maja u Slovačkoj (Trebič) su osvojile srebrnu medalju. Selektor omladinske selekcije je Novobečejac Laslo Makra.

U ekipnoj konkurenciji kuglaši Jedinstva su u Prvoj "B" ligi zauzeli osmo mesto, dok su kuglašice, posle jedne sezone takmičenja u Prvoj "A" ligi zauzele deveto mesto, pa su ispale iz elitnog takmičenja.

Fudbaleri Jedinstva su još jednom razočarali. Takmičarsku sezonu 1996/97 u zrenjaninskoj Područnoj ligi završili su na sedmom mestu sa 50 bodova i bilansom 16 pobeda, dva remija i 16 poraza. Gol razlika 90:60. U jesenjem delu (sezona 1997/98) Novobečejci su doživeli pravi debakl, zimsku pauzu su dočekali na 13. mestu sa samo 19 bodova uz bilans 6 pobeda, jednom nerešenom i 10 poraza uz gol razliku 36:33.

Rukometaši Jedinstva su u promenljivoj formi odigrali prvenstvo u Vojvođanskoj ligi. Na kraju sezone zauzeli su šesto mesto sa 34 boda (15 pobeda, 4 remija i 11 poraza) gol razlika 667:642.

Međutim posle istupanja nekoliko klubova iz Prve savezne lige, ostalo je upražnjeno mesto u Drugoj saveznoj ligi. Najveće interesovanje da takmičenje nastave u drugoligaškoj konkurenciji pokazali su Novobečejci. Došlo je do fuzionisanja sa ekipom Radnički Fidelinka iz Bajmoka i Jedinstvo je sezonu 1997/98 zaigralo u Drugoj saveznoj ligi.

Početak godine, tačnije 1. februar, bio je u znaku šaha. Gosti Novog Bečeja bili su šahisti aktuelnog prvaka države "Agrouniverzala" iz Zemuna.

U sportskoj hali veliki broj ljubitelja drevne igre prisustvovalo je usmenim novinama VM Alise i Mirjane Marić i Boška Abramovića. Velemajstori su odigrali i simultanku na 60 tabli. Alisa Marić je zabeležila 16 pobeda, uz 4 remija, Mirjana Marić 15 pobeda i 4 remija, a Boško Abramović 14 pobeda i 5 remija. Internacionalni majstor Branko Filipović je pobednik 15 Međunarodnog otvorenog šahovskog turnira "Novi Bečej 97". On je u devet kola osvojio 7,5 poena isto koliko i ukrajinski internacionalac Andrej Zontah. Treće mesto pripalo je IM Nikoli Ostojiću, dok je najbolje plasirani velemajstor (učestvovalo ih je osam) bio Miloš Pavlović koji je četvrti, dok je peti MK Zoran Runić, što je ujedno bilo i najprijatnije iznenađenje ovog turnira na kojem je učestvovalo 164 igrača.

U tradicionalnoj anketi Sportskog društva "Jedinstvo" za najboljeg sportistu u 1997. godini proglašena je Marija Rigo članica Karate kluba "Jedinstvo", učesnica Svetskog omladinskog Kupa u Milanu. Na drugom mestu je državni rekorder i reprezentativac u dizanju tegova Đura Radu, dok je na trećem mestu omladinska reprezenativka u kuglanju Ivana Eremić.

Zatim slede Julijana Bata (kuglanje), Radenko Toroman (košarka), Saša Vukas (košarka), Vladimir Lukić (rukomet), Mihalj Farkaš (dizanje tegova), Oto Ili (karate), Aleksandar Đokić (fudbal).

Povezani članci