Puno razloga za slavlje

90 godina IGK "Poleta"

IGK "Polet" danas predstavlja modernu poslovnu kuću sa preko 1000 zaposlenih, koji sve svoje proizvode izrađuju po najvišim svetskim standardima kvaliteta. A priča o ovom kolektivu, koji se danas citira kao reper kvaliteta kada je reč o branši proizvođača crepa, cigli i keramičkih pločica počinje još davne 1869. godine, kada je Vagner Andraš u Vranjevu podigao prvu ciglanu u ovom kraju.

Međutim, današnja moderna fabrika izrasla je na temeljima one koju je 1907. godine podigao Vagner Ištvan, i u kojoj su, po prvi put u Novom Bečeju proradile prve prese na parni pogon za proizvodnju crepa, dok su se cigle i dalje pravile ručno. Te godine prvih 30 radnika počelo je da stvara Polet, radeći često i u nemogućim uslovima, iskopavajući glinu ručno i sa dubine od 9 metara. Taj embrion današnjeg giganta u to vreme proizvodio je 2 miliona komada cigle i crepa. S rastom i razvojem fabrike i sam Novi Bečej polako je počinjao da menja svoje lice.

Petnaest godina kasnije fabriku otkupljuju tada čuvana braća Bon, vlasnici više fabrika cigle i crepa u Srednjoj Evropi. Značajno modernizuju pogon i transport gline dodajući još šest parnih presa uz postojeće dve, produžuju kružnu peć i podižu džinovski dimnjak od 47 metara. Proizvodnja je povećana na 7 miliona komada cigle i crepa. U tadašnjoj fabrici radilo je gotovo sveukupno radno sposobno stanovništvo Novog Bečeja. Međutim, nadolazeći Drugi svetski rat nije mimoišao ni ovaj gradić sa svojom tek stasalom fabrikom. Braća Bon su uhapšena i deportovana u Nemačku, a Nemci za direktora postavljaju izvesnog Hajma.

Nakon dugo čekaonog oslobođenja, 3. novembra 1946. godine na osnovu Odluke Ministrarstva privrede Republike Srbije, poput feniksa iz pepela, iznikao je Polet, Industrija cigle i crepa iz Novog Bečeja. Ubrzani razvoj fabrike i ogromni samoprekor i rezultati Poletovih radnika u potpuno su opravdali ime svoje firme, prave velike porodice vrednih ljudi.

Pamti Polet i zavodljivi period samoupravnog poslovanja, a naročito prelomnu 1963. godinu, kada je puštena u promet prva savremena fabrika za proizvodnju glinenih blokova za međuspratne konstrukcije, tipa monta, tzv. lingl, kapaciteta 2,5 miliona komada monte, zaposlivši novih 80 radnika. Slede datumi obeleženi daljim rastom pogona 1966. počinje sa radom keramzit, novi pogon za proizvodnju izolacionog materijala; 1971. i 1975. godine otvaraju se novi pogoni crepane, koji donose novih 40 miliona komada crepa, među kojima i novi čuveni M 222; 1980. godine Polet otvara Fabriku keramičkih pločica, osvaja domaće tržište i na velika vrata se uključuje u međunarodni promet finog građevinskog materijala. To je period kada je Poletom rukovodio tim na čelu sa direktorom Ilijom Koledinom.

Poslednjih 15 godina obeleženi su brojnim značajnim inovacijama proizvodnog procesa, uvođenjem elektronske industrijske automatike i dr. Treba posebno istaći da su crepovi Poleta rađeni po jedinstvenoj tehnologiji gipsanih kalupa, i zato su i bolji i lepši od drugih. Danas Polet proizvodi 55 miliona komada raznih proizvoda godišnje. Sa svojih 90 leta Polet nije oronuli starac već mladić u najboljim godinama koji još ni izbliza nije rekao svoju poslednju reč. A to će se tek čuti i videti. Na radost i zadovoljstvo i njegovih vrednih radnika, i pitomog Novog Bečeja i cele naše lepe zemlje.

Jubilej svečano proslavljen

IGK "Polet" je 30. oktobra obeležio 90 godina postojanja i uspešnog rada. U prisustvu brojnih gostiju privrednog i društvenog političkog života, predsednik Skupštine AP Vojvodine Živorad Smiljanić pustio je svečano u rad novu liniju za proizvodnju savremenog crepa M-555. Svečanosti je prisustvovao i zamenik republičkog ministra građevine Slobodan Pavlović.

Povezani članci