Sport

Slobodno se može reći da su sportsku 1996. godinu obeležili dizači tegova Teško atletskog kluba Jedinstvo. Sportisti ovog primerenog sportskog kolektiva, koji je osnovan 1958. godine, su na 40 ekipnom prvenstvu Jugoslavije, koje je održano u Novom Bečeju, nadmoćno osvojili prvo mesto, a time i titulu prvaka države.

Za ekipu Jedinstva, na ovom takmičenju, su nastupili: Branislav Barbul 170 (80,90), Imre Kinčeš 215 (100,115), Đura Radu 275 (130,145), Janoš Zedi 200 (95,105), Mihalj Farkaš 235 (110,125) i Oto Budai 217,5 (97,5,120). Trener ekipe je Branislav Vlaškalin.

U ovoj godini novobečejski dizači tegova su imali i 4 državna prvaka u pojedinačnoj konkurenciji to su: Šandor Nađ, Zoran Ćurčić, Imre Kinčeš i Đura Radu.

Đura Radu je 1996. godini, čak tri puta obarao državni rekord u kategoriji do 83 kg, a Branislav Barbul u kategoriji do 64 kg, dok je Mihalj Farkaš rekord postavio u juniorskoj konkurenciji.

Dizači tegova su u 1996. godini osvojili 56 medalja: 23 zlatne, 18 srebrnih i 15 bronzanih.

Pored dizača tegova veoma uspešnu godinu imale su i kuglašice novobečejskog Jedinstva. U ekipnoj konkurenciji ekipa koju trenira Laslo Makra načinila je pravi podvig. Novobečejke se osvojile drugo mesto u Prvoj "B" ligi sa 17 pobeda i samo 3 poraza, a to im je donelo plasman u Prvu "A" ligu, što je najveći uspeh, ovog sve popularnijeg, sporta.

U 1996. godini muška ekipa Jedinstva je igrala u promenljivoj formi i u Prvoj "B" ligi zauzela 9 mesto.

U pojedinačnoj konkurenciji novobečejke su osvojile tri titule prvaka države. U pionirskoj konkurenciji zablistala je Jelena Stanisavljević sa 379 oborenih čunjeva osvojila je prvo mesto, dok je Ildiko Kormanjoš sa 356 oborenih čunjeva u istoj konkurenciji bila druga.

Prvak države u kadetskoj konkurenciji postala je Julijana Bata koja je na državnom prvenstvu u Subotici oborila izvanrednih 442 čunja. Titulu najboljih u državi osvojile su i Đenđi Kiš i Izabela Kirti u igri parova za seniorke. Ove dve izvanredne novobečejske kuglašice su na prvenstvu u Kuli oborile 836 čunjeva što je bilo nedostižno za sve ostale rivalke.

U juniorskoj konkurenciji Tijana Svilengaćin i Andrea Vaš su u igri parova osvojile treće mesto na prvenstvu države.

Svakako da je kruna dobrih rezultata kuglašica iz grada na Tisi učešće najbolje novobečejske kuglašice Đenđi Kiš na Svetskom prvenstvu u Pragu za reprezentaciju Jugoslavije od 19. - 25. maja 1996. godine. Na ovom takmičenju u ekipnoj konkurenciji Jugoslavija je osvojila srebrnu medalju.

Kriza rezultata fudbalera Jedinstva nastavljena je i u ovoj godini. Ekipa Jedinstva se takmičila u zrenjaninskoj Područnoj ligi, a na kraju sezone 1995/96 zauzela je 12 mesto sa 14 pobeda, 5 nerešenih rezultata i 15 poraza, gol razlika 83:62 i 47 bodova. Trener ekipe je Milivoj Perić.

Košarkaši su kraj 1996. godine obeležili serijom odličnih rezultata u Drugoj srpskoj ligi. Ekipa koju trenira Tomislav Ratković je posle prvog dela prvenstva zauzela prvo mesto, od devet utakmica zabeležila je osam pobeda.

Rukometaši Jedinstva su se takmičili u Vojvođanskoj ligi sa promenljivim uspehom, posle prvog dela prvenstva ekipa je bila na petom mestu.

Na XIV Međunarodnom otvorenom šahovskom turniru "Novi Beče 96" koji je održan od 01 - 09. juna učestvovalo je 128 šahista. Pobednik turnira je velemajstor Miroljub Lazić sa 7 osvojenih poena, a njemu je pripala i prva nagrada u vrednosti od 5.500 dinara.

Pobednik tradicionalnog Novogodišnjeg turnira u malom fudbalu koji je organizovao SRC "Jedinstvo" je ekipa Kafe bar "Točak" iz Novog Bečeja koja je u finalu savladala "Mibaks" sa 4:2.

U tradicionalnoj anketi za izbor sportiste godine sve počasti pripale su dizaču tegova Đuri Radu, drugo mesto pripalo je kuglašici Đenđi Kiš, a treće košarkašu Stojanu Vrtikapi.

Za najbolju ekipu proglašen je Teško atletski klub dizača tegova Jedinstvo, a za trenera godine proglašen je Laslo Makra, sportski učitelj kuglašica Jedinstva.

Povezani članci