srenhu

Poleteli konji vrani

UTORAK, 27. avgust 1996. godine dan uoči Velike Gospojine, krsne slave Novog Bečeja, bio je topliji od ijednog avgustovskog dana ove godine. Međutim, nije to bila prepreka Novobečejcima, a njihovim gostima, da već od jedanaest sati na prekrasnom keju na Tisi zauzmu što bolje mesto u iščekivanju da počne Treća revija paradnih konja.

Počelo je sve još u ranim jutarnjim satima, kada su vredni paori novobečejski, dok je još hladovina na ulazu u grad čekali svoje goste, učesnike ove manifestacije na koju je prijavljeno 177 zaprega.

Poseban dekor ovoj svečanosti bili su novobečejski tamburaši koji su himnom ovog grada, koju je još za prvu reviju ispevao pesnik Pavle Janković - Šole "Hej komšije sa svih strana..." dali signal da ova, sve poznatija turističko - spotska manifestacija može da počne.

Pozdravnoj reči predsednika Skupštine opštine Dragana Belića, prethodilo je, kako je to uobičajeno kad su u pitanju krsne slave, rezanje slavskog kolača, kao i beseda paroha Srpske pravoslavne crkve Ljubomira Stojanovića, profesora na Bogosavskom fakultetu u Beogradu.

Govorio je na otvaranju i mr Georgije Dujin predsednik Konjičkog kluba "Vranjevo".

Potom, kao na filmskoj traci, krenula je predivna reka jednoprega i dvoprega kojih je na ovoj manifestaciji bilo i najviše. Tim divnim četvoronožnim stvorenjima, koji su paorima uvek bili najdraži prijatelji divili su se novobečejci i svi ostali gosti, od kojih izdavajamo dve delegacije gradova - pobratima: Knjaževca i Mezetura iz Mađarske koje su predvodili čelni ljudi Srbislav Đorđeviđ i dr Piroška Bagdan.

"Poleteli" su zatim Soko, Dana, Lasta, Stornela, Jadran... Na sve strane samo uzdasi i divljenje ovim lepotanima. Ni žiriju koje je predvodio "živa legenda konjarstva" Milan Maksimović, nije bilo lako, na kraju evo i pobednika po kategorijama.

U jednopregu sve počasti dobio je Ferenc Galčik iz Kikinde, u dvopregu Antal Tot Vašarheljfi iz Kelebije, a na veliku radost domaće publike u tropregu trijumfovao je Nebojša Ostojić. U četvoropregu velika konkurencija, pa su odlučile nijanse, Vidosav Mojsin iz Melenaca je pobedio ispred Milana Nosonjina iz Kumana i Nebojše Ostojića iz Novog Bečeja.

Petopreg je posebna disciplina koju neguju Novobečejci, a nepisana je pravilo da je pobednik petoprega ujedno i najbolji u generalnom plasmanu. Konkurencija je bila izuzetno žestoka, ne znaš čija je zaprega lepša, na kraju pobeda je pripala Novobečejcu Bogomiru Vujackovu.

Mada je zvanični deo priredbe bio okončan preko 4000 gledalaca je još uvek na svojim mestima, svi su u iščekivanju najavljenog dvanaestoprega koji do sada na ovim prostorima još niko nije vozio. I kada se sve nekako smirilo, a na zapadu sunce već lakšavalo iz prvih nagoveštaja sumraka pojavljuje se dvanaestopreg Branislava Vlaškalina "Ben Hura" novobečejskog.

Dvanaest lepotana, dostojanstveno prođoše glavnu tribinu i umah se uzdasi stopiše sa oduševljenjem. Bio je to nagoveštaj da se još jedna uspešna manifestacija privodi kraju, a Bane vozi i samo komanduje, a Drina, Estika i Lasta 1 ga slušaju i gordo gaze.

Spuštena je tako zavesa na jedan dan nezaboravan, na dan kada je Branislav Vlaškalin, bivši državni rekorder u dizanju tegova, danas jedan od najpoznatijih članova Konjičkog kluba "Vranjevo" sa svojim dvanaestopregom otišao pravo u istoriju ovog grada, koji sa ponosom ističe svojih devet stotina godina postojanja.

Povezani članci