Poverenici civilne zaštite na trećem modulu obuke u Novom Bečeju

U sredu, 5. juna, počeo je treći modul seminar posvećen obuci poverenika civilne zatite u okviru projekta prekogranične saradnje “Povećanje efikasnosti zaštite od poplava u opštini pomoću pametnog merenja - Prevent Flood Sustainably” koji zajedno realizuju opština Novi Bečej i mađarski grad Baja. Teme koje će polaznici trećeg modula obrađivati u naredna tri dana posvećene su, pre svega, ulozi lokalne zajednice u sistemu prevencije poplava, ali i reagovanja u kriznim situacijama kada do poplava dođe.

Predavač na ovom modulu je profesor doktor Zoran Keković koji je istakao da je aktuelna situacija vezana za poplave odličan uvod za teme kao što je mobilisanje lokalne zajednice u kriznim situacijama. “Pokazalo se da je jedan od ključnih segmenata odgovora na vanredne situacije prevencija. Još jednom se pokazalo da ne važi parola da je čovek pobedio prirodu nego da je čovek pobedio čoveka. Videli smo brojne propuste u preventivnom smislu i da su građani na nivou lokalne zajednice napravili sebi problem, otežali samu reakciju na vanredne situacije i time što nisu u dovoljnoj meri čistili kanale i druge tokove koji treba da zaprime tu povećanu količinu vode. Sa druge strane, probijali su i nasipe ne bi li lakše pristupili svojim imanjima što je, sve zajedno, otežalo organizovanu intervenciju nadležnih organa, ali i drugih subjekata u sistemu zaštite i spasavanja”, rekao je profesor Keković dodavši i da je ključno dati građanima osnovne informacije o tome kako da se pripreme pre nego što se nešto desi kako bi olakšali interventi deo reagovanja. Zoran Keković je naglasio i da štabovi za vanredne situacije rukovode u kriznim situacijama, ali i da svi drugi subjekti, uključujući i privredne subjekte, moraju da preuzmu svoj deo posla i odgovornosti.

Vodostaj Tise nije kritičan

Prema podacima dostupnima na sajtu Republičkog hidro-metereološkog zavoda, vodostaj Tise kod Novog Bečeja je 491cm sa tendencijom porasta, a granica redovne odbrane od poplava je 500cm, dok je granica vanredne odbrane od poplava 700 cm.

Sa druge strane, vodostaj Tise kod brane u Novom Bečeju je nešto viši i iznosi 597cm čime je on u granicama redovne odbrane od poplava.

Da li ste znali...

da je zahvaljujući dr Ljubomiru Pavloviću, novobečejskom lekaru, naše mesto krajem XIX veka dobilo prve arteske bunare?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković