Sastanak generacije posle šest decenija

Muzej “Žitni magacin” u Novom Miloševu, u subotu, 25. maja, bio je domaćin interesantnog događaja.

Naime, nekadašnji novomiloševački osnovci koji su svoju malu maturu proslavili pre ravno šezdeset godina, okupili su se kako bi se podsetili nekih prošlih vremena, setili se onih koji nisu mogli biti sa njima i družili se kao nekada pre.

Jedan od organizatora ovog događaja bio je Nenad Mirkov koji je istakao da ovo nije bio lak poduhvat: “Veoma teško je bilo sakupiti ih, ima ih sa svih strana. Imamo ovde ljude koji su došli iz Nemačke, imamo ljude koji su iz raznih krajeva naše Srbije i tako da je teško pokupiti. Sve su to ljudi u nekim godinama koje ne odobravaju takve skupove, ali i zdravstveno stanje i porodični problemi. Ipak smo uspeli da se sakupimo, jedan lep, pompezan broj gde smo svi presretni i skoro da nismo jedni druge prepoznali. To je, zaista, jedan velik jubilej. Šezdeset godina ne videti nekoga to je, stvarno, neverovatno”. On je naglasio i da je za mnoge ovo prilika da se ponovo upoznaju budući da se veliki broj učesnika nije sretao decenijama. Ipak, on je potvrdio i da uspomene žive veoma dugo i podsetio na to kako su nekada igrali fudbal krpenjačama bosi i bezbrižni što današnja deca retko iskuse.

Na skupu u subotu je bilo i onih koji su bili štićenici doma za nezbrinutu decu koje je posle Drugog svetskog rata bilo u priličnom broju. Jedan od njih je i Đuro Čegar koji je istakao da mu je, i pored svega, period boravka u domu za ratnu siročad u Novom Miloševu bio jedan od najlepših u životu. “Bilo je korektno, bila je dobra hrana, gimnastika. Zato smo mi zdravi. Ujutru smo rano ustajali i kad je napolju bio sneg od trideset, četrdeset santimetara dolazili. Nema šta, u minutu smo sve imali isto i ustajanje i gimnastiku i učenje. Disciplina je bila jako dobra i mi domci smo, uglavnom, završili škole i fakultete” rekao je nekadašnji štićenik i učenik osnovne škole u Novom Miloševu koji je danas ponosni deda brojne unučadi.

Posebnu pomoć u organizaciji pružio im je i Dragan Rauški koji je okupljenima predstavio i kratki dokumentarni film o muzeju “Žitni magacin” i istoriji Novog Miloševa, uopšte.

Da li ste znali...

da u Novom Bečeju ima dve pravoslavne i dve katoličke crkve, luteranska, mala crkva ili manastir, crkva Arača, Stankovićeva zadužbina i mala kapela u katoličkom groblju?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković