Dorotea Vejnović najbolja na 27. Obzorjima na Tisi

U sredu, 22. maja, počela su 27. Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića u Novom Bečeju.

Posle polaganja cveća kod spomen biste ovog znamenitog kompozitora i otvaranja izložbe u holu Doma kulture, “Sećanje na prva obzorja” posvećene sećanju na Dubravku Nešović koju je pripremila Jelena Pauljev, istoričarka umetnosti, centralni deo programa izveden je u pozorišnoj sali Doma kulture. Ove godine, u takmičarskom delu je učestvovalo jedanaest kompozicija, a publici su ih izveli Katarina Jovanović, sopran, Tanja Jovanović, mecosporan i Nebojša Babić, bas-bariton.

Prema mišljenju stručnog žirija koji su činili kompozitor Ljubomir Aranđelović Rasinski, profesorka solo pevanja, Milica Stojadinović i dirigentkinja, Željka Milanović, najbolja je bila kompozicija Dorotee Vejnović, kompozitorke iz Novog Sada pod nazivom “Tiski cvet”, a za koju je tekst napisala Gala Krsmanović. Na drugom mestu našao se “Pravi put” koji je napisao i komponovao Vladimir Tošić, a trećeplasirana kompozicija je “Priča” Vere Milanković komponovana na tekst Momčila Nastasijevića. Ove godine, mišljenje žirija poklopilo se sa ocenom publike, te je tako mlada Novosađanka, Dorotea Vejnović, ponela i nagradu publike sa ovog takmičenja.

Ona je rekla da je za nju kao mladu kompozitorku velika čast da bude nagrađena i od strane žirija i od strane publike: “Ovo je, svakako, podsticaj za moj dalji rad i za nastavak pisanja žanra solo pesme koji jeste manje zastupljen, a ovim putem se na najbolji način promoviše. Moja ideja jeste bila, pošto je meni ovo prvo učešće na ovoj manifestaciji, da temom posvetim manifestaciji svoju solo pesmu i odatle je nastala tema “Tiski cvet” čiji tekst je pisala Gala Krsmanović i to je jedna divna saradnja koju sam uspostavila sa učenicom gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”.

Milica Stojadinović, dirigentkinja i članica žirija, istakla je da je oduševljena visokim kvalitetom kompozicija koje su pristigle na ovogodišnji konkur Obzorja na Tisi i da žiriju nije bilo lako da odabere najbolje među njima. “Veliku zahvalnost za tako impresivan utisak moramo da dugujemo i našim izvođačima koji su bili vrhunski, dali su sve od sebe i mislim da ih je i publika lepo nagradila aplauzima” rekla je Stojadinović istakavši i da joj je uvek zadovoljstvo doći u Novi Bečej i na Obzorja na Tisi.

Program ovogodišnjih Obzorja na Tisi završava se u četvrtak 23. maja koncertom “Magic Music Night” koji počinje u 20 časova u Domu kulture.

Da li ste znali...

da je prva štedionica u Novom Bečeju osnovana 1869. godine pod imenom Tursko-bečejska  štedionica, a njen prvi direktor bio je ing. Kepeši Ištvan?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković