Dvanaesto Proleće Sime Cucića: nagrađeni Pero Zubac i Slađana Milenković

U subotu, 11. maja, u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu, održana je dvanaesta manifestacije “Proleće Sime Cucića” posvećena afirmaciji i promovisanju književnosti za decu. Ove godine, nagradu za životno delo dobio je Pero Zubac, dok je za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu nagrađena prof. dr Slađana Milenković. Pored njih, plakete su dobili i Dušan Radak, Jovan Veljin Mokrinski, kao i mladi makedonski autor, Filip Dimkoski.

Govoreći o značaju nagrade, Zubac je istakao da je njemu ovo priznanje posebno važno budući da je poznavao Simu Cucića, ali i zato što su nagrade u oblasti književnosti za decu ređe od onih posvećenih književnosti za odrasle. On je naglasio i da su se mnoge stvari u domenu književnosti za decu promenile u ovih pedeset godina koliko on stvara: “Promenilo se mnogo šta u svetu deteta, pre svega, zbog interneta, zbog njihovog vladanja tim tehnologijama. Moja unuka koja ima skoro deset godina bolje se snalazi na internetu nego ja. Mislim da je internet spasio poeziju, pre svega preko Fejzbuka i Instagrama. Poezija nikada ne bi zamirala, ali štampana poezija se, obično, nalazi na najnižim policama u knjižarama. Deca mnogo više znaju nego mi što smo znali i pisati za takvu decu je mnogo teže nego za onu decu kad se moglo pisati samo o cveću, lepoti i dobroti”. Pero Zubac je kao bitan problem istakao i to što se za decu dosta piše, ali se u medijima manje mesta posvećuje književnicima koji stvaraju u ovoj oblasti što u mnogome otežava napredak, naročito, mlađih pisaca i pisaca početnika. “Dok sam bio urednik programa za decu i na RTS i na vojvođanskoj televiziji, ja sam imao svakog dana premijernu emisiju za decu, a sada, ako ima, ima jednom u petnaest dana”, zaključio je Zubac.

Profesor doktor Slađana Milenković ukazala je na to da ova nagrada baca svetlo na stručnjake posvećene radu i nauci koji retko budu u fokusu javnosti. Ona je podsetila i na to da je književnost za decu, a sa njom i pripadajuća književna kritika i nauka, doživela najveći razvoj u dvadesetom veku, ali i da se sada stvari menjaju. “Međutim, s obzirom na to kakav je danas položaj u društvu deteta, kakav je njegov socijalni status. Detetu se poklanjala velika pažnja, a sada sve manja. Svedoci ste i sami da je na televizijama sve manje emisija koje su pravljene za decu i namenjene deci. Deca, prepuštena ovim spektaklima, rijalitijima, ostaju, na neki način, zapostavljena, a tu je, onda, književnost, tu su mame, bake, tetke da im, ljuljuškajući ih u krilu, kažu neki stih, neku poučnu priču, koju će dete prihvatiti kao nešto poučno. Deca kroz književnost ne samo da uživaju nego i uče” rekla je Milenković.

Nagrade i plakete je u ime Banatskog kulturnog centra uručio osnivač i direktor ove ustanove, Radovan Vlahović, koji je, ovom prilikom, rekao: “Sve ovo što je vezano za Simu Cucića i za književnost za decu je, na neki način, jedna naša posvećenost i svest da književnost prebiva u jeziku, a da je jezik osnov za očuvanje svakog naroda, a da je književnost za decu kroz jezik koji upućujemo deci, osnov da naš nacion i naša deca u budućnosti imaju sposobnost da na naš jezički način razmišljaju”. On je podvukao i da u budućim vremenima, mora da se posveti pažnja književnosti za decu kako bi se srpski jezik sačuvao i očuvao kao osnova naše kulture.

U programu dvanaestog “Proleća Sime Cucića” učestvovala su i deca iz osnovne škole “Dr Đorđe Joanović” koja su recitovala stihove pesnika za decu, a Vlahović je učešće najmlađih ocenio kao veoma bitno jer, kako kaže: “Kako baštu zalivaš, tako će ti i rađati”.

Da li ste znali...

da je sedište Torontalske županije nalazilo se u Bečeju sve do osvajanja ovih krajeva od strane Turske (1551).

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković