Formirane grupe za podršku osobama sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom u Novom Bečeju dobile su mogućnost učešća u Grupi za podršku osobama sa invaliditetom. Ovim osobama i članovima njihovih porodica na raspolaganju je stručna psihološka podrška, na grupnom sastanku razmatraju se teme kao što su teškoće sa kojima se suočavamo i kako ih prevazilazimo, prepreke, šta je društvo učinilo za osobe sa invaliditetom, šta još može da se učini i sl. Radionice se održavaju u prostorijama Doma zdravlja Novi Bečej.

Podizanje svesti mladih o zaštiti životne sredine

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, koji se obeležava 5. juna, u Domu kulture opštine Novi Bečej realizovana je završna manifestacija projekta ,,Od papira do šešira“. Najpre je otvorena izložba ukrasnih predmeta od materijala za reciklažu, a zatim je prikazan kratak film o aktivnostima Srednje škole tokom trajanja projekta. Nakon toga, učenici su izveli predstavu „Praseća rokersko-ekološka bajka“. Projekat ,,Od papira do šešira“ finansira Brantner otpadna privreda, a podržava Dom kulture opštine Novi Bečej. Realizaciju projekta je ove godine preuzela Srednja škola Novi Bečej, a za cilj ima podizanje svesti mladih o pitanjima očuvanja i zaštite životne sredine.

Treće mesto na republičkom takmičenju iz hemije

Učenik 7. razreda OŠ ,,Miloje Čiplić“, Boško Zdravković, pored zapaženih rezultata iz mnogih predmeta, ove godine je osvojio i 3. mesto na republičkom takmičenju iz hemije. Takmičenje je održano 21. i 22. maja u Aranđelovcu, a sastojalo se iz teorijskog dela i eksperimentalne vežbe.

„Takmičenje je bilo zanimljivo, ali i vrlo napeto. Nakon završenog testa, samo oni koji su osvojili dovoljno bodova išli su dalje na eksperimentalnu vežbu, koja je ove godine bila dosta teža nego prethodnih godina“, kaže Zdravković i dodaje da je vrlo zadvoljan postignutim rezultatom.

Učenici OŠ “Miloje Čiplić” na školskoj olimpijadi

Zita Seke i Ognjen Ćuk, učenivi OŠ ,,Miloje Čiplić“ iz Novog Bečeja, učestvovali su na školskoj olimpijadi koja je održana 9-15. maja u Vranju i Nišu. „Zita se takmičila u plivanju u disciplini 50 metara slobodnim stilom i osvojila je zlatnu medalju, dok se Ognjen takmičio u atletici u disciplini trčanje na 100 metara, ali nije uspeo da osvojio medalju. Bez obzira na to, veoma smo ponosni na oboje i na činjenicu da su uopšte učestvovali na školskoj olimpijadi“, rekla je Zora Rakić, direktorka OŠ „Miloje Čiplić“.

“Čitalačka značka” u znaku Pipi Duge Čarape

U Narodnoj biblioteci opštine Novi Bečej 18. maja je održana završna svečanost „Čitalačke značke“ na kojoj su dodeljene nagrade najuspešnijim učesnicima ove manifestacije. „Čitalačka značka“ je namenjena učenicima osnovnih škola.

Deca imaju zadatak da tokom školske godine čitaju knjige i romane namenjene svom uzrastu, a onda dobijaju zadatu temu na koju treba da izrade radove. Prošle godine u Narodnoj biblioteci je proslavljeno 70 godina od rođenja lika Pipi Duge Čarape, pa je zadatak ovogodišnje „Čitalačke značke“ bio da mališani pročitaju jednu od njenih avantura, objasnila je Monja Jovanov, rukovodilac dečjeg odeljenja biblioteke: „Ocenili smo njihove radove, a uglavnom su učestvovala deca nižih razreda, mada je bilo i onih malo starijih. Svi oni su dobili zlatne i srebrne plakete za svoje radove. Trudimo se da zainteresujemo decu da što više čitaju. Poslednjih godina deca iz viših razreda malo slabije šalju dnevnike, ali to je uglavnom zato što imaju mnogo obaveza u školi. Ove godine je pristiglo oko 300 radova iz svih osnovnih škola naše opštine. Radovi su zaista kvalitetni i deca koja su čitala i vodila svoje čitalačke dnevnike su to vrlo fino uradila.“

Završna revija maturskih radova učenika dizajnerskog smera

U dvorištu Narodne biblioteke u Novom Bečeju po šesti put je organizovana završna revija maturskih radova učenika Srednje škole Novi Bečej, smer dizajner tekstila. Prema rečima Agneš Đukičin, direktorke biblioteke, ovim programom je tradicionalno otvoren tzv. letnji program u avliji: „Vrlo sam ponosna što smo uspeli da izgradimo ovu malu tradiciju i što su revije svake godine sve bolje i kvalitetnije. Ove godine maturanti su se predstavili revijom modela dečje odeće, kao i izložbom šešira. “

Teme ovogodišnje revije bile su maskembal i slatkiši, kao i izrada dečje odeće, a manekeni koji su nosili modele bili su najmlađi Novobečejci, istakla je direktorka Srednje škole Novi Bečej, Anita Bojić Perkin: „Ovom prilikom izloženi su i radovi učenika ostalih godina dizajnerskog smera naše škole. Hvala svim učenicima, vrlo smo ponosni na njih, ali hvala i njihovim profesorima, kao i našim malim manekenima.“

Četvrti Poljofest od 26. do 28. avgusta

Novobečejski Poljofest i ove godine biće organizovan u okviru Velikogospojinskih dana. Četvrti Poljofest održaće se od 26. do 28. avgusta ove godine, a prema starom dobrom običaju počeće u petak, dok je samo otvaranje planirano za 16 časova, kaže Matija Kovač, član organizacionog odbora Poljofesta: „Poljofest kao podmanifestacija Gospojine, jedne od najvećih manifestacija u zemlji, a u Vojvodini svakako, grabi velikim koracima. Izlagači se ove godine I sami javljaju organizatorima, ali mi se trudimo da ponudimo nove programe i nove izlagače, kako bismo posetiocima dali novi motiv da obiđu Poljofest i da vide šta je to novo u poljoprivrednoj proizvodnji.“

„Fali ti jedan papir“ odlazi u zaborav

Novi Zakon o opštem upravnom postupku koji je nedavno počeo da se primenjuje, odnosi u zaborav čuvenu rečenicu „Fali ti jedan papir“ jer građanima pruža mogućnost da u kratkom vremenskom roku pribave sva neophodna dokumenta na jednom mestu. Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, kaže da je opština sprovela sve neophodne mere, pripreme i da je na vreme krenula da primenjuje ovaj novi zakon: „Ono što je novina i što je važno za naše građane jeste što će ubuduće svoja prava za pribavljanje dokumenata moći da ostvare mnogo jednostavnije, a i jeftinije nego što je to bio slučaj ranije.

Izabran novi predsednik Saveta MZ Novi Bečej

Na 5. sednici Saveta Mesne zajednice Novi Bečej za novog predsednika saveta izabran je dosadašnji zamenik predsednika, Milenko Garčev. Njegov prethodnik, Branko Svilengaćin, podneo je ostavku na tu funkciju pošto je izabran za zamenika predsednika opštine Novi Bečej. Za zamenika predsednika Saveta MZ Novi Bečej izabran je Vladimir Davidović. Prema rečima Milenka Garčeva mnogo je tekućih poslova, projekata i radova, ali pošto je i do sada učestvovao u donošenju važnih odluka, veruje da će se dobro snaći i nastaviti u dobrom pravcu razvoj Novog Bečeja: ,,U skladu sa periodom godine, najpre smo pristupili uređenju priobalja reke Tise koje od 2013. godine spada u nadležnost Mesne zajednice, kao i prihvat plovila u delu od skele do manastira. Što se tiče radova na poboljšanju infrastrukture, trudićemo se da uradimo što više budemo mogli.“

Udruženje žena Novo Miloševo proslavilo treći rođendan

Članice Udruženja žena Novo Miloševo obeležile su 28. maja treću godinu postojanja svog udruženja. Uz bogat kulturno-umetnički program, koji su priredili Članovi Udruženja seoskog folklora veterana „Teodor Pavlović“, proslavu su uveličali i predstavnici mnogih udruženja iz Kikinde, Zrenjanina, Novog Bečeja, Kumana, Turije, Srbobrana, Aleksandrova i drugih mesta širom Vojvodine. „Žene iz Novog Miloševa nisu poznate samo po najboljim štrudlama već i po mnogo čemu drugom, što naše članice dokazuju organizujući i učestvujući u mnogim manifestacijama koje se organizuju ne samo u Novom Miloševu, nego i u Novom Bečeju i okruženju“, rekla je Slavica lsakov, predsednica ovog udruženja. U prijatnoj atmosferi, uz muziku, zabava je potrajala do jutarnjih časova, a druženje su pomogli opština Novi Bečej, Mesna zajednica Novo Miloševo i mnogobrojni sponzori.

Uređenje pešačkih površina, staza i parkinga

U okviru svojih redovnih aktivnosti JP ,,Direkcija“ sprovodi radove na izgradnji i rekonstrukciji pešačkih površina i trotoara. Najpre su započeti radovi u ulici Maršala Tita, od ulice JNA do ulice Narodnog fronta, a zatim i u ulici Ivo Lole Ribara, od Maršala Tita do ulice Petra Drapšina, kao i u samoj ulici Petra Drapšina.

Naš prioritet je uređenje infrastrukture, industrijske zone i zapošljavanje ljudi

Saša Maksimović, novoizabrani predsednik opštine Novi Bečej u intervjuu za Novobečejski informator predstavio je plan razvoja opštine u predstojećem mandatu i najvio značajne promene u radu i prioritetima lokalne samouprave

1. Da li ste u ovaj predsednički mandat ušli spremni da preuzmete sve obaveze koje vas očekuju i sa planom šta je to što za 4 godine želite da postignete?

Ušao sam spreman, ali nisam očekivao da će me dočekati 160 miliona dinara ugovorenih obaveza za ovu godinu. Ovo će sav onaj plan i sva ona obećanja koja smo davali prolongirati zbog prethodno ugovorenih obaveza i vraćanja dugova prethodne vlasti. Nešto od toga su ugovorene obaveze za dobijene projekte, a nešto su dugovi od prošle godine, kao naprimer Industrijska zona za koju sam očekivao da je plaćena, a nije. Neke od projekata ćemo vratiti, jer mislim da u ovom trenutku nisu toliko hitni. Polovina je nepotrebna u ovom trenutku. Već smo imali situaciju da je pola Novog Bečeja bilo pod vodom, jer 10 godina nije održavana kanalska mreža i to u prethodnom periodu nije nikog interesovalo, a to se mora postaviti kao prioritet naravno uz industrijske zone i infrastrukturu. Odobrena su nam sredstava i za industrijsku zonu, ali se ispostavilo da nećemo imati deo za naše učešće s obzirom da smo nasledili ugovorene obaveze. Nama je pored infrastrukture i industrijske zone prvenstveno prioritet zapošljavanje ljudi.

Narodna kuhinja će biti spremna za jesen i zimu

Narodna kuhinja u Novom Bečeju je ove godine po prvi put, zahvaljujući sredstvima opštine Novi Bečej i Crvenog krsta Srbije, radila do kraja maja, umesto do kraja marta, kakva je bila praksa prethodnih godina. Mirjan Jakšić, predsednik SO Novi Bečej, zadovoljan je njenim radom: „Dobro bi bilo da možemo da omogućimo rad Narodne kuhinje tokom cele godine, ali to je za sada nemoguće. Ljudi tokom letnje sezone ipak mogu koliko toliko da nađu neki posao i da zarade sebi za obrok.

Vikend manifestacije i festivali

Promenom rukovodećeg kadra u Turističkoj organizaciji opštine Novi Bečej uvedene su i određene promene u samom njenom radu. Prema rečima Saše Dujina, v.d. direktora Turističke organizacije akcenat će i dalje biti na turizmu, ali prvenstveno kroz prezentaciju i pružanje podrške manifestacijama u opštini. “Ono što se može očekivati jeste da će sve vikend manifestacije biti realizovane, ali u malo drugačijoj formi. Organizatori će biti određene institucije, mesne zajednice i udruženja, koji će imati svoje Organizacione odbore. U takvim programima Turistička organizacija će biti samo podrška i radiće na promociji turističke ponude na određenim promotivnim mestima”, rekao je Dujin.

Dan škole proslavljen u obe osnovne škole

Novobečejske osnovne škole tradicionalno u maju proslavljaju godišnjice svojih postojanja, a učenici i nastavnici se trude da osmisle i izvedu interesantan program. Dan škole najpre je obeležen u školi „Josif Marinković“, a proslava je organizovana 13. maja. U toku dana na Tiskom keju je održan kros učenika starijih razreda, dok je u večernjim satima u pozorišnoj sali Doma kulture organizovana svečana priredba učenika, nakon čega su uručene i jubilarne nagrade. „Svečanost povodom Dana škole bila je prilika i da nagradimo one učenike koji su pokazali zavidne rezultate na takmičenjima tokom školske godine, a prisutnoj publici smo priredili i predstavu u kojoj su po prvi put učestvovali i sami nastavnici objasnio je Vladimir Davidović, direktor škole.

Uzurpacija državnog poljoprivrednog zemljišta se više ne toleriše — opština pleni useve sa uzurpiranih površina

Na osnovu zakonu od decembra prošle godine opština ima pravo da skine useve sa nelegalno zasejanih državnih površina, što je proteklih dana i uradila. Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej tim povodom je rekao: „ Nije cilj opštine da nekom naudi, cilj je da država ostvari svoj prihod.

30% od prihoda ide Repubiici, 30% Pokrajini, a 40% lokalnoj samoupravi. To je sa jedne strane podizanje prihoda opštine, a sa druge strane stavljanje u zakonske okvire svega što ima veze sa poljoprivrednim zemljištem. Cilj je između ostalog da se pokaže svima koji su se do sada time bavili da im to neće biti tolerisano.”

“Gospojina 2016” od 26. do 28. avgusta

Tradicionalna manifestacija ,,Velikogospojinski dani - Gospojina 2016“ održaće se i ove godine u Novom Bečeju, a trajaće tri dana, od 26. do 28. avgusta.

Nakon formiranja nove skupštinske većine, došlo je do promene skupštinskih i opštinskih radnih tela, a u skladu sa tim formiran je i novi Organizacioni odbor ove manifestacije koji čine: Marica Bešlin, Saša Maksimović, Srđan Ćopić, Miroslav Macura i Jovan Stančić, kao članovi, dok je Branko Svilengaćin zamenik predsednika, a Novica Blažin predsednik OO.

Završetkom radova na obilaznici izmešten teretni saobraćaj iz gradske zone

Deo puta na obilaznici oko Novog Bečeja dužine oko 400 metara, koji nije završen sanacijom 2014. godine, potpuno je osposobljen za saobraćaj, čime je izmeštanjem teretnog saobraćaja iz gradske zone smanjeno opterećenje na saobraćajnicama kroz naseljeno mesto. Prema rečima Ivana Bošnjaka, direktora JP ,,Direkcija“ investitor radova na asfaltiranju završnog sloja kolovozne konstrukcije je JP „Putevi Srbije“: „Lokalna samouprava je odmah nakon formiranja nove vlasti uspostavila korektnu saradnju sa JP ,,Putevi Srbije“ i očekujemo da će ove godine na svim državnim putevima koji se prostiru na teritoriji opštine Novi Bečej biti dosta građevinskih radova.“

Održani prvi Dani ovčarstva u Kumanu

Udruženje odgajivača ovaca i koza „Vanj“ iz Kumana organizovalo je ove godine prve Dane ovčarstva u Kumanu. Manifestacija je zamišljena kao druženje odgajivača, takmičara i mnogobrojnih posetilaca, a domaćini su pripremili izložbu priplodnog materijala u konkurenciji jaganjaca, šilježadi i ovaca, takmičenje u šišanju ovaca, takmičenje u činganju, staroj banatskoj ovčarskoj igri, takmičenje u pečenju jaganjaca na ražnju, a prateći program su upotpunile izložbe rukotvorina udruženja žena iz Kumana, Novog Bečeja i Novog Miloševa, folklorne igre i nezaobilazni tamburaši.

Odsustvo iz lokalne vlasti rešavaćemo većim angažovanjem u Pokrajini

Ivica Milankov, predsednik Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke Novi Bečej, rezimirao je izborne rezultate i izneo svoje planove delovanja iz Iokalnog i pokrajinskog parlamenta.

Koliko ste zadovoljni rezultatima koje je je Srpska radikalna stranka ostvarila na lokalnim izborima?

Srpska radikalna stranka je zadovoljna ostvarenim rezultatima kada uzme u obzir sve mogućnosti i presiju koja se dešavala tokom ovih izbora prema ljudima. SRS mora biti zadovoljna jer je osvojila više glasova nego u prošlom mandatu. U Skupštini opštine Novi Bečej imamo 3 odbornika, a do sada smo imali 2, takođe u pokrajinskoj skupštini imamo jednog odbornika iz naše opštine što do sada nije bio slučaj.