Nagrada "Sima Cucić" Ljubivoju Ršumoviću

Pesniku i piscu Ljubivoju Ršumoviću je u "Banatskom kulturnom centru" u Novom Miloševu uručena nagrada „Sima Cucić" za životno delo, a dr Valentini Hamović ista nagrada za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu u protekloj godini.

Plakete „Sima Cucić" dodeljene su Gordani Vlajić, Đorđu Pisarevu i posthumno prof. dr Mladenu Dražetinu.

Nagrade „Sima Cucić" već devetu godinu dodeljuje "Banatski kulturni centar", čiji je osnivač i direktor književnik Radovan Vlahović. Ovaj put o dobitnicima je odlučivao žiri u kojem su biliprof. dr Tihomir Petrović predsednik, prof. dr Predrag Jašović i Radovan Vlahović.

40 godina Doma kulture u Novom Bečeju

U sredu 16. novembra, prigodnim programom, obeleženo je 40 godina postojanja Doma kulture u Novom Bečeju.

Govorom domaćina, izložbom slika većine značajnih novobečejskih umetnika i solističkim koncertom klarinetiste Slavena Balaća, proslavljen je ovaj značajan jubilej. Novica Blažin, direktor Doma kulture je sa ponosom istakao kako je ovaj jubilej izuzetno važan za kulturu opštine i dodao da će svi Ijubitelji umetnosti, narednih mesec dana, u galeriji „Selo", moći da pogledaju slike „starih i novih" umetnika.

Jedan ekskluzivitet je upotpunio ovu svečanost, a to je replika slike „Seoba Srba" slikara Paje Jovanovića, koju je za ovu priliku ustupio Narodni muzej Pančevo.

Muzej Vojvodine i opština Novi Bečej ozvaničili saradnju

Predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović, potpisao je na svečanosti obeležavanja Dana Muzeja Vojvodine u Novom Sadu, protokol o međusobnoj saradnji. Maksimović je ovom prilikom podsetio kako će lokalna samouprava i dalje pružati podršku Muzeju Vojvodine I svim istraživanjima poput onih na neolitskom naselju Borđoš.

"Nadamo se i uzajamnoj podršci, jer je plan lokalne samouprave da u narednim godinama osnuje Gradski muzej u Novom Bečeju".

Nakon poptisivanja protokola o saradnji opštine Novi Bečej i Muzeja Vojvodine, uručene su i tradicionalne zahvalnice institucijama i pojednicima koji su doprineli radu Muzeja u 2016. godini. Zahvalnice su dobili i Novobečejci Novica Blažin, Matija Kovač i Dragan Rauški.

Kada se oko boji vrane

U utorak, 25. novembra, Narodna biblioteka Novi Bečej bila je domaćin Anice Garić, pesnikinje iz Nove Crnje, koja je prezentovala svoju novu knjigu pesama "Kada se oko boji vrane".

Agneš Đukičin, direktorica Narodne biblioteke Novi Bečej, uvela je prisutne u stvaralačku realnost poetese.

Govoreći o svojoj knjizi, pesnikinja je rekla da su u ovoj zbirci sve pesme o ljubavi.

Ruski fotograf Ilmar u Novom Bečeju

Krajem oktobra, u galeriji "Selo" Doma kulture u Novom Bečeju, otvorena je izložba fotografija, portreta, ruskog umetnika Ilmara.

Ovaj vizuelni umetnik poreklom je iz Rusije, ali od pre dve godine živi i radi u Belom Blatu.

Kako je istakao direktor Doma kulture Novica Blažin, saradnja sa ruskim umetnikom je počela mnogo pre ove izložbe kada je Ilmar angažovan kao fotograf čije slike su korišćene na promotivnim materijalima ovogodišnjih Velikogospojinskih dana.