Šarena Dečija nedeija u Novom Bečeju

U okviru Dečije nedelje u Novom Bečeju su se realizovale brojne aktivnosti.

Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović i njegov zamenik Branko Svilengaćin, posetili su predškolsku ustanovu "Pava Sudarski", a mališani su samouvereno i hrabro recitovali, pevali i govorili, ne "progutavši" nijedno slovo i ne zaboravivši nijedan stih.

Novi Bečej je posetio i renomirani pisac književnosti za decu i omladinu, Uroš Petrović, a deca su provela nezaboravno prepodne rešavajući zagonetke i slušajući neke od priča iz njegovih mnogobrojnih knjiga.

Đaci od 4. do 8. razreda osnovne škole su istrčali kros na Tiskom keju, a mališani iz Predškolske Ustanove „Pava Sudarski" su prodefilovali kroz centar Novog Bečeja u kostimima za maskenbal.

24. Dani Laze Telečkog u Kumanu

24. Dani Laze Telečkog u Kumanu

Od utorka 11. do nedelje 16. oktobra, u Kumanu je po 24. put održana pozorišna manifestacija koja se održava u čast srpskog pozorišnog glumca i jednog od najistaknutijih članova Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, rođenog u Kumanu, Laze Telečkog.

Tokom šest dana, na repertoaru je bilo deset predstava, pa je tako publika u bioskopskoj sali i u Domu kulture odgledala četiri predstave za decu - "Ćira", "Ribica i more", "Plavi Petar", "Crvenkapa i..." i pet predstava za "odrasle" - "Vašarište", "Dupla Ijuta", "Slobodne žene balkanske", "Bog Masakra" i "Generalna proba samoubistva" i predstavu Milenka Pavlova.

U okviru manifestacije je održan i Okrugli sto na temu "Trenutno stanje u institucionalnim profesionalnim pozorištima i vizija pozorišta u 21. veku" koji je okupio poznata glumačka lica i teatrologe. Priznanje „Maska Laze Telečkog" za doprinos u srpskom pozorištu ove godine je dobio glumac Milenko Pavlov.

Dani evropske kulturne baštine u Novom Bečeju

U subotu, 24. septembra, Novi Bečej je bio domaćin Dana evropske baštine i time postao još jedan u porodici evropskih gradova gde se ova manifestacija održava. Tema manifestacije ove godine bila je kulturno nasleđe iz zajednice, a sve pod geslom "Živeti' s nasleđem".

Zvanično, manifestacija je počela u 10 časova posetom muzeju Glavaševa kuća. Tom prilikom, prisutnim zvanicama i posetiocima obratili su se Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej i Aleksandra Fulgosi, pomoćnica ministra kulture i informisanja zadužena za kulturno nasleđe, kao i Miroslav Štatkić, sekretar za kulturu i javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama u vladi AP Vovodine.

Posle prijema u Glavaševoj kući, gosti su obišli centar Novog Bečeja gde je naročita pažnja posvećena prezentovanju srpske pravoslavne crkve svetog Nikole i rimokatiličke crkve svete Klare Asiške.

Poseta se nastavila obilaskom muzeja u Novom Miloševu.

Na Tiskom keju je bila postavljena izložba radova Tiske akademije akvarela, a organizovana je i likovna radionica za osnovce od petog do osmog razreda na temu Arače.

Za to vreme, u Gimnazijskoj ulici, pod hladom kišobrana, vešte ruke žena iz udruženja "Knap" su predstavile svoj rad i pokazale kako se i stari zanati mogu očuvati od zaborava.

U popodnevnim časovima gosti su imali prilike da u Domu kulture opšti'ne Novi Bečej posete izložbe arheoloških nalazišta "Borđoš" i "Arača".

Manifestacija Dani evropske kulturne baštine u Novom Bečeju završena je večernjim koncertom filharmonije mladih "Boris Pašćan" u Domu kulture, a u čast i sećanje na Josifa Marinkovića poznatog novobečejskog kompozitora. Pred novobečejsku publiku, ovi mladi ljudi izneli su jedan sasvim ozbiljan umetnički program.

Obeležen dan oslobođenja Novog Bečeja

Obeležen dan oslobođenja Novog Bečeja

Dan oslobođenja Novog Bečeja od fašističke okupacije, 4. oktobar i ove godine je obeležen tradicionalnim polaganjem venaca na spomenike na Tiskom keju i u parku. Kao i svake godine, vence na spomen obeležja položil i su predstavnici lokalne samouprave, društva srpsko-ruskog prijateljstva "Vološinov", predstavnik ambasade Ruske Federacije u Srbiji, kao i predstavnici opštinskog odbora Socijalističke Partije Srbije. Takođe, odavanju počasti prisustvovao je i veći broj dece iz Osnovne škole "Miloje Čiplić", kao i veći broj srednjoškolaca koji pohađaju nastavu u Novom Bečeju.

Vojislav Blažin, predsednik udruženja srpsko-ruskog prijateljstva "Vološinov" podsetio je okupljene, da mnogo dugujemo junacima koji su poginuli te davne 1944. godine i da nemamo čega da se stidimo, već treba da se ponosimo njihovim žrtvama. Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, pozvao je sve okupljene, a naročito omladinu, da svoje idole i uzore ne traže na televiziji i u rijaliti programima, već u našim vrhunskim sportistima, u našem Nikoli Tesli i u onim hrabrim Ijudima koji su se borili protiv fašista i nacista i u toj borbi položili i živote, jer su oni pravi heroji.

Ovom prilikom, venci su položeni i na spomen ploču borcima palim u ratovima devedesetih.

U Kumanu su u nedelju 2. oktobra, povodom Dana oslobođenja položeni venci na spomeniku žrtvama fašizma i na spomen ploči na Zadružnom domu. Vence su položili predstavnici Skupšti'ne Opštine Novi Bečej, predstavnici Saveta Mesne zajednice i Udruženje ratnih veterana iz Kumana.

17. Dani Teodora Pavlovića

U okviru manifestacije „Dani Teodora Pavlovića" koja se ove godine upriličila po 17. put, nagrada za životno delo i najbolju knjigu oti'šla je u ruke pesnika, kritičara i esejiste, Jovana Zivlaka.

Nakon svečane dodele nagrada "Teodor Pavlović" u Matici srpskoj, manifestacija je nastavIjena u Novom Miloševu u Žitnom magacinu promocijom romana „Bapa" Radovana Vlahovića, zatim promocijom knjige „Paštrovski album" Mirjane Brković i Jovane Milanko i projekcijom fotografija iz knjige Jovane Milanko u Banatskom kulturnom centru. Upriličen je i koncert Aleksandra Dujina i grupe „Pir", a u OŠ "Dr Đorđe Joanović" je odigrana pozorišna predstava za decu „Šašava bajka". U nedelju, 9. oktobra u hramu Svetog Arhangela Gavrila, koncertom duhovne muzike i parastosom Teodoru Pavloviću, završena je ovogodišnja manifestacija.