srenhu

Pecala se riba, pekli se ražnjići

Sredinom decembra, u Novom Bečeju, na desnoj obali Tise, održano je, u svetu jedinstveno takmičenje u pecanju manića uz tradicionalni vojvođanski svinjokolj. Dragan Vukotić, menadžer udruženja "Klub Tisa 63" i organizator manifestacije, koju su još podržale i Turistička organizacija opštine Novi Bečej i lokalna samouprava, rekao je da, pod kapom "Manić-Tisa 63" imamo, u stvari, dve manifestacije - pecanje i tradicionalni vojvođanski svinjokolj. Turistička organizacija opštine Novi Bečej prepoznala je potencijal manifestacije „Manić - Tisa 63", tim pre što je ova manifestacija jedna od retkih u zimskom delu turističke sezone u Banatu, rekao je tokom manifestacije njen v.d. direktor, Saša Dujin. „Ovo je prvi put da su svi smeštajni kapaciteti popunjeni, što je svakako potvrda da je Turistička organizacija dobro procenila i dobro odabrala."

Kao i svake godine manifestacija „Manić - Tisa 63" ima poznate promotere, a ove je to bila je legenda srspkog bodibildinga i fitnesa, Biserka Šipka. Uporedo s takmičenjem u pecanju, na obali se odvijala i manifestacija vojvođanskog svinjokolja, s prikazom obrade svinjskog mesa na tradicionalan način i pripremom svinjskih specijaliteta.

Bistu Josifa Marinkovića izradiće beogradski vajar

Rad vajara Zorana Ivanovića iz Beograda pobedio je na konkursu za izbor biste Josifa Marinkovića, koja će od sledećeg maja krasiti prostor ispred novobečejskog Doma kulture.

Direktor Doma kulture opštine Novi Bečej, Novica Blažin, ističe da sada predstoji izrada same biste u bronzi, livenje i kasnije izrada postamenta. Bista će svečano biti predstavljena javnosti na jubilarnim 25. Obzorjima na Tisi.

Akcija „Čepom do osmeha” u Novom Bečeju

Akciji „Čepom do osmeha", priključila se i opština Novi Bečej. Cilj humanitarnih aktivnosti je razvijanje ekološke svesti, zatim empatiju prema deci sa smetnjama u razvoju i njihovo uključivanje u svakodnevicu, kao i njihov osmeh kada dobiju pomogala koja im olakšavaju svakodnevni život.

Na teritoriji opšti'ne Novi Bečej, kutije za prikupljanje čepova za reciklažu postavljene su u školama, predškolskim ustanovama kao i mesnim zajednicama.

Sportista godine Laslo Šuranji

Prigodnim kulturno-umetničkim programom je obeleženo 30 godina postojanja Sportskog centra i izabrani su najbolji sportisti za 2016 godinu.

Prisutne su pozdravili Saša Maksimović, predsednik opštine, Ranko Janjić, direktor SRC „Jedinstvo", Milorad Kiselički, bivši direktor sportskog centra i Stevan Davidović, dugogodišnji sportski novinar.

Titula "Sportista godine 2016. godine", sasvim očekivano je otišla u ruke zlatnog paraolimpijca i dvostrukog osvajača medalja u streljaštvu iz Rija, Lasla Šuranjija. Najuspešniji sportski kolektiv je Rukometni klub „Jedinstvo" Novi Bečej.

Priznanje je dodeljeno i sportskom novinaru, Stevanu Davidoviću, koji je radio na popularisanju sportskih klubova i pojedinaca, te redovno, blagovremeno i uvek objekti'vno informisao.

Povodom jubileja, 30 godina Sportsko- rekreativnog centra „Jedinstvo", odlučeno je da se za dugogodišnji predani rad u sportskoj hali, gde je od samog osnivanja bio rukovodilac, priznanje dodeli Miloradu Kiseličkom.

Projekti Narodne biblioteke Novi Bečej

Kao deo projekta kojim je opština Novi Bečej dobila titulu „Grad u fokusu", u Narodnoj biblioteci će se sprovoditi određene aktivnosti. Na samoj zgradi Narodne biblioteke, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, urediće se zid koji deli dvorište prema Poreskoj upravi, zatim stepenište, koje mora biti ambijentalno, a izgradiće se i rampa za invalidska kolica.

Organizovaće se Književni konkurs, vezan za zavičajnu književnost, pod nazivom „Naši pisci, zavičajne teme", kada će najbolji učesnici biti nagrađeni izdavanjem knjige.

Poznato je da dizajnerski odsek Srednje škole, svake godine u dvorištu Narodne biblioteke organizuje završnu reviju svojih maturskih radova. Tema naredne revije biće „Znamenite ličnosti' Novog Bečeja". I svakako, manifestacija "Leto u Avliji", koja počinje na leto i koja je takođe deo projekta "Grad u fokusu".

Pazi, snima se!

Narodna biblioteka Novi Bečej će do 17. januara 2017. godine, biti domaćin izložbe pod nazivom "Pazi, snima se! - vek bioskopske kulture u Zrenjaninu", Narodnog muzeja iz Zrenjanina.

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...