Mesna zajednica zadužena za priobalje Tise i čuvanje čamaca

Cene za čuvanje plovila i splavova su nepromenjene: 3000 dinara za čamac i 8000 dinara za splavove. Splavovi će biti poređani od Skele do braja 046, a od broja 046 do kupališta će biti čamci. - Radoslav Šećerov

Mesna zajednica Novi Bečej uspešno nastavlja da servisira potrebe svojih sugrađana. U njene nadležnosti odlukom Veća skupštine opštine Novi Bečej, spada i održavanje priobalja Tise i čuvanje čamaca, u delu od Skele do Manastira. Zamenik predsednika Mesne zajednice Novi Bečej, Radoslav Šećerov, kaže da su za održavanje priobalja angažovana četiri radnika, koji će na tim poslovima raditi 24 časa dnevno: "Prvi put imamo zakonsku regulativu da se čuvaju isključivo čamci. Cene za čuvanje plovila i splavova su nepromenjene: 3000 dinara za čamac i 8000 dinara za splavove.

Splavovi će biti poređani od Skele do braja 046, a od broja 046 do kupališta, će biti čamci. Prilikom prijave, vlasnici plovila za privez čamca dobijaju uplatnice, a rok plaćanja je osam dana. U roku tih osam dana dolaze u Mesnu zajednicu Novi Bečej, radi sklapanja ugovora između vlasnika plovila i Mesne zajednice. Ko ne izvrši uplatu u roku od osam dana gubi pravo na privezište."

Osim leti, Mesna zajednica Novi Bečej se trudi da i u zimskom periodu, kasnoj jeseni i ranom proleću obala Tise bude uređena i na taj način da doprinese turističkoj ponudi Novog Bečeja.

Saobraćajna ogledala za bolju bezbednost saobraćaja na putevima u Novom Bečeju

Saobraćajna ogledala su trenutno postavljena na tri raskrsnice. To su raskrsnice u ulicama, Narodnog fronta — Petra Drapšina, Narodnog fronta — Čika Ljubina i Branka Radičevića — Slobodana Perića

U okviru svojih redovnih aktivnosti, kao upravljač javnih puteva na teritoriji opštine Novi Bečej, J.P. "Direkcija" je počela sa radovima na održavanju horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, pa će Novobečejci imati preglednije raskrsnice. Jedna od tih mera je postavljanje saobraćajnih ogledala na raskrsnicama u nivou na kojima je smanjen trougao preglednosti; čime će se povećati preglednost na samoj raskrsnici, a samim tim i celokupna bezbednost saobraćaja, istakao je Ivan Bošnjak, direktor J. P. "Direkcija": "Saobraćajna ogledala su trenutno postavljena na tri raskrsnice. To su raskrsnice u ulicama, Narodnog fronta - Petra Drapšina, Narodnog fronta - Čika Ljubina i Branka Radičevića - Slobodana Perića. Saobraćajna ogledala su izrađena od stabilnog UV pleksiglasa, prečnika 600 mm. Pored zamene oštećene i ugradnje nove saobraćajne signalizacije, a sve u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja na putevima, poseban akcenat će biti stavljen na primenu saobraćajno - tehničkih mera, na unapređenje bezbednosti saobraćaja u zonama raskrsnica i u zonama škola. Saobraćajno tehničke mere koje se planiraju za zone škola su vizuelna identifikacija zone (horizontalna i vertikalna), kontrola brzine kretanja (prinudni usporivači brzine, vibracione trake), kanalisanje pešačkih tokova, kontrola parkiranja u zoni škola.

Pored ovoga, izvršiće se i obeležavanje parking mesta za vozače sa invaliditetom, vertikalnom, a zatim i horizontalnom saobraćajnom signalizacijom. Obležavanje parking mesta za osobe sa invaliditetom će se izvršiti kod javnih objekata od opšteg interesa. Radovi na održavanju vertikalne i horizontalne signalizacije na teritoriji opštine Novi Bečej planiraju se u kontinuitetu do kraja građevinske sezone.

U Novom Bečeju obeležena 69-godišnjica pobede nad fašizmom

09. maja 1945. godine nacistička Nemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u II svetskom ratu. Bilans rata je bio nemilosrdan - preko 50 miliona poginulih

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Vološinov" iz Novog Bečeja je i ove godine povodom 09. maja, Dana pobede nad fašizmom, organizovalo polaganje venaca i odavanje počasti palim žrtvama u II svetskom ratu. Predstavnici Ambasade Ruske Federacije, opštine Novi Bečej, članovi Društva i ostali građani Novog Bečeja prisustvovali su polaganju venaca na spomenik palim crvenoarmejcima, spomen ploču i spomenik palim žrtvama II svetskog rata, koji se nalaze na novobečejskom keju. Vojislav Blažin, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vološinov" pozdravio je prisutne rečima: „Naše Društvo u saradnji sa ostalim društvima veterana rata, a svake godine, pa i ove godine na 69-godišnjicu završetka II svetskog rata odaje poštu i priznanje svim palim u II svetskom ratu i to je naš mali doprinos u ovim globalnim, velikim okvirima."

Obeležavanjem Dana pobede odaje se pošta milionima koji su dali svoj život da se zlo fašizma nikada više ne ponovi, istakao je Blažin. Ambasada Ruske Federacije u Republici Srbiji 09. maja je poslala svoje predstavnike u 23 mesta, a među njima i u Novi Bečej. Nakon polaganja venaca prisutnima se obratio i ataše protokola pri Ambasadi Ruske Fedaracije: „Naša dva naroda su bila na istoj strani istorije. U ime ambasade bih hteo da vam kažem da čak i u ovom trenutku, kada smo svi svedoci ovih dešavanja u Ukrajni, mi u ambasadi smo zahvalni Srbiji na njenom stavu prema najnovijim dogadajima u Ukrajni i uopštenom stavu prema Rusiji."

Predstavnici Ambasade i Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Vološinov". takođe su obišli i groblje na kom su sahranjeni ruski vojnici koji su se našli u Srbiji posle I svetskog rata.

Započeto tretiranje komaraca na teritoriji opštine Novi Bečej

Prva etapa je suzbijanje larvi kućnih komaraca koja podrazumeva - meru suzbijanja larvi komaraca na staništima bara i kanala na javnim površinama, biološkim i hemijskim tretmanom sa zemlje i biološkim tretmanom iz vazduha, apliciranjem granula tipa BTI

Protekle nedelje je u naseljenim mestima opštine Novi Bečej vršeno tretiranje larvi komaraca na staništima kanala i bara na javnim površinama. Plan i program suzbijanja komaraca i ostalih štetnih organizama na teritoriji opštine Novi Bečej za 2014. godinu je pravljen u skladu sa srednjeročnom strategijom uništavanja komaraca „Panonija Asocijacije", Udruženja za zaštitu životne sredine, čiji je član i opština Novi Bečej. Prema rečima Ivana Bošnjaka, direktora JP “Direkcija" Novi Bečej, predviđeno je dve etape tretmana: „Prva etapa je suzbijanje larvi kućnih komaraca koja podrazumeva meru suzbijanja larvi komaraca na staništima bara i kanala na javnim površinama, biološkim i hemijskim tretmanom sa zemlje i biološkim tretmanom iz vazduha, apliciranjem granula tipa BTl. Druga mera suzbijanja larvi komaraca je na staništima okućnica i dvorišta. Mera podrazumeva podelu tableta svim domaćinstvima na teritoriji opštine Novi Bečej, u svim naseljenim mestima. Što se tiče tretmana odraslih jedinki komaraca predviđen je hemijski tretman ULV aplikacijom sa zemlje na površini od 3.400 hektara. Time će biti obuhvaćena sva naseljena mesta u opštini i predviđen je hemijski tretman aplikacijom ULV preparata iz vazduha na površini od 1.200 hektara. Tim tretmanom će biti obuhvaćeno priobalje Tise i naseljeno mesto Novi Bečej. Svim ovim merama, u nekoj prosečnoj sezoni, trebalo bi da se broj komaraca dovede na neki tolerantan nivo."

Izvršilac svih navedenih tertmana je „Ciklonizacija a.d." iz Novog Sada, koja je, u otvorenom postupku javne nabavke za tretman komaraca i ambrozije na teritoriji opštine Novi Bečej, bila najpovoljniji ponuđač.

Odbojkašice na dobrom putu

Odbojka u Novom Bečeju nema dugu tradiciju, ali sudeći prema rezultatima, odbojkašice „Jedinstva" iz Novog Bečeja su na najboljem putu da steknu veliku popularnost.

U tek minulom prvenstvu Druge vojvođanske lige Južna Bačka, seniorke „Jedinstva" su u “B" grupi, u konkurenciji ekipa iz Karavukova; Srbobrana, Odžaka i Apatina zauzele prvo mesto. Izabranice trenera Nikole Velisavljeva osvojile su 21 bod, zabeležile sedam pobeda, a doživele samo jedan poraz.

Za ekipu su igrale Marina Marković (kapiten), Teodora Boberić, Kristina Šućurović, Dunja Vujackov, Vanja Ivančev, Aleksandra Stojšin, Milana Marić, Marina Tašin, Dunja Kolarov, Ivana Vrebalov, Dragana Kiselički, Dejana Grbić, Helena Hebek, Nikolina Padežanin i Sandra Tašin. Predsednik kluba Vladimir Davidović o rezultatima ženske ekipe kaže: „Odbojkaški klub postoji tek četiri godine i najmlađi je u porodici Sportskog društva „Jedinstvo".

Ovo nam je treća takmičarska sezona, u takmičarskom pogonu je samo ženska ekipa i njenim rezultatima smo više nego zadovoljni. Naš cilj je da zainteresujemo i privučemo što više mladih, upravo zato smo angažovali stručne trenera koji vode Školu odbojke u Novom Bečeju, Kumanu i Novom Miloševu. Profesor fizičkog Srđan Stevanov radi sa mladim selekcijama u Novom Bečeju i Kumanu, apsolvent fizičkog Nebojša Ivanić u Novom Miloševu, a profesor fizičkog Nikola Velisavljev je trener ženske seniorske ekipe. Škola odbojke obuhvata stotinak devojčica, prisutna je masovnost, smatramo da stručnim radom rezltati neće izostati samo treba imati strpljenja”.

Pohvale Kung fu savezu Srbije

Kung fu vušu savez Srbije, čije je sedište u Novom Bečeju, imao je nа Evropskom prvenstvo koje održano u Bukureštu, značajne aktivnosti. Reprezentacija Srbije je na ovom prvenstvu imala tri takmičara, jedan od njih bio je Ferenc Kormanjoš iz Novog Bečeja. Predsednik Kung fu vušu saveza Srbije Radenko Tadić pun je utisaka sa ovog prvenstva: „Naš takmičar Kormanjoš je ostavio povoljan utisak, ali je nažalost izgubio meč u borbi za medalju.U Bukureštu je održan kongres Evropske federacije, na kojem je naš Savez dobio pohvale od strane predsednika Rejmonda Smita. Održana je i osnivačka konferencija Balkanske federacije, a Srbija je jedan od osnivača, što je čast i velika šansa za razvoj ovog sporta I sportske infrastrukture u Novom Bečeju. Do leta ćemo imati još dva takmičenja. Sledi prvenstvo Srbije u Somboru i prvenstvo države za mlade kategorije u lajv kontaktu u Novom Bečeju za Dan sporta. Najveće takmičenje, deseto po redu, biće tradicionalna Revija borilačkih sportova u Novom Bečeju za vreme Gospojinskih dana. Ostvarili smo dobre kontakte sa drugim savezima, pa očekujemo klubove iz Češke, Rumunije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, a najkvalitetniji učesnik biće reprezentacija Kazahstana".

Dve srebrne medalje OŠ “Josif Marinković”

Na 7. sportskoj olimpijadi školske omladme Vojvodine (SOŠOV), koja je posle 25 godina pauze, krajem maja održana u Somboru, gimnastičari OŠ „Josif Marinković" iz Novog Bečeja, osvajanjem dve srebrne medalje postigli su veliki uspeh. Dve ekipe (V i VI, odnosno VII I VIII razreda), koje je pripremao Milutin Isakov, nastavnik fizičkog vaspitanja u penziji, su u veoma jakoj konkurenciji zauzele drugo mesto.

Za ekipu V i VI razreda nastupili su Todor Marčićev, Danijel Tomić, Ognjen Vujackov i Ivan Kokić, a za ekipu VII i VIII razreda Dejan Jocković, Zdravko Kovačev i Predrag Đuričin.

U pojedinačnoj konkurenciji u kategoriji učenika V i VI razreda Ognjen Vujackov je osvojio peto, a u konkurenciji učenika VII i VIII razreda, Dejan Jocković šesto mesto.

Kuglaši zadovoljni drugim mestom

Kuglaši „Jedinstva" iz Novog Bečeja nisu uspeli da se vrate u Super ligu, pošto su u prvenstvu Prve lige Srbije, grupa Vojvodina, posle 13 pobeda i pet poraza, sa 26 bodova, zauzeli drugo mesto iza „Radničkog" iz Novog Sada, koji je novi superligaš.

Za ekipu je nastupilo 11 igrača, svih 18 utakmica odigrali su Zolt Kiš i Tibor Kirti, zatim slede Ivan Mesaroš i Robert Ernješi (stariji) sa 16, Lajoš Zolnai 15, Zoltan Molnar deset, Goran Bugarski devet, Norbert Ernješi sedam, Sava Pajić dve, a Janoš Ivan (stariji) i Dušan Pejin sa jednom utakmicom.

Najviše pobeda zabeležio je Zolt Kiš, ukupno 16, a isti igrač je zabeježio i najbolji prosek od 576 čunjeva. Drugi po učinku je Ivan Mesaroš sa deset, dok je Tibor Kirti zabeležio devet, a Lajoš Zolnai osam pobeda. Zapažen učinak ostvario je, velika nada novobečejskog kuglanja, Norbert Ernješi koji je na sedam utakmica zabeležio šest pobeda i ostvario prosek od 555 čunjeva.

Novobečejski kuglaši se mogu pohvaliti da su ove sezone postavili apsolutni ekipni rekord, na kuglani “Ваnје junaković" u Apatinu oborili su 3.707 čunjeva (Zolnai 634, Kiš 644, Mesaroš 631, Robert Ernješi 587, Kirti 587, Norbert Ernješi 626).

Pored srebrne medalje Žolta Kiša, na pojedionačnom prvenstvu države, pojedinačni rezultat vredan pažnje ostvario je Ivan Mesaroš na prvenstvu Vojvodine u sprintu. Mesaroš je na kuglani „Gaković sport" u Kljajićevu osvojio bronzanu medalju sa 390 čunjeva.

Kada su u pitanju rezultati trener ekipe Ivan Mesaroš kaže: „Možemo biti zadovoljni osvajanjem drugog mesta u ovako jakoj konkurenciji. Imali smo jednu uspešnu sezonu u kojoj smo propustili šansu da se vratimo u Super ligu, ali su neočekivani porazi od „Eđšega" iz Bačke Topole, „Kristala" u Zrenjaninu i u derbiju kola od „Radničkog" u Novom Sadu bili presudni. Značajno je da smo pružili priliku i mladim igračima na koje ozbiljno računamo u narednom prvenstvu. Ukoliko sačuvamo ovaj sastav, sa dva pojačanja, naredne sezone šansu za povratak u Super ligu nećemo propustiti".

Sačuvale mesto Super ligi

Prvu godinu takmičenja, u novoformiranoj Super ligi za žene, ŽFK „Novi Bečej" je okončao na sedmom mestu, tako da je sačuvano mesto u ovom stepenu takmičenja, što je pre početka prenstva i bio cilj.

Novobečejke su posle dva kruga zauzele šesto mesto, pa su opstanak u ligi morale potražiti u plej-autu. Zahvaljujući pobedama protiv „Jagodine" 2:0 u Kumanu i 1:0 u Jagodini, izabranice trenera Miloša Vidovića prvenstvo su okončale na sedmom mestu sa 13 bodova. Novobečejke su na 20 odigranih utakmica (14 u regularnom delu i šest u plej-autu) zabeležile četiri pobede, jednom igrale nerešeno, doživele 15 poraza, dale 19, a primile 87 golova. Trener ekipe Miloš Vidović na kraju takmičenja ističe: „Cilj smo, uz dosta muka, ostvarili, sačuvali smo mesto u društvu superligaša, što je za ovaj podmlađeni sastav pravi podvig".

Osnivač i predsednik kluba Radomir Šćepanović je nakon prvenstva rekao: „Ovom utakmicom smo se definitivno oprostili od naše publike i Novog Bečeja.

Odlukom Skupštine kluba, od 9. maja, naše mesto u Super ligi ustupili smo „Vojvodini" iz Novog Sada. Posle deset godina rada, promenili smo tri stepena takmičenja, stigli do elitnog društva, a sada sledi rastanak.

Do dobrih rezultata smo stigli uz dosta napora, mada nismo imali adekvatnu podršku sredine, zato smo odlučili da promenimo ime i ceo naš pogon preselimo u Novi Sad, gde ćemo imati bolje uslove za rad i takmičenje".

SPS nije partija „preletača", ni biro za zapošljavanje

"Radićemo na omasovljavanju i podmlađivanju lokalnog članstva jer mi verujemo da je, u biti, ideja levice, ništa drugo, nego ideja mladosti. " Dragan Balaban

Dragan Balaban, predsednik opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije za Novobečejski informator je ispričao sve o delovanju partije nа lokalnom nivou, trenutnoj poziciji i planovima.

- Kako biste, nakon 24 godine postojanja, opisali trenutnu poziciju i ulogu SPS-a na lokalnoj političkoj sceni?

Kao što je poznato, Socijalistička рагtija Srbije osnovana je jula 1990. godine. Još tada, pre skoro dve i po decenije, SPS se profilisala kao savremena partija, posvećena ciljevima i idealima levice u novom, modernom okruženju. Danas, kao i tada, mi stremimo da odgovorimo na svaki izazov života u modernom svetu. Na lokalu, se trudimo da opravdamo kako programsku orijentaciju, tako i očekivanja naših članova i simpatizera i da uvek iznova dokažemo da je SPS danas jedina istinska patija levice kako na višim nivoima, tako i na lokalu. lako smo posle 2000. godine bili suočeni sa ozbiljnim problemima u funkcionisanju i, uopšte, životu i radu partije, uspeli smo to da prebrodimo i da se ponovo nametnemo kao ozbiljan činilac života na lokalnoj političkoj sceni.

- Zašto ste se, 2012. godine, nakon izbora, odlučili da pristupite vladajućoj većini?

Socijalistička  Partija   Srbije,   kao iskusna u političkom životu i odgovorna prema građanima, zastupa stav da je stabilnost u funkcionisanju političkog sistema najbitnija za bilo koji vid održivog razvoja sredine u kojoj živimo. Tada smo uočili priliku da, posle poprilično dugog vremenskog perioda, ponovo utičemo na rast i razvoj Novog Bečeja. Naravno, uzevši u obzir politički kapacitet koji smo tada posedovali i izborni rezultat koji je ostvaren, očigledno je da nismo u mogućnosti da sprovodimo naš program u potpunosti. Ipak, posle mnogo ozbiljnih razmatranja unutar partije i pregovora sa koalicionim partnerima, našli smo dovoljno zajedničkih tačaka da bismo mogli da uđemo u lokalnu vlast i srazmerno sprovodimo naše programske ideje.

- Gde vidite SPS u narednom periodu?

Naredni period za našu partiju predstavlja vreme u kome ćemo se prilagođavati promenama u društvenom i političkom životu cele zemlje. Kao što se već dugo najavljuje, krajem ove godine predviđeno je da se održi Kongres partije posle kojeg će sigurno uslediti određena programska usklađivanja i prilagođavanja cele partije. Pred nama je period u kome moramo da, pre svega, osavremenimo partiju, podmladimo je u što većoj meri i da je približimo najsavremenijim tokovima evropske i svetske socijaldemokratske misli i delovanja ostajući pri tome dosledni idejama za koje smo se oduvek i zalagali i borili.

Na lokalnom planu, tačke delovanja koje su nam bitne i kojima ćemo se naročito baviti su ideološko opismenjavanje članstva i simpatizera jer smo danas izloženi jednom opštem slabljenju ideja koje vode postepenom dezintegrisanju političkih partija. Druga bitna tačka delovanja biće rad na omasovljavanju i podmlađivanju lokalnog članstva jer mi verujemo da je, u biti, ideja levice, ništa drugo nego ideja mladosti.

- U slučaju da SPS na lokalnom nivou bude u situaciji da samostalno formira vlast, koje korake biste preuzeli?

Ukoliko bi SPS na lokalu ostvario toliko ubedljiv rezuitat koji bi omogućio da sami formiramo lokalnu vlast, pre svega, angažovali bismo se na tome da sve institucije u opštini, od samog vrha opštinske uprave do činovnika u uslužnom centru, budu servis svih građana naše opštine bez obzira na partijsku ili bilo koju drugu pripadnost. U duhu našeg programa je jačanje solidarnih odnosa u društvu koji se sve više gube čak i na lokalu. Da bi ovo uopšte moglo da bude ostvareno, mora se stati na put partijskom zapošljavanju i jačanju uloge javnih konkursa i tendera koji omogućavaju fer i poštene izbore za nameštenja uopšte. Istovremeno, mora se raditi na štednji i racionalizaciji upotrebe budžetskih sredstava i usmeravanju tih sredstava u većem obimu ka što većem zadovoljavanju socijalnih potreba, u zdravstvo i školstvo na lokalu. Takođe, od velikog je značaja da javna preduzeća koja posluju na lokalnom nivou budu ponovo profitabilna, zdrava i u što većoj meri konkurentna na tržištu. Na ovaj način povećava se njihova efikasnost, ali se i ostvaruje veći priliv sredstava u budžet opštinske samouprave od čega, dalje, svi građani imaju koristi.

- Šta biste poručili građanima opštine Novi Bečej?

Gradanima naše opštine poručujemo da su naše prostorije otvorene za sve njih. Ukoliko imate problem, ideju ili ste prosto znatiželjni, slobodno svratite kod nas. Kroz razgovor je najlakše utvrditi da li vam odgovaraju naš program i naše ideje i da li vam mi možemo na neki način pomoći. Ipak, veoma je važno istaći da SPS nije partija „preletača", a јоš je manje biro za zapošljavanje. SPS je partija ozbiljnih ljudi i ideja obeležena svojim dugogodišnjim radom i delovanjem i kao takva zastupa sve one kojima je najbolji interes zajednice, misao vodilja.