Prijem “zlatnih” karatista

Opština Novi Bečej tradicionalno ima dobre i uspešne sportiste, a to se naročito odnosi na novobečejske kartiste. Sa svakog takmičenja karatisti iz Novog Bečeja se vrate sa pregršt medalja, što je bio slučaj i sa poslednjeg, skoro održanog, Prvenstva Srbije u Lazarevcu. Novobečejci su se s ovog takmičenja vratili sa devet medalja: 5 zlatnih, 1 srebrnom i 3 bronzane. Povodom ovog velikog uspeha, upriličen je i prijem u zgradi Opštine Novi Bečej. Mlade karatiste su primili i ugostili Saša Maksimović, predsednik SO Novi Bečej i Matija Kovač, zamenik predsednika opštine.

“Ovo je jedan od onih trenutaka kada se ponosite svojim sugrađanima, u ovom slučaju sigurno našim najmlađim sugrađanima. Lokalna samouprava ima nameru naravno i u budućnosti da pomaže svim sportistima, pogotovu onima koji su tako uspešni, kao ovi naši najmlađi sugrađani, sa ovolikim brojem medalja.”

Ovi uspešni mladi spotisti deo su generacije koja trenira već 7 godina, a članovi su karate kluba „Sen pai" koji postoji već 8 godina. Osnivač i trener ovog kluba Jovan Stančić ističe da je ovogodišnje Državno prvenstvo do sada najveće u istoriji takmičenja u Srbiji. “U nedelju smo nastupili na Prvenstvu Srbije u Lazarevcu, koje je po prvi put organizovano tako što se ujedinilo 6 karate federacija i bilo je ukupno 240 klubova i 2318 takmičara. U velikoj konkurenciji deca iz našeg kluba su osvojila dosta medalja: 5 zlatnih, 1 srebrnu i 3 bronzane. Time su stekli pravo učešća, kao članovi reprezentacije Srbije, na Svetskom prvenstvu koje će se u oktobru održati u Krakovu. Time su za ovu prolećnu sezonu završili i mogu da kažem da su ostvarili do sada najveći uspeh, što se tiče Prvenstva Srbije i domaćih takmičenja." Na prošlom Svetskom prvenstvu karatisti kluba „Sen pai" osvojili su 4 medalje u kategoriji borbi, pa je Stančić vrlo optimističan i s razlogom očekuje medalje sa predstojećeg ovogodišnjeg takmičenja u Krakovu.

Komisija za školski sport

„Prvi koraci komisije su da obiđemo škole, da vidimo koje je stanje objekata u školama gde se odvijaju časovi fizičkog vaspitanja, da vidimo stanje rekvizita i sprava." - Suzana Vorkapić

Međunarodni dan sporta je bio 6. aprila, a s obzirom da je bila nedelja, lokalna samouprava je odlučila da ga obeleži prvog narednog radnog dana, održavši sastanak na temu školskog sporta. U Srbiji se aktivno radi na vraćanju sporta u škole, a tako je i u novobečejskoj opštini. Sastanku, održanom u zgradi opštine, prisustvovali su direktori škola iz svih naseljenih mesta naše opštine, predstavnici Sportskog saveza opštine Novi Bečej, članovi novooformljene Komisije za školski sport, kao i predstavnici lokalne samouprave. Cilj sastanka je bio da se razmene mišljenja i iskustva, kao i da se dogovori na koji način se školski sport može poboljšati. Sastanak je vodio Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej: „Namera lokalne samouprave jeste da se maksimalno podrži sport u opštini Novi Bečej. Sva angažovanost opštine iz prethodnih godina biće i ove budžetske godine nastavljena u tom smeru, ali ono što nam je bilo jako važno jeste da se mnogo više energije, rada, sredstava uloži u razvoj sporta u školama, odnosno kako kažemo školskog sporta. Baš zbog toga je formirana tročlana komisija koju predvodi diplomirani difovac Suzana Vorkapić iz Novog Bečeja i njihov zadatak će biti da u potpunosti objedine rad po školama u saradnji sa nastavnicima fizičkog vaspitanja, da skeniraju situaciju oko rekvizita, sportskih terena po školama, brojčano stanje školske dece koja se bave nekim sportom, da ponovo ožive sportske sekcije i naravno turnire u školama i da u saradnji sa sportskim savezom ta priča bude i dugotrajna i održiva."

Kako je na sastanku naglašeno, Komisija za školski sport ima za cilj da koordiniše i poboljša komunikaciju, pre svega, među školama i Sportskim savezom. Komisiju čine: Vladimir Galetin, trener KK , Jedinstvo" i član Sportskog saveza opštine Novi Bečej, Jovan Stančić, trener karate kluba „Sen pai" iz Novog Bečeja. Suzana Vorkapić, diplomirani difovac i predsednica komisije kaže da su prvi koraci komisije da obiđe škole: „Da vidimo koje je stanje objekata u školama gde se odvijaju časovi fizičkog vaspitanja, da vidimo stanje rekvizita i sprava i da u razgovoru sa nastavnicima škola i profesorima vidimo sekcije koje postoje u školama, da pomognemo u realizaciji sekcija kojih nema i uopšte da komuniciramo između škola, lokalne samouprave i Sportskog saveza opštine."

Dugovanja poreskih neplatiša prema opštini 50 miliona - uskoro prinudna naplata poreza

lako prinudna naplata poreza spade u vrlo nepopularne mere, iz lokalne samouprave podsećaju da je takođe vrlo nekorektno, prema onima koji redovno isplaćuju svoje poreske obaveze, da im neplatiše ugrožavaju rad opštine, koja servisira potrebe svih stanovnika na lokalnom nivou.

Dugovanja koja poreski obveznici u opštini Novi Bečej imaju prema lokalnoj samoupravi iznose oko 50 miliona dinara. Uz ukidanje sredstava od poreza koji su republičkim odlukama ukinuti prošle godine, a pripadali su lokalnom budžetu i ovakva velika dugovanja postavlja se pitanje racionalnog runkcionisanja opštine.

U prvom kvartalu 2012. godine bužet opštine Novi Bečej iznosio je 186 miliona dinara, 2013. godine 168 miliona da bi se ove godine nakon promena poreskog sistema i neizmirivanja poreskih obaveza sveo na svega 150 miliona dinara.

Ovakvo stanje u opštinskom budžetu znatno ugrožava neke od aktivnosti koje je lokalna samouprava preuzela kao obavezu kao što je recimo, rad obrazovnih ustanova, čije troškove osim plata zaposlenih finansira opština, prevoz srednjoškolaca, održavanje lokalne putne mreže, isplata stipendija najboljim studentima opštine i mnoge druge koje su od značaja za život lokalne zajednice. Dugovanja pojedinih i fizičkih lica kreću se i do pola milliona dinara, a pravnih i do 5 miliona. Kako bi se sprečilo potpuno ugrožavanje rada lokalne samouprave neophodno je bilo uvođenje mera prinudne naplate poreza.

Poreski obveznici koji nisu izmirili svoja dugovanja prema lokalnoj samoupravi u narednom periodu dobiće upozorenje u vidu pismene opomene da ih izmire. Nakon primljenog obaveštenja o dugovanju u vidu opomene poreski dužnici će imati period od 5 dana za izmirenje dugovanja, a nakon toga preći će se na prinudnu naplatu poreza.

Prinudna naplata će se izvršiti administrativnom zabranom na plate ili penzije i svako drugo lično primanje u visini do 2/3 ukupnih primanja, dok će nezaposlenim licima dugovanja biti naplaćena putem hipoteke na nepokretnosti koje poseduju (kuća, stan, zemlja).

Iako prinudna naplata poreza spade u vrlo nepopularne mere iz lokalne samouprave podsećaju da je takođe vrlo nekorektno prema onima koji redovno isplaćuju svoje poreske obaveze da im neplatiše ugrožavaju rad opštine koja servisira potrebe stanovništva na lokalnom nivou i zato apeluju na one koji duguju da svoje obaveze izmire u što kraćem roku.

Kao i u 2013. godini i ove godine lokalna samouprava ponudila je dužnicima sistem reprograma dugovanja putem administrativne zabrane na primanja, koji bi im smanjio troškove koje naplaćuje NBS.

Izrada programa zaštite životne sredine

Održan je prvi sastanak članova tima za kordinaciju procesa izrade programa zaštite životne sredine za period od 2015. do 2020. godine.

Tim se sastao u petak 04. aprila u zgradi Opštinske uprave. Saša Dujin, v.d. direktora Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER), koja je izradila projektnu dokumentaciju, otvorio je sastanak kome su prisustvovali predstavnici Opštinske uprave i drugih javnih i privatnih preduzeća, relevantnih za ovu oblast, kao i predstavnica Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Sanela Veljkovski.

Ovo je jedan od koraka na početku implementacije projekta „Izrade programa zaštite životne sredine" u okviru grant šeme programa EXCHANGE 4, koju sprovode Delegacija EU u Srbiji i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO). Na sastanku su definisani konkretni koraci u procesu izrade programa kao i konkretni zadaci, takođe je zaključeno da je neophodno da se u proces uključe i drugi činioci. Planirano je da ovaj program bude izrađen i da ga Skupština opštine usvoji do kraja godine.

Uspeh pionirki „Jedinstva"

Da ženska košarka u Novom Bečeju ne treba da brine za svoju budućnost, potvrđuju rezultati koje su, na prvenstvu Vojvodine zabeležile mlađe pionirke (2001 godište) “Jedinstva” iz Novog Bečeja. Posle osvajanja četvrtog mesta u liga takmičenju Novobečejke su izborile pravo učešća na završnom turniru u Titelu. Na ovom takmičenju, pored pionirki iz Novog Bečeja, učestvovale su i ekipe „Titela", „Čelareva”, “Proletera" iz Zrenjanina. U polufinalu “plej ofa" pionirke „Jedinstva" izgubile su od „Titela" 63:25, ali i pored toga mogu biti zadovoljne, jer su plasmanom na završni turnir ostvarile veliki uspeh. Za ekipa trenera Ivice Blažina igrale su: Anita Jakobović (kapiten), Milica Sekulić, Kristina Kulčar, Marija Popov, Milana Popov, Мiliса Stojšin, Maša Purać, Marija Zokić, Jelena Ćurčić, Marija Jocković i Katarina Ćurčić.

Opstanak “Jedinstva" u domenu teorije

Mada su u prolećnom delu prvenstva Srpske lige grupa Vojvodina, fudbaleri „Jedinstva" iz Novog Bečeja, zaigrali znatno bolje u odnosu na jesenji deo, šest kola pre kraja, nalaze se na poslednjem mestu prvenstvene tabele.

Zaključno, sa 24. kolom i utakmicom sa “Banatom”, Novobečejci su u nastavku prvenstva zabeležili dve pobede, protiv „Radničkog" iz Sremske Mitrovice 3:1 i „Tekstilca" iz Odžaka 2:0, pred svojom publikom igrali nerešeno sa “ČSK Pivarom" u Čelarevu 1:1, sa „Dinamom" iz Pančeva 0:0 i „Slogom" iz Temerina 3:3, a izgubili u gostima od „Novog Sada" 1:0, „Bačke 1901" u Subotici 2:0, „Radničkog" u Šidu 3:0 i „Banata" u Banatskom Dvoru 4:0.

Posle 24. kola „Jedinstvo" je na začelju tabele sa 18 bodova, bilansom od četiri pobede, šest nerešenih i 14 poraza i gol razlikom 21:46.

Do kraja prvenstva ostalo je da se odigra šest utakmica. Novobečejci će pred svojim navijačima dočekati „Bačku" iz Bačke Palanke, „Dunav" iz Starih Banovaca i „Radnički" iz Sombora, a gostovati „Radničkom" u Novoj Pazovi, „Paliću" i „Senti". Sobzirom na raspored izgledi da „Jedinstvo" pobegne iz opasne zone su u domenu teorije. Tog mišljenja je i predsednik kluba Ranko Janjić: „Nalazimo se zaista u teškoj i neizavidnoj situaciji. Mada je ostalo da se odigra šest utakmica, naš položaj na tabeli ne obećava mnogo. Ukoliko iz naše lige ispadnu samo dva kluba, uz povoljne rezultate teorijski, možda bi mogli obezbediti opstanak. Bez obzira na sve to mi ćemo do kraja igrati bez opuštanja i predaje unapred".

Košarkaši zadovoljni šestim mestom

Osvajanjem šestog mesta u Prvoj regionalnoj ligi sever, trećem rangu takmičenja u Srbiji, košarkaši „Jedinstva" iz Novog Bečeja ispunili su očekivanja. Novobečejski košarkaši su osvojili 40 bodova, ostvarili koš razliku 1.966:1.982, zabeležili 14 pobeda, od toga četiri u gostima, a doživeli 12 poraza.

Na domaćem parketu „Јеdinstvo" je pobedilo „Odžake" 79:64, „Sveti Đorđe" iz Žitišta 84:72, „Veliku Kikindu" 83:68, “Rumu" 85:77, „Topolu" iz Bačke Topole 70:64, „Мlаdost" iz Bačkog Jarka 66:60, „Novu Pazovu" 93:60, „Vrbas" 93:83, „Akademik" iz Srbobrana 94:79, „Hajduk" iz Kule 86:78, a u gostima „Novu Pazovu" 76:52, „Odžake" 70:69, „Veliku Kikindu" 65:61 i “Rumu" 89:83.

U prvom delu prvenstva ekipe je vodio Vladimir Galetin, a u drugom delu njegovu ulogu preuzeo je Damir Vasiljević.

Za ekipu „Jedinstva" igralo je 16 košarkaša, na svih 26 utakmica, u sastavu ekipe, bili su: kapiten Srđan Vokić, Damir Vasiljević, Jošo Perović i Ervin Letona, Predrag Brankov, Vladimir Kirsanov, Ivan Kumrić i Danijel Pavlović odigrali su 25, Uroš Lazić 23, Nikola Milovac i Darko Vukelja 17, Dejan Pavlović deset, Branislav Sudarski i Dejan Koledin osam, Matko Stojisavljević četiri, Đorđe Stanković jednu utakmicu.

Prvi strelac ekipe je Predrag Brankov sa 554 koša (22,16 po utakmici), zatim slede Srđan Vokić 452, Vladimir Kirsanov 267, Damir Vasiljević 196, Jošo Perović 190, Ivan Kumrić 109, Danijel Pavlović 103, Ervin Letonai 50, Nikola Milovac 17, Marko Stojisavljević 12, Uroš Lazić 10, Darko Vukelja sedam i Branislav Sudarski sa dva poena.

Najviše „trojki" postigao je Predrag Brankov, ukupno 52, od toga pet na utakmici protiv „Mladosti" iz Bačkog Jarka, Damir Vasiljević je postigao 50, od toga šest na utakmici u Žitištu protiv ekipe „Sveti Đorđe", Vadimir Kirsanov je postigao 18, Jošo Perović 16. A Danijel Pavlović 10 trojki.

Kapiten Srđan Vokić je više nego zadovoljan plasmanom ekipe:

“Uz sve teškoće koje smo imali na startu prvenstva, plasman je veoma dobar. Posebno smo dobro igrali u drugom delu prvenstva, u prvom delu smo zabeležili pet, a u drugom devet pobeda. U finišu smo ostvarili pet uzastopnih pobeda što je uticalo da prvenstvo završimo u gornjem delu tabele. Uspeh je utoliko veći pošto ga je ostvarila ekipa u kojoj su pretežno igrači iz našeg grada. Pružili smo priliku i mlađim košarkašima na koje naredne sezone ozbiljno računamo, zato ćemo sa njima raditi i u toku leta. Ukoliko sačuvamo ovaj sastav naredne sezone možemo očekivati i bolji plasman".

Zolt Kiš vicešampion Srbije

Novobečejski kuglaš Zolt Kiš, prošlogodišnji prvak Srbije, nije uspeo da odbrani titulu, na nedavno održanom pojedinačnom prvenstvu države, u Apatinu. U dramatičnom finalu, Kiš je izgubio od Igora Kovačića iz beogradske „Crvene zvezde" 661:653 (2:2), odluka o pobedniku pala je u 28 hicu poslednjeg seta, kada je Kovačić oborio devetku i stekao nedostižnu prednost.

Na putu do finala Kiš je bio veoma raspoložen za igru. Posle prvog nastupa, na kuglani SC „Voždovac" u Beogradu, bio je peti sa 639 čunjeva, da bi potom u drugom krugu, u Apatinu, pobedio Milorada Vojnovića iz somborskog „Poleta PB" 639:599 (4:0), a u polufinalu, člana kruševačkog „Саг Lazara" Gorana Bukvu, 660:556 (4:0).

Pored srebrne medalje i titule vicešampiona Srbije Žolt Kiš je zauzeo treće mesto i osvojio bronzanu medalju u kombinaciji, rezultatom 1.278 (639,639) i sa dve osvojene medalje najuspešniji je takmičar ovogodišnjeg prvenstva.

Na kuglani Banje , Junaković" u Apatinu održano je i finale VII kupa Srbije mladih kategorija, na kojem su takmičari „Jedinstva" ostvarili zapažen uspeh. Prvo mesto i zlatnu medalju, u konkurenciji pionirki, osvojila je Brigita Zolnai, rezultatom 557 čunjeva. U konkurenciji pionira Sebastian Molnar je, rezultatom 525 osvojio treće mesto, a isti plasman,u konkurenciji mlađih kadeta, ostvario je Dušan Pejin, koji je oborio 547 čunjeva.

Na juniorskom ekipnom prvenstvu Srbije, koje je održano u Vrbasu, kuglašice “Jedinstva" iz Novog Bečeja zauzele su deveto mesto sa 1.275 čunjeva. Ekipa je nastupila u sastavu Monika Santo (381), Brigita Zolnai (467) i Tinda Kirti (427).

Za Novobečejke dva prva mesta i jedno drugo na Nacionalnom prvenstvu Srbije u plesu

Evropsko prvenstvo na kоје su se plasirale ove uspešne mlade novobečejke održaće se 23. maja u Klagenfurtu u Austriji

Plesni klub "Step up" iz Novog Bečeja je na Nacionalnom prvenstvu u plesu ( A.S.D.U. National dance so 2014 championship), održanom u nedelju 6. aprila u Novom Sadu na SPENS-u osvojio u konkurenciji 126 koreografija dva prva i jedno drugo mesto. Ovo takmičenje je ujedno bilo i kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u plesu koje će se u maju održati u Austriji. Prva mesta su osvojile koreografije "Amelia" u kategoriji contemporarv dance i "Think free" u kategoriji free jazz, dok je koreografija "Corpse bride - wedding song" osvojila drugo mesto u kategoriji mjuzikla. Mlada koreografkinja Jelena Sabljić, učiteljica ovih uspešnih plesačica, vrlo je zadovoljna postignutim uspesima: “Za ovo takmičenje smo se spremale četiri meseca. Deca su uzrasta od pet i po do 12 godina. Podeljeni su u četiri koreografije. Mali “Kinezi" nisu, na žalost, osvojili ništa, ali ovo je za njih bilo prvo takmičenje, prvo iskustvo, tako da je bitno učestvovati što se njih tiče. Od „Amelie" sam najviše očekivala, zato što su na internacionalnom prvenstvu osvojili prvo mesto, pa mi je to nekako izgledalo da će i ovde biti prve. „Think free" u kategoriji jazz nisam znala šta će se desiti, zato što je to isto jedna od najjačih kategorija. U kategoriji mjuzikl sa kategorijom „Corpse bride" isto nisam znala šta da očekujem, zato što je to nešto novo, što sam ja prvi put radila, tako da sam se baš iznenadila što se te koreografije tiče. Na Evropsko prvenstvo smo se plasirali sa tri koreografije, odnosno sa one tri koje su osvojile mesta."

O prvim utiscima svojih učenica posle proglašenja, Jelena kaže: „Dugo je trajalo proglašenje, bile su i umorne, ali kada su čule da su osvojile nešto, sav taj umor je odjednom prestao i počele su da se гаduju, vrište, plaču, tako da sam ih jedva i smirila, ali zadovoljne su, veoma."

Jelena smatra da je, što se tiče odlaska na takmičenje, najbitnije kakav je sastav tima, jer ukoliko je on složan i ukoliko svi daju 100% od sebe, uspeh je zagarantovan. Evropsko prvenstvo na koje su se plasirale ove uspešne mlade Novobečejke održaće se 23. maja u Klagenfurtu u Austriji: „Organizacija mora biti zaista dobra, jer ipak su to deca od pet i po godina, pa do 12 i mislim da će mi trebati velika pomoć što se tiče i roditelja i finansija i svega, da bismo uspeli."

Novobečejci uživali u promociji knjige "Spas"

Ja dajem konkretne načine, ako nemate novca da kupujete organsku hranu, kako da je očistite. Sa druge strane, što je mene intresovalo je, da samo stvari koje su prihvaćene i na istoku i na zapadu i na svim klinikama, stavim ovde - Isidora Bjelica

Isidora Bjelica je napisala iskren zapis sa ivice smrti, pretočen u roman „Spas", čija je promocija održana u petak, čertvrtog aprila, u Domu kulture u Novom Bečeju.

Dobro poznata kao autorka romana sa mnogo pikanterija, ljubavnih romana, putopisa po egzotičnim destinacijama od Santorinija do Bejruta i Emirata, Bjelica se ovoga puta predstavila u potpuno novom svetlu opisujući iskustvo borbe sa teškom bolešću. “Spas" je prilično drugačija od svih mojih knjiga. Ona je na neki način i rezultat onog što me je zadesilo. Prošle godine mi je otkriven kancer u trećoj fazi i “Spas" daje odgovore šta u stvari čovek može danas da uradi, da spase svoju dušu i telo u situaciji, gde ga truju sa svih strana. Truju ga kroz hranu, vazduh, vodu, truju nas rečenicama i mislima. „Spas" je možda i zato toliko popularna knjiga, jer u stvari jedini ima taj neki mali praktikum na kraju, gde su sabrana sva moja iskustva sa velikih alternativnih klinika, od Floride do Indije. To nije knjiga samo za bolesne, naprotiv, to je knjiga za zdrave da bi ostali zdravi. Strašna je situacija i toliko je teško bolesnih i mladih Ijudi da zaista moramo hitno da menjamo i svoje misli i svoj život i svoju hranu. Ovde se ne radi o nekom proizvodu nego o globalnoj promeni načina života. Tu nema šta da se veruje ili ne veruje, samo je pitanje da li je čovek disciplinovan ili nije. Otrovano nam je voće i povrće. Meso je puno antibiotika i hormona. Suština je da vaš organizam bude bazan, odnosno alkalan. Da taj ph bude bazan, jer u baznoj okolini ne može da se razvije ništa loše. Druga stvar je da je organizam oksigenovan, odnosno da ima kiseonika.”

"Spas" je zapis duše u najtežim trenucima, iskren ispis osećanja i misli književnice od onog trenutka kada je saznala da boluje od neizlečive bolesti. Knjiga je i literarni hologram njene duše i lutanja tela sa najtežom dijagnozom koje potraga za spasom vodi preko Pariza, Floride, Indije, Šri Lanke do čudesnog ostrva Egina, doma Svetog Nektarija, pravoslavnog sveca, iscelitelja neizlečivih bolesti. "Spas" je ultimativna knjiga za spasenje tela i duše koja ne može da se poredi ni sa jednom drugom knjigom po iskrenosti, emocijama, ali ni velikom broju tajni i recepata koje autorka otkriva.