NIS-ova istraživanja za naftu i gas u našoj opštini

Terenski radovi će se obavljati u naredna 3 meseca u katastarskim opštinama Novi Bečej, Novo Miloševo i Kumane kao i u samom gradu

Na teritoriji opštine Novi Bečej počela su istraživanja za naftu i gas koje izvodi geofizička ekipa NIS Naftagas - Naftnih servisa, Geofizički servisi. Terenski radovi će se obavljati u naredna 3 meseca u katastarskim opštinama Novi Bečej, Novo Miloševo i Kumane kao i u samom gradu.

Radovi podrazumevaju postavljanje kablova za snimanje i upotrebu radnih mašina. Oprema koja se koristi je u potpunosti bezbedna, kako u pogledu zdravlja, tako i u pogledu životne sredine. Polaganje kablova radnici Geofizičih servisa će vršiti ručno po unapred projektovanim pravcima (profilima), uglavnom na poljoprivrednim površinama bez pričinjavanja štete. Osim toga, kablovi će biti polagani i po ulicama naselja, a tamo gde je to neophodno, i u privatnim dvorištima. Zbog toga se građani Novog Bečeja mole da omoguće radnicima Geofizičkih servisa da postave kablove u njihova dvorišta i da ih nakon 5-7 dana pokupe. Procena je da će radovi u samom gradu trajati 10-15 dana.

Za razliku od kablova, upotreba radnih mašina može prouzrokovati pričinjavanje štete na poljoprivrednim površinama po unapred projektovanim pravcima (profilima). Nadoknada se obavlja redovno po jednostavnoj proceduri koju sprovode radnici Geofizičkih servisa iz „Odeljenja za procenu štete“. Procenitelji u saradnji sa vlasnikom sačinjavaju Zapisnik, a isplata nadoknade se vrši uplatom na tekući račun vlasnika ili u gotovini ukoliko vlasnik ne poseduje tekući račun. Potrebno je da vlasnici prijave eventualno načinjenu štetu u svojim Mesnim zajednicama i da pripreme brojeve svojih tekućih računa, kontakt telefon, kao i brojeve katastarskih parcela kroz koje su prošle radne mašine kako bi se zapisnik ispravno popunio.

Radne mašine će se koristiti i u naseljima, pri čemu je mogućnost oštećenja infrastrukture ili okolnih objekata zanemarljiva. Ovakva metoda istraživanja je korišćena u više od 100 naselja širom Srbije, a najviše u Vojvodini.

Predavanja Novobečejskim poljoprivrednicima o povrtarstvu

„Cilj je da se u kontinuitetu poljoprivrednici edukuju, da dobiju neka nova saznanja, jednostavno ta saznanja da primene na svojim poljima i da na taj način ostvare bolje rezultate “ - Đorđe Moravčević.

U četvrtak 23. januara, u svečanoj sali opštine Novi Bečej, održan je sastanak poljoprivrednika na temu povrtarstva. Sastanak su organizovali Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (LER) i opština Novi Bečej, u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima. Održano je nekoliko prezentacija i predavanja na različite teme iz oblasti povrtarske poljoprivredne proizvodnje. Zoran Džilitov, predstavnik firme „AGRO MATKO“, koja se bavi uvozom i distribucijom repromaterijala za poljoprivredu, održao je predavanje na temu semena povrća: „Između ostalog, danas sam pričao o semenu povrća koje radimo, tj. firme koje zastupamo: SAKATA, UNITED GENETICS I HOLLAR SEEDS, tako da su ljudi imali priliku da čuju par reči o hibridima koji su prisutni na našem tržištu i koji se rade. Tu je zastupljen kompletan program povrća tako da koga zanima tu smo da pomognemo, da damo semena, da pružimo servis oko proizvodnje. Ovde gde se sad nalazimo nije baš nešto zastupljena ovakva proizvodnja, pogotovu zbog konfiguracije terena, zbog zemljišta, zbog blizine velikih gradova, znači povrće se ne radi u tako velikoj meri kao u nekim drugim regionima naše zemlje, ali što da ne, pokušavamo, danas postoje ti veliki marketi koje snabdevaju veliki otkupni centri i oni se kreću u tom pravcu. Trebalo bi ugovarati proizvodnju sa nekim, za nekog, sa poznatim kupcem da se radi, da bi moglo da se plasira to što se proizvede. Nažalost još uvek se nije uspelo u svemu tome, ali se nadam da će u budućnosti moći da se radi tako.” Džilitov je posavetovao ovdašnje proizvođače da nemaju drugog izbora nego da rade. On je istakao da je na ovim prostorima uglavnom rasprostranjeno ratarstvo, dok je povrtarstvo ipak nešto intenzivnija proizvodnja i da se nada da će novobečejski poljoprivrednici uspeti da plasiraju svoje proizvode. Dr Đorđe Moravčević sa Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna je bio zadužen da održi predavanje vezano za proizvodnju povrća na otvorenom polju i plastenicima. Na ovom sastanku poljoprivrednika predavanje je održao i Dragan Macoš, dipl. inženjer, predstavnik kompanije BASF, na temu zaštite bilja.

Najmlađi Novobečejci u ritmu Evrope

Potpuno besplatno, bez naplata članarina, ugovora, diploma i sertifikata obučava decu u četiri sekcije: hor, folklor, moderan ples i solo pevanje. - Igor Karadarević

Novi Bečej od danas stoji rame uz rame sa ambasadorima zemalja Evropske Unije i Evrope, kao i sa još 40 gradova i njihovih gradonačelnika širom Srbije. Potpisivanjem ugovora sa predstavnicima manifestacije „Srbija u ritmu Evrope“, koje je obavljeno u zgradi novobečejske opštine, Novi Bečej je postao deo ovog renomiranog društva, koje direktno podržava ovu manifestaciju.

Cilj manifestacije je podsticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata u Srbiji, promocija interkulturalnosti, tolerancije, ravnopravnosti polova, poštovanje ljudskih prava, različitosti, saradnje i doživotnog učenja. Narednih meseci deca iz novobečejskih škola će učiti i usavršavati svoje talente i umeća, a u julu, na koncertu koji će se održati u Novom Bečeju, će imati priliku da ih pokažu, potvrdio je Nemanja Vasković, direktor Turističke organizacije Novi Bečej: „Ovo je, posle par godina koliko pokušavamo da nađemo prostora za jedan ovakav korak ka Evropi, zaista stvar kojoj se radujemo kako mi, tako i ovde prisutni direktori škola koji će sa svojom decom učestvovati u samom projektu. Ideja je da kroz narednih par meseci 300 dece iz opštine Novi Bečej obučimo, tačnije da ih uputimo u neke umetničke vode, da ih naučimo da se izražavaju kroz ples, muziku, igru i pesmu i da sve to predstavimo 13. jula na našem predivnom Tiskom keju, u sklopu naših menifestacija koje svake godine održavamo u Novom Bečeju.“ Nakon višemesečne obuke u svakom gradu koji je učesnik ove manifestacije održaće se koncert. Na izuzetnoj sceni, kako najavljuju organizatori manifestacije, sa decom će pevati finalisti prethodnih sezona “PRVOG GLASA SRBIJE”: Igor Terzija, Filip Mitrović, Nevena Đorđević i Boris Petrović. O ciljevima, Igor Karadarević, izvršni direktor ove manifestacije kaže: „To je manifestacije koja za cilj ima podsticanje, razvijanje i prepoznavenje mladih talenata u Srbiji, koja, evo na ovaj način, jedina sarađuje sa ambasadorima Evrope i EU i koja jedina za svoj cilj ima potpisivanje ugovora sa predsednicima opština i gradonačelnicima, gradskim i opštinskim upravama i koja zapravo, jedina potpuno besplatno, bez naplata članarina, ugovora, diploma i sertifikata obučava decu u četiri sekcije: hor, folklor, moderan ples i solo pevanje.“

Na sastanku predsednika novobečejske opštine i njegovih saradnika sa organizatorima manifestacije je dogovoreno i sa kojom će se zemljom Evrope Novi Bečej zbratimiti. Odlučeno je da to bude Azerbejdžan. Manifestacija „Srbija u ritmu Evrope“ je namenjena deci osnovnih i srednjih škola, a osmišljena je u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u životu na opštinskom i regionalnom nivou, Belom knjigom EU o mladima, Nacionalnom strategijom za mlade Republike Srbije i Akcionim planom politike za mlade u Vojvodini. Po završetku koncerata po Srbiji, sledi veliko finale u Šapcu.

„Aktivizacija“ - nova motivacija

Nova emisija za mlade na NBinfo kanalu krenula ovog meseca u saradnji sa Kancelarijom za mlade.

Ako je neko mislio da je aktivizam mladih u Novom Bečeju utihnuo, neka od sad bude čvrsto ubeđen da nije u pravu. Na našem lokalnom kanalu će biti emitovana prva omladinska emisija sa nazivom „Aktivizacija“. Segmenti iste će prikazivati rad Kancelarije za Mlade, kao lokalnog servisa mladih i za mlade, intervjue sa mladim ljudima koji inspirišu druge i uspešni su u muzici, sportu, školi, možda se bave rukotvorinama ili nekom umetnošću. Takođe, pričaće se o raznim temama vezanim za život novobečejske omladine koje će biti propraćene skečevima, anketama, šalom i muzikom. Na drugačiji način će biti prikazan aktivizam i volonterizam, kao način zabave, kao spoj lepog i korisnog.

U prvoj emisiji je glavna tema knjiga, koliko i da li čitamo, šta čitamo, da li smatramo da je čitanje korisno, bila to stručna literatura ili beletristika. Neizbežna je i poseta Narodnoj biblioteci i razgovor sa zaposlenima. Osim glavne teme, prvi put će biti prikazano buduće sedište Kancelarije za Mlade i, verovatno, mnoge prijatno iznenaditi ovakvom fantastičnom investicijom u prostor namenjem isključivo mladima. Jedan zanimljiv intervju sa mladim muzičarem sa velikim planovima i razgovor sa srednjoškolcima, učiniće emisiju još boljom.

Sigurno niko nije razmišljao o tome šta je sve potrebno da bi se napravila jedna emisija. Recimo da je potrebno mnogo ideja (a nijedna ideja nije glupa), nešto rada i kreativnosti i gomila volje. Potrebno je početi od ideje o afirmaciji aktivizma i mladih, pa realizovati do prenosa na male ekrane. Imati strpljive saradnike, kamermana, supervizora i sagovomike, naravno. Potrebno je nešto veštine pisanja i prikrivanja treme. Osmisliti svaku sekundu nečeg što bi trebalo da se dopadne gledaocima, ali da bude pitko i zabavno, nije baš najlakše. Uvodna špica, pokrivalice, tekstovi, upadice, stendapovi, pitanja, odjavna špica, stav, izbor teme, izbor sagovomika, muzike, svakog delića... Ali je neverovatno zanimljivo!

Ostaje samo da auditorijum ne donese presudu o „Aktivizaciji“ preoštro, kao i da će pozitivnih kritika biti više no negativnih. Do tada, pratite „NB Info kanal“ i još jednom razmislite da li je aktivizam mladih u Novom Bečeju na nižim razinama, ili smo ipak započeli nešto čime bismo mogli još da se ponosimo: mladim ljudima sa voljom da budu promena koju žele da vide u svetu.

Renovirana fiskulturna sala OŠ „Josif Marinković“

Na prvom času održanom u renoviranoj sali OŠ „Josif Marinković“ mogla se čuti graja zadovoljne dece, a zadovoljni su učinjenim i predstavnici lokalne samouprave koji su bili u poseti

Zajedničkim projektom lokalne samouprave, Mesne zajednice Novi Bečej i OŠ „Josif Marinković“ renovirana je fiskulturna sala. Dosadašnja sala je bila u zapuštenom stanju, sa lošim grejanjem i mnogo prašine, pa je održavanje bilo otežano i skupo. Cilj renoviranja je bio da se otklone upravo ovi problemi. Pre svega da se uvede efikasno grejanje, kako bi deca mogla da vežbaju u toplom, a i da se smanje troškovi samog grejanja, jer je projektom novog sistema grejanja predviđen mnogo manji utrošak. Prelakiran je parket, ofrabana su vrata, obloženi i okrečeni zidovi, pa je, osim suštinskog poboljšanja uslova za vežbanje, nova fiskultuma sala i lepa na oko. Na prvom času održanom u renoviranoj sali OŠ „Josif Marinković“ mogla se čuti graja zadovoljne dece, a zadovoljni su učinjenim i predstavnici lokalne samouprave koji su bili u poseti. Svi se slažu da su sredstva odlično uložena, što potvrđuje i predsednik Skupštine opštine Novi Bečej, Saša Maksimović: „Lokalna samouprava ima nameru da u narednom periodu ulaže u sve vidove prosvete, u našu budićnost, u decu. To smo počeli sa onim dečijim igralištima, prelazimo polako na sportske sale. Sredstva nam nisu velika ali mislim da su ova sredstva jako dobro uložena jer ovako sala nije izgledala proteklih 20 godina.“

Maksimović dodaje da je u izradi više projekata ali da je akcenat stavljen na projekat energetske efikasnosti gde bi zamenili sve prozore na školi i samim tim uštedeli na grejanju a deci bi bilo dosta toplije.

Uspeh na Sajmu turizma u Beogradu

Da hrabre sreća prati dokazalo se i u slučaju inventivnih Novobečejaca, koji su usred plodne Vojvođanske ravnice, ni manje ni više, odlučili da u svojoj opštini razvijaju turizam. Uz pomenutu hrabrost, dobru organizaciju, originalno sprovedene ideje, renomirane manifestacije “Gospojina “ i „Kad tisa cveta “ sad ih je poslužila i sreća. U centru grada, nedaleko od lepog Tiskog keja otkriveni su geotermalni izvori pa su u toku radovi na bušotini kojim bi se vrela voda sprovela na površinu. Tako će uz sam hotel „Tiski cvet“ osvanuti i bazeni i spa centar sa termalnim vodama.

Draga Doroškov, direktor Hotela “Tiski cvet“ kaže da su se na sajmu predstavili u najboljem svetlu i da očekuju rezultate u narednom periodu, takodje su ove godine najavili nešto novo za narednu, a reč je o Wellness i Spa centru koji je u izgradnji, na bazi termalne vode. „U ovom trenutku smo već došli do nekih 600 m bušotine, planiramo 700 m gde bi temperatura vode bila 45-50°C. Cilj nam je da se greje Wellness centar kompletno, deo hotela, a deo energije bi bio upotrebljen za potrebe grada Novog Bečeja.

Međutim ono što je jedna od osnovnih karakteristika Novobečejske turističke ponude je stalna inovacija. Tako će ove godine čuvena manifestacija „Gospojina“ dobiti nove karakteristike najavljuje predsednik opštine Novi Bečej, Saša Šućurović: „To što „Gospojina“ već godinama zauzima mesto među prve 3 manifestacije u Srbiji, pored Guče i EXIT-a nije nas uspavalo, naprotiv. To nam je samo dalo dodatnu snagu da osmislimo dodatne sadržaje za celu godinu i razvijamo ih sa skoro istim uspehom. „Gospojina“ će od ove godine takođe dobiti novi koncept koji će unaprediti i samu manifestaciju i povećati njenu samoodrživost.“

Do detalja osmišljene sadržaje svojih manifestacija i Vikenda u Novom Bečeju predstavili su Novobečejci svima koji su privučeni muzikom tamburaša, mirisom štrudle i svežih čvaraka zastajali na njihovom modemo dizajniranom štandu. One koji očarani šarenilom predstavljenih turističkih destinacija nisu odmah zapazili vesele Novobečejce dozivao je „elegantno popunjeni“ Lala u beloj vojvođanskoj nošnji, kao da je tek sišao sa neke od slika Janoša Mesaroša.

Nemanja Vasković, direktor Turističke organizacije Novi Bečej kaže da će novina koju su ove godine pripremili posebno prijati onima koji vole novobečejske specijalitete, a želeli bi da se to ne odrazi i na njihovu liniju: „Turisti će imati mogućnost da iznajme bicikle u Turističkoj organizaciji i njime se voze pored Tise, posete muzej Glavaševa kuća, Žitni magacin, letnjikovac Dunđerskih i druge zanamenitosti našeg grada. Na ovaj način će direktno moći da uživaju u lepoti okruženja, a usput će još i gubiti kalorije, koje neizbežno idu u paketu sa uživanjem u gostoprimstvu Novobečejaca.“ Vasković je rekao da je cilj turističke organizacije i lokalne samouprave da se i ovim projektom što više stanovnika uključi i dopuni svoje kućne budžete. Tako će se osim čamaca, brodova, suvenira i bicikli Novobečejaca naći na raspolaganju turistima. On je pozvao sve koji nisu bili u opštini Novi Bečej da dođu i vide šta je to što toliko privlači sve veći broj turista u ovu banatsku varošicu.

Na sajmu je ove godine po prvi put bio prisutan i Aktiv žena „Tisa“ Novi Bečej. Katalin Blažin, članica ovog udruženja takođe je zadovoljana predstavljanjem na proteklom sajmu turizma. Katalin Blažin iz Aktiva žena „Tisa“ Novi Bečej kaže da su članice videle mnogo toga na sajmu: „Mi smo sada prvi put ovde i jako sam zadovoljna, lepo nam je, obišli smo sve štandove i ovaj naš štand je odličan, u svakom slučaju smo zadovoljni. Nadam se da će nas i sledeće godine pozvati, doći ćemo sigurno.“

Godišnjica otvaranja muzeja „Glavaševa kuća“

Članovi Zavičajnog kluba, donatori i predstavnici lokalne samouprave podsetili su se šta je sve urađeno u 2013. godini u “Glavaševoj kući”

Članovi Zavičajnog kluba „Glavaševa kuća“ u subotu 15. februara prigodnim programom obeležili su godišnjicu otvaranja muzeja kao i godišnjicu smrti doktora Vladimira Glavaša. Muzej „Glavaševa kuća“ je otvoren 16. februara 2009. godine i svake godine se taj datum proslavlja kao njegov rođendan. Ove godine je 180 godina od rođenja dr Vladimira Glavaša, jednog od najvećih dobrotvora našeg kraja, istakao je Branislav Vojinov, predsednik Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana: “Ovo je prilika koju koristimo da odamo priznanje kroz dodelu plaketa ljudima i institucijama koji su protekle godine na bilo koji način doprineli uvećavanju naše zbirke kroz predmete, dokumente, slike.

Ovaj prvi susret je svaki put prilika i da kažemo koji nam je rezultat prošlogodišnjih aktivnosti i koji je plan za narednu godinu. Mi se sada susrećemo sa jednim neobičnim problemom, a reč je o nedostatku prostora. Bilo šta da se donira u narednom periodu od krupnih stvari mi jednostavno nemamo prostora gde to da postavimo. Skoro smo dobili šustersku radionicu, ni nju nemamo gde da odložimo.”

Na ovom zimskom susretu bili su prisutni članovi Zavičajnog kluba, donatori kao i predstavnici lokalne samouprave opštine Novi Bečej koji su se zajedno podsetili šta je sve urađeno u 2013. godini u “Glavaševoj kući”.

Tokom cele godine su se odvijali radovi u samom muzeju, na fasadi muzeja i u dvorištu shodno potrebama i vremenskim prilikama, naglasio je Janoš Koso, iz muzeja „Glavaševa kuća“: “Sva dešavanja odvijala su se uz podršku Turističke organizacije Novi Bečej i lokalne samouprave. Kao i do sada muzej je uspešno sarađivao sa Zavičajnim klubom Novobečejaca i Vranjevčana i realizovao svoje sada već tradicionalne manifestacije.

Tokom cele 2013. godine muzej je beležio veću posetu nego ranijih godina i to sve iz udaljenijih krajeva. Muzej je primio i nekoliko važnih donacija koje su obogatile njegovu zbirku.” U budućem periodu predviđene su neke novine vezane za uključivanje školske dece iz cele opštine u program rada muzeja kao i obeležavanje 180 godina od rođenja dr Vladimira Glavaša - rekao je Janoš Koso. Na ovom skupu organizatori su dodelili zahvalnice svim donatorima koji su dali svoj doprinos obogaćivanju zbirke.

Svetosavski bal u čast najvećeg među Srbima

Koreni svih naših korena - duhovnih, istorijskih i kulturnih - počinju s imenom i delom Svetog Save. Svetosavlje je oživljavanje Savinog duha u liku pravde, humanizma, Ijubavi i lepote

Tradicija koja je utemeljena još ’93. godine, ni ovog 27. januara nije izneverena. Na dan, kada se u Srbiji slavi Sveti Sava, u čast našeg prvog arhiepiskopa, utemeljivača srpske crkve, države i škole, i ove godine je održan Svetosavski bal, u za ovu priliku oplemenjenom ambijentu hotela „Tiski cvet“ u Novom Bečeju. Svečanu proslavu u čast Svetog Save, koji je, pre svega, školska slava, sasvim primereno ulepšali su glasovi dece hora OŠ „Miloje Čiplić“. Oni su najpre intonirali himnu Srbije „Bože pravde“, da bi zatim odali počast srpskom prosvetitelju himnom Svetom Savi.

Koreni svih naših korena - duhovnih, istorijskih i kultumih - počinju s imenom i delom Svetog Save. Svetosavlje je oživljavanje Savinog duha u liku pravde, humanizma, Ijubavi i lepote. Svetosavska povelja za izuzetan doprinos u oblasti kulture, prosvete i obrazovanja u opštini Novi Bečej ove godine je uručena Agneš Đukičin, direktorki Narodne Biblioteke Novi Bečej. Nakon rezanja slavskog kolača i poruke koju je prisutnima uputio sveštenik Milivoj Sekulić, Udruženje seoskog folklora veterana „Teodor Pavlović" iz Novog Miloševa izvelo je gradske igre, a zatim je predsednik opštine Novi Bečej, Saša Šućurović sa svojom suprugom prvim plesom otvorio bal.

Na Svetosavskom balu su bile izložene interesantne ikone, čime je predstavljen projekat novobečejske opštine koji obuhvata selekciju, otkupljivanje i restauraciju „primitivnih“ ikona 19. veka sa teritorije Banata, s ciljem da se ustanovi i prva institucija na svetu koja će se na naučnom i likovnom osnovu baviti njihovom ozbiljnom analizom i predstaviti svetu deo umetnosti Srba u Banatu. Na sebi svojstven, elegantan način muzikom je ovo ugodno veče upotpunio Aleksandar Dujin sa svojim orkestrom.

Plan za prečišćavanje vode za piće u Novom Bečeju

Lokalna samouprava će u ovom mandatu sigurno naći rešenje da dođemo do kvalitetne vode. Radimo dosta na tome. Sve radimo u saradnji sa JP „Komunalac“ - Saša Šućurović

Poznato je da je od 2005. godine novobečejska voda za piće proglašena neupotrebljivom u te svrhe, odnosno tehničkom vodom. Voda u Novom Bcčeju ne ispunjava fizičko-hemijske standarde zbog povišenog arsena i natrijuma, što je karakteristično za vodu u celom srednjem Banatu. Kako kažu stručnjaci, takvu vodu pijemo celog života, jer je prosto sastav podzemnih voda i zemlje takav. Godinama se pokušavalo sa rešavanjem ovog problema, ali većina rešenja je bila preskupa za lokalnu samoupravu, a privatni sektor nije bio dovoljno zainteresovan za gradnju fabrike za proizvodnju čiste pijaće vode u Novom Bečeju. Kako kaže predsednik opštine Novi Bečej, Saša Šućurović, predstavnici lokalne samouprave su početkom godine bili u poseti Italiji, gde su pokušali da dođu do firme koja bi mogla da uradi analizu novobečejske vode, s ciljem da se rezultati upotrebe kako bi se došlo do nekog trajnijeg rešenja: „U toku leta su predstavnici italijanske firme „Zilio“ bili u Novom Bečeju i uzeli uzorke naše vode. Odredili su kako se najbolje otklanjaju sve štetne materije u našoj vodi. Sada je stiglo pilot postrojenje. Saznaćemo šta sve treba da uradimo sa našom vodom kako bi bila kvalitetna za piće. Lokalna samouprava će u ovom mandatu sigurno naći rešenje da dođemo do kvalitetne vode. Radimo dosta na tome. Sve radimo u saradnji sa JP „Komunalac“.

Iz JP „Komunalac“ potvrđuju da su zajedno sa lokalnom samoupravom pokrenuli projekat prečišćavanja pijaće vode. 15. decembra je na izvorište „Siget“ stiglo pilot postrojenje italijanske firme „Zilio“, da bi vršilo analize tokom tri dana, kaže Miloš Zvekić, direktor JP „Komunalac“: „Sada se nalazimo na izvorištu „Siget“ u Novom Bečeju. Sa tog izvorišta se se vrši proizvodnja vode koja se kasnije distribuira u naseljeno mesto Novi Bečej. Ovo postrojenje je upravo zbog toga tu, da bi građani Novog Bečeja jednoga dana, odnosno, nadam se uskoro, mogli da dobiju čistu pijaću vodu. Opšte je poznato da je 2005. godine voda proglašena tehničkom vodom, vodom koja nije za piće. Pilot postrojenje odgovara kapacitetu jednog bunara, međutim ono je tu da bi se dokazalo da li je ovakvo postrojenje u stanju da prečisti našu pijaću vodu i da od nje namesti kvalitetan proizvod koji svi očekujemo. Iskreno se nadam da ćemo dobiti pozitivne rezultate rada ovog postrojenja. Sledeći koraci su naravno zatvaranje finansijske konstrukcije kako bi se na najlakši mogući način ostvario i sam cilj projekta, a to je da naseljeno mesto Novi Bečej dobije pitku vodu, a ne, kao što sam ranije i nepomenuo, samo tehničku.“

Pilot postrojenje pripada italijanskoj firmi „Zilio“, koja je strateški partner „Veolia“ grupe. „Veolia“ je 2007. godine u Novom Bečeju već radila ispitivanje vode, odnosno, tadašnji sistem za prečišćavanje vode, tj. pilot postrojenje je dalo takođe pozitivne rezultate. Međutim, sistem reversne osmoze, koji je taj prečišćivač koristio, je izuzetno skup i neprihvatljiv za sadašnje prilike. Prečišćivač firme „ZiIio“ koristi malo drugačiju tehnologiju, a prema rečima Miloša Zvekića, nije mala stvar što „Veolia“, koja je najveća evropska firma koja se bavi opštim sistemima prerade pijaće vode, veruje baš u ovu firmu i dodaje da se iskreno nada pozitivnim rezultatima. U Novi Bečej je sa ovim postrojenjem došao i Marko Santa Lucia, dipl. inženjer zaštite životne sredine i radnik „Zilio“ grupe, koji vrši uzorkovanje i rukovodi radom ovog postrojenja.

Državni sekretar sporta u zvaničnoj poseti opštini Novi Bečej

“Želimo da omasovimo, da promovišemo zdrav život, da se bavimo preventivom, to znači edukacijom dece. Mislim da je to mnogo važno i da je to budućnost jednog naroda, a to su deca. ” - Predrag Peruničić

Nakon prošlogodišnjeg proglašenja godine sporta u Srbiji i sprovođenja akcije vraćanja sporta u školske redove širom naše države, u nastavku ove kampanje, državni sekretar u Ministrastvu omladine i sporta, Predrag Peruničić, stigao je i u zvaničnu posetu opštini Novi Bečej. Njega su juče, 03. marta primili pripadnici lokalne samouprave, nakon čega je Peruničić obišao i osnovne škole u Novom Miloševu i Bočaru. Peruničić, naš proslavljeni rukometaš, nije prvi put u Novom Bečeju, jer kako kaže nekada je, kao i mnogi uspešni sportisti, dolazio ovde na pripreme: “U Novom Bečeju sam bio davno, na pripremama kada sam se još bavio sportom. Pre godinu i po dana smo počeli projekte u čitavoj Srbiji, tako da je došlo vreme i za Novi Bečej, a to se pogotovo odnosi na školski sport. To su deca od prvog do četvrtog razreda, mešovitih odeljenja.”

Državni sekretar kaže da zna da u Novom Bečeju ima 27 klubova i malo novca, ali ističe da ga treba pravilno rasporediti. Osnovno što treba uraditi je da se obezbede uslovi, a to pre svega podrazumeva termine i takmičenja. Prema rečima Peruničića, za sve ostalo treba neko drugi da se pobrine, a to su ljudi koji žele da ulažu u sport i kojima je sport važan. O akcijama vraćanja sporta u škole koje Ministrastvo omladine i sporta sprovodi i postignutom, Peruničić kaže: “Od prošle godine smo dosta postigli, 43 grada i preko 60 škola, preko 7.000 dece je već u sistemu i do kraja ove školske godine bi trebalo da ih bude sigurno duplo više. Mi želimo da pokrenemo jednu lavinu. Najugroženija su bila deca od prvog do četvrtog razreda, zbog nemogućnosti plaćanja. Ovo je besplatna škola sporta. Mislim da je rano da se opredeljuju za bilo koje druge sportove, ovo je jednostavno čas fizičkog vaspitanja, odnosno najbitnija stvar je da rade na motorici. To je za decu koja se još nisu opredelila za sport, deca koja imaju malo fizičke aktivnosti i smatramo da je to jako važno. Savez za školski sport je prošle godine pravio takmičenja, preko 350.000 hiljada dece je prošlo kroz taj sistem. Pored toga, smo potpisali ugovor sa najjačom klinikom sportske medicine na svetu “Aspetar”, na kojoj ćemo našu decu testirati i na kraju završavamo sa fakultetom, odnosno pokrenuli smo regionalnu ligu. Na taj način smo napravili jedan lanac. Ono što je najbitnije, to je masovnost. Iz te masovnosti će izaći i kvalitet koji smo uvek imali.”