Radovan Vlahović, u članstvu nemačkog Exil-PEN centra

Radovan Vlahović, književnik, osnivač i direktor Banatskog kulturnog centra (BKC), primljen je u članstvo nemačkog Exil-PEN centra, sekcije zemalja nemačkog govornog područja, na osnovu dosadašnjeg aktivnog rada na prevođenju i objavljivanju knjiga na nemačkom jeziku.

Više knjiga Radovana Vlahovića prevedeno je i objavljeno na nemačkom jeziku, dok je Vlahović kao urednik izdavačke delatnosti BKC-a potpisao 20-ak knjiga, uglavnom prevoda dela savremenih srpskih pisaca na nemački jezik, kao i knjiga izvorno pisanih na nemačkom jeziku.

Na izbornom sastanku u Berlinu, u članstvo je primljen i Johann Lavundi, književnik i prevodilac iz Ulma i autor Banatskog kulturnog centra.

Povodom prijema u članstvo, Vlahović je izjavio: „Lepa vest zatekla me je u Sloveniji, neposredno pre promocije mojih knjiga prevedenih na slovenački. Zahvalan sam Exil-PEN centru na prijemu u članstvo i nadam se da ću opravdati poverenje i čast koji su mi ukazani."

Novi časopis “Tisa”

Mnogi kažu da u ovom uglednom časopisu izlazi najbolja poezija u Srbiji, iako se u njemu štampaju i proza i likovni prilozi

Časopis za književnost, umetnost i kulturu pod nazivom "Tisa" promovisan je u prostorijama Narodne biblioteke u Novom Bečeju krajem novembra. Mnogi kažu da u ovom uglednom časopisu izlazi najbolja poezija u Srbiji, iako se u njemu štampaju i proza i likovni prilozi. Časopis “Tisa" postoji sedam godina, a izlazi u Bečeju, kaže njegov glavni i odgovorni urednik, Svetislav Travica, član Udruženja književnika Srbije. Kao gost, pomaže mu Nenad Milošević iz Beograda, pesnik i urednik na televiziji. Časopis rade volonterski, sredstvima koja dobijaju iz Pokrajine pokrivaju troškove štampanja, a sve ostalo ide na mišiće, kaže Travica, koji se u časopisu pojavljuje i kao prevodilac poezije sa ruskog jezika: „Naravno, tu se pojavljuju i mnogi autori iz bivše Jugoslavije, iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, a, takođe, imamo autora i iz drugih zemalja, tako da je to časopis koji zaista ima finu reputaciju. To što se zove „Tisa", ne bi trebalo da bude tajna, mi živimo pored Tise, Bečej i Novi Bečej, i to je sasvim normalno, da smo izabrali Tisu, ali ne samo zbog činjenice što živimo na reci Tisi, nego smo smatrali da časopis treba da bude taj koji će spajati narode, mesta, gradove i ideje. Tisa je гека koja spaja, a ne razdvaja. Sama ideja je bila moja, dugo sam je nosio, iskoristio sam priliku, u jednom razgovoru sam je predložio i na svoje iznenađenje prihvatili su je. Nisam znao u šta ulazim, to nije nimalo lako, ali pomogli su mi Vujica Rešin, veliki vojvođanski pesnik i Boško Ivkov, takođe, veliki pesnik. Nažalost, oni više nisu među živima, ali njihovi tragovi još uvek postoje. Mi smo zajedno osmislili i izgled i o čemu bi trebalo u časopisu da se piše i govori. To su bili prvi koraci, to me je navelo da krenem u avanturu koja se, na moju sreću, završila vrlo lepo i još uvek traje."

Otvorena izložba banatskih ikona kolekcije Klepić

Ikone su nastale na teritoriji Banata, u seoskoj sredini, a u senci vodećeg baroknog slikarstva. One predstavljaju dokument o nacionalnoj I kulturnoj svesti seoskog stanovništva u drugoj polovini 19. veka

Izložba iz kolekcije Milivoja Bate Klepića, posvećena banatskim ikonama iz 18. i 19. veka, urađenih na staklu i platnu, otvorena je 14. novembra u Domu kulture.

Ovaj način izrade ikona je bio popularan među naivnim slikarima, u većini slučajeva siromašnijeg društvenog sloja, koji su ih prodavali kako među sobom, tako i imućnijim građanima, istako je Vladimir Davidović, direktor OŠ "Josif Marinković": "Izložba sadrži tri celine, jednu celinu predstavljaju ikone koje su slikane na staklu, druga se može nazvati naivnim slikarstvom, dok su treću radili banatski neuki i neškolovani majstori, koji su podržavali velike i školovane majstore slikarstva 19. veka."

Ikone su nastale na teritoriji Banata, u seoskoj sredini, a u senci vodećeg baroknog slikarstva. One predstavljaju dokument o nacionalnoj i kulturnoj svesti seoskog stanovništva u drugoj polovini 19. veka. Slikari ikona na staklu bili su vezani za stroge šeme hrišćanske ikonografije; ali su zavisili i od seoske klijentele koja je nametala svoje zakone i svoj ukus. Unutar ovih ograničenja oni su nalazili dovoljno prostora za neočekivane susrete neobuzdane boje, maštovita crtačka uprošćavanja, a pre svega, spontani izraz izvornog stvaralaštva.

Najmlađe balerine prve na “Dens festu” u Novom Sadu

Za razliku od prošle godine, kada je najstarija grupa zauzela prvo mesto, ove godine su tu priliku imale najmlađe balerine, uzrasta od 5-9 godina, koje su u kategoriji klasičnog baleta briljirale odigravši "Labudovo jezero".

Mlade balerine novobečejskog plesnog studija "Step ap" nastavile su polovinom novembra da nižu uspehe. Nakon osvojenih prvih mesta na ovogodišnjem Nacionalnom prvenstvu u plesu, i dve zlatne medalje kojima su se okitile na Evropskom prvenstvu, novobečejske balerine su osvojile i prvo mesto na nedavno održanom međunarodnom Dens feštu u Novom Sadu. Za razliku od prošle godine, kada je najstarija grupa ove plesne škole na Dens feštu zauzela prvo mesto, ove godine su tu priliku imale najmlađe balerine, uzrasta od 5-9 godina, koje su u kategoriji klasičnog baleta briljirale odigravši "Labudovo jezero". U kategoriji savremenog baleta, duo - Janja Jovčić i Milena Korovljev zauzeo je drugo mesto, ponosna je Jelena Sabljić, trener i koreografove plesne škole: „Koreografiju sam osmišljavala uz malu pomoć saradnika, drugarica i prijatelja. Lep je osećaj, ali uvek mislim da može bolje. Planiramo novogodišnji koncert u sklopu kluba, koji će se održati decembra."

Starije balerine su se takmičile u jakoj konkurenciji juniora od 11-15 godina, i iako nisu osvojile neko od odličja, ovo im je bio odličan podstrek za dalje, završava Sabljićeva i najavljuje prava iznenađenja koja pripremaju za novogodišnji koncert, koji škola, sada već tradicionalno, organizuje krajem godine u Domu kulture.

“Vojvodina” deveta

Prvi deo prvenstva u Područnoj ligi Zrenjanin protekao je u znaku „Radničkog" iz Zrenjanina koji je jesenji prvak sa 33 boda. Među timovima, od kojih se više očekivalo, je i „Vojvodina” iz Novog Miloševa koja je igrala u promenjivoj formi, dobro pred svojim navijačima, a slabo u gostima. Na kraju jesenjeg dela prvenstva, ekipa koju trenira Strahinja Vasković, zauzela je deveto mesto sa 21 bodom i gol razlikom 29:31.

Novomiloševčani su zabeležili sedam pobeda, doživeli osam poraza, a zanimljivo je istaći da nijednom nisu igrali nerešeno. Jedinu pobedu u gostima „Vojvodina” je zabeležila u Banatskom Despotovcu (1:2), dok je, na domaćem terenu u poslednjem jesenjem kolu, doživela ubedljiv poraz od „Radničkog” iz Zrenjanina 0:4.

Trener „Vojvodine" Strahinja Vasković ističe: „Deveto mesto je prema igrama koje smo pružali zadovoljavajući plasman. Izuzetno slabo igrali smo u gostima, gde smo olako prepuštali bodove domaćinu. Imali smo mali fond igrača, česte povrede, što je uticalo na naše igre. Očekujem da u nastavku pružimo daleko više, pa sam prozivku za pripreme zakazao za 25. januar iduće godine".

Sumorna fudbalska jesen

Malo ko je očekivao da će fudbaleri „Jedinstva" iz Novog Bečeja, koji su prošle godine igrali u Srpskoj ligi grupa Vojvodina, imati tako neuspešnu jesenju polusezonu u Vojvođanskoj ligi grupa Banat. Novobečejci su zimsku pauzu dočekali na 13 mestu sa 17 bodova, što je samo dva više od poslednjeplasirane „Budućnosti" iz Srpske Crnje.

U jesenjih 15 kola fudbaleri „Jedinstva" zabeležili su samo pet pobeda, od toga četiri pred svojim navijačima („Sloga" Plandište 4:0, „Proleter" Banatski Kalovac 2:1, „Radnički" Kovin 2:0 i „Sloboda" Novi Kozarci 6:1), a jednu u gostima 3:2 protiv “Borca" u Sakulama. Nerešeno su igrali sa ekipom “Budućnosti" u Srpskoj Crnji i „Železničarom" iz Pančeva, pred svojim navijačima. Novobečejci su sa osam poraza, od kojih dva na domaćem terenu, od„Kozare" i ekipe „Vršac junajted", u grupi timova sa najviše poraza.

Fudbaleri „Jedinstva" se jedino mogu pohvaliti da su, sa 27 postignutih golova, na četvrtom mestu po efikasnosti. Prvi strelac, sa osam postignutih golova, je Vladimir Radišić, Aleksandar Kiurski je postigao pet, Nikola Peruničić četiri, Ognjen Males i Stefan Milosavljev tri, Davorin Šijanović, Isa Lalić, Nenad Vinović i Aleksandar Marčić jedan gol.

Za ekipu je, u jesenjem delu, igralo 22 fudbalera. Svih 15 utakmica odigrah su Vladimir Radišić i Dejan Stevanov, a Aleksandar Kiurski i Strahinja Josimović 14, Igor Vlaškalin, Marko Drljača 13, Nenad Vinović, Milorad Ivančev, Stefan Milosavljev, Nikola Peruničić 12, Goran Stanković, Isa Lalić 10, Ognjen Maleš, Nikola Isailović, Davorin Šijanović devet, Aleksandar Marčić osam, Marko Njagrin šest, Dušan Popov četiri, Darko Ćazić tri, Aleksandar Kuručev, Nikola Mesaroški dve i Norbert Jenei jednu utakmicu.

Ekipu su vodila dva trenera Dragan Vukajlović prvih osam kola, a potom poslednjih pet Živa Parabucki koji kaže: „Zadovoljan sam kako smo igrah u finišu prvenstva. Malo smo popravili utisak, a ono što treba istaći je da su priliku dobili mlađi fudbaleri i da su u potpunosti ispunili očekivanja. Pripreme za nastavak prvenstva počećemo poslednjeg vikenda januara. Moramo se što bolje pripremiti kako bi na proleće, kada imamo povoljniji raspored, napravili značajniji skok na tabeli".

Uspeh košarkašica OŠ „Miloje Čiplić"

Ženska košarkaška ekipa OŠ „Miloje Čiplić" iz Novog Bečeja postigla je veliki uspeh na prvenstvu osnovnih škola Banata. Ekipa, koju trenira profesor Oto Seke, je najpre, na Okružnom prvenstvu osnovnih i srednjioh škola Srednjobanatskog okruga, koje je održano u Novom Bečeju, osvojila prvo mesto, a potom se, sa Međuokružnog prvenstva Banata, koje je održano u Plandištu, vratile sa bronzanom medaljom.

Ekipa OŠ „Miloje Čiplić" nastupala je u sastavu: Tatjana Radaković, Maša Purać, Anita Jakobović, Milica Sekulić, Milica Stojšin, Marija Zokić, Marija Jocković, Kristina Kulčar, Jovana Zokić i Bojana Radivojević.

Gimnastičari prvaci Srbije

Posle osvajanja prvog mesta na prvenstvu Vojvodine, gimnastičari OŠ ,Josif Marinković" iz Novog Bečeja su na finalnom turniru Pionirske gimnastičke lige Srbije u „С" programu, potvrdili da su najbolji u Srbiji.

Na prvenstvu koje je održano u Novom Sadu obe ekipe, koje priprema Milutin Isakov, nastavnik fizičkog vaspitanja u penziji, osvojile su medalje. Ekipa V i VI razreda u sastavu Ognjen Vujackov, Todor Marčićev, Ivan Kokić i Slobodan Despotović osvojila je prvo mesto i zlatnu medalju, dok je ekipa VII i VIII razreda u sastavu Miroslav Rakita, Predrag Đuričin, Zdravko Kovačev i Dejan Jocković bila treća. U pojedinačnoj konkurnciji prvak Srbije u četvoroboju je Ognjen Vujackov, dok je Dejan Jocković u petoboju treći.

Uspeh Laure Kosoruš

Na dva poslednja ovogodišnja takmičenja karatisti “Jedinstva" iz Novog Bečeja bili su veoma uspešni. Izabranici trenera Rigo Mihalja su na turniru u Bašaidu osvojili četiri medalje, zlatne Nikolina Abazaj i Laura Kosoruš, a srebrne Marina Abazaj i Elvira Takarič.

Na otvorenom prvenstvu Vojvodine u Zrenjaninu zlatne medalje u katama osvojili su senior Srđan Sudarski, pionirka Laura Kosoruš, srebrnu Nikolina Abazaj u kunkurenciji kadetkinja, a bronzane u konkurenciji nada Marina Abazaj i Elvira Takarič u konkurenciji starijih pionirki.

Zita Seke druga u Srbiji

Mada Novi Bečej nema plivački klub, pravi podvig na Republičkom prvenstvu učenika osnovnih škola u plivanju, ostvarila je Zita Seke, učenica petog razreda OS „Miloje Čiplić" iz Novog Bečeja. Zita Seke je na ovom takmičenju, koje je u novembru u bazenu „Milan Gale Muškatirović" u Beogradu organizovalo Ministarstvo omladine i sporta i Savez za školski sport Srbije, osvojila srebrnu medalju u disciplini kraul na 50 metara.