Veliki infrastruturni radovi uprkos krizi i teškim uslovima

Matija Kovač, zamenik predsednika opštine o radu lokalne samouprave, njenim problemima i razvojnim planovima

Matija Kovač, zamenik predsednika opštine kaže da su okolnosti rada dosta složene s obzirom na smanjenu finansijsku moć lokalne samouprave u odnosu na prethodne godine.

„То znatno utiče da sve ideje i probleme koje evidentiramo na terenu nismo u stanju da u skladu sa našom voljom i kapacitetima rešimo. Ne bi bilo logično da ulazimo u rizične poslove i da finansijski blokiramo opštinu, ali smo iservisirali dosta obaveza i društvenih, komunalnih i ostalih delatnosti. Počeo bih od oblasti poljoprivrede i rekao da se i ove godine sprovodi program kontrole zemljišta, u toku je akcija i ja apelujem na ljude da se tu uključe do utroška sredstava od 1000 analiza. Raspisna je i nabavka za izgradnju atarskih puteva. Po prvi put u opštini Novi Bečej će se raditi izgradnja, a ne tanjiranje i ravnanje, pa će poljoprivrednici imati priliku da vide kako se troši taj nove od zakupa poljoprivrednog zemljišta. U Kumanu su u pripremi dva propusta na kanalima u ataru. Zadovoljni smo i organizacijom Poljofesta, koji je u Novi Bečej doveo najznačajnije kompanije iz oblasti poljoprivredne mehanizacije. Organizovali smo i stručne panele a tokom zime ćemo nastaviti sa zimskim školama Poljofesta jer su tada poljoprivrednici slobodniji da se uključe. Uspeli smo da prevaziđemo prepreke koje su zbog геstitucije dva puta zaustavile licitaciju o čemu se više može pročitati na stranama posvećenim poljoprivredi u ovom broju. Ono što nas očekuje još je i pošumljavanje 16ha zemlje."

Bez obzira na mali budžet urađeno je dosta, a u pripremi je projekat gde će velika površina centra u Novom Bečej u biti rekonstruisana?

“Ono što mogu da najavim, a realizacija je vrlo blizu, to je uređenje dela centra: ulice Maršala Tita, Žarka Zrenjanina i dela Sonje Marinković. Samim tim će centar grada biti završen sa parternim uređenjem, što će svako doprineti i lepoti i funkcionalnosti tih površina. Sredstva su po pola obezbedili Ministarstvo privrede i opština Novi Bečej. U pripremi je rekonstrukcija Vatrogasnog doma za koji smo od Ministarstva energetike dobili 70% sredstava, jer je projekat podrazumevao podizanje energetske efikasnosti. Puno je urađeno na sanaciji lokalnih saobraćajnica. Završili smo jedan ciklus interventnih saniranja. Tako smo sačuvali lokalne saobraćajnice od daljeg propadanja i sanirali rupe i oštećenja koja su pravila problem. Za to smo izdvojili duplo više sredstava nego prošle godine u budžetu. Tako da ćemo ta sredstva moći da iskoristimo za ozbiljnija presvlačenja deonica i rekultivaciju tih saobraćajnica. Pokušaćemo i da saobraćajnice koje za sada nemaju asfalt, izgradimo iz tih sredstava. Saniran je put Novo Miloševo - Bašaid, aktivnošću lokalne samouprave smo izlobirali da taj put postane prohodan i bezbedan. Saniran je i put Novi Bečej - Novo Miloševo, a nastaviće se i sa njegovom daljom sanacijom. Saniran je most na kanalu na našu intervenciju. Poslali smo zahtev ministarstvu saobraćaja da se sanira i most između Novog Miloševa i Bašaida na kanalu koji je u veoma lošem stanju, a opština je finansirala studiju trenutnog stanja tog mosta. Javni radovi u Novom Веčејu su u toku radi se na dosta lokacija u opštini Novi Bečej na uređenju javnih objekata u svim naseljenim mestima, kulturnih, sportskih i obrazovnih institucija. To je način da ne prepustimo te ustanove zubu vremena iako je ekonomska kriza. Tu bi pre svega istakao kao lep primer Dom kulture u Kumanu.”

Šta se radi na poboljšanju investicione klime u opštini?

„Industrijska zona je nakon otvaranja poljoprivrednog inkubatora za mlade očišćena, isplanirana i nekoliko parcela je spremno da prihvate prve investitore, sa nekima od njih se već vode prvi razgovori i verujemo da će u toku sledeće godine prve parcele već biti zakupljene i otpočeta izgradnja adekvatnih proizvodnih postrojenja. Napravili smo višejezične investicione brošure, aktivno učestvujemo na sajmovima investicija u zemlji i inostranstvu, a u toku je i sertifikacija NALEDA, tako da očekujemo da budemo sertifikovani kao opština sa povoljnim poslovnim okruženjem za investiranje. To znači da su svi naši kapaciteti u javnom sektoru sposobni da maksimalno brzo i kvalitetno odgovore zainteresovanim poslovnim ljudima. Možemo se pohvaliti i da je za razliku od nekih drugih opština naša bila primer kako se od početka do kraja sprovodi projekat. Zbog ažurnosti i dobrog partnerskog odnosa u projektu preduzetničkih inkubatora USAID nam je prosledio i druge programe.

Kojim društvenim akcijama afirmišete ativan društveni život?

Potrudili smo se da omasovimo društveni život projektima: Letnji bioskop, Festival komedije... To je sve sprovedeno uz poršku lokalne samouprave. Dosta se radilo i na podizanju svesti kod mladih da se bave sportom. Osnovana je i komisija za školski sport koja je dala već prve rezultate u školskim kolektivima. Pokrenuti su školski sportski turniri.

Kako vidite razvoj opštine?

Jasno je da je ona pre svega poljoprivredni kraj ali i pored toga poseduje kvalitetne ljudske resurse za razvoj drugih grana privrede. Ne treba zaboraviti da smo u jednom periodu bili nosioci tekstilne, brodogradilišne i mašinske industrije, u tom smeru treba pokušati i razvijati te privredne resurse. Pošto jeste trend u svetu da se uz poljoprivredu nadopunjuje i etno turizam, tj. razvoj ruralnog turizma i tu opština Novi Bečej zbog svojih prirodnih resursa i geografskog položaja treba da prati trendove. Treba razvijati infrastrukturu do mesta koja su pogodna za takav vid turizma. Naša poljoprivreda koja se bazira isljučivo na ratarstvu i stočarstvu, nije u vrhu svetske proizvodnje po standardima. Mi moramo pronaći modalitete i načine koji će dovesti do toga da se u poljoprivrednoj proizvodili stvara daleko veći dohodak po jedinki površine i tu vidim zadatak lokalne samouprave da pronađe načine da poljoprivrednim proizvođačima prenese to znanje, Deo tog procesa jesu bili i paneli na poljofestu zato to planiramo da proširimo i na zimsku školu i nastavimo sa tom praksom.

Vraćanje dostojanstva ljudima davanjem mogućnosti za rad

„Došli smo na ideju da napravimo Kancelariju, koja će se boriti i truditi da suzbije siromaštvo. Njen glavni cilj je da naši građani koji imaju problema sa siromaštvom imaju gde da odu po savet, pomoć, a zanimljivo je što će po prvi put tu pomoć koju dobijaju moći da zasluže svojim radom, da li ličnim ili nekog od ukućana. " - Saša Šućurović

Koliko god se trudili da promenom izgleda, prelepim kejom i razvojem turizma, stvorimo brend od Novog Bečeja, postoje i problemi, a to je najpre siromaštvo s kojim se bore neki od građana novobečejske opštine, kaže predsednik opštine, Saša Šućurović. Lokalna samouprava je s toga, zajedno sa nevladinom organizacijom „Duga" iz Ade, došla na ideju da otvori Kancelariju za smanjenje siromaštva, kao jedno od mogućih rešenja tog problema. Osnovni zadatak Kancelarije je podrška socijalno ugroženog stanovništva koja će se ostvariti kroz njihovo usmeravanje ka radnoj aktivaciji: „Došli smo na ideju da napravimo Kancelariju, koja će se boriti i truditi da suzbije siromaštvo. Ova Kancelarija će početi sa radom i njen glavni cilj je da naši građani koji imaju problema sa siromaštvom imaju gde da odu po savet, pomoć, a zanimljivo je što će po prvi put tu pomoć koju dobijaju moći da zasluže svojim radom, da li ličnim ili nekog od ukućana. To je pilot projekat generalno u Srbiji i mislimo da će imati dobar odjek ne samo u našoj opštini nego i u okruženju. Mislim da svaki naš građanin treba da dobije mogućnost i način da živi dostojanstvenije."

Kancelarija za smanjenje siromaštva je otvorena 29. septembra u okviru projekta „Mapiranje socijalno ugroženog stanovništva i promocija radne aktivacije socijalno ugroženog stanovništva na lokalnom nivou", koji je finansijski podržala Kraljevina Norveška. Ambasador Kraljevine Norveške u Republici Srbiji, Nils Ragnar Kamsvag, imao je čast da preseče vrpcu na otvaranju: “S obzirom da je Srbija u teškoj ekonomskoj situaciji smatramo da je vrlo važno obratiti pažnju upravo na to da se pronađu efikasni, u finansijskim konstrukcijama, načini da se obezbedi pomoć i pronađu neophodna rešenja."

Koordinatorka novootvorene Kancelarije, Olga Lalić, smatra da je ovo veoma značajan korak u borbi protiv siromaštva za sve građane opštine Novi Bečej. Ona će građanima omogućiti drugačiji način zarade za osnovna životna sredstva, umesto da mole, što nikom nije lako: „Dakle, ljudi će upućivati Kancelariji svoje zahteve za jednokratne novčane pomoći, a Komisija će ih dalje upućivati u određene institucije, gde će taj novac moći i da zarade.

Afirmacija košarke u prvom planu

Više od šest decenija, igra pod obručima u Novom Bečeju uživa veliku popularnost. Muška ekipa Košarkaškog kluba „Jedinstvo", koji je osnovan 1947. godine, najveći uspeh zabeležila je 1999. godine. Tada je pobedom, u poslednjem kolu Prve srpske lige - Sever, protiv “Javora" u Ivanjici 91:89, “Jedinstvo" ostvarilo san mnogih generacija, plasman u Prvu B ligu, drugo po rangu takmičenje u tadašnjoj SR Jugoslaviji. U ovom stepenu takmičenja Novobečejci su više godina igrali zapaženu ulogu, sve do sezone 2004/2005, kada su morali u niži stepen takmičenja. Od sezone 2005/2006 novobečejski košarkaši igraju u Prvoj regionaolnu ligu Srbije - grupa, Vojvodina sa promenjivim uspehom.

U odnosu na prošlu sezonu, kada su zauzeli šesto mesto, sastav ekipe je znatno izmenjen. Sa aktivnim igranjem prestali su Darko Vukelja i Nikola Milovac, Marko Stojisavljević zbog povrede, a zbog obaveza na studijama Dejan Koledin, Ervin Letonai i Branislav Sudarski. U grad kraj Tise stigla su samo dva pojačanja, posle jedne sezone provedene u Kikindi, vratio se Strahinja Bogdanović, a iz Novog Sada je došao stameni centar Aleksandar Popović (rođen 1985, visok 207), koji je jedno vreme igrao u američkoj koledž ligi.

Za ekipu “Jedinstva", u sezoni 2014/2015, igraće: Damir Vasiljević, Predrag Brankov, Vladimir Kirsanov, Srđan Vokić, Aleksandar Popović, Jošo Perović, Dejan Pavlović, Strahinja Bogdanović, Uroš Lazić, Ivan Kumrić i Danijel Pavlović. Ekipu trenira, još uvek aktivni igrač, Damir Vasiljević, njegov pomoćnik je Nikola Milovac, a fizioterapeut Ivo Popović.

Sportski direktor Srđan Vokić, o ambicijama kluba u novoj sezoni, kaže:

„Naše osnovno opredeljenje je da sa sopstvenim igračkim kadrom, ostvarimo što bolje rezultate. Iz sezone u sezonu igramo sve bolje, pre dve godine bili smo deveti, prošle šesti, a sada očekujem da budemo među prvih pet ekipa. U klubu se velika briga poklanja radu sa najmlađima. Za Školu košarke, koja radi u Novom Bečeju i Kumanu, vlada veliko interesovanje tako da je sada u pogonu preko 70 mališana. U ovoj godini u takmičarskom pogonu pored seniora uključene su i dve pionirske ekipe koje igraju u Regionalnoj ligi. Pored muške aktivna je i ženska ekipa koja sa dve selekcije, pionirskom i kadetskom, igra u Regionalnoj ligi".

Ostavka Dragana Vukajlovića

Četvrti povratak na klupi novobečejskog “Jedinstva", za trenera Dragana Vukajlovića neslavno je okončan, ostavkom. Posle poraza u osmom kolu, pred svojim navijačima, od „Kozare" iz Banatskog Velikog Sela (0:1) trener Vukajlović je, zbog krize rezultata, podneo neopozivu ostavku. U prvih osam kola fudbaleri “Jedinstva" su osvojili samo osam bodova i bliži su začelju nego sredini tabele. Zabeležili su pobede protiv „Sloge" iz Plandišta (4:0) i „Proletera" iz Banatskog Karlovca (2:1), nerešeno igrali, na svom terenu, sa „Železničarem" iz Pančeva I ekipom „Budućnosti" u Srpskoj Crnji, a poraze doživeli od „Mladosti Bambi" u Lukićevu, „Crvene zvezde" u Ruskom Selu, „Kikinde" i „Kozare". Upravo poraz od ekipe iz Banatskog Velikog Sela bio je razlog da trener Vukajlović podnese ostavku, koju je rukovodstvo kluba i prihvatilo. Brigu o prvom timu preuzeo je pomoćni trener Velibor Škero, kojem će u radu sa prvim timom, a posebno sa golmanima, pomagati predsednik kluba Ranko Janjić koji kaže:

„Zbog krize rezultata i više nego neuspešnog starta prihvatili smo ostavku trenera, ali u ovom trenutku nismo u mogućnosti da nađemo adekvatnu zamenu, najviše zbog nedostatka sredstava da se plati trener sa strane. Odlučili smo se da do kraja jesenjeg dela prvenstva prvi tim vodi Velibor Škero, kojem ću ja pomagati. Očekujem da do kraja prvenstva popravimo utisak, jer ova ekipa ima potencijala za daleko bolje rezultate".

Član rukovodstva kluba Matija Kovač, inače zamenik predsednika opštine, takođe je razočaran rezultatima, na početku razgovora kaže:

„U rukovodstvo kluba nisam došao po političkoj liniji već iz razloga što volim fudbal i što sam svojevremeno igrao za “Jedinstvo" i prošao sve selekcije mladih kategorija, ali sam kasnije zbog studija i odlaska u Novi Sad prestao sa aktivnim igranjem. Od momenta kada je ovaj sastav uprave preuzeo klub uvideli smo da je dovođenje igrača sa strane i zapostavljenje sopstvenog igračkog kadra dovelo do krize, koju smatram da je prolaznog karaktera. Naša sredina nije u mogućnosti da finansira igrače sa strane, koji dolaze i odlaze, pa smo se odlučili da aktiviramo rad Škole fudbala koju vode naši proslavljeni fudbaleri Živa Parabucki, Davorin Šijanović i Damir Ćurčić. Stvaranje sopstvenog kadra je duži proces i ne daje rezultate preko noći, zato moramo biti strpljivi. Takođe je neophodno, a sadašnja uprava to čini, da se stvore dobri uslovi za rad i treninge igrača, pa se maksimalno trudimo da stadion i prateći objekti budu u toj funkciji, kako bi naši fudbaleri imali maksimalne uslove za rad i dalji razvoj".

Kup mlađih kategorija

Na prvom, od šest Kup takmičenja mlađih kategorija koje organizuje Kuglaški savez Srbije, u interesu razvoja mladih kuglaških nada, na „Kupu Subotice" u pojedinačnoj konkurenciji nastupilo je šest članova „Jedinstva" iz Novog Bečeja.

Na kuglani „Park sportova" u konkurenciji mlađih kadetkinja Zolnai Brigita (1999) je zauzela treće mesto sa 489 čunjava, dok je Angela Zolnai (1996), u konkurenciji starijih kadetkinja, peta sa 524 čunja.

U konkurenciji mlađih kadeta Sebastijan Molnar (1999) je drugi sa 524, a Dušan Pejin (1999) peti sa 511 čunjeva. U konkurenciji starijih kadeta, nastupilo je 19 takmičara, Oskar Rečo je sa 503 čunja na 14, a Ervin Kormanjoš sa 492 na 16 mestu.

Start iz snova

Ni najveći optimisti nisu očekivali da će start rukometaša “Jedinstva" u Prvoj ligi Srbije grupa Sever, biti ovako uspešan. Izabranici trenera Mihajla Pekovića su već pobedom, u prvom kolu u Inđiji protiv istoimene domaće ekipe (23:22) nagovestili da će, ovom veoma kvalitetnom stepenu takmičenja, igrati zapaženu ulogu. U utakmici sa „Hercegovinom" iz Sečnja, ekipom koja važi za jednog od favorita za prvo mesto, Novobečejci su, pred svojom publikom igrali 33:33, da bi potom usledile dve pobede. Najpre u Novoj Pazovi, protiv istoimene domaće ekipe, 28:23 i „Metalca" u Fulogu 23:21.

Trener Mihajlo Petković o igrama svog tima kaže:

“Prezadovoljan sam rezultatima na startu, ali to ipak ne sme sada da nas uspava, jer se radi o veoma kvalitetnoj ligi, gde svako opuštanje može skupo da nas košta. U odnosu na proteklo prvenstvo u našoj igri sada je prisutna mnogo veća ozbiljnost i realizovanje onog što vežbamo na treningu, sa posebnim akcentom na odbranu. Strepeli smo da će nam odlazak Milana Dakića u šabačku “Metaloplastiku" biti veliki nedostatak, međutim rezultati potvrđuju da smo to prevazišli većim angažovanjem svakog pojedinca. Ono što ponovo želim da istaknem, a što je za budućnost rukometa u Novom Bečeju od velike važnosti, da je kompletni igrački pogon (izuzev golmana Borislava Polića) ponikao klubu, što utiče na atmosferu i rezultate”.

Popis školovanih Kumančana u novoj knjizi Milana Varadinca

U subotu 13. septembra u Kumanu je održana promocija ove knjige, pod nazivom „Moglo je biti mnogo bolje”. U pitanju je još jedna u nizu Varadinčevih knjiga koja se bavi prošlošću Kumana i Kumančana

Pre nekoliko meseci, dok je pisao svoju sedmu knjigu po redu, Milan Varadinac iz Kumana, rekao je da je prošlost opasna ako se ne razume, naročito ako se posle toliko vremena ne valorizuju njeni primeri i ne sagledaju kako treba. U subotu 13. septembra u Kumanu je održana promocija ove knjige, pod nazivom „Moglo je biti mnogo bolje". U pitanju je još jedna u nizu Varadinčevih knjiga koja se bavi prošlošću Kumana i Kumančana. U svojoj novoj knjizi, Varadinac je popisao sve Kumančane, po muškoj liniji, koji su od 1845. godine do današnjih dana završili fakultet, magistrirali ili doktorirali: Spisak Kumančana je samo po muškoj liniji. Sva deca koja su od udatih ćerki, nisu obuhvaćena, ali se nadam da ću ih obuhvatiti u sledećoj knjizi. Bio je to veliki posao, imao sam preko 1.500 telefonskih poziva, jer nisam znao ni adrese, ni brojeve telefona, pa sam se na raznorazne načine obaveštavao, kako bih prikupio podatke i stupio sa njima u kontakt. Inače, u spisku ima 730 Kumančana, od doktora nauka, do profesora, inženjera itd."

Kumančana, prema rečima Vardinca, ima svuda po Vojvodini, Srbiji, državama bivše Jugoslavije i mnogim drugim, na svim kontinentima. Kako kaže, čini mu se da je u svojoj novoj knjizi obuhvatio oko 95% Kumančana, jer je nemoguće naći ih sve. Duško Letić, profesor na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, recezent je najnovije knjige Milana Varadinca. On smatra da je knjiga vrlo interesantna jer zaokružuje neke radove koje je Varadinac objavljivao ranije u ediciji Kulturno-istorijskog društva Pčesa: „On to vrlo uspešno radi i toplo preporučujem ove knjige koje je do sada izdao, kao i najnoviju „Moglo je biti mnogo bolje"."

Jubilarni 15. Dani Teodora Pavlovića održani u Matici srpskoj

Ovogodišnji dvostruki laureat je akademik Vasilije krestić, dobitnik nagrada za najbolju knjigu i životno delo

Banatski kulturni centar i Crkvena opština Dragutinovo iz Novog Miloševa, u saradnji sa Maticom srpskom, organizovali su 25. septembra po petnaesti put kulturnu manifestaciju Dani Teodora Pavlovića. Manifestacija koja se tradicionalno održava u Novom Miloševu, rodnom mestu Teodora Pavlovića, ove godine, usled velikih jubileja, 210 godina od rođenja Teodora Pavlovića, 160 godina od njegove smrti i 15 godina trajanja manifestacije, iznimno je obeležena u instituciji koju je Teodor gradio i u čije je temelje investirao čitavog sebe, u Matici srpskoj, u Novom Sadu. Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, smatra da Matica srpska zaista pruža pravi ambijent za održavanje manifestacije koja u sebi nosi veliku duhovnu energiju, zanos i emociju, pre svega, kad je u pitanju odnos prema svom narodu, ali i odnos prema umetnostiL kulturi i literaturi uopšte. Ovogodišnji laureat Dana Teodora Pavlovića je akademik Vasilije Krestić: "Akademik Vasilije Krestić je dvostruki dobitnik nagrade. I pored tridesetak naslova koje smo dobili, žiri nije imao problem pri izboru, jer je knjiga "Istorija Srba u Austro-ugarskoj od 1790. do 1918. godine" bila četiri koplja iznad svih ostalih. S jedne strane, jer je na neki način vezana za 19. vek u kom je Teodor živeo, radio i stvarao, a s druge strane, jer je vezana za istoriju prečanskih Srba, a ono što je posebno interesantno i što su istoričari rekli, da je to jedna od najsistematičnijih knjiga koja proučava istoriju Srba u Austro-ugarskoj monarhiji.”

Održavanje 15. Dana Teodora Pavlovića bila je prava prilika i za predstavljanje monografije “Dani Теоdora Pavlovića: Godina jubileja”. Banatski kulturni centar, izdavač monografije, odlučio je da novac od njene prodaje bude investiran u dva spomenika: onaj u Crkvenoj opštini Dragutinovo koji je zahvalni narod 1888. godine podigao Teodoru Pavloviću i spomen bistu u centru Novog Miloševa, koju su vandali ukrali. "Svi kupuju knjigu. I ja sam je kupio iako sam njen priređivač", kaže Vlahović i dodaje da se nada da će do sledećih Dana Teodora Pavlovića, postojati oba spomenika, jer Teodor to višestruke nego zaslužuje: "Kao što, sam napomenuo, prethodnih godina opština Novi Bečej je zdušno podržavala manifestaciju Dani Teodora Pavlovića. I ove godine, opština Novi Bečej i Mesna zajednica Novo Miloševo su pomogli da ova manifestacija izgleda ovako velelepno i čarobno, kako je izgledala danas. Isto da napomenem da nas je ove godine podržalo i poljoprivredno dobro "Vojvodina" iz Novog Miloševa. Zahvalan sam svima koji su u prošlosti bili donatori, godišnjim donatorima, do sledećih Dana Teodora Pavlovića."

Pozorišna predstava spaja mlade iz Novog Bečeja i Slovenije

"Pozorište protiv predrasuda ima za cilj da mladima u Srbiji i Sloveniji približi evropske vrednosti kao što su tolerancija, ravnopravnost, multikulturalnost, različitost...” - Saša Dujin

Mladi iz Novog Bečeja i iz slovenačkog grada Ravne na Koroškem uspešno su odigrali niz predstava "Generalna proba samoubistva" po predlošku teksta Dušana Kovačevića po Srbiji i Sloveniji. Omladinci su i pored jezičkih barijera uspešno komunicirali i razvili dobru omladinsku saradnju na više nivoa.

"Pozorište protiv predrasuda ima za cilj da mladima u Srbiji i Sloveniji približi evropske vrednosti kao što su tolerancija, ravnopravnost, multikulturalnost, različitost… Predstava na slikovit, zanimljiv i humorističan način predstaviti netoleranciju, diskriminaciju, ksenofobiju, rasizam i druge pojave kojih mladi nisu ni svesni, a koje društvo čine nesigurniim, uloženim i nedemokratskim" kaže Saša Dujin, koordinator projekta, i dodaje da su se odlučili za realizaciju predstave koja oslikava današnjicu Srbije koja prolazi kroz proces tranzicije, a koji je Slovenija već prošla, i da se kroz amatersko pozorišno stvaralaštvo predstavi kultura komunikacije i različitosti: „Implementacijom projekta omogućiti smo poštovanje različitosti u svim oblastima ljudskog života, tolerancije, kao i afirmacije umetničkih i kreativnih pristupa usmerenih na negovanje i razvijanje interkulturalnog dijaloga među mladima. Promovisali smo dijalog kao proces u kome mladi jačaju svoju spremnost, razumevanje i uvažavanje različitosti, kao i negovanje zajedničkih vrednosti. Za razliku od originalnog izvođenja, pozorišni komad prilagođen je potrebama različitih sredina, odnosno glumci iz Srbije glume na srpskom a glumci iz Slovenije na slovenačkom jeziku. Na ovaj način, običan, ulični dijalog predstavili smo i kao uličnu kulturu, odnosno kao promociju interkulturnog dijaloga mladih iz različitih zemalja".

Projekat je finansiran sredstvima Ministarstva omladine i sporta. Ministarstva kulture i informisanja, opštine Novi Bečej, Ministarstva za kulturne dejavnosti Republike Slovenije i opčine Ravne na Koroškem.

Izabran novi predsednik SO Novi Bečej

Dosadašnji predsednik SO Novi Bečej, Saša Maksimović, podneo je ostavku na to mesto, dok je za novog predsednika većinom glasova izabran Mirjan Jakšić, takođe iz redova Srpske napredne stranke

Odbornici Skupštine opštine Novi Bečej izabrali su na 23. sednici novog predsednika. Naime, dosadašnji predsednik SO Novi Bečej, Saša Maksimović, podneo je ostavku na to mesto, dok je za novog predsednika većinom glasova izabran Mirjan Jakšić, takođe iz redova Srpske napredne stranke. To je ujedno bila i najvažnija tačka dnevnog reda 23. sednice održane 03. oktobra u svečanoj sali Skupštine.

Mirjan Jakšić, predsednik SO Novi Bečej: "Sticajem okolnosti stari predsednik je morao da podnese ostavku, tako da je palo slovo na mene, odnosno naša odbornička grupa odlučila je da to budem ja. Trudiću se da opravdam poverenje, pre svega, građana, odbornika Skupštine opštine, a na kraju i stranke."

Jakšić je, pre svega, podržao predlog nekolicine odbornika da se u praksu uvedu mesečni neformalni sastanci, na kojima bi se razmenjivala mišljenja između vladajućih stranki i opozicije.

Mirjan Jakšić, predsednik SO Novi Bečej: "Bitno je da se sastajemo sa opozicijom, ako budemo mogli i ako oni to budu prihvatili, ja sam svakako imao nameru da to predložim i da ih sa ove govornice pozovem da slobodno dolaze kod mene u kancelariju. Mi nismo neprijatelji, mi smo samo politički neistomišljenici."

Pored izbora novog predsednika SO Novi Bečej, odbornici su doneli i Rešenje o pribavljanju nepokretnosti u javnoj svojini opštine Novi Bečej iz sredstava prikupljenih humanitarnom akcijom. Takođe, doneto je i Rešenje o saglasnosti za davanje u zakup nepokretnosti u javnoj svojini, koje se odnosi na terasu i korisnika Doma kulture opštine Novi Bečej, u cilju ostvarivanja prihoda od izdavanja prostora u ugostiteljske svrhe.