Šarolikost dečjeg međunarodnog folklora u Novom Bečeju

U okviru dečjeg festivala folklora „Deca igraju za mir u svetu", u tradicionalnim parovnim igrama, predstavili se ansambli iz Paname, Argentine, Francuske, Češke i Srbije

Međunarodni folklorni festival „Lala" i ovog avgusta održan je u Zrenjaninu, a zahvaljujući, sada već, višegodišnjoj saradnji festivala i Doma kulture opštine Novi Bečej, svetski folklorni ansambli gostovali su i u Novom Bečeju. Dobra saradnja Doma kulture i Saveza amatera Zrenjanina traje već 5-6 godina, kaže Marijana Baračkov, stručni saradnik Doma kulture: „Naime, Savez amatera Zrenjanina sa Kulturno umetničkim društvom pionir" iz Zrenjanina organizuje Međunarodni festival folklora “Lala".

Ove godine je 11. po redu, i što je veoma interesantno istaći, ove godine su ustupili svoj festival 8. Međunarodnom dečjem folklornom festivalu „Deca igraju za mir u svetu".

Ovaj međunarodni đečji folklorni festival održava se bijenalno, jednom u Americi, jednom u Evropi."

Publika je na platou ispred Doma kulture ovog puta mogla da uživa u dečjim tradicionalnim parovnim igrama, a predstavili su se folklorni ansambli iz Paname, Argentine, Francuske, Češke i Srbije.

Bogate letnje aktivnosti Banatskog kulturnog centra

Banatski kulturni centar posvećuje veliku pažnju podršci i promovisanju mladih umetnika, a prve knjige mladih pisaca tradicionalno objavljuje uz podršku Opštine Kikinda

Četiri prve knjige pet mladih autora starosti do 30 godina sa teritorije Opštine Kikinda i iz dijaspore biće objavljene na osnovu konkursa koji su raspisali Opština Kikinda i Banatski kulturni centar. Konkurs za objavljivanje prvih knjiga bio je otvoren od 12. 3. do 1. 7. 2014. godine, a pristigle neobjavljene rukopise (poezija, proza, esej ili književna kritika) vrednovao je žiri u sastavu: predsednik Dragan Batinić (književnik i novinar), Stanislava Hrnjak (članica Opštinskog veća zadužena za kulturu) i Radovan Vlahović (književnik i direktor BKC-a). Žirije doneo odluku da objavljivanjem knjige nagradi sledeće autore:

1. Jelena Blanuša (1987, Banatsko Veliko Selo), zbirka pesama Pseudoton

2. Senka Nikolić (1993, Kikinda), zbirka priča, i Dragan Tenkeš (1998, Mokrin), zbirka pesama Pismo Bogu (zajednička knjiga)

3. Jana Knežević (1989, Kikinda, Austrija, Izrael), roman Šta ćeš od priloga?

4. Aleksandar Obradović (1986, Crna Gora), zbirka priča Snojava

Knjige će biti objavljene u ediciji PRVA KNJIGA Banatskog kulturnog centra do kraja oktobra 2014. godine kada će biti predstavljene na 59. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Banatski kulturni centar posvećuje veliku pažnju podršci i promovisanju mladih umetaka, a prve knjige mladih pisaca tradicionalno objavljuje uz podršku Opštine Kikinda.

Bantski kulturni centar imao je u toku leta mnoge aktivnosti. Književna manifestacija "Sija knjiga majke Angeline" održana je po 4. put u saradnji BKC-a sa Kulturno-prosvetnom zajednicom opštine Sečanj, Eparhijom sremskom i Radio televizijom Vojvodine, uz podršku Matice srpske. Dobitnik prve nagrade "Sija knjiga majke Angeline" za najbolju pesmu na temu “U tuđem smo srcu svoje srce čuli" je Miljurko Vukadinović, dok je književna nagrada "Despotica mati Angelina" uručena Matiji Bećkoviću za knjigu “Oli mi ga dat”.

U sklopu daljih aktivnosti BKC-a, povodom otvaranja Centra za umetnost i umetnička i kulturna istraživanja „Branko Andrić" u Beču, koji nosi ime po čuvenom neoavangardnom umetniku iz Novog Sada, 19. avgusta je održano književno veče Radovana Vlahovića, književnika i direktora Banatskog kulturnog centra, čime je ovaj centar zvanično po prvi put otvoren za posetioce.

Devetnaesti saziv likovne kolonije TAA obogatio program Gospojine 2014

I ovogodišnja likovna kolonija „Tiska akademija akvarela " okupila je brojne izvanredne akvareliste

19. saziv likovne kolonije Tiska Akademija Akvarela (TAA) počeo je 16. avgusta. Kolonija je bila otvorena do 20. avgusta, kada je održana završna izložba ovogodišnjeg saziva TAA. Tom prilikom, u galeriji "Selo" održana je i izložba umetnice iz Slovenije, Ane Vidmar: „Istažujem slova i kako sve to funkcioniše u sklopu jedne slike. Nisam prvi put u Novom Bečeju. Moja mama je odrasla u Banatu. Često sam dolazila u Novo Miloševo, Novi Bečej i Kikindu. Poznat mi je kraj, Vojvodina i Banat Ovde mi je odlično. Obožavam ravnicu. Kod nas je sve brdovito i drugačije." I ovogodišnja likovna kolonija „Tiska akademija akvarela" okupila je brojne, izvanredne akvareliste.

Aleksandar Bogdanović, slikar iz Vršca: „Dugogodišnji sam član ove kolonije, koja za mene predstavlja nešto izuzetno lepo. Akvarelskih kolonija ima malo, a ovo je jedna od njih, na području Vojvodine i Banata. Približavamo se jubileju od dvadeset godina rada i stvaranja u ovoj koloniji. U uvodnom tekstu koji sam pisao za katalog napomenuo sam da su ljudi koji su osnivali ovu koloniju imali jednu finu viziju o akvarelu kao tehnici, o ljudima koji ovde rade, kao i za neke nove generacije koje će to uspeti da rade drugačije nego mi, ali koji gradu na Tisi." Maja Verzotti, slikarka iz Novog Sada: „U koloniji sam po drugi put. Radim more, morske motive i vodu, isto sam radila i prošlog puta. Nema velike razlike između dve kolonije. Ovo je jedna od retkih akvarelskih kolonija, tako da ja uživam jer mogu da radim tehniku koja mi je primarna, a utisci su najpozitivniji, sve kolege poznajem, prostor za rad i uslovi su odlični, tako da radim i uživam."

Vilmoš Harmoš, slikar iz Novog Sada: „Prvi put sam ovde, ekipu uglavnom poznajem. Osećam se kao u svom zato što jedni drage podstičemo i udružujemo se, tako da je velika razlika između mog i ovog ateljea. Jako mi je drago što sam ovde i prilično dobro se osećam".

Tibor Nađ, slikar iz Novog Bečeja: „Starosedelac sam Tiske akademije, Novobečejci me već znaju i nastojaću da nastavim ovu tradiciju osnivača. Nije trebalo da učestvujem na ovoj akdemiji iz zdravstvenih razloga, ali mi kolege to nisu dozvolile. Utisci su dobri, društvo je manje nego ranijih godina, ali zato kompaktno, lepo se družimo i slikamo."

Simboličnim spuštanjem zastave 26. avgusta svečano je zatvorena Tiska akademija akvarela. Tim povodom, priređena je izložba radova, kao i koncert gudačkog kvarteta iz Novog Sada, kaže Novica Blažin, direktor Doma kulture: "Bilo je 8 učesnika. Odlučili smo da je zanimljivim programom svečano zatvorimo, i da, kako sam ja to nazvao, spustimo zastavu. Od ove godine TAA ima svoju zastavu, koja će biti podignuta na Domu kulture svake godine kada se održava kolonija. Odložili smo je do sledeće godine, kada nas očekuje dvadeseta, jubilarna TAA. Tim povodom imali smo i koncert gudačkog kvarteta, koji nam je došao iz Novog Sada. Cilj ove večeri, između ostalog, je bilo i zatvaranje letnje sezone i otvaranja jesenje, zimske, koja će se održavati u galerijama i sali Doma kulture. Ovom prilikom bih još jednom istakao izvanrednu saradnju koju imamo sa Narodnom bibliotekom i direktoricom Agneš Đukičin. Ono što je najbitnije, kontinuitet stvaranja TAA dugujemo, pre svega, opštini Novi Bečej koja je bila sufinansijer, isto tako nam je u sufinansiranju pomogao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Ovim putem se zahvaljujem na pomoći i molim ih za pomoć već za sledeću godinu, jer planiramo 20. TAA, koja od nas zahteva da budemo originalni i da ostavimo traga, dvadeset godina nije malo.”

Novobečejcima tri medalje

U okviru „Gospojine" u Novom Bečeju organizovana je 10. revija borilačkih sportova, na kojoj su učestvovale ekipe iz Kazahstana, Češke, Bugarske, BiH, Mađarske i Srbije. Uz saglasnost Evropske vušu federacije, takmičenje je imalo status Otvorenog prvenstva Balkana. U veoma jakoj konkurenciji zlatne medalje osvojilo je troje novobečejskih takmičara senior Ferenc Kormanjoš i pionirke Enita Behramaj i Milica Đurić.

Radenko Tadić, predsednika Kung-fu vušu saveza Srbije ističe: „Borbe su bile odlične, velikog intenziteta i kvaliteta. Što se tiče domaćeg kluba osvojili smo tri zlatne medalje u izuzetno jakoj konkurenciji, što je veliki uspeh. Najuspešnija bila je ekipa iz Češke, a kvalitetu takmičenja doprinelo je i učešće reprezentacije Kazahstana i njihovog predstavnika Murata Tumarova, predsednika Saveza regiona centralne Azije, kao i prisustvo predstavnika Balkanske federacije Georgija Denihina".

Pored uspeha na domaćem borilištu, članovi novobečejskog „Jedinstvo" su na Kupu Evrope, koji je održan 7. septembra u Doboju, osvojilo tri medalje, dve zlatne i jednu srebrnu. Zlatne medalje osvojili su senior Ferenc Kormanjoš i pionirka Milica Đurić, a srebrnu kadetkinja Elena Behramaj.

Bez većih ambicija

Posle tromesečne pauze, drugog septembarskog vikenda, startovalo je prvenstvo države u kuglanju. Kuglašice „Jedinstva" iz Novog Beečeja igraju u Super ligi Srbije, gde će u konkurenciji deset klubova, voditi veliku borbu da sačuvaju mesto u najkvalitetnijem stepenu takmičenja. U ovoj sezoni za „Jedinstvo" je registrovano devet kuglašica: Đenđi Kirti (kapiten i trener), Tinde Kirti, Biljana Vujackov, Ildiko Isakov, Brigita Zolnai, Angela Zolnai i dve omladinke iz Kikinde, Katarina Kalmar i Dragana Drvenjak.

Kapiten Đenđi Kirti ističe: „Kao i nekoliko prethodnih godina na istim smo mukama. Sve utakmice igramo na strani, kao domaćini u Zrenjaninu, a zbog rekonstrukcije i izgradnje nove kuglane u Novom Bečeju, treniramo u Bačkom Gradištu. Kada sve to uzmemo u obzir sigurno da nas i ove sezone očekuje grčevita borba za opstanak".

Kuglaši „Jedinstva" i pored toga što ih je napustio najbolji igrač Žolt Kiš, sa nešto više optimizma očekuju prvenstvene okršaje u Prvoj ligi Srbije grupa Vojvodina. Za „Jedinstvo" su registrovani Ivan Mesaroš, Tibor Kirti, Goran Bugarski, Lajoš Zolnai, Zoltan Molnar, Sava Pajić, Robert Ernješi stariji, Sebastijan Molnar, Šandor Ivan, Norbert Mesaroš, koji se iz Sente vratio u matični klub, Norbert Ernješi, koji je dvojno registrovani, za superligaša „Radnički" iz Novog Sada i „Jedinstvo" i omladinici Oskar Rečo i Tibor Kereši.

Trener Ivan Mesaroš pred početak prvenstva kaže: „Sve utakmice kao domaćini, zbog nedostatka naše kuglane, igraćemo u Bačkom Gradištu zato su nam ambicije nešto skromnije, ali imamo sastav koji može konkurisati za mesto u gornjem delu tabele".

Asovi se ne zaboravljaju

Sa velikim interesovanjem ljubitelji fudbala u gradu kraj Tise očekivali su start fudbalera “Jedinstva" iz Novog Bečeja u Vojvođanskoj ligi Banat, gde su, posle ispadanja iz Srpske lige grupa Vojvodina nastavili takmičenje. U znatno izmenjenom sastavu fudbaleri „Jedinstva" su u prvih pet kola ostvarili polovičan uspeh. Na startu prvenstva poraženi su u Lukićevu od, novajlije u ligi, ekipe „Mladost Bambi" 2:1 (strelac za Jedinstvo bio je Maleš), da bi u drugom kolu pobedili „Slogu" iz Plandišta 4:0 (Radišić 3, Kiurski). U trećem kolu usledilo je novo razočarenje, poraz u Ru¬skom Selu od „Crvene zvezde" 4:3 ( Maleš, Kiurski, Milosavljev).

Da u ovom stepenu takmičenja domaći teren donosi veliku prednost, izabranici trenera Dragana Vukajlovića, potvrdili su u duelu sa „Proleterom" iz Banatskog Karlovca. Golovima Nikole Peruničića i Vladimira Radišića iz jedanaesterca, Novobečejci su uknjižili drugu pobedu.

Ni na trećem gostovanju novobečejski fudbaleri nisu obradovali svoje navijače, u Kikindi su poraženi od istoimene domaće ekipe 1:0. Posle pet odigranih utakmica Novobečejci se nalaze na desetom mestu, što je daleko od onog što se od ovog sastava očekivalo. Priliku da poprave utisak fudbaleri “Jedinstva" imaće u šestom kolu, kada dočekuje novajliju u ligi „Železničar" iz Pančeva, koji se nalazi na trećem mestu i najprijatnije je iznenađenje dosadašnjeg dela prvenstva.

U FK “Jedinstvo" iz Novog Bečeja uvedena je lepa praksa, da se na svakoj utakmici, kada je “Jedinstvo" domaćin, oda priznanje fudbalskim asovima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji kluba. U poluvremenu utakmice sa „Proleterom" iz Banatskog Karlovca, Plaketa FK “Jedinstvo" (rad umetnika Milorada Josimovića) uručena je Stevanu Đuričinu, Bošku Felbabu, Niki Bilbiji i Gliši Budiću. Proslavljenim novobečejskim fudbalerima Plakete je uručio predsednik kluba Ranko Janjić.

Rukometaši u Prvoj ligi Srbije

U godini kada obeležavaju veliki jubilej, 60 godina postojanja, rukometaši „Jedinstva" iz Novog Bečeja ostvarili su veliki uspeh, plasman u Prvu ligu Srbije grupa Sever. Do plasmana u prvoligaško društvo, inače treći rang takmičenja u Srbiji, rukometaši „Jedinstva" došli su posle „baraž" utakmice sa Novom Pazovom. Na ovoj utakmici, koja je odigrana na neutralnom terenu u Žablju, izabranici trenera Mihajla Petkovića zabeležili su ubedljivu pobedu 32:19 (20:5). Ovaj uspeh ostvarila je ekipa u sastavu: Polić (11 odbrana), Vujackov 7, Dujin 1, Antonović 11 (1), Crnjin 1, S. Ristić 7, Macura, J. Ristić 4, Fodok, Nešić 1, Fabijan, Stanković, Petrović.

U sklopu priprema za start u novom društvu rukometaši „Jedinstva", održali su 30 treninga, odigrali šest utakmica, zabeležili pet pobeda, a jedini poraz doživeli od TSK Čelika u Temerinu.

Pred početak prvenstva trener Mihajlo Petković zadovoljan je rezultatima, ali i veoma oprezan: „Ova generacija je ostvarila veliki uspeh, a plasman u Prvu ligu Srbije je kruna sistematskog rada i opredeljenje da se ulaže u sopstveni igrački kadar, za svaku je pohvalu da ga je ostvarila ekipa u kojoj su, izuzev golmana Polića, svi igrači iz Novog Bečeja. Što se tiče narednog prvenstva očekuje nas veoma kvalitetno takmičenje, u društvu smo sa ekipama i klubovima sa bogatom rukometnom tradicijom. U prognozama sam veoma oprezan, pogotovo što imamo težak raspored na startu prvenstva, u prvih šest kola četiri puta gostujemo, a dočekujemo pretedente za prvo mesto „Hercegovinu" iz Sečnja i „Proleter" iz Zrenjanina.

Što se tiče ambicija imamo samo jednu želju da sačuvamo mesto u ovom stepenu takmičenja i omogućimo ljubiteljima rukometa u Novom Bečeju da i iduće sezone gledaju kvalitetne utakmice".

U novoj sezoni treneru Mihajlu Petkoviću je na raspolaganju 21 rukometaš, golmani Borislav Polić, Bogdan Stanković, Darko Stojanović i Marko Davidović, igrači Đorđe Vujackov, Vladimir Antonović, Miloš Fodok, Igor Dujin, Miroslav Macura, Milovan Petrović, Strahinja Ristić, Jovan Ristić, Ivan Crnjin, Aleksandar Fabijan, Branislav Nešić, Nenad Barbul, kao i omladinci Valentin Farkaš, Filip Stefanović, Lazar Džigurski, Predrag Milićević i Dejan Usić.

U klubu se velika briga vodi o najmlađima tako da je aktivna Škola rukometa. Buduće rukometaše trenira Bogosav Blažin, rukometašice Dragoslav Ivančev, a njima pomaže bivša rukometašica „Jedinstva" Nataša Filep.

Koncert Džibonija i humanitarna akcija gađanja predsednika četvrtog dana Gospojine

Poslednji tzv. koncertni dan ovogodišnjih Gospojinskih dana završen je na vrhuncu večeri fenomenalnim koncertom Džibonija, začinjenim pravim emocijama i sa bine i iz publike, i naravno, spektakularnim vatrometom u ponoć. Pre večernjeg koncerta i još jednog provoda do kasno u noć po novobečejskim kafićima, posetioci su četvrtog dana Gospojine ponovo mogli da uživaju i u kompletnom sadržaju za celu porodicu tokom celog dana.

Svakako jedan od najinteresantnijih običaja na novobečejskoj Gospojini koji izaziva najveću pažnju medija jeste humanitarna akcija gađanja predsednika opštine vodenim balonima. Cilj je da se od sredstava obezbedi jedna kuća koja će biti data socijalno ugroženoj porodici iz opštine Novi Bečej. Akcija je i ove godine bila vrlo uspešna, a predsednik opštine, Saša Šućurović, kaže da se neće stati samo na ovoj akciji: „I ove godine smo napravili humanitarnu akciju koja je direktno vezana za naše mesto. Gospojina je manifestacija koja vraća osmeh na lice, kako glasi slogan. Naši sugrađani i posetioci su ispratili ovu manifestaciju. Mislim da ćemo stvarno uspeti da od ove akcije i ne samo od nje, svi izvođači i svi oni ljudi koji su ostvarili neki prihod na Gospojinskim danima, uplate neka sredstva u fond. Tako ćemo obezbediti kuću koju ćemo dati porodici koja je socijalno ugrožena. Verujom da će ova akcija trajati ne samo za vreme Gospojinskih dana, nego i tokom cele godine i u narednom periodu će se sigurno širiti i biti sve veća i veća."

Reka posetilaca se i poslednjeg koncertnog dana Gospojine slila na koncertni plato, gde se s nestrpljenjem očekivao koncert jednog od najvećih pevača sa ovih prostora, Džibonija. Balade su se nizale jedna za drugom, emocije i raspoloženje rasli su sa svakom. Otud ne čudi i prosidba koja se odigrala na bini tokom koncerta, kada je u samom tom činu učestvovao i odlično raspoloženi pevač. Interesantno je da akteri ovog čini nisu bili mladi, već par iz Kikinde koji ima dvoje dece i koji je venčan, ali stvarne prosidbe nikad nije bilo. Romantika na delu, na koncertu pevača koji je za sebe kaže da je izuzetno emotivan, što je bilo evidentno njegovim čestim silaženjima u publiku. Zlatan Stipišić, Gibonni posle koncerta je izjavio: "Drago mije što sam uspeo da duh Mediterana prenesem u Vojvodinu. Meni je odmor kada izađem na binu i sviram pred ljudima koji me razumeju, pobegnem iz svakodnevice. Hvala im što su mi dozvolili da pokažem sva svoja lica tokom koncerta. Ovo je bilo nadahnjujuće za mene." Vatrometom u ponoć koji je izmamio mnogobrojne uzdahe, završen je i četvrti dan Gospojine.

Uprkos kiši nezaboravni koncerti Kerbera i Riblje čorbe obeležili treći dan Gospojine, ali tu su bili i kvalitetni dnevni sadržaji

Trećeg dana Gospojine, nastavio se bogat program domaćina. Pored raznovrsnih štandova Etno bazara koji je trajao do nedelje, mnogobrojni posetioci imali su priliku da uživaju i u Dečijoj ulici, konceptu koji je sve popularniji, a namenjen je i najmlađima. Olivera Mihajlov, učiteljica deo tima organizatora kaže: "Već četvrtu godinu uspešno organizujemo likovne radionice sa decom, moj tim i ja, sačinjen od dve učiteljice i dve vaspitačice. Svake godine se trudimo da se likovne radionice ne ponavljaju i uvek spremamo nove aktivnosti za decu. Mislim da je ove godine odziv najveći do sad. Vrlo smo zadovoljni i prelepo je videti osmeh na dečijim licima."

Dragan Martinović, zamenik koordinatora Kancelarije za mlade opštine Novi Bečej kaže da u organizaciji Dečije ulice već godinama učestvuju aktivisti i volonteri Kancelarije za mlade opštine Novi Bečej, kao i volonteri u okviru Gospojinskog kampa: "Asocijacija mladih opštine Novi Bečej sa KZM-om već četvrtu godinu za redom organizuje Dečiju ulicu sa ciljem da se animiraju najmlađi posetioci Gospojine."

Na Tisi je održan i plivački maraton, pa su svi zainteresovani plivači imali priliku i da okušaju svoju sreću i takmiče se u svojoj katagoriji. Svoju sreću i ove godine okušao je voditelj Gospojine, čuveni Ivan Zeljković, „Zeka milioner". Nastavljene su i aktivnosti namenjene poljoprivrednicima u okviru 2. Gospojinskog Poljo festa. Tokom dana su održavani paneli, a posetioci su imali priliku i da vide konkretan rad izložene mehanizacije na organizovanom spitu. U prepodnevnim časovima je najpre održan godišnji susret Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana u muzeju Glavaševa kuća, prema rečima predsednika Kluba, Branislava Vojnova, noseća tema je bila 180 godina od rođenja dr Vladimira Glavaša.

Tradicionalno prepoznatljiv program u okviru Gospojine, a takođe namenjen najmlađima, svake godine priprema Narodna biblioteka u okviru svoje Avlije zabavlije. Po sedmi put Narodna biblioteka imala je priliku da ugosti i svoje drugare iz Beograda, iz Zvečanske ulice. Ovogodišnja Avlija zabavlija je 16. po redu, kaže Agneš Đukičin, direktorica Narodne biblioteke: "I deci i roditeljima smo pripremili pravi šou, školu za klovnove, čekaju ih Snežana i veštica i naravno klovnovi."

Još jedan vrlo bitan događaj organizovan je u toku trećeg dana Gospojine u Novom Bečeju. U pitanju je prvi Otvoreni balkanski vušu šampionat koji je zvanično overen i od strane Evropske vušu federacije.

Kao i uvek, vrhunac svakog Gopojinskog dana nastupi u večernjim časovima, na besplatnim koncertima na obali Tise.

Veče 3. dana Gospojine je svakako bilo vrlo uzbudljivo. Najpre zbog kiše koja je pomerila početak prvog koncerta, a zatim i zbog fenomenalnih koncerata koji su potrajali dugo u noć. Najpre je nastupila rok grupa iz Mađarske, Zanzibar, koja je prva zagrejala atmosferu i izvela nekoliko biseva. Zatim je usledio koncert legendarne grupe Kerber, koji je atmosferu doveo do usijanja, pa nisu smetale ni kapi kiše koje su povremeno padale na oduševljenu publiku. Ovacije tokom ovog koncerta usledile su i za vreme spontanog izlaska na scenu Bore Đorđevića u toku pesme "Čovek od meda", čemu se nije nadao ni Gale, frontmen Kerbera: "Od srca hvala. Bilo je izvanredno, vidim publici nije smetalo loše vreme, svi su mokri, ali su pevali kao da je bilo najsunčanije. Ne znam koji je ovde broj ljudi, ali potvrdili ste onu priču, ovo je veće od Gitarijade. Podseća na Beer Fest, a to je, prema mom mišljenju, najveće u Srbiji. Moram pohvaliti i organizatore, produkcija je savršena, ljudi u bekstejdžu su odlično radili svoj posao. Sve je odrađeno profesionalno, to mi govori da imate dugu tradiciju i srećan sam što mogu da kažem da smo bili večeras kod vas."

Na samom kraju trećeg dana Gospojine, kao jagoda na šlagu, usledio je fenomenalan koncert legedni domaćeg roka, grupe Riblja čorba, koji su održali koncert za pamćenje, a koji je trajao više od tri sata. Publika ništa manje nije ni očekivala od čuvenog Bore Đorđevića, koji je pred koncert izjavio sledeće: "Novi Bečej je sjajan, bili smo pre neki dan kad smo se vraćali iz Rumunije i svratili smo na ručak sa organizatorima. Tada je bilo mnogo lepše jer nije padala kiša. Drago mi je da se Novi Bečej setio da postoji Riblja čorba i da sada sviramo na Gospojini."

Drugi dan Gospojine - otvoreni Etno bazar i Poljofest, a Halid Bešlić oduševio novobečejsku publiku

Prva zvezda koja je nastupila u okviru gospojinskih koncerata u petak 22. avgusta legenda narodne muzike Halid Bešlić. No pre toga, svi oni koji su u popodnevnim časovima odlučili da posete Novi Bečej, mogli su da uživaju i u otvaranju Etno bazara, tradicionalne pijace rukotvorina i hrane, jednog od zaštitnih znakova Gospojine. Nenad Budić iz organizacije Etno bazara rekao je da se ove godine se Etno bazar prostirao na više od 300 m, što je dosadašnji rekord: "Imamo 130 izlagača. Jako smo zadovoljni i organizacijom i izlagačima. Verujem da smo sebi zadali veliki zadatak za sledeću godinu. Etno bazar se održava u sklopu Gospojine, sada već tradicionalno, i svake godine se sve više širi. "Mnogi izlagači su prisutni na novobečejskom Etno bazara već godinama, ali sve ih je više i novih, kako iz Vojvodine, tako i iz čitave Srbije. Rada Dralović iz Užica: “Rešili smo da dođemo da vidimo kako je ovde i kako će ići prodaja. Čuli smo od drugara da postoji Etno bazar. Prvi put smo ovde. Imamo jakne, prsluke, pončoe, rukavice, uglavnom sve od vune. Proces pravljenja je komplikovan. Oko 15-ak dana je potrebno da se napravi jedna jakna. Nadamo se da ćemo lepo proći i da će prodaja dobro ići."

Kolone automobila su se te večeri slile u Novi Bečej, jer svake godine rekordan broj ljudi poseti upravo neki od besplatnih koncerata na obali Tise. Glavna zvezda drugog dana Gospojine bio je Halid Bešlić, koji je svojim nastupom prosto oduševio i novobečejsku publiku: „Odlično se osećam nakon koncerta i drago mi je što je došlo ovoliko ljudi. Prvi put sam u Novom Bečeju, i jako mi se dopada. Nadam se da sam bolje otpevao „Miljacku" od Dačića. Planiram da u narednom periodu izdam pesmu za pesmom, album je u toku. Šaljem veliki pozdrav Novobečejcima, i mogu da kažem da ovaj koncert spada u mojih top 10 koncerata".

Nakon odličnog nastupa Halida Bešlića, usledio je koncert grupe Miligram koji je trajao do posle ponoći, da bi se provod u Novom Bečeju nastavio do ranih jutarnjih časova.