7. “Proleće Sime Cucića” održano u Klubu književnika Srbije

Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa po 7. put je organizovao književnu manifestaciju „Proleće Sime Cucića" posvećenu liku i delu Sime Cucića, rodonačelnika književne kritike književnosti za decu. Svečana dodela Nagrada „Sima Cucić" održana je u sredu 4. juna u Udruženju književnika Srbije u Beogradu. Tročlani žiri, u sastavu: prof. dr Tihomir Obradović, prof. dr Predrag Jašović i Radovan Vlahović, ove godine je dodelio ukupno tri Nagrade "Sima Cucić". Za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu nagrađena je knjiga "Branko Ćopić - dijalog sa tradicijom", Snežene Sarandić Čutura, Nagrada "Sima Cucić" za životno delo je posthumno dodeljena prof. dr Slavoljubu Obradoviću za monografiju “Pisac i kritičar Sima Cucić", dok je Sava Skobić nagrađen plaketom za svoj doprinos razvoju književnosti za decu, navodi prof. dr Tihomir Petrović, predsednik žirija: “Ovog puta, Banatski kulturni centar nagrađuje izučavaoce književnosti za decu, kao stvaraoce same, dakle pesnike, pripovedače i romansijere. Nagrađena je knjiga koja se tiče Branka Ćopića. Branko Ćopić je klasik srpske književnosti za decu. On je obrazac pisca koji piše za decu i mlade. Nagradu je dobila prof. Snežana Šarančić Čutura koja na jedan monografski i studiozan način govori o Branku Ćopiću i o njegovoj vezi sa usmenom književnošću." Prema rečima dobitnice Nagrade „Sima Cucić" za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu, Snežane Šarančic Čutura, velika je čast primiti ovu nagradu. Pre svega iz razloga jer je žiri prepoznao ogroman trud koji je uložen u stvaranje ove knjige, ali i zbog toga što su prethodni dobitnici uglavnom ljudi iz čijih knjiga se uči zanat” dodaje Šarančićeva. Ona se zahvalila najviše svojoj mentorki Ljiljani Pešikan Duštanović, koja je vodila rad oko doktorske disertacije iz koje je proizašla knjiga o Branku Ćopiću: “Knjiga "Вranko Ćopić - dijalog s tradicijom" bavi se samo jednim aspektom Ćopićevog dela, odnosno bavi se zapravo jednim delom Ćopićeve poetike i jednim delom Ćopićevog opusa, a to je veza njegovih dela za decu i usmene tradicije.

Manifestacija „Proleće Sime Cucića" se organizuje u cilja afirmacije i kritičkog sagledavanja književnosti za najmlađe.

Otkrivena maketa Bečejske tvrđave u Domu kulture

Maketa Novobečejca Milorada Miće Josimovića rezultat je višemesečnog rada i istraživanja

Maketa Starog grada, odnosno nekadašnje moćne Bečejske tvrđave na Tisi iz 13. veka, od nedavno krasi prostor Doma kulture u Novom Bečeju i ubuduće će biti u njegovoj stalnoj postavci. Maketa Novobečejca Milorada Miće Josimovića rezultat je višemesečnog rada i istraživanja u kojima su mu, svojim savetom i kritikom, pomogli mnogi, a po najviše prof. dr Alefesandar Kasaš, istoričar poreklom iz Novog Bečeja. Profesor Kasaš je još рге 30 godina prvi put pisao o Starom gradu, pravom dragulju, kako kaže, zakog mnogi Novobečejci nisu ni svesni da postoji: „Mnogi Novobečejci nisu ni svesni kakav smo mi nekad dragulj imali, a to je ova Bečejska tvrdava, pored drugih Iokaliteta, od Arače, Matejskog broda do Borđoša i Starog magacina koji na žalost propada, a u pitanju je objekat iz 18. veka i nema ga na prostoru nе samo današnje Vojvodine nego i Srbije."

Profesor Kasaš je dobio čast da zajedno sa autorom makete, Miloradom Josimovićem, simbolično preseče vrpcu i maketu otkrije javnosti. Njemu je, takođe, pripalo i to zadovoljstvo da održi pozdravni govor i prisutne uputi u neke od zanimljivih detalja o bogatoj istoriji Bečejske tvrdave, koja je postojala vekovima. U svom govoru, profesor Kasaš je posebno istakao zadovoljstvo činjenicom što je maketa našla mesto baš u prostoru Doma kulture, sa čije se terase mogu videti ostaci Bečejske tvrđave. Direktor Doma kulture, Novica Blažin, u svom obraćanju se zahvalio svima koji su učestvovali i omogućili da maketa Starog grada dobije svoj konačni sjaj.

Manifestacija prijateljstva i fer pleja

Najduži dan u godini i prvi dan leta, 21. jun 2014. godine, u Novom Bečeju bio je u znaku mladosti i sporta. Blizu 2000 sportista iz 23 grada Vojvodine i Srbije, ali i iz Crne Gore (Nikšića), došlo je u grad kraj Tise na „Vikend sporta", svojevrsnu manifestaciju drugarstva i fer pleja. U predivnom ambijentu prepunog amfiteatra kraj Tise, sportsko nadmetanje mladih, koje Turistička organizacija, Sportski savez opštine i MZ Novi Bečej organizuju drugi put, otvorio je predsednik novobečejske opštine Saša Šućurović, istakavši nadu da će mnogi prisutni takmičari u budućnosti postati vrhunski sportisti.

Mladim sportistima su se potom obratili Biljana Lajović, koordinator jedinice za prevenciju nasilja u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Nikola Vida iz kancelarije UNICEF-a u Beogradu. Njihova zajednička poruka bila je, da su ovakva nadmetanja mladih svojevrsna promocija sporta, zdravih stilova života, da pomažu svestranom razvoju ličnosti, vraćaju sistem vrednosti, doprinose širenju drugarstva i prijateljstva, a veoma su značajna u borbi protiv nasilja i negovanju fer pleja.

Na kraju su istakli da na ovakvim susretima nema pobednika i poraženih, jer su svi učesnici, bez obzira na rezultat, pobednici.

Na više lokacija u gradu mladi su se nadmetali u odbojci, košarci, rukometu, fudbalu, odbojci na pesku, šahu i borilačkim sportovima (karateu, tekvondu i kik boksu).

U duhu manifestacije i fer pleja, predstavnik Fudbalskog saveza Srbije je uručio Ženskom fudbalskom klubu „Novi Bečej", članu Super ligi Srbije, pehar fer pleja za sezonu 2013/2014.

Akciji „Sport protiv nasilja" priključio se i Teniski savez Srbije, u saradnji sa NIS-om, pa je više od stotinu mališana imalo priliku da na desetak mini terena steknu prva znanja o ovom sve popularnijem sportu.

Slađana Milošević održala promociju knjige „Civilizacija i žena - muška žena”

Slađanu poznajemo kao našu eminentnu rok pevačicu, ženu koja pomera granice, koja je uvek interesantna, nova, provokativna, atraktivna. Međutim, iako je književno veče počelo sa jednim kratkim uvodnim filmom u kojem se govori o njenom muzičkom radu, Slađana nije bila naš gost u ulozi muzičara, već u ulozi književnika - Agneš Đukičin

Enciklopedijska knjiga „Civilizacija i žena - muška žena", u dva toma na 1.732 stranice iz pera Aleksandre Slađane Milošević jedne od ikona pop kulture s kraja 70-ih i početkom 80-ih godina, predstavljena je 20. juna u galeriji Narodne biblioteke Novi Bečej. Područje rada, istraživanja i ličnog interesa autorke bile su oblasti psihologije, mitologije, religije, istorije, filozofije, sociologije, umetnosti, antropologije, etnologije i njima srodnih disciplina. "Civilizacija i žena - muška žena" hronološki prati sudbinu žene kroz istoriju dugu nekoliko hiljada godina, od drevnih civilizacija Mesopotamije, Egipta, Indije, Judeje, Grčke, Rima, preko Vizantije, srednjeg i novog veka, sve do modernog i postmodernog doba.

Društvena uloga, lični dometi žene, skokoviti psihološki i stvaralački napredak, postignuća u mnogim oblastima, kao i prava priroda žene, razotkrivaju se kroz mitove, religiju, umetnost, filozofiju, nauku, istakla je Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej: "Slađanu poznajemo kao našu eminentnu rok pevačicu, ženu koja pomera granice, koja je uvek interesantna, nova, provokativna, atraktivna. Mnogi nisu znali da je napisala knjigu, odnosno enciklopediju. To je ono što je fascinantno, što nas sve ostavlja iznenađene, ostajemo skoro bez daha, da je jedna osoba za 11 godina napisala enciklopediju. Dobila je komplimente naših najeminentnijih stručnjaka, da je zaista ono što je napisano u ovoj knjizi, izuzetno vredno i značajno za srpsku kulturu.

Knjiga prati odnos prema ženskom principu, od nastanka mitološke i religijske svesti, do pojave psihološki i socijalno integrisane žene novog vremena. Autorka sagledava i iznosi svedočanstva o učešću žena, ne samo u civilizacijskim periodima, već i transkulturalno, prateći uticaj žene na razvoj ljudskih zajednica različitih struktura i porekla. Teza koju knjiga  prati jeste nepravda prema istorijski obespravljenoj ženi. Sva naša sadašnjost, povezana je sa prošlošću, sva naša saznanja, deo su celokupnog znanja ljudske vrste, naglašava Aleksandra Slađana Milošević, autorka knjige: "Knjigu sam pisala 11 godina. Profesor Žarko Trebješanin je rekao jako zanimljivu stvar, da je to nemoguće, zato što ovakvo delo mora da se piše čitavog života. Razmislila sam, i upravu je skroz, jer se moja odluka da napišem ovakvo delo u stvari rodila još kada sam bila dete. Pisala sam je kao što sam rekla punih 11 godina, sa tim što sam poslednjih nekoliko godina bila u potpunoj izolaciji. Živela sam kao isposnik u ćeliji, jer zaista nisam izlazila iz kuće. Nisam imala vremena ni za kakav drugi život, osim za rad. U stvari, možda sam najponosnija što sam uspela u tome, da ta knjiga ipak ugleda publiku i da dođe pred čitaoce.”

Cilj ove knjigе je da pomogne afirmaciji žene i poboljša odnose među polovima. Kako bi se cilj postigao, autorka tvrdi da je potrebno redefinisati rodne uloge i promeniti uređenje budućeg društva.

Oproštaj posle jedne sezone

Fudbaleri „Jedinstva" iz Novog Bečeja, su u Srpskoj ligi grupa Vojvodina zauzeli 15 pretposlednje mesto, sa 26 bodova. Prvi strelac ekipe Vladimir Radišič sa devet golova

Fudbaleri „Jedinstva" iz Novog Bečeja, neslavno su okončali proteklu sezonu u Srpskoj ligi grupa Vojvodina. Novobečejci su zauzeli 15 pretposlednje mesto, sa 26 bodova i posle samo jedne sezone moraju da napuste treći stepen takmičenja. Na 30 utakmica „Jedinstvo" je zabeležili šest pobeda, osam puta igralo nerešeno, doživelo 16 poraza, postiglo 27, a primilo 55 golova.

Od šest pobeda Novobečejci su tri postigli u gostima („Tekstilac" u Odžacima 2:1, „Slogu" u Temerinu 2:1 i “Radnički" u Novoj Pazovi 1:0), a tri pred svojom publikom („Radnički" iz Sremske Mitrovice 3:1, „Tekstilac" 2:0 i „Dunav" iz Starih Banovaca 2:1).

Za ekipu je igrao 31 fudbaler, a najviše utakmica odigrao je Vladimir Radišić 29, Nikola Ajdarić, Neven Radaković 26, Nenad Vinović 25, Nikola Isailović 23, Milorad Ivančev 22, Ognjen Maleš 20, Ilija Krasić 18, Bojan Trivunović 15, Velibor Škero, Marko Drljača, Vladimir Dizdarević, Igor Stepančev 14, Marko Njagrin, Aleksandar Bicok 13, Ervin Rigo, Nikola Rudnički, Nikola Peruničić, Milan Misić 12, Vuk Babić, Vlado Zekanović, Robert Kiš 11, Darko Ćazić 10, Stefan Milosavljev i Feda Baletić osam, Dalibor Šijanović sedam, Strahinja Josimović tri, Aleksandar Bijelić dve, Strahinja Vasković, Stefan Stojkov i Aleksandar Marčić jednu utakmicu. Ekipu su vodila dva trenera, u prva tri kola Dragan Krčmar, a potom do kraja prvenstva Milan Budisavljević.

Prvi strelac ekipe je Vladimir Radišić sa 9 golova, Nikola Ajdarić je postigao četiri, Nikola Isailović i Nikola Peruničić tri, Ervin Rigo, Ilija Krasić, Davorin Šijanović, Neven Radaković i Ognjen Maleš jedan, dok su Novobečejcima pomogli i protivnički igrači sa tri autogola.

Predsednik kluba Ranko Janjić na kraju prvenstva ističe: „Оnо čega smo se pribojavali na početka prvenstva ipak se dogodilo. Posle samo godinu dana napuštamo Srpsku ligu, a za to postoji više razloga. Pre svega nespremni i sa oslabljenim igračkim kadrom dočekali smo nastup u ovako kvalitetnom rangu takmičenja. Slab učinak u prvom delu nije se mogao nadoknaditi u nastavku, kada smo igrali mnogo bolje. Nama sada predstoji da se što bolje organizujemo i formiramo ekipu koja će od jeseni igrati u Vojvođanskoj ligi grupa Banat".

Kažnjavanje osuđenika radom u javnom interesu

Nakon izricanja pravosnažnih presuda od strane Osnovnog i Prekršajnog suda, zainteresovana javna preduzeća i Mesne zajednice će dobiti priliku da im se određena osuđena lica ustupe za rad kod njih, koja će na taj način odslužiti svoje kazne

Opština Novi Bečej je 25. juna potpisala Protokol o saradnji sa Osnovnim sudom u Bečeju i Prekršajnim sudom u Zrenjaninu, u cilju unapređenja međusobne saradnje, a koji reguliše oblast primene alternativnih krivičnih sankcija. Naime, opština Novi Bečej se potpisivanjem ovog protokola obavezala da, kao osnivač javnih preduzeća na teritoriji opštine, preduzme sve neophodne zakonske mere kako bi se u kratkom roku stvorili svi potrebni uslovi za sprovođenje sudskih odluka, a koje predviđaju primenu rada u javnom interesu. Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej je, pre svega, istakao činjenicu da je potpisivanje Protokola o saradnji inicirao Osnovni sud u Bečeju: „Lokalna samouprava u Novom Bečeju je svakako dala podršku i mislim da će svim našim javnim preduzećima i ustanovama ovo prijati, jer bi samim tim došli do nove radne snage. Mislimo da će ova saradnja uroditi plodom i u narednom periodu ćemo svakako dati izveštaj o urađenom.”

Protokol o saradnji su, osim predsednika opštine Novi Bečej, potpisali i Mirjana Istrat, predsednica Prekršajnog suda u Zrenjaninu i Goran Čimburović, predsednik Osnovnog suda u Bečeju, dok je potpisivanju prisustvovao Viljem Hrast, šef Odeljenja za tretman i alternativne sankcije, pri Ministarstvu pravde Republike Srbije. Odeljenje za tretman i alternativne sankcije u okviru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, ima petogodišnje iskustvo u realizaciji alternativnih sankcija i dobro je pripremljeno za to, istakao je Viljem Hrast. On smatra da je najpotrebnije pripremiti lokalnu samoupravu, u okviru koje se moraju angažovati svi njeni faktori, od javnih preduzeća do Mesnih zajednica. Hrast objašnjava koje su, pre svega, njihove obaveze: „Poslodavac je u obavezi da omogući, pre svega, osuđenom da radi, da napravi spisak poslova na kojima osuđeni može raditi. Osuđeni može raditi samo na tim poslovima koje smo dobili u tom spisku.

Predsednica Prekršajnog suda u Zrenjaninu, Mirjana Istrat, smatra da potpisivanje Protokola o saradnji ima veliki značaj u smislu stvaranja preduslova za izvršenje pravosnažnih presuda u prekršajnom postupku. Prema novom zakonu o izvršenju kazne sprovode se novi načini izvršenja istih, a akcenat je stavljen na odsluženje kazne kroz rad u javnom interesu, objašnjava Istratova: “Znači, za lakše prekršaje, gde je određena manja novčana kazna i manji broj dana zatvora, radiće se na tome da se preko poverenika, рrеkо Kancelarije, sklope ugovori sa javnim preduzećima i da se na taj način praktično Ijudima omogući da za ona dela koja nemaju veliku samu težinu, nisu u toj meri društveno opasna, može da se sprovede jedan humaniji način izvršenja, ukoliko osuđeni nema mogućnosti da plati novčanu kaznu.”

Novom mrežom sudova, Bečeju je vraćen Osnovni sud sa Sudskom jedinicom u Novom Bečeju, što je vrlo bitno za obe opštine, smatra Goran Čimburović, predsednik Osnovnog suda u Bečeju. Prošle nedelje je potpisan Protokol o saradnji sa opštinom Bečej, a sada je to slučaj i sa opštinom Novi Bečej, rekao je Čimburović: „Mogu slobodno reći da najviše koristi od ovoga imaju lokalne samouprave, koje će vremenom prepoznati i koliki je značaj bio potpisivanja ovakvog sporazuma, a samim tim i njegove realizacije. Budući da je ovo novina u krivičnom zakonodavstvu Republike Srbije, sada krеćemo u akciju, što bi se reklo."

Nakon izricanja pravosnažnih presuda od strane Osnovnog i Prekršajnog suda, zainteresovana javna preduzeća i Mesne zajednice će dobiti priliku da im se odredena osuđena lica ustupe za rad kod njih, koja će na taj način odslužiti svoje kazne, objašnjava Čimburović. Svi potpisnici se slažu da je izuzetno bitna činjenica, za primenu ovog sistema izvršenja krivičnih sankcija, to što je u Zrenjaninu formirana Kancelarija za izvršenje alternativnih krivičnih sankcija, kao i da će uz saradnju sa njima i Ministarstvom pravde, lokalne samouprave opština Bečej i Novi Bečej sigurno ubrzo krenuti u realizaciju ovog humanijeg načina kažnjavanja prestupnika.

Sanacija kolovoza na teritoriji opštine Novi Bečej u toku

“Моrаm da napomenem da ovakvi radovi godinama nisu rađeni, ovog kvaliteta i ovog obima, tako da ćemo ove godine, ali i narednih godina učiniti svaki napor da putna mreža u opštini Novi Bečej bude onakva kakva jeste naša opština, jedna od najboljih." - Matija Kovač

U okviru svojih redovnih delatnosti JP Direkcija je sprovela postupak javne nabavke za održavanje kolovoza na saobraćajnicama na teritoriji opštine Novi Bečej. Kao najbolji ponuđač je izabran „Put invest - Sremska Kamenica", navodi Ivan Bošnjak, direktor JP Direkcija: „Planirana investicija ove godine je u vrednosti od 4.400.000 dinara, što su vrlo skromna sredstva, ako se uzme u obzir da održavamo i upravljamo putnom mrežom od oko 150 kilometara, ali ćemo se truditi da ta sredstva iskoristimo na najbolji način. Planom održavanja je predviđeno da se krpe udarne rupe, kako ručno tako i mašinski i da se presvlaće duže deonice oštećenog kolovoza. Takode smo predvideli da se skidaju bankine duž saobraćajnica." Ove godine je dogovoreno da se u koordinaciji sa Putevima Srbije održavaju i državni putevi na teritorij i opštine Novi Bečej, dodaje Bošnjak: „Prvenstveno mislim na državni put prvog B reda broj 15 Novi Bečej-Novo Miloševo-državna granica-Rumunija, gde su već izvršeni radovi na održavanju deonice Novi Bečej-Novo Miloševo, a počeli su i radovi na održavanju mosta DTD kanala na ulazu u Novi Bečej. Na tom mostu se vrši rekonstrukсјја dilatacionih spojnica, ograde i pešačkih staza.

Radovi na redovnom održavanju kolovoza biće vršeni permanentno u toku cele građevinske sezone, u svim naseljenim mestima."

Mesna zajednica Novi Bečej uložila je 400.000 dinara za radove na sanaciji kolovoza na teritoriji opštine Novi Bečej, a ostatak sredstava obezbedila je lokalna samouprava, o čemu zamenik predsednika opštine Novi Bečej, Matija Kovač, kaže: „Prošle godine smo počeli sanaciju putne mreže u opštini Novi Bečej, a ove godine smo udvostručili sredstva za to. Očekujemo da tokom godine, uz ove radove, putna mreža u opštini Novi Bečej bude daleko kvalitetnija i bez velikih udarnih rupa zbog kojih građani imaju velike probleme i na koje nam se žale. Moram da napomenem da ovakvi radovi godinama nisu rađeni, ovog kvaliteta i ovog obima, tako da ćemo ove godine, ali i narednih godina, učiniti svaki napor da putna mreža u opštini Novi Bečej bude onakva kakva jeste naša opština, jedna od najboljih." Nakon radova na sanaciji kolovoza u Novom Miloševu i Bočaru, trenutno su u toku radovi u naseljenom mestu Novi Bečej. Redovno održavanje kolovoza za ovu godinu biće završeno radovima u Kumanu, završava Kovač.

Prva poseta ambasadora SAD opštini Novi Bečej - otvaranje poljoprivrednih inkubatora u industrijskoj zoni

Svečano otvoreni plastenici u okviru Programa poljoprivredno - preduzetničkih inkubatora za mlade u Novom Bečeju, koji su projekat USAID-a i lokalne samouprave. U pripremi farmerska zona.

Američki ambasador Majkl Kirbi, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin, predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović, predsednica Skupštine opštine Kikinda Aleksandra Majkić i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, 18. juna su ceremonijalno otvorili plastenike postavljene u okviru Programa poljoprivredno - preduzetničkih inkubatora za mlade. Prema rečima ambasadora Majkl Kirbi, Program poljoprivredno - preduzetničkih inkubatora za mlade skraćuje vreme i smanjuje troškove otvaranja novih agrobiznisa i pomaže mladima da pronađu profitabilan posao u poljoprivredi: "Prvi utisak koji imam o uzgajanju paradajza, jeste da ja kod kuće imam vrt i imam paradajza, ali je on u ovom trenutku možda polovina ili čak i manje od polovine ovog paradajza. Još uvek nemam ovako velike plodove. Jasno je odmah da ovaj gospodin zna mnogo više o uzgajanju paradajza nego ja. Možda upravo on u ovom stakleniku ima bolje uslove za gajenje paradajza od mene. Pravi test biće zapravo kada povrće bude zrelo, a gospodin mi je rekao da će biti jarka crvena boja, onda možemo da uporedimo ukuse paradajza koji sam ja proizvodio i ovog." U okviru ovog programa obučeno je preko 60 nezaposlenih mladih koji su zaiteresovani za rad u poljoprivredi. Oni su stekli znanja i veštine neophodne za vođenje poljoprivrednog biznisa i uzgoj visokoprofitabilnih kultura. Najbolji učesnici obuke dobili su priliku da koriste zemljište, prateću infrastrukturu i mentorsku pomoć za započinjanje sopstvenog agrobiznisa u trideset jednom plasteniku postavljenom u Zrenjaninu (15), Kikindi (12) i Novom Bečeju (4), istakao je Saša Šučurović, predsednik opštine Novi Bečej: „Ovo je jedan značajan projekat, gde ćemo omogućiti našim mladim Ijudima koji su ostali u našem mestu, da razvijaju neku drugu vrstu proizvodnje. Pre svega, mislim na intezivniju poljoprivrednu proizvodnju. To je usmereno na one koji imaju manja poljoprivredna domaćtnstva i manje zemlje. Mislim da ćemo ih naučiti kroz ove inkubatore kako se snaći u ovim teškim vremenima, da steknu znanje. Samim tim da steknu i neka sredstva kako bi se osamostalili, odvojili od ovog inkubatora i započeli svoj privatan posao. Ovo će biti dobar primer i oni će kod svojih vršnjaka raširiti tu našu ideju. Mislim da će Novi Bečej postati uskoro poznat po plastenicima i da će mladi baš zbog toga ostati da žive u našoj sredini. Mi smo pored industrijske zone, koju završavamo, krenuli i sa poljoprivrednim inkubatorima. Imamo ideju da napravimo i farmersku zonu, koja će biti jedinstvena u ovom kraju, ali ćemo vas o tome na vreme obavestiti." Ukoliko ovakvi inkubatori zaista urode plodom, i ukoliko mladi kasnije mogu postati samostalni poIjoprivrednici, onda takvo rešenje treba predložiti Ministarstvu zaduženom za poljoprivredu, kako bi oni kroz ceo svoj sistem implementirali ovakav program i kako bi bio dostupan svim mladim ljudima na teritonje Srbije u ruralnim područjima, naglasio je Nenad Borovčanin, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta.

Povrtarstvo je izuzetno profitabilna grana, kao i voćarstvo, nažalost u opštini Novi Bečej malo ljudi to prepoznaje. Cilj ovog projekta jeste da se pomogne diversifikacija poljoprivredne proizvodnje i u tom cilju intezivno i radimo, naglašava Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej: „Ovaj projekat ima ogroman značaj, ne toliko u materijalnoj vrednosti samog projekta, koliko to znači za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Znamo koliko je opština Novi Bečej uglavnom okrenuta ratarstvu, i upravo ovaj plastenik u kojem će raditi mladi Ijudi, treba da pokaže koji je značaj proizvodnje u plastenicima. Ovaj program je predviđen da korisnici u njemu ostanu dve godine, nakon toga dolaze novi, a prethodni treba da zasnuju svoju proizvodnju u svojim plastenicima."

Mladi preduzetnici, učesnici u projektu, Dragana Marčićev i Miroslav Džulić, vrlo su zadovoljni što su dobili priliku da pokažu šta znaju i uz rad da omoguće sebi pristojan život.

SO Novi Bečej donela odluke o uređenju oblasti javne svojine

Jedna od tačaka dnevnog reda 20. sednice SO Novi Bečej, bilo je i donošenje Odluke o izmenama i dopunama Programa zaštite, uređenja i koriščenja poljoprivrednog zemljišta opštine Novi Bečej za 2014. godinu

20. sednica SO Novi Bečej jedna je u nizu održanih sednica, usled bogatog dnevnog reda uobičajenog za ovo doba godine. Pema rečima Dragana Balabana, zamenika predsednika SO Novi Bečej, pred nama je period kada će ih biti ređe: „Оnо što je bila okosnica ove sednice to je nekoliko opštinskih odluka da bi se stavilo u zakonski okvir sve ono što je ranije od nepokretnosti pripadalo Republici Srbiji, a sada spada pod ingerenciju lokalne samouprave. Da bi se to uskladilo, doneli smo neke odluke za lakši rad budućih generacija."

Stupanjem na snagu Zakona o javnoj svojini, opština Novi Bečej je stekla pravo da raspolaže svojom imovinom. Na osnovu Zakona o javnoj svojini opština sada može da pribavlja, otuđuje i izdaje u zakup nepokretnosti kojima raspolaže, što je jedan od bitnijih i značajnijih prihoda za samu opštinu. Opštinsko veće utvrdilo je predlog odluka koje se tiču regulisanja ove oblasti, istakla je Milica Nešić, šef odseka: „Javna svojina je sada novost kako za opštinu Novi Bečej tako i za sve opštine i gradove, samim stupanjem na snagu Zakona o javnoj svojini koji je dao mogućnost lokalnim samoupravama da donesu odluku i da se na taj način brinu o svojoj imovini. Ovim odlukama pokušavamo da rešimo otkup, prodaju nekretnina i zakup poslovnih prostora. Jednom odlukom smo odredili cenu zakupnine. Ovim odlukama smo takođe odredili uslov i način prodaje i otkupa, što je na osnovu statuta, u nadležnosti Skupštine, da ona donese odluku da li će se nešto kupiti ili prodati i zatim se formira komisija koja će sprovesti postupak javnog nadmetanja ili prikupljanja pisanih ponuda i na osnovu izveštaja komisije Skupština usvaja i donosi odluku o tome, a zatim se ugovorom regulilu ostala prava i ugovor potpisuje predsednik opštine."

Još jedna od tačaka dnevnog reda 20, sednice SO Novi Bečej, bilo je i donošenje Odluke o izmenama i dopunama Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta opštine Novi Bečej za 2014. godinu. lzmena programa se morala doneli jer je određeno površina državnog poljoprivrednog zemljišta vraćena u postupku restitucije crkvenoj opštini Beodra iz Novog Miloševa, a programom su pojedine od vraćenih parcela prethodno dodeljene korisnicima, objašnjava Stevan Popov, predsednik komisije za izradu programa: „Komisija za izradu godišnjeg programa imala je zadatak, da izvrši zamenu parcela koje su vraćene crkvenoj opštini Beodra a koje smo mi već ranije dodelili dvojici stočara. Zbog toga je Skupštini predložena izmena Godišnjeg programa i umesto površine koja se vratiti crkvi u Beodri, dodeljene su nove površine dvojici stočara, tako da su zadovoljeni zakonski normativi za pravo preče dodele poljoprivrednog zemljišta.”

20. sednicom SO Novi Bečej je predsedavao Dragan Balaban, zamenik predsednika SO, a sve odluke su donesene jednoglasno.

Norvežani finansiraju Kancelariju za smanjenje siromaštva u Novom Bečeju

Pored Ade, projekat se sprovodi u još četiri opštine: Novoj Crnji, Plandištu, Pečincima i Novom Bečeju. U pitanju su raštrkane opštine, kоје su izabrane prema razvijenosti

Opština Novi Bečej ima velike potencijale i stalno se razvija. Međutim, ima građana koji su u vrlo teškoj materijalnoj situaciji, a neprijatno im je da traže pomoć. Iz tog razloga će uskoro biti otvorena Kancelarija za smanjenje siromaštva koja ima za cilj upošljavanje radno sposobnog stanovništva iz kategorije socijalno ugroženih. Njima će biti omogućeno da sredstva koja su im neophodna dostojanstveno zarade, umesto da budu primorani da traže jednokratnu pomoć od opštine, istakla je članica Opštinskog veća zadužena za marginalizovane društvene grupe, Olga Lalić: "Današnje okupljanje je u vezi sa projektom "Mapiranje socijalno ugroženog stanovništva i promocija radne aktivacije socijalno ugroženog stanovništva na lokalnom nivou". Negde krajem aprila je ostvaren prvi kontakt sa opštinom Ada, odnosno nevladinom organizacijom "Duga". Ubrzo nakon toga smo imali prijem u norveškoj ambasadi gde je ovaj projekat ocenjen kao veoma interesantan i koristan, tako da su ga Norvežani i finansirali. Današnje okupljanje je prvi zvaničan korak u realizaciji oformljenja tzv. Kancelarije za smanjenje siromaštva. Ovaj projekat predstavlja priliku da naša opština usvoji novi model socijalne politike, koji je uspešno sproveden u opštinama Ada, Mali Iđoš, Bačka Topola i Senta. Suština celokupne priče je izrada socijalnih karata, na osnovu kojih ćemo imati podatak o realnom stanju na terenu i na osnovu toga ćemo angažovati sve ljude koji su radno sposobni. Sledeći korak je foraiiranje Komisije za dodelu pomoći, koju će sačinjavati predstavnici svih institucija koje se direktno bave ovom problematikom."

Lalićeva dodaje da je otvaranje Kancelarije predviđeno za avgust.

Pored Ade, projekat se sprovodi u još četiri opštine: Novoj Crnji, Plandištu, Pećincima i Novom Bečeju. U pitanju su raštrkane opštine, koje su izabrane prema razvijenosti. Opština Pećinci spada u prvu grupu po razvijenosti, Novi Bečej u drugu, Nova Crnja u treću, dok je opština Plandište klasifikovana kao četvrta grupa po razvijenosti. Cilj je da se vidi kako će se projekat razvijati u opštinama koje se razlikuju po razvijenosti.

Projekat već 8 godina funkcioniše u Adi, gde su vrlo ponosni na sve ljude koji rade i kojima je ovom praksom vraćeno dostojanstvo.