Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej o 2013-oj i planovima za 2014.

Pokušaćemo da pomognemo da se razvijaju mala i srednja poljoprivredna gazdinstva, mala i srednja preduzeća, porodične manufakture, da stvorimo uslove da naši sugrađani sami sebi mogu da obezbede pristojan život.

- Kada se osvrnete na proteklu godinu šta je to što je obeležilo život u opštini Novi Bečej?

Već na početku 2013. susreli smo se sa velikom snežnom vremenskom nepogodom koja je naterala predstavnike skoro svih lokalnih samouprava u ovom regionu da proglase vanredno stanje. To je bio jedan od velikih testova koji smo uz veliko požrtvovanje uspeli da položimo. Mi nismo proglasili vanredno stanje jer smo obezbedili normalno funkcionisanje života u opštini. Dobrom koordinacijom i učešćem svih nadležnih službi pokazali smo da smo spremni da se uhvatimo u koštac sa velikim zadatcima i da ih uspešno rešimo. Ovo posebno naglašavam jer je u tom duhu protekla i cela godina.

- Odmah nakon toga uspešno je rešena i bolna tačka nasipa na Ljutovu

Nasip koji je popuštao u nekoliko navrata pred velikim pritiskom vodene stihije iz Tise ovog puta uspeli smo da „odbranimo”. Posle poslednjeg prodora vode 2010. nasip je rekonstruisan uz poboljšanja u vidu ustave za upuštanje i ispuštanje vode. Sve to ipak ne bi bilo dovoljno da nismo svakodnevno u okolnostima naraslog vodostaja kontrolisali nasip. Mesta koja su bila kritična dodatno su ojačana i sprečen je prodor vode. To je naravno najviše značilo poljoprivrednicima koji na Ljutovu imaju svoje njive jer je spašeno više od 1200 hektara obrađenih oranica.

- Kada smo već kod poljoprivrednika vidan je zaokret opštine ka omogućavanju uslova za razvoj poljoprivrede?

To je logičan i neophodan korak. Bavili smo se prethodnih nekoliko godina razvojem turizma i tu smo postigli visoke rezultate, to sada već ide svojim tokom postali smo interesantana destinacija ne samo tokom Velike gospojine nego i tokom cele godine. Još jedan dokaz za to je da je 20 turističkih agencija okupljenih u udruženje ANTAS tražilo da potpišemo ugovor o saradnji. Poljoprivredna proizvodnja se može nasloniti i na tu čenjinicu pa se može pričati o proizvodnji i plasmanu domaćih proizvoda svima koji prolaze kroz našu opštinu.

Ideja lokalne samouprave je da se fokusiramo na podršku malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima, da razviju svoju voćarsku, povrtarsku ili stočarsku proizvodnju. Počeli smo u aprilu jedan projekat gde bi opština subvencionisala 50% kamate svih kredita poljoprivrednicima ali je on zbog nastalih političkih i drugih okolnosti zastao. Nameravamo da ga nastavimo i mislim da će to značajno pomoći svima koji misle da se ozbiljno bave poljoprivredom.

- Koliko Vas je iznenadila činjenica da pomoć koju opština želi da pruži nekad nema ko da prihvati? Ovde najviše mislim na projekat besplatnih plastenika za Novobečejce.

Iako se nisam prvi put susreo sa tom pojavom ipak me je i ovog puta malo neprijatno iznenadila. Desilo se da je pre nekoliko godina potencijalni investitor pozvao radnike na razgovor za posao pri tome su mu bili potrebni radnici sa znanjem ili iskustvom u pretežno tekstilnoj i obućarskoj struci. Zbog izuzetno malog odziva investitor je promenio odluku da otvori fabriku kod nas i otišao dalje. Nešto slično se desilo i sa plastenicima. I pored poziva telefonom i putem medija veoma mali broj zainteresovanih novobečejaca je bio raspoložen da besplatno koristi plastenik, edukaciju, seme i mnoge druge pogodnosti koje su im bile namenjene za plasteničku proizvodnju. Da li je razlog tome što je to fizički težak posao ili ograničenje na poljoprivrednike do 35 godina starosti, neznam, ali definitivno je to bila dobra prilika koju je samo mali broj iskoristio.

- Što se tiče komunalnih tema tu se u skladu sa početkom godine i uspešnim suočavanjem sa snežnim nepogodama godina i nastavila.

Slažem se da je ovo vrlo uspešna godina kada govorimo o ovoj oblasti. Urađene su fekalne kanalizacije u 3 ulice, atmosferska u jednoj, gasovod u industrijskoj zoni, u skladu sa mogućnostima održavaju se i kolovozi nedavno su zakrpljene rupe na kolovozima širom opštine. Sigurno je da ima još puno posla, ali ako nastavimo ovim tempom mislim da ćemo uraditi puno i da će svi biti zadovoljni.

- Socijalna tematika je uvek najteža i izaziva najviše polemika bez obzira na razvijenost opštine i na to koliko se radi na njenom unapređenju. Kakva je situacija u našoj opštini?

Lokalna samouprava se trudi da ne propusti ne jedan slučaj u kome može da pomogne. Koliko je teška socijalna situacija možda se najbolje vidi i u slučaju Narodne kuhinje čije smo otvaranje pomogli. Obezbedili smo i sredstva za besplatan boravak trećeg i četvrtog deteta iz porodice u vrtićima. Stipendiramo studiranje oko 60 najboljih đaka i sudenata, ali mislim da je možda najveći uspeh u ovoj oblasti zapošljavanje 25 radnika u projektu Javnih radova koji će obezbediti svojim porodicama na ovaj način bolji socijalni položaj.

- Što se tiče teme zdravstva naša opština bi mnogim opštinama mogla da bude uzor po tome šta je sve uspela da obezbedi svojim sugrađanima

Opština je učestvovala u realizaciji projekta koji je omogućio da doktori iz Sremske Kamenice svake nedelje pregledaju Novobečejce tako da više nema višemesečnog čekanja na red u Zrenjaninskoj bolnici, takođe smo potpisali ugovor sa institutom u ovom gradu na osnovu koga stanovnici opštine Novi Bečej imaju direktnu prohodnost u slučaju infarkta. Prvi u Srbiji smo osnovali službu za palijativno zbrinjavanje bolesnika.

- Šta sebi najviše zamerate u radu u toku prošle godine?

Kada se osvrnem na prošlu godinu shvatam da sam u želji da obezbedim svojim sugrađanima što bolje uslove za život u našoj opštini proveo mnogo vremena na sastancima u Novom Bečeju i van njega i da sam nezadovoljan količinom vremena koje sam posvetio svakom od njih pojedinačno. Mislim da ću u sledećej godini pokušati bolje da uskladim vreme posvećeno i jednom i drugom jer su podjednako važni i jedna i druga obaveza.

- A gde ste ispunili ono što što ste sebi zacrtali?

Već sam odgovorio delom na to pitanje kada sam pričao o komunalnim temama i razvoju turizma koji zaista ima svoju uzlaznu putanju, međutim ono što me je posebno obradovalo u poslednjih nekoliko meseci je aktivizam mladih u okvir „Kancelarije za mlade” ali i van nje. Tu vidim neku novu energiju koja je potrebna našem gradu i opštini. Takođe me raduje što su se potvrdila moja očekivanja da će posle političkih promena u sastavu lokalne samouprave i promene koalicionog partnera biti oformljen bolji tim koji uspešno sarađuje i vodi opštinu.

- Kakvi su Vam planovi za narednu godinu?

Najveća mi je želja da obajsnim sugrađanima da nema čarobnog štapića koji će dovesti investiture i staviti na raspolaganje hiljade radnih mesta. Šanse da se tako nešto desi su minimalne iako se mi trudimo svim snagama i ponekad uspevamo, ali to nije dovoljno.U sledećoj godini ćemo nastaviti u smeru kojim smo i pošli pokušavajući da pomognemo da se razvijaju mala i srednja poljoprivredna gazdinstva, mala i srednja preduzeća, porodične manufakture. Pokušaćemo da stvorimo uslove da naši sugrađani sami sebi mogu da obezbede pristojan život. Ekskurzijama koje smo organizovali u Buzet i Knjaževac omogućili smo nekim od njih da se uvere da je to moguće uz dobru organizaciju i naravno puno rada.

Novobečejci upoznaju kulturu Japana

U okviru “Dana Japana” u Novom Bečeju pored izložbe koja je otvorena do 21. decembra, u galeriji „Selo“ Doma kulture će biti i projekcija filmova čuvenog japanskog režisera Akire Kurosave.

Koliko smo u stanju da razumemo tajne japanske grafike, upoznajući istovremeno i ovu zemlju i njenu kulturu? Šta je kvalitet stvaralaštva čiji koreni datiraju iz 17. veka i čije poruke ostaju za sva vremena? Na ova i još mnoga pitanja dobili smo odgovor na otvaranju izložbe japanske ukijo grafike 18. i 19. veka “Slike prolaznog sveta”. Izložba je organizovana u galeriji “Selo” u saradnji “Domu kulture opštine Novi Bečej” i “Banatskog kulturnog centra” Novo Miloševo. Ova izložba je upriličena u okviru manifestacije “Godina Japana u Srbiji”. U okviru “Dana Japana” u Novom Bečeju pored izložbe koja će biti otvorena do 21. decembra, u galeriji „Selo“ “Doma kulture” će biti i projekcija filmova čuvenog japanskog režisera Akire Kurosave. Izložbu je otvorio Marko Cimeša, predstavnik Ambasade Japana u Beogradu: „Ovo je jedna u nizu od ciklusa izložbi ukijo grafika koje su vlasništvo gospodina Ninka Radosavljevića koji je strastveni kolekcionar ove vrste japanske umetnosti.”, Cimeša je pre otvaranja izložbe, nakon prijema koji mu je upriličen u kabinetu predsednika opštine Novi Bečej, obišao muzej „Glavaševa kuća“ kao i „Narodnu biblioteku“ kako bi se upoznao sa kulturnim sadržajem Novog Bečeja. Po svemu sudeći iz našeg grada otišao je pun pozitivnih utisaka.

Senka Vlahović, predstavnica “Banatskog kultumog centra” koji je ujedno i idejni tvorac da se manifestacija „Godina Japana u Srbiji“ dovede i u naš grad, smatra da je izložba izuzetna, i da je svakako vredi pogledati. Manifestacija „Godina Japana u Srbiji“, koja ima za cilj približavanje bogate kulture ove daleke zemlje našem narodu, održana je, u saradnji sa Ambasadom Japana u Beogradu, u proteklih godinu dana u preko 40 gradova Srbije. Prvog dana manifestacije u Novom Bečeju publika se okupila u velikom broju, što pokazuje da su zainteresovani za upoznavanje kulture drugog naroda: „Po prvim reakcijama publike mogu da zaključim da su više nego zadovoljni. Japan jeste nama daleka zemlja ali su nam još uvek mistični, treba da ih upoznamo, treba da otkrijemo njihova znanja, umeća, skroz su drugačiji“ - Novica Blažin, v.d. direktor “Doma Kulture opštine Novi Bečej”. Od 6-18. decembra Novobečejci su u galeriji „Selo“ mogli da uživaju u retrospektivi filmova Akire Kurosave. Na programu su filmovi: “Rašomon”, “Sedam samuraja”, “Telesna garda”, “Sanjuro” i “Kagemuša“. Svi filmovi će biti sa početkom u 19 časova.

MZ Novi Bečej tu za sve - od najmlađih do najstarijih

Čistimo, održavamo, gradimo, postavljamo igrališta - Radoslav Šečerov

Mesna zajednica Novi Bečej je u toku protekle godine uradila niz značajnih projekata za svoje građane. Radoslav Šećerov, zamenik predsednika Saveta Mesne zajednice Novi Bečej ističe da je ovo bila uspešna godina za njima. Godina je počela uspešno sprovedenim projektom uvođenja fekalne kanalizacije u ulicama 5. oktobar, Petra Drapšina i Radničkoj: “Sve ovo uspeli smo između ostalog zbog toga što smo na vreme pripremili projektnu dokumentaciju i čim su konkursi raspisani mi smo konkurisali dok su drugi tek krenuli u prikupljanje dokumenata, tako da smo na startu imali prednost. Tu praksu pripreme projektne dokumentacije za radove koji su od najvećeg značaja za meštane Novog Bečeja nastavićemo i dalje kako bi bili spremni za predstojeće konkurse”, radovi su bili sprovedeni zahvaljujući sredstvima od samodoprinosa, učešća na konkursu i pomoći lokalne samouprave dodao je Šećerov.

Mesna zajednica veliku pažnju posvetila je i svojim najmlađim meštanima pa je tako postavljeno ili renovirano nekoliko dečijih igrališta i trim staza za decu i odrasle.

Da bi donekle poboljšala kvalitet života stanovnika ulica Dože Đerđa, Petra Kočića i Druge Krajiške, koji nemaju asvaltni put, mesna zajednica je organizovala i finansirala nasipanje pečenog loma. Sada stanovnici ovih ulica mogu da priđu automobilima do svojih kuća, dostupni su službama hitne pomoći i gradske čistoće. Što se tiče stanovništva koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom MZ je vodila računa i o njima. Tokom cele godine održavala je atarske puteve i izgradila par vrlo bitnih atarskih ćuprija i finansirala je rad poljočuvarske službe koji se pokazao na visini zadatka. Domaćinstvima na salašima MZ je tokom zimskog perioda čistila put do glavnih puteva. Čistoću zelenih površina u gradu koje nisu u nadležnosti JP “Komunalac” održavala je tokom cele godine MZ Novi Bečej i isto tako priskakala u pomoć staračkim i napuštenim domaćinstvima.

Puno ukrasa za novobečejske vrtiće

Na prvi novogodišnji dečiji vašar predstavnici lokalne samouprave i javnih preduzeća danas su odneli pune ruke blistavih ukrasa za decu svih vrtića „Pava Sudarski“, ali izašli su takođe punih ruku i pomalo ispražnjenih džepova.

Uz malo mašte, puno druženja i puno lepih osmeha vaspitači objekta „Leptirić PU „Pava Sudarski“ zajedno sa decom i njihovim roditeljima 12. decembra u pretprazničnom raspoloženju organizovali su prvi „Novogodišnji vašar“ prodajnog karaktera. Deca su napravila novogodišnje ukrase, ikebane i poklone, a na ovom vašaru imali su priliku da pokažu kreativnost i prezentuju svoje ”proizvode” kako bi nešto zaradili: „Od prikupljenih sredstava deci ćemo kupiti nove igračke po njihovoj želji. Ja sam veoma zadovoljan posećenošću, prisutni su i predstavnici lokalne samouprave u velikom broju, zatim predstavnici radnih organizacija, Saveta roditelja, roditelji, bake i deke koje ujedno ovom prilikom pozdravljam i želim im srećnu Novu godinu“ - rekao je Dragan Miloradović, direktor PU „Pava Sudarski“. Predstavnici lokalne samouprave Novi Bečej, kao i predstavnici javnih preduzeća koji su deci poklonili novogodišnje ukrase za jelke u vrtiću, kupili su mnogo simpatičnih novogodišnjih ukrasa koje su izradila deca vrtića i poneli ih da ulepšaju svoje domova na taj način pomažući da se skupi što više sredstava za dodatno ukrašavanje vrtića i kupovinu igračaka.

Opština Novi Bečej je priložila i dodatna novčana sredstva za kupovinu ukrasa i igračaka za mališane: “Uspeli su puno toga da prodaju, nismo uspeli da održimo ni pozdravni govor kolika je euforija, ali to nije ni toliko važno, ovo je njihov dan, mi smo ovde došli da ispoštujemo njih, a ne oni nas i u svakom slučaju opština Novi Bečej će ovakve vidove dečijeg unapređenja, rada i saradnju svakako podržavati" rekao je Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej.

Nadica Blažin, vaspitačica objekta „Leptirić“ nije krila svoje oduševljenje posećenošću „Novogodišnjeg vašara“ i smatra da je bio vrlo uspešan: “Ideja je potekla od nas vaspitača. Želela bih da ovo postane jedna tradicija, ovo je naš prvi „Novogodišnji vašar“ i nadam se da je vrlo uspešan. Očekivala sam da će biti prodajna izložba posećena, ali baš ovako nisam, hvala svima.“

Ovom fer razmenom ukrasa svi su bili zadovoljni, a već sledeće nedelje decu vrtića će posetiti Deda Mraz i podeliti novogodišnje paketiće. Time će 23. decembra u ovom zabavištu biti završeno prvo polugodište.

Kraj Tise tužna fudbalska jesen

Među timovima koji nisu ispunili očekivanja je i novajlija u ovom stepenu takmičenja „Jedinstvo" iz Novog Bečeja. Izabamici trenera Milana Budisavljevića, su zimsku pauzu dočekali na 15. pretposlednjem mestu, sa devet bodova i gol razlikom 12:31, zabeležili su dve pobede, tri puta igrali nerešeno, a doživeli deset poraza. Zanimljivo je istaći da fudbaleri „Jedinstva" na domaćem terenu nisu zabeležili ni jednu pobedu, dok su nerešeno igrali, na startu prvenstva, sa „Novim Sadom“ 2:2 i na oproštaju od svojih navijača sa „Sentom“ 0:0. Novobečejci su bili daleko uspešniji na gostovanjima, gde su osvojili sedam bodova, pobedili su „Tekstilac“ u Odžacima i „Slogu“ u Temerinu, a u poslednjem kolu prvog dela prvenstva, u Somboru sa „Radničkim“ igrali 2:2.

U prvom delu za ekipu je igrao 21 fudbaler, a svih 15 utakmica odigrao je jedino Vladimir Radišić. Golman Vladimir Dizadarević odigrao je 14, Aleksandar Bicok, Nikola Ajdarić 13, Velibor Škero, Ervin Rigo, Neven Radaković, Nenad Vinović, Nikola Isailović 12, Vuk Babić, Vlado Zekanović, Ognjen Maleš 11, Milorad Ivančev, Darko Ćazić 10, Stefan Milosavljev, Feđa Baletić osam, Davorin Šijanović, Marko Njagrin sedam, Ilija Krasić šest, Stefan Stojkov i Strahinja Vasković jednu utakmicu.

Ekipu su vodila dva trenera, u prva tri kola Dragan Krčmar, a potom, do kraja jesenjeg dela, Milan Budisavljević.

Novobečejci su imali najslabiju odbranu, primili su 31 gol, dok se ni napadači nisu prolsavili pošto su postigli samo 12 golova. Prvi strelac je Vladimir Radišić sa 5, Nikola Ajdarić je postigao 2, a Davorin Šijanović, Ervin Rigo i Ilija Krasić jedan gol, dok su protivnički igrači postigli dva autogola.

Sa rezultatima nije zadovoljan ni predsednik kluba Ranko Janjić koji kaže: „Svakako da ne možemo biti zadovoljni plasmanom ni brojem osvojenih bodova. Spuštena je zavesa na prvi deo prvenstva i sada imamo dovoljno vremena za detaljniju analizu. Katastrofalno smo slabo igrali na domaćem terenu, gde smo osvojili samo dva boda i to je osnovni razlog što smo dospeli u nezavidnu situaciju. U jednom se svi slažemo, da smo nespremni dočekali ovako kvalitetan rang takmičenja. Ekipu smo preuzeli samo mesec dana pre početka prvenstva, kada je pola tima napustilo klub, pa smo bili prinuđeni da dovodimo igrače, samo da bi popunili broj i mogli da počnemo takmičenje. Ekipa je na odmoru do kraja januara iduće godine, pa će biti dovoljno vremena da obezbedimo sigurnije izvore finasiranja, a naravno da razmišljamo i o pojačanjima. Neophodno je da dovedemo nekoliko kvalitetnih igrača, kako bi u nastavku igrali zapaženiju ulogu, a možda i načinili podvig i obezbedili opstanak, što nije nemoguće”.

Turnir u malom fudbalu

Ljubitelji fudbala u Novom Bečeju i ove zime uživaće u veštinama igrača u standardnom malom fudbalu, koji organizuje SRC „Jedinstvo“, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Svakog vikenda, u sportskoj hali, dvadesetak ekipa boriće se, za nagradni fond od 320 hiljada dinara. Pobedniku turnira pripada novčana nagrada od 200 hiljada dinara, ekipi koja osvoji drugo mesto osvojiće 80, a trećeplasirana 40 hiljada dinara. U prvoj fazi takmičenja ekipe će, po grupama igrati po liga sistemu, svako sa svakim, a potom za plasman po kup sistemu.

Kuglaši ciljaju Super ligu

Posle 11 prvenstvenih kola u prvenstvu Prve lige Srbije grupa Vojvodina, kuglaši „Jedinstva“ iz Novog Bečeja nalaze se na drugom mestu, sa 18 bodova, koliko ima i vodeći „Radnički“ iz Novog Sada. Obe ekipe su zabeležile devet pobeda, a doživele dva poraza, pa će se u nastavku prvenstva, sa podjednakim šansama boriti za prvo mesto i plasman u Super ligu Srbije. Novobečejci su imali nekoliko blistavih nastupa, najbolji u Apatinu gde su pored pobede protiv „Apatina“ postavili i ekipni rekord od 3.707 oborenih čunjeva. Pored ove pobede veoma ubedljivi bili su na gostovanju protiv „Petrovaradina“ i u svojoj kuglani protiv direktnog rivala „Radničkog“ iz Novog Sada.

Za ekipu je nastupalo devet takmičara, svih 11 utakmica odigrali su Žolt Kiš, Ivan Mesaroš i Tibor Kirti, Lajoš Zolnai deset, Goran Bugarski i Robert Ernješi devet, Norbert Ernješi četiri i Zoltan Molnar tri utakmice. Najviše pobeda, ukupno deset, ostvario je Zolt Kiš koji imao i najbolji prosek od 585,6 čunjeva. Lajoš Zolnai i Ivan Mesaroš su zabeležili sedam, Tibor Kirti pet, Goran Bugarski četiri, a Robert Ernješi tri pobede. Puni doprinos uspehu ekipe dao je mlađani Norbert Emješi, koji je na četiri nasupa zabeležio isti broj pobeda i ostvario prosek od 584,7 čunjeva.

Novobečejci osvojili 11 medalja

Povodom prijema kungfu vušu saveza Srbije u svetsku i evropsku federaciju, u SRC „Jedinstvo“ u Novom Bečeju održan je Kup Vojvodine u sanda i lajt sanda borbama kao i u vušu formama. Na ovom, veoma uspešno organizovanom takmičenju, učestvovalo je 70 takmičara devet klubova iz Vojvodine i Beograda.

Klub borilačkih sportova „Jedinstvo“ iz Novog Bečeja je nastupio sa 12 takmičara, od kojih je njih 11 osvojilo medalje. Zlatne medalje osvojili su Ferenc Kormanjoš, Enita Behramaj i Valentina Njegovan, srebrne Milan Đurić, Milica Đurić, Emanuela Behramaj, Borislav Mesaroški, Milica Trbić, Robert Gorča i Srđan Kerkez, a bronzanu Atila Sabo. Predsednik Kungfu vušu saveza Srbije, Radenko Tadić o ovom takmičenju kaže: „Prijem u svetsku i evropsku federaciju je za ovaj sport veoma značajan događaj. Upravi zato smo odlučili da u Novom Bečeju, gde je i sedište saveza, održimo ovo takmičenje kako bi ovaj borilački sport što više afirmisali i sa njim upoznali naše sugrađane. Naš klub je ovim takmičenjem i brojem osvojenih medalja uspešno okončao sezonu. Sada sledi kraća zimska pauza, a potom pripreme za dva međunarodna turnira u februaru, koji će se održati u glavnom gradu Federacije BiH, Sarajevu i mađarskom gradu Mezeturu.Upravo ova dva takmičenja će biti provera mogućnosti naših takmičara za nastupe na kvalifikacijama za Svetsko juniorsko prvenstvo koje će se održati u Turskoj”.

Školsko prvenstvo Srbije

Na borilišta u Novom Bečeju izašli karatisti 89 osnovnih i srednjih škola iz Srbije

Takmičari iz 89 osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije, izašli su u subotu na borilišta Školskog prvenstva Srbije u karateu za osnovne i srednje škole u Novom Bečeju. Karate klub “Mladost” iz Novog Miloševa je konkurisao kod Karate saveza Srbije (KSS) i dobio priliku da organizuje ovo prvenstvo. Jedan od razloga je to što u Novom Bečeju više od 15 godina nije održano neko takmičenje koje je pod ingerencijom “Karate saveza Vojvodine” i “Karate federacije Srbije”, rekao je Strahinja Tepavčević, predsednik “Karate saveza Vojvodine”: “Uslovi za održavanje ovog takmičenja u Novom Bečeju su dobri, sala je odgovarajuća. Ovde su oni takmičari koji su bili najbolji na regionalnim takmičenjima. Ovde će odmeriti snage i dobićemo najbolje. Očekujemo kvalitetne mečeve, borbu. Smatram da je karate sport koji svoje utočište nalazi u školama. Mi imamo jednu akciju, svaka škola ima karate sekciju. Ne brinemo za budućnost, jer se veliki broj dece i omladine bavi karate sportom. Posebno bi se zahvalio karate klubu “Mladost” iz Novog Miloševa i treneru toga kluba Jovici Vukelji.”

Iz karate kluba “Mladost” iz Novog Miloševa je učestvovalo 17 takmičara rekao je Jovica Vukelja.

Rekapitulacija rada Mesne zajednice Bočar u 2013. godini

„Vrata Mesne zajednice su svim građanima širom otvorena, za sva pitanja i koje god probleme da imaju, pokušaćemo da ih rešimo, jer to je naš zadatak. “ - Igor Munćan

Bliži se kraj kalendarske godine i vreme je za rekapitulaciju onoga što je urađeno. U Mesnoj zajednici Bočar takode je došlo vreme za evaluaciju postignutog u 2013. godini. Igor Munćan, predsednik Mesne zajednice Bočar, kaže da imaju čime da se pohvale. Tokom prethodnih nekoliko meseci Mesna zajednica učestvovala je u rekonstrukciji Lovačkog doma, obezbedivši oko 200 kvadrata podnih pločica i sredivši kompletnu stolariji, pa je Lovački dom dobio novi izgled. O tome šta je još urađeno Munćan je rekao sledeće: „Pokušali smo i još uvek pokušavamo da pomognemo školi, da deca imaju što bolje uslove za svoj rad, trenutno smo završili jedan zid u dužini od 40 metara. Sledeći naš zadatak je da popravimo sanitame čvorove u školi i tu smo obezbedili nekih 150 kvadrat pločica, što zidnih što podnih, tako da će početi i radovi na adaptaciji sanitarnih čvorova.“

Munćan je istakao da su ove, kao i svake godine, organizovali Dane sela, rešavali komunalna pitanja i pomagali raznim udruženjima. „Vrata Mesne zajednice su svim građanima širom otvorena, za sva pitanja i koje god probleme da imaju, pokušaćemo da ih rešimo, jer to je naš zadatak." - kaže Munćan.

U Mesnoj zajednici imaju dosta planova i za narednu godinu: „Ono što sledeće godine planiramo je rekonstrukcija vodovodne mreže, imamo projekat koji je gotov, trenutno se rade neke dopune i izmene i čim sekretarijat ili ministarstvo izbaci konkurs mi ćemo konkurisati, naravno, da dobijemo sredstva pošto imamo vodovodni prsten koji još od 47. godine napravljen. U lošem je stanju i to je ono što je prioritet u narednoj godini, da uradimo adaptaciju vodovodnog prstena u naseljenom mestu Bočar.“

Trenutno je u procesu javna nabavka za izgradnju kapele na pravoslavnom groblju u Bočaru. Kako kažu u Mesnoj zajednici, čim se ona završi i odabere se izvođač radova, krenuće se sa radovima na izgradnji ovog objekta, naravno, u skladu sa vremenskim uslovima: „Početkom godine izašao je konkurs Ministarstva za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj. Lokalna samouprava i Mesna zajednica su zajedničkim snagama konkurisale i na sreću svih nas sredstva su odobrena za nastavak izgradnje kapele na pravoslavnom groblju. Početkom septembra je i potpisan ugovor sa tim ministarstvom, tako da su sredstva već prebačena na račun opštine. To su sredstva negde u visini od 2 miliona i 700 hiljada dinara. Mi imamo naša sredstva koja ćemo udružiti sa tim sredstvima, oko milion i po dinara, tako da se nadamo da ćemo sa tim izno- som ovaj projekat konačno završiti. Ono što je bitno reći je da smo kapelu prekon- struisali, kapela neće biti onakva kako je predveđeno da bude nego smo morali da je prekonstruišemo, da uradimo prepravke iz jednog prostog razloga, da bismo mogli da je završimo."