Godišnjica udruženja osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom

Udruženje za cerebralnu i dečiju paralizu srednjobanatskog okruga, organizaciona jedinica Novi Bečej je 22. oktobra u prostorijama bivšeg „KOMITETA“ obeležilo treću godišnjicu rada. Udruženje danas okuplja dvadesetak članova i bavi se aktivnostima koje za cilj imaju stvaranje boljih uslova za inkluziju i zapošljavanje kao i unapređenje položaja osoba sa invaliditetom. Obeležavanju godišnjice udruženja je prisustvovala Olga Lalić član Opštinskog veća koja je rekla da će se u bliskoj budućnosti održavati različite akcije podrške osobama sa invaliditetom: “Podržavaćemo mlade ljude kako bi izašli iz senke, trudićemo se da utičemo na restruktuiranje kulture i prakse naših sugrađana u komunikaciji sa osobama koje su različite i učićemo da izađemo u susret potrebama svih ljudi.”

Među predstojećim aktivnostima Udruženja je i izrada ukrasnih magneta sa motivima naše opštine i odlazak na međunarodni 58. sajam knjiga u Beogradu.

Radovi u službi građana Mesne zajednice Novi Bečej

Ulica Petra Kočića posuta lomljenim crepom, obezbeđen zid kod zabavišta u Vranjevu, postavljena nova sprava na trim stazi

Mesna zajednica Novi Bečej trudi se da prepozna i shvati potrebe svojih građana, rešavajući im svakodnevne probleme na što efikasniji način, s ciljem povećanja kvaliteta života. Radoslav Šećerov, zamenik predsednika Saveta Mesne zajednice Novi Bečej ranije je najavio više radova koje Mesna zajednica planira da sprovede u delo. Jedan od tih planova bilo je i posipanje ulice Petra Kočića lomljenm crepom, jer su stanovnici ove ulice imali ozbiljnih problema oko prolaska kroz nju u periodu kiša, usled blata koje je nastajalo. Takođe, obezbeđen je zid kuće koji je pretio da se sruši, odmah pored zabavišta u Vranjevu, pa su dece zahvaljujući tome opet bezbedna u dvorištu svog objekta. Obradovani su i mladi koji se bave sportom na trim stazi, jer je na njihovu inicijativu Mesna zajednica postavila novu spravu za vežbanje: „Pre dve godine smo ovde na trim stazi ponovo postavili sprave. Sad se javila potreba da omladincima koji redovno vežbaju postavimo novu spravu i to je Mesna zajednica i uradila. U vranjevačkom obdaništu smo uradili zid koji je pretio da se sruši i bio opasan po život te dece, tako da smo i to preko javnih radova uradili. U ulici Petra Kočića, ispunili smo obećanje stanarima i nasuli kolovoz krupnim i sitnim lomom. Počeli smo danas sa radovima, negde na dužini od 300 metara ćemo je nasuti i ljudima koji žive u njoj povećati kvalitet života.“

Šećerov je najavio i nastavak radova, a sledeće na redu je sređivanje prostorije za osposobljavanje prve pomoći u Crvenom krstu, gde će Mesna zajednica takođe dati svoj doprinos.

Dobrodošlica za bebe u opštini Novi Bečej

“Lokalna samouprava već odvaja 10.000 dinara za svako rođeno dete. Mi znamo da to nije dovoljno i da bi bar jedan paket, odnosno simholična podrška u vidu tog paketa i zahvalnost roditeljima što su se odlučili za takav potez svakako koristila ” - Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej.

U septembru je u našoj opštini rođeno 20 beba, 12 devojčica i 8 dečaka. Tek rođenim sugrađanima naše opštine dobrodošlicu su poželeli predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović i članica opštinskog veća Olga Lalić. Akcija je pokrenuta povodom “Dečje nedelje” koja se održava u oktobru svake godine. U četvrtak 24. oktobra posećene su porodice u Kumanu i Novom Bečeju a u ponedeljak 28. oktobra su poklončiće dobile bebe iz Novog Miloševa i Bočara.

Olga Lalić, članica opštinskog veća je istakla da na ovaj način žele da se zahvale roditeljima koji su učestvovali u borbi za povećanje nataliteta i da podrže njihovu brigu o najmlađima: “Akcija je počela u prvoj nedelji oktobra, koja je kako u celom svetu tako i kod nas poznata kao “Dečja nedelja.”

S obzirom na to da je jedan od trajnih ciljeva “Dečje nedelje" pokretanje novih akcija u podizanju dece mi smo pored nabavke novih didaktičkih sredstava i podele slatkiša predškolcima, pažnju usmerili i na najmlade sugrađane. Na ovaj način želimo da se zahvalimo roditeljima koji su učestvovali u borbi za povećanje nataliteta i da podržimo njihovu brigu o najmlađima. Od strane lokalne samouprave na čelu sa predsednikom opštine Sašom Šućurovićem, svi su nagrađeni simboličnim poklonima. Takav je vid prve pomoći od velikog značaja što su nam potvrdili i roditelji.” - istakla je Olga Lalić, članica opštinskog veća. Svi smo svedoci da u nekoliko proteklih godina lokalna samouprava Novi Bečej vodi računa o mladima. Ideja je da što više mladih ostane u našem gradu. U prethodnom periodu dosta toga je urađeno, organizovan je sajam zapošljavanja, sajam hrane kako bi se mladi upoznali sa tim šta sve mogu da proizvode, i kako to da plasiraju kako bi ostali u Novom Bečeju: “Ovo je akcija podrške novorođenim bebama, jer tim roditeljima koji su odlučili da sada imaju decu, nije lako, i svaka pomoć im je potrebna. Lokalna samouprava svakako već odvaja 10.000 dinara za svako rođeno dete. Mi smo prepoznali da to nije dovoljno i da bi jedan paket, odnosno podrška u vidu paketa i zahvalnost što su se odlučili za takav potez, svakako njima koristila. Pomogli smo i sa školskim priborom u osnovnim školama, pomogli smo i sa paketićima, kada je bila “Dečja nedelja”, delili smo i slatkiše. Uticali smo da naši najmlađi znaju da lokalna samouprava misli na njih” - rekao je Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej.

Ono šta je bitno i na šta je stavljen akcenat jeste da je akcija počela u “Dečjoj nedelji”, ali da će se nastaviti u narednim mesecima. Dobrodošlicu u našu opštinu svakog meseca predstavnici lokalne samouprave poželeće novorođenim sugrađanima.

Ksenija Milošević vicešampion sveta

Na Svetskom prvenstvu za više pojaseve i niža zvanja u Šotokan karateu, koje je polovinom oktobra održano u Novom Sadu, takmičari novobečejskog Karate kluba „Sen pai“ postigli su zapažen uspeh. U konkurenciji 1400 takmičara iz 35 država, izabranici trenera Jovana Stančića, osvojili su četiri medalje, jednu srebrnu i tri bronzane.

U borbama, u kategoriji takmičarki do 35 kg. Kasija Milošević je osvojila srebrnu medalju, dok se u istoj kategoriji Marina Raškov, posle poraza u polufinalu od svoje klubske koleginice Ksenije Milošević, morala zadovoljiti bronzanom medaljom.

U kategoriji preko 35 kg. Jovana Dragić je osvojila bronzanu medalju, a u istoj kategoriji, posle pet napornih borbi, bronzanu medalju osvojio je i Dejan Gurjanov.

U katama najbliži medaljama bili su Ivona Mesaroš i Tomislav Iličić, koji su takmičenje završili na četvrtom mestu.

Trener novobečejskih karatista Jovan Stančić kaže: „Moji takmičari su, posle tromesečnih napornih i paklenih priprema, postigli veliki uspeh u veoma jakoj konkurenciji. Posebno uspešni bili su u borbama u kojima su na atraktivan način pobeđivali svoje protivnike i zasluženo stigli do medalja. U katama smo podbacili, ali moram da istaknem da je prema prošlogodišnjoj svetskoj prvakinji u katama Kseniji Milošević, učinjena nepravda jer je prema prikazanom zaslužila medalju, ali je sudijskim preglasavanjem ostala bez nje. Na kraju želim da se zahvalim, svim takmičarama koji su nastupili u Novom Sadu, bez obzira na plasman, na požrtvovanju i zalaganju“.

Svetski rekord Lasla Šuranjija

Srpski paraolimpijac iz Novog Bečeja i učesnik Paraolimpiskih igara u Londonu 2012. godine, Laslo Šuranji, je na Evropskom prvenstvu u streljaštvu za osobe sa invaliditetom, koje je u oktobru održano u španskom gradu Alikanteu, uz učešće 170 strelaca iz 30 zemalja, zasijao punim sjajem. U disciplini vazdušna puška, stojeći stav na 10 metara, osvojio je zlatnu medalju, sa 20 hitaca ostvario je rezultat 206,4 kruga, što je novi svetski i evropski rekord. Od samog početka takmičenja Šuranji je bio veoma siguran, a u finale je stigao sa prve pozicije, pošto je u predtakmičenju, posle 60 hitaca, ostvario najbolji rezultat od 616,1 krugova.

Pored ove zlatne medalje Šuranji je blistao i u trostavu (ležeći, stojeći i klečeći) discipline malokalibarska puška na 50 metara. Mada je u predtakmičenju bio deveti, u finalu je bio veoma siguran i takmičenje završio na drugom mestu sa srebrnom medaljom.

Inače na ovom Evropskom prvenstvu reprezentacija Srbije je, sa 11 osvojenih medalja, bila najuspešnija reprezentacija.

Za ovog primernog sportistu je 29. oktobra u opštini Novi Bečej priređen prijem gde je pored uručenja poklona potpisan ugovor o stipendiranje Šuranjiju od strane lokalne samouprave. O utiscima sa ovog takmičenja i daljim planovima, Laslo Šuranji kaže: „Zlatnu medalju sam osvojio vazdušnom puškom na 10 metara, gde sam postavio novi svetski rekord, a srebrnu medalju sam osvojio malokalibarskom puškom na 50 metar trostav. Sportistima se to ne dešava često, da se osećaju nepobedivo na nekom takmičenju. Meni se prvi put to desilo, osećaj je stvarno zanimljiv, jer sam se zaista osećao nepobedivim, ubedljivo sam pobedio sve rivale i niko nije mogao da me ugrozi. Fantastičan je to osećaj, pogotovu što sam tom prilikom postavio svetski rekord. Uskoro će početi pripreme za Svetsko prvenstvo koje se održava u jula sledeće godine u Sulu u Nemačkoj, što je ujedno i prilika da se ostvari viza za Paraolimpijske igre 2016. godine u Brazilu. Mnogo mi znači opštinska stipendija, jer živim od minimalne penzije, a treninzi i samo pucanje su jako skup sport.“

Šuranji je istakao da mu je opština Novi Bečej uvek izlazila u susret, zahvalivši se, on je rekao i da bez pomoći ne bi mogao da odlazi na treninge u Novi Sad. Laslo Šuranji je promenio trenera i sada radi sa vrhunskim timom, što je izgleda i donelo rezultate, o tome kaže: „Sama promena trenera korak je napred, ja jesam naučio sve u streljaštvu, ali novi trener je uspeo moju formu podigne na viši nivo, što je dalo rezultate na ovom takmičenju koje sam završio sa dve medalje“.

U razgovoru sa predsednikom opštine Sašom Šućurovićem i njegovim zamenikom Matijom Kovačem, Šuranji je pomenuo da je vreme da zameni svoju staru pušku kojom trenira, na šta je dobio odgovor da će opština pomoći da se pronađu sredstva za nabavku nove puške. Predsednik opštine Saša Šućurović je istakao da retko koja opština ili grad može da se pohvali da joj je sugrađanin nosilac svetskog rekorda, pa se u ime građana Novog Bečeja zahvalio Šuranjiju što svoj rodni grad, u svetu reprezentuje na vrhunski način.

Priznat kungfu vušu savez Srbije

Nakon višemesečne diplomatske aktivnosti Kungfu vušu savez Srbije, čiji je predsednik Radenko Tadić, a sedište u Novom Bečeju, primljen je u društvo svetske i evropske federacije ovog sporta. O tome Radenko Tadić kaže: - Vodila se velika borba kako bi se upravo naš Vušu savez, koji ima 15 redovnih i deset pridruženih članova, primio u svetsku i evropsku federaciju i da bude zvanični predstavnik iz Srbije. To otvara velike mogućnosti razvoja ovog sporta i saveza, od čega će veliku korist imati i opština Novi Bečej. Upravo zahvaljujući ovom Novi Bečej bi mogao da postane veoma jak centar borilačkih sportova, u kojem bi se sprovodile pripreme reprezentacije i održavala međunarodna prvenstva i turniri.

Savate podvig Milana Đurića

Takmičari Kluba borilačkih sportova „Jedinstvo” iz Novog Bečeja su, u oktobru, imali veoma živu aktivnost. Najpre su 13. oktobra, učestovali na Evropskom kupu u aso i kombat savateu, u hrvatskom gradu Varaždinu, gde su u konkurenciji takmičara iz šest zemalja (Hrvatske, Srbije, Italije, Mađarske, Slovenije i Bosne i Hercegovine) osvojili pet medalja. Zlatnu medalju u aso savateu osvojila je starija pionirka Enita Behramaj i kadet Milan Đurić, Elena Behramaj srebrnu, a Milica Đurić bronzanu medalju. U kombat savateu nastupio je jedino Ferenc Kormanjoš, koji je poražen u finalu, pa se morao zadovoljiti srebrnom medaljom.

Na 5. otvorenom prvenstvu Zagreba u kombat savateu, koje je održano 27. oktobra u sportskoj dvorani OŠ „Jelkovec” pravi podvig, u kategoriji do 56 kg, načinio je kadet Milan Đurić, pošto je u finalu pobedio hrvatskog reprezentativca Ivana Šegrta. Uspešan nastup u Zagrebu imale su Sanja Radin i Valentina Njegovan koje su poražene u finalu, pa su takmičenje završile sa srebrnom medaljom.

Uspelo donatorsko veče FK „Jedinstvo”

Rukovodstvo, novog člana Srpske lige grupa Vojvodina, Fudbalskog kluba „Jedinstvo“ i opština Novi Bečej, organizovali su 25. oktobra, u sportskoj hali, Donatorsko veče FK ,,Jedinstvo“, gde su se pored starijih generacija fudbalera okupili privrednici i mnogobrojni ljubitelji fudbala.

Ovo veče bila je prilika da bivši igrači, koji su ostavili neizbrisiv trag igrajući za „Jedinstvo”, odigraju revijalnu utakmicu, u kojoj je rezultat bio u drugom planu. Ljubitelji fudbala mogli su da uživaju u potezima Dragomira Šarca, Damira Ćurčića, Predraga Ilića, Aleksandra Đokića, Dragana Kovačeva, Đorđa Barbula, Stevana i Slobodana Blažina, braće Vujackov, Miloša Latinovića, odbranama Dragana Miloševa i Olivera Pandurovića i mnogih drugih. Nakon utakmice, koja je završena bez pobednika. usledilo je uspešno donatorsko veče, o kojem potpredsednik kluba Matija Kovač kaže: „Prvi put smo organizovali ovakvu manifestaciju u ime FK „Jedinstvo” jednog od najstarijih sportskih kolektiva, ne samo u opštini nego i Vojvodini. FK „Jedinstvo” je ljubav velikog broja Novobečejaca, a od ove godine se takmiči u Srpskoj ligi. Igramo sa protivnicima iz velikih gradova, pa je ovo prilika za Novi Bečej da se pored drugih oblasti, u kojima je uspešan, promoviše i pokaže u najboljem svetlu na sportskoj mapi Srbije. Svrha donatorske večeri je da se pomognemo rad kluba i svih selekcija. Ovo je jedan od načina da učestvuju svi građani i preduzetnici u onome što se zove zajednički interes, da naši sportski klubovi, udruženja građana, nevladine organizacije, crkve budu primer nama, a i gostima koji dolaze u naš grad i da pokažemo da smo u svemu tome jedinstveni.”

Predsednik FK ,,Jedinstvo“ Ranko Janjić se zahvalio svima koji su se odazvali pozivu i koji su donirali sredstva i istakao da će ovakvih i sličnih akcija biti i ubuduće što će klub znati da ceni.

„Cilj ove akcije je bio da okupimo sve generacije FK „Jedinstvo" od pionira, kadeta, seniora, do malađih veterana i onih najstarijih, koji su pisali istoriju ovog kluba. Veoma sam zadovoljan odzivom. Okupio se veliki broj ljubitelja fudbala, prijatelja kluba, akcija je u finansijskom smislu uspela. Naravno, ovo neće u potpunosti razrešiti sve finasijske problema u klubu, ali će ova sredstva pomoći da se neki dugovi vrate. Očekujemo i ubuduće odziv prijatelja kluba koji će pomoći u realizaciji našeg projekta, a to je da uspešno završimo ovo takmičenje“.

Pašnjaci vraćeni selima na korišćenje

Ono što je prioritet ove vlasti do kraja ove godine, i u svakom slučaju sledeće godine, je formiranje tih industrijskih zona

13. sednica Skupštine opštine Novi Bečej održana je 1. novembra, u Skupštinskoj sali u zgradi Radničkog univerziteta Novi Bečej. Neke od tačaka dnevnog reda na sednici bile su: usvajanje Izveštaja predsednika opštine o realizaciji “Odluke o budžetu opštine Novi Bečej za 2013. godinu, za period od 01.01. - 30.09.2013. godine”, donošenje odluke o poveravanju poslova komunalne delatnosti zimskog održavanja javnih puteva u opštini Novi Bečej, donošenje Rešenja o razrešenju i imenovanju članova Školskog odbora O. Š. “Miloje Čiplić” Novi Bečej, donošenje Rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskog odbora Srednje škole Novi Bečej, donošenje Rešenja o razrešenju i imenovanju članova Štaba za vanredne situacije opštine Novi Bečej, donošenje Rešenja o imenovanju v.d. direktora Kancelarije za LER opštine Novi Bečej, donošenje Rešenja o imenovanju v.d. direktora Doma kulture opštine Novi Bečej, donošenje Rešenja o imenovanju v.d. direktora JU “Sportsko - rekreativni centar Jedinstvo” Novi Bečej. “Akcenat je stavljen na donošenje Rešenja o izmeni Rešenja o vraćanju pašnjaka selima na korišćenje, i na usvajanje Plana detaljne regulacije radne zone “Izlaz” u Novom Bečeju.”rekao je Saša Maksimović, predsednik Skupštine opštine Novi Bečej: “Druga tačka na koju stavljamo akcenat se odnosi se na industrijsku zonu na ulazu u Novo Miloševo. Ono šta smo utvrdili je, da se ta industrijska zona ne vodi kao industrijska zona, već se još uvek tretira kao poljoprivredno zemljište, odnosno pašnjak. Vi nemate uslova da dovedete investitora ukoliko imate pašnjak, a ne uređenu industrijsku zonu. Ono što je prioritet ove vlasti do kraja ove godine, i u svakom slučaju sledeće godine, je formiranje tih industrijskih zona, jer kako bismo drugačije radili na unapređenju kvaliteta života svih građana, nego upravo preko industrijskih zona i zapošljavanja.” Ono što očekuje odbomike Skupštine opštine Novi Bečej u toku novembra meseca je rebalans budžeta za 2013. godinu i priprema budžeta za narednu godinu.” - istakao je Saša Maksimović, predsednik Skupštine opštine Novi Bečej, i dodao: “Organizovaćemo javnu raspravu za donošenje budžeta, odnosno za budžet 2014. godine u kojoj će građani moći da učestvuju mnogo aktivnije nego do sada, a i odbomici će moći aktivnije da kreiraju taj budžet.”

Savetovanje radio stanica – u Novom Bečeju

Pored vrlo aktuelne teme “Novi medijski zakoni ”, učesnici su se bavili i svim problemima lokalnih radio stanica

Da je Novi Bečej uvek u središtu aktuelnosti, dokazalo je i poslednje savetovanje “RAB-a Srbije”, kojem je Novi Bečej bio domaćin. “RAB Srbija” je neprofitno udruženje posvećeno poboljšanju položaja radio stanica u Srbiji. Misija i svrha postojanja “RAB-a “(naziv u originalu je “Radio Advertising Bureau”, a prevodu Biro za radijsko oglašavanje je obezbeđivanje organizacione, edukativne i istraživačke pomoći, informacija i pravnih saveta koji treba da koriste radio stanicama i radio industriji u celini.

Savetovanje “RAB-a” u Novom Bečeju je trajalo od 21-23. oktobra, a pored vrlo aktuelne teme “Novi medijski zakoni”, učesnici su se bavili i svim problemima lokalnih radio stanica. Predsednica “RAB-a” Srbije, Maja Raković, naglasila je izuzetnu važnost ovakvih savetovanja i javnih rasprava, jer je za sve radio stanice u Srbiji od presudnog značaja da se što pre donesu zakoni iz oblasti medija i da se konačno počne sa medijskom reformom. Neki od problema koje je Maja Raković istakla vezani su za dodeljivanje dozvola i medijski pluralizam, o čemu se dosta raspravljalo i na prethodnoj javnoj raspravi: “Novim zakonima su predviđene mnoge stvari za koje smo se i mi zalagali i davali predloge pre nego što je donesen zakon, a i mnogo stvari treba dopuniti. Verujte mi, tu su jako važne stvari da nakon osam godina od dodeljivanja dozvola možemo da produžimo dozvole da se ne ide na novi konkurs. Ovim zakonom je upravo to i naglašeno, da će postojati mogućnost da se dozvole samo produže, sa tim što mi tražimo da se dozvole produže na isti onaj rok na koliko su i dodeljene. Postoji tu još mnogo stvari vezanih za medijski pluralizam, koje nisu dovoljno objašnjene u ovom zakonu. Vi ne možete tačno čitavši neke članove da vidite šta je zapravo dozvoljeno, a šta nije dozvoljeno. Tako da je jedna od stvari koje tražimo razjašnjenje nekih članova zakona vezanih za medijski pluralizam, odnosno nedozvoljenu medijsku koncentraciju. Između ostalog, mi se dugo borimo za privatizaciju, kada je u pitanju radio i da praktično država ne bude vlasnik radio stanica. Od kako postoji “RAB Srbija” mi smo uspeli da se izborimo za nešto drugo što je nama bilo važno, a to je da u ukupnom medijskom kolaču više učestvujemo. Radio i televizija su u suplementami, treba da radimo zajedno. Treba napraviti takav medija miks u kome će sigumo biti i radio.” Slađana Đorđijev, direktorka “Radija NB”, takođe nije krila zadovoljstvo što je njoj i novobečejskom radiju ukazana velika čast time što je udruženje “RAB Srbija” odlučilo da jedno od svojih savetovanja organizuje u Novom Bečeju: „Trenutno je u toku javna rasprava o nacrtu zakona o elektronskim medijima. Naše udruženje je baš u jeku ove javne rasprave odlučilo da, za radio stanice pre svega iz Vojvodine, mada su bile prisutne i radio stanice iz Beograda, organizuje javnu raspravu na kojoj smo mogli mnogo da čujemo o novom nacrtu zakona, o problemima koje imaju elektronski mediji, da iznesemo svoja mišljenja koje je naše udruženje iznelo na javnoj raspravi pred nadležnim organima, koji naravno brinu o ovom zakonu. Mnogo je primedbi koje imamo na ovaj zakon, ali o tome ćemo mnogo više razgovarati na našim sledećim radio susretima. Verujemo da će nadležna ministarstva prihvatiti naša mišljenja. Ono što je značajno za naš grad, za našu radio stanicu je to što je udruženje “RAB-a Srbije”, koje broji preko 50 članica, odlučilo da ovo savetovanje organizuje u našem gradu.“